Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogród pod lasem 21:16, 14 wrz 2017

Do góry
OMG !!! Ile tam masz sadzonek tej Lady U?? Właśnie przymeirzam się do przesadzania i nie wiem co ile ją sadzić...
Zielona (r)ewolucja 21:05, 14 wrz 2017

Do góry
ragsmom napisał(a)
bo jeszcze ewentualnie tak:zostawić hortki jak są-teraz mają około metra wysokosci-2gi ich sezon u mnie,podkarmiąc je sowicie tym co hortki lubią i kompostemu, i liczyć ze kiedyś prawie płot przysłonią, osłonę od drogi w przyszłym roku powinna już ałycza na zewnątrz Ogrodzenia zapewnic (w tym roku pierwsze i drugie przyrosty zazrla mszyca,nie wytoczyłam ciężkich dział przeciwko paskudzie i wygrała bitwę o ałyczę,za rok mimo swoich przekonań opryskam ją profilaktycznie. Zostawię "skrzypce"hortkom i mus myśleć o czymś co przed ich kwitnieniem w nogach im posadzic żeby ładne było. .. może właśnie jKies zimozielone obwodki, a za nim coś wcześniej kwitnacego, co potem da się zdominować bez bólu limkom. No i ciekawa jestem jaki jest Toszkowy pomysl minimalizacji trawnika, bo jestem gotowa całą tę rabatę przerobić jeśli trafi mi do przekonania i może zamiast prostego szpaleru jakiś łuk hortensjowy będzie i coś jeszcze innego. Na razie spokojnie wyobrażam sobie łukową rabatę z brzozami i to tyle mojej fantazji w tym temacie...

U mnie hortki mają dużo więcej niż metr Oczywiście dopóki nie przyjdzie mega ulewny deszcz i ich nie położy
Czy za tymi hortensjami jest ałycza? Przepraszam ale nie patrzyłam się na plan...
Za zimozielonym w nogi jestem jak najbardziej na tak Prosty żywopłot z cisa jest łatwy do cięcia, gorzej jak byś chciała kule bukszpanowe
Coś wcześniej kwitnącego pomiędzy hortkami to może czosnek głowkowaty? Wiem, że oklepany zestaw na O. ale fajnie wygląda.
Zielona (r)ewolucja 21:00, 14 wrz 2017

Do góry
Coś mi się pstryknęło dwa razy
Zielona (r)ewolucja 20:59, 14 wrz 2017

Do góry
ragsmom napisał(a)
Z różami sobie poradzę (chyba )

Polinko, pisałaś u siebie,ze w cieniu pod płotem jakąś trawka nie za bardzo chciała rosnąc-czy to nie gracek właśnie? Płot jest dokładnie na południowej granicy,niższe partie kępy będą mieć tylko słońce rano i pomiędzy gałęziami hortek (sadziłabym na mijanke-hortki są co metr -dla gracilimusa tak byłoby dobrze?)
No i ja kocham pióropusze ..chyba by mi nie przeszkadzały za kwiatami hortek,a kolorystycznie by się zgrały bo hortki juz różowąwe.

I jeszcze jedno pytanie-ile od płotu by je sadzić i ile od hortensji-bo to już wiem,że będę hortki przesuwać.

U mnie ML nie chce rosnąć w cieniu. Gracilimus aby był duuuży potrzebuje słońce przez cały dzień i konkretne dawki wody. Hortensja również lubi wodę więc mając te rośliny obok siebie trzeba się liczyć z częstym, solidnym podlewaniem
W cieniu/półcieniu daje radę miskant Variegatus ale on pokłada się i nie wiem czy z hortkami to dobry duet...
Zielona (r)ewolucja 17:39, 14 wrz 2017

Do góry
Ja specem nie jestem ale chyba zgadzam się z Polinka ze hortensje to pierwsze skrzypce graja a trawy tez piękne i kwitną w tym samym czasie i to takie drugie - pierwsze skrzypce. No i całkiem łyso wiosną będzie ...
Ogrodowy song 13:05, 14 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Piękny zakątek!

Polinko, Ty to taka trawkowa pani
Zielona (r)ewolucja 11:35, 14 wrz 2017

Do góry
Z różami sobie poradzę (chyba )

Nie mam żadnych uprzedzeń kolorystycznych,byle by zagrało ze sobą,mam trochę żółtego-ale właśnie w röżach na razie tylko-pnące przy furtce, pienne na tle sciany (fajnie grają na szarej elewacji) i póki co jedną na rabacie,do przesadzenia.

Same trawy to jak dla mnie trochę za mało,bo tak jak pisze Polinka za łyso wiosną by było, poza tym ja z tych kwiatowych jestem a i za płotem mam pasieki, więc kwiatki muszą być, bo uwielbiam jak mi bzyczy w ogrodzie

Wyobraźnia mi szwankuje i nie bardzo mogę sobie wyobrazić to co piszesz o.zaokrągleniu trawnika zachodzących nasadzeniami. Masz jakąś inspirkę w tym temacie,bo nawet nie wiem jak to wygooglowac?

Polinko, pisałaś u siebie,ze w cieniu pod płotem jakąś trawka nie za bardzo chciała rosnąc-czy to nie gracek właśnie? Płot jest dokładnie na południowej granicy,niższe partie kępy będą mieć tylko słońce rano i pomiędzy gałęziami hortek (sadziłabym na mijanke-hortki są co metr -dla gracilimusa tak byłoby dobrze?)
No i ja kocham pióropusze ..chyba by mi nie przeszkadzały za kwiatami hortek,a kolorystycznie by się zgrały bo hortki juz różowąwe.

I jeszcze jedno pytanie-ile od płotu by je sadzić i ile od hortensji-bo to już wiem,że będę hortki przesuwać.
Zielona (r)ewolucja 10:57, 14 wrz 2017

Do góry
Hej

W projektowaniu nie pomogę ale masz Toszkę to słuchaj się Jej pilnie
Jeśli masz duuuużo miejsca za hortkami to Gracilimus będzie jak najbardziej dobrym wyborem. Memory kwitnie od sierpnia-września i nie wiem czy nie za duzo dobrego będzie na tej rabacie Mi osobiście nie podoba się połączenie hortensji, które są królową rabaty z kwitnącą trawą. Ale ja to ja a to Twój ogród
Gracilimusa kupuj z pewnego zródła-bardzo łatwo go pomylić w fazie "doniczki" z Graziellą Niestety jesienią jest płacz, że nasz "Gracilimus" się przebarwia i kwitnie

Niskie rozplenice fajne są na najniższe piętro ale proponowałabym dać coś zimozielonego. Miskanty, rozplenice, hortki na wiosnę zetniesz i masz łyso...u mnie też same trawy i wiem jak ogród wygląda wiosną Można przed hhortensjami zrobić niski żywopłot np. z cisa

Będę zaglądać bo uwielbiam trawiaste projektowanie
Buziaki
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:45, 14 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

co to za miskant?
bardzo ładne ma kwiatostany

Kupowany był u pana na targu jako gracimullus ale Polinka stwierdziła, że do gracka mu daleko. Mam go 3 sezon i ciągle jest niewysoki w liściach a wysoki w kwiatostanach. Co roku mi kwitnie (pióropusz przebarwia się potem na brązowy kolor)

U tego pana już od dawna nic nie kupuję...jak tam jestem i już troszeczke się znam - to widzę ile ma roślin źle nazwanych....
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:42, 13 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Ha, ha Niestety reszta zdjęc nie nadaję się do publikacji

Pozdrawiam [/quote

Weź, nie bądź taka, poka!!!
Żartowałam
Tajemniczy Ogród 21:03, 13 wrz 2017

Do góry
Polinka,przepraszam, myślałam o wyciągu, nie wywarze, takim co się na zimno robi i zostawia na 24h.
A tą gnojówkę w czym, w takiej beczce jak kiszone ogórki?? Bo przyznaję się, nigdy nie robiłam... I znasz może przepis??
I dziewczyny, lepiej takie operacje wiosną czynić czy można teraz, bo czytałam, że te robale jesienią wchodzą głębiej?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:59, 13 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

To LadyU? Będzie szał w następnym roku

Noooo . Mam nadzieję, że nie pożre wszystkiego wokół wraz z siedziskami i parasolem . Liczę, że będzie pięęęękny łan .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:53, 13 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Asia, specjalnie dla Ciebie, choć fota taka sobie... Z tej perspektywy rośliny wcale nie takie wielkie

Było:

Jest:

Sorki za ten wąż do podlewania ale nie chciało mi się go ciągąć..

To LadyU? Będzie szał w następnym roku
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:47, 13 wrz 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Polinka

"Koniec"? Chyba pierwszej części.

Pozdrawiam

Ha, ha Niestety reszta zdjęc nie nadaję się do publikacji

Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:46, 13 wrz 2017

Do góry
beta napisał(a)

Cudnie!!!!!
Ale czemu tak mało? ????

Betka, toż to cały mój ogród już uchwycony na tych 12 fotkach
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 13 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
ArtiStiK! ♡♡♡.uroczo

Jednak oko profesjonalisty to całkiem inne ujęcia
Tajemniczy Ogród 20:44, 13 wrz 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
To może ja jednak w Decis pójdę, a wrotyczem podleję wokół kwiatów..Muszę to przemyśleć.

Pisałam o tym wielkim garze bo zastanawiam się czemu chcesz wywar gotować?
Trzeba mieć wielki gar, który raczej póżniej do niczego nie wykorzystasz...zapach w domu też jest specyficzny po takich "gotowankach"

Nie lepiej gnojówkę zrobić z wrotyczu i profilaktyczmie podlewac ogród przez cały rok? Do wrotyczu dodać pokrzywy ( kwiecień-lipiec) lub skrzypu (sierpień-listopad) i masz dwie pieczenie na jednym ogniu

Decis aby był skuteczny trzeba bardzo powoli i obficie podlewać glebę. Coś podobnego jak Toszka opisała poletko doświadczalne
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:29, 13 wrz 2017

Do góry
Polinka

"Koniec"? Chyba pierwszej części.

Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:18, 13 wrz 2017

Do góry

Koniec

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:06, 13 wrz 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies