Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 11:39, 01 lis 2016

Do góry
No to ja również wstawię zdjęcia moich skrętników

Denim

6001

Jana

Angela

Kora

Wawel

maleńkie Falling stars

a tu już trochę większe

I moje dwa najnowsze nabytki, kupione na giełdzie kwiatowej bez nazwy , może ktoś zna ich nazwę? Ten drugi ma kolor ciemniejszy, jest taki bordowy

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:03, 01 lis 2016

Do góry
hmm... nie wsposób pominąć znany zwłaszcza z wiosennego ubarwienia, które nadało mu sławę i bardzo dużą popularność wsród amatorów klonów a znany jest z dość romantycznej nazwy "pomarńczowy sen" czyli
- acer palmatum 'Orange Dream'

ps. następne fotki z klonami czekają już w kolejce....

pozdrawiam
Jan
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:45, 01 lis 2016

Do góry

Witam. Trafilem na wasze forum i na pewno bede stałym gosciem-Pani Danusiu Gratuluję - swietna robota i widac mega pasje w tym co robicie, ogromna ilosc przydatnych informacji ...
Zdjecie przedstawia moj trawnik - foto z gory - jestem przerażony ze tak pozno reaguje, a pozatym z gory to o wiele bardziej widac.. Jak wyczytalem z poprzednich postów moja trawa moze ma za mało nawozu ???- podlewana systematycznie systemem nawadniania - wiec raczej o braku wody nie ma mowy - nawet w niektorych miejscach ziemia slabo przepuszcza wode stad podczas obfitych dodatkowych deszczow ciagle mokra... Przez ostatni miesiac bardzo obfite opady deszczowe...
Na poczatku sezonu zawsze wertkulacja oraz nawóz. W lipcu zastsowalem nawóz Yara Hydroxkomplex i niestety nic wiecej - nie podałem nawozu jesiennego Rowniez w lipcu oprysk przeciw grzybom - pojawily sie ciemne kregi - po oprysku znikneły - oprysk powtorzony 2 razy. Trawnik regularnie koszony co 7 dni - wysokosc 3cm.
Juz w Sierpniu pojawiły sie zolte przesuszone miejsca na trawie,w malej ilosci (nie reagowalem niestety), teraz to sie poglebilo i jest wiecej , trawa ma slaby kolor. W lato bylo o wiele lepiej, zdjecie nr 2. W lipcu i sierpniu uwazam ze trawa byla ok - bylem zadowolony, choc od poczatku mam problem z kolorem trawnika - zielen jest malo intensywna . Nie wykonywalem nigdy badania gleby - niewiem nic o PH....
Teraz wyglada to slabo..,,
Brakuje mi soczystego zielonego koloru trawnika- po za tym duzo zoltych miejsc z sucha trawa. Czy moge jeszcze cos naprawic czy musze czekac do wiosny? Czy wertykulacja teraz pomoze czy dopiero wiosna? Z nawozem juz slabo chyba bo jest późna pora roku a pozatym system nawadniania jest juz oprozniony na zimę. Bardo prosze o sugestie. prosze zwrócić uwage jak na pierwszym zdjeciu widac jak trawnik w polowie inaczej sie uklada (linia pionowa, lewa czesc jakby ciemniejsza a prawa odrobine jaśniejsza, widac to zwłaszcza z góry), nie mam pojeciu czemu?
Serdecznie pozdrawiam

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:44, 01 lis 2016

Do góry

Dla Izy te cyprysiki już były cięte choć mało To 2013 rok jak nie wiedziałam o Ogrodowisku jeszcze niczego.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 10:31, 01 lis 2016

Do góry
no nie wsposób pominąć wspaniałego okazu klona palmowego, gdzie ta odmiana posiada specyficzną tylko u niego występującą cechą którą dodają mu szczególego pięka. Tego uroku nadaja mu listki jakie w dość szczególny i niepowtarzalny sposób się formują przy jesiennym przebarwianiu tworząc tzw 'palce' jak u dłoni.
A o to przedstawiam Wam - acer palmatum 'Trompenburg'

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 10:18, 01 lis 2016

Do góry
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 10:09, 01 lis 2016

Do góry
Wycieczka po ogrodzie botanicznym w Kiel
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:58, 01 lis 2016

Do góry

witam,

zbiór zdjęć jaki wykonałem z wybarwień klonów tej jesieni jest u mnie ogromny jeśli chodzi o ilość wykonanych fotek - więc pora aby Wam zaprezentować kolejny okaz jaki zagościł w tym roku powiększając moją skromną kolekcję i rośnie sobie w ogrodzie herbacianym.
Jest nim acer palmatum 'Manyo no sato' i jego poszczególne fazy przebarwień listków

Pędraki w trawie 08:53, 01 lis 2016

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:40, 01 lis 2016

Do góry
Grzybów pełno na pieńkach z jeziora
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:38, 01 lis 2016

Do góry
Pięknotka zrzuciła liscie i fajnie widać owocki. Tulipanowca też polecam - boski o każdej porze.

Dereniowi wybarwiły sie pędy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:35, 01 lis 2016

Do góry
Wczoraj udało mi się też wysprzątać przedogródek

Rano byliśmy na cmentarzu i Daria uparła się by dla Pepe(papużki która padłą) wziąć to

Potem Młoda poszła na zabawę halloweenową

A ja poszłam zachwycać się jesienia
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:30, 01 lis 2016

Do góry
Kupiłam wczoraj ample by zawiesić na haczykach. Bedę też bejcować tą miodową półkę.

Jeszcze muszę kupić coś ładnego w miejsce wiaderka na wodę
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:25, 01 lis 2016

Do góry

Ścieżka znów dostała igiełki od cyprysika (brązowe)
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:22, 01 lis 2016

Do góry
Uwaga bo teraz szok - domek babci wczoraj został przemaziany na kremowo - TO JEST WERSJA PRZEJŚCIOWA. By ładnie wyszły kolory - muszą byc 4 warstwy - czekoladowa, kremowa i 2 odcienie brązów (i te brązy mi jeszcze zostały)
A dach będzie kryty gontem.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:17, 01 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No masz kobito tych liści do sprzątania nie mniej niż ja, jak mi od sąsiada z drzew nawieje
Pergola fajnie z piaseczkiem pod basenem się zgrała
Kawał roboty zrobione

Mam dużo i ... fajnie, bo ja robotę w ogrodzie lubię.
Teraz do pergoli dołożę jeszcze plastrów od Ciebie - o tak:
Buk pospolity - Fagus sylvatica 08:15, 01 lis 2016

Do góry
Dawyck Gold

Przerwa na kawę... 07:12, 01 lis 2016

Do góry
Marzenko - pędy mojej Burgundy. Dwa ma pędy jak palec i 3 cienkie. Paluchy ogrodniczniki kopiącej brudne i po robocie na cmentarzu - wczoraj 5 godzin ogarniałam groby z mamą. Muszę pranie ręczne zrobić bo szczoteczka sobie nie radzi.
Wędzenie - trudne początki 05:22, 01 lis 2016

Do góry
A oto moje wędzonki

Ogród Małej Mi - sezon 2016 01:08, 01 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Szkoda oczarów, co padły, bo wydana kasa, ale z drugiej strony, mamy miejsce na coś nowego.
U mnie tez tych straconych rzeczy było sporo, może i dobrze

Los tak chciał, nie płaczemy nad rozlanym mlekiem.. .. a teraz idę spać..

Moje chochle.. w jesiennej odsłonie.. są śliczne.. póki śnieg ich nie rozplaska to będą zrobić..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies