Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród w Tarnowie 20:23, 07 maj 2011

Do góry
Inny Zbyszku.Jest to kostka trapezowa do robienia elementów okrągłych np;koła,owale itp.Dzięki
Ogród Sylwii od początku :) 22:01, 05 maj 2011

Do góry
Nie tylko kostka jest super, ja również nie mogę się nadziwić po co to zmieniać, skoro jest tak pięknie Jeśli po zmianach ma być jeszcze piękniej, to aż nie wiem, jak to może wyglądać.
Ogród Sylwii od początku :) 21:51, 05 maj 2011

Do góry
Jak będziemy na wystawie to mi przypomnij o tej mikoryzie, bo moim roślinkom się przyda. I to ze 2 opakowania
Kostka rzeczywiście - majstersztyk
A co do opakowań po jogurtach to jak w pierwszym momencie je zobaczyłem to wytrzeszcz
Ogród Sylwii od początku :) 21:31, 05 maj 2011

Do góry
widzę Sylwia ,że robisz zakupy na cały sezon, ja też tak lubię, a przy domku masz ślicznie, co ty chcesz tam zmieniać, najwyżej podosadzaj roślinek, kostka super położona, tylko podziwiać)
Ogród w Tarnowie 22:02, 03 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tyna, jak u Ciebie ze śniegiem?

Danusia, normalnie katastrofa.....już nawet kostka jest biała..... jakieś 3 cm do tej pory, a najgorsze, ze ciężki i klejący.....
róże przykryłam.....
PS: zanim siadłam do komputera rzucaliśmy się śnieżkami...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:25, 26 kwi 2011

Do góry
Grzesiu napisał(a)
We wtorki tylko kosisz trawnik?
Danusiu czy używasz często i jakiego nawozu do trawnika?
idę poszperać we wątku o trawnikach...

A te koncówki to drogie?
piękna jest ta rabata z kulą
co to jest to pod płotem?
To Kasia ma ogrodową rewolucje

A co to za orlik?
ma ciekawe liscie

Trawnik koszę we wtorki i w soboty

Pierwsze nawożenie - saletra wapniowa bo łatwo się rozpuszcza
pozostałe w sezonie Hydrocomplex
jesienią - jesienny

Końcówki nie są drogie, ale nie pamiętamy ceny niestety

Pod płotem jest po lewej za kulą kostka z bukszpanu, a po prawej pole z pachysandry z tulipanami wiosną

Orlik jest angielski z zeszłego roku i nazywa się Aquilegia vulgaris "Woodside Variegata"
Kwitnie na granatowo, ładnie kontrastuje z tymi listkami
To ja też poproszę o pomoc w projekcie 15:18, 26 kwi 2011

Do góry
Witam,

od jakiegoś czasu przeglądam forum i wreszcie i ja odważam się napisać.
W roku ubiegłym wprowadziliśmy się do domu pod Warszawą. Jak to zwykle bywa cała energia w czasie budowy szła w dom i nikt nie myślał o otoczeniu. W roku ubiegłym udało się zrobić niewiele:
1. Pani która współpracuje z firmą nawadniającą wykreśliła nam rabaty - a my je wytyczyliśmy, zrobiliśmy też nawodnienie działki;
2. założyliśmy trawnik - który wyszedł całkiem ładnie;
3. obecnie na działce, zgodnie z projektem jest plac zabaw, śmietnik, drewutnia, kostka brukowa. Do "zrobienia" została altana oraz wybieg dla psa.
4. Wykonana została półokrągła rabata przed domem (zdjęcia wkleję);
5. I najgorsze próbowałam zagospodarować rabatę przed domem - z naciskiem na próbowałam, wyszło okropnie i w moim mniemaniu prawie cała jest do zmiany. Niestety zupełnie nie mam koncepcji na jej zmianę. Co gorsza nie mam też koncepcji czym obsadzić pozostałe rabaty. Wiem co mi siępodoba, ale zupełnie nie wiem jak to zastosować. Bardzo chciałabym prosić o pomoc. Pozdrawiam, marta
Gotowana babka [przepis mojej mamy] 22:06, 21 kwi 2011

Do góry
1 kostka masła [lub zamiennik]
1 szklanka cukru
7 jaj [białka na pianę]
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 mały proszek do pieczenia
cytryna [sok i starta skórka]

utrzeć masło z cukrem,dodawać po 1 żółtku
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodawać po 1 łyżce
na końcu dodać startą skórkę i sok z cytryny i ubitą pianę z białek
formę do gotowania wysmarować masłem i obsypać mąką np.krupczatką
wlać ciasto i gotować w wodzie pod obciążeniem ok. 1,15 min.

Babkę gotuję w foremce mojej mamy -jest dosyć wiekowa, ma 52 lata.

Po lekkim wystygnięciu polać polewą czekoladową.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 22:23, 18 kwi 2011

Do góry
Podobają mi się nasadzenia, ale także pięknie ułożona kostka
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 20:18, 18 kwi 2011

Do góry
ja bym wylozyl kostka brukowa ,najpierw wkonczyl schody i w schodach wstawil halogeny na kazdym stopniu pomysl o oswietleniu ogrodu zanim zaczniesz sadzic,
Ogród minimalistyczny 22:18, 12 kwi 2011

Do góry
Danusiu widzę,że trawę układacie w kosteczkę, a jak będzie z koszeniem, czy kostka nadal się będzie układała? bardzo to ładnie wygląda)
Raczkujący ogród Iwony 23:57, 10 kwi 2011

Do góry
A oto wyniki moich przemyśleń. Wiem, rysunek fatalny, ale kolorowany szybko i na wielokrotnie zmazywanym szkicu.

Najpierw - zarys działki i planowanych rabat. Faktycznie, nawet teraz widać jak dużo miejsca zajmuje kostka, no ale trudno. Tyłu działki jeszcze nie rysuję, długo jeszcze się za nią nie zabiorę.

Najszybciej planuję zrobić rabaty 3,4,5. Ale z nimi mam największy problem. Chciałabym, żeby były najbardziej formalne z całego ogrodu, z kulami i liniami bukszpanu i może begonii.

No i to, co sobie wymyśliłam. Poprawki, rady, sugestie mile widziane

Rośliny:
1.świerk serbski
2. tuja Szmaragd
3. cis Wojtek
4. różanecznik czerwony lub niebieski
5. różanecznik biały
6. choina kanadyjska Greenwood Lake
7. choina kanadyjska Goble
8. hortensja Limelight
9. hortensja Annabelle
10. choina kanadyjska Jeddeloh
11. hosty żółte
12. trzmielina Emerald`n`Gold na pniu
13. ostrokrzew karbowanolisty Golden Gem lub żurawka Citronelle
14. bukszpan
15. żurawka czerwona ?
16. irga Ursynów
17. tuja na pniu
18. śliwa wiśniowa Pissardi
19. pęcherznica Diabolo
20. pachysandra
Podwórze - gosp. rolne 10:58, 10 kwi 2011

Do góry
Tu jest przykład takiej kamiennej nawierzchni (jak się chce nowocześniej, to może być kostka lub drobny żwir).

A tu jeszcze dokładniej widać

Ogród w Tarnowie 20:26, 03 kwi 2011

Do góry
Super wyszło to cięcie. A czy sznurkami go powiązałeś? Myślę, że kostka może iść gdzie indziej, bukszpany pociągnąć od tej dziwnej tui do szmaragda, a rośliny z tyłu wysadzić gdzie indziej.
Ogród minimalistyczny 23:13, 25 mar 2011

Do góry
Przyjechała kostka granitowa 11 cm.
W big-bagach tłuczeń granitowy.

Ogród w Tarnowie 20:59, 18 mar 2011

Do góry
Syla. Kto pyta nie....."grzeszy',Pod pompę podłożyłem płytkę z piaskowca bo takie miałem ale może to być cokolwiek np.płaski kamień,kostka brukowa itp.Chodzi o to , żeby pompa nie pociągła nieczystości z dna bo może zapychać się filtr.Przez cały sezon mam z tym spokój. W sprawie gotowych prefabrykatów czy elementów do dużych fontann musisz zapytać Danusię.Natomiast gotowe fontanny ogrodowe można kupić w OBI,Castroramie itp.
Rabata my Garden Michael 09:45, 18 mar 2011

Do góry
MarekW napisał(a)
Nie wiem jak wygląda reszta otoczenia, ale można jeszcze przemyśleć zastosowanie cegły - najładniej byłoby z klinkieru wybudować te murki, ale może też być cegła z odzysku (charakter starego ogrodu), można tak jak u Emila połączyć różny materiał i będzie ekstra. Chodzi mi też po głowie kostka granitowa bo beton wydaje się taki zimny i nie"ogrodowy" ale to są chyba spore koszty niestety.

Może warto o tym pomyśleć ? Dusza artystyczna z Ciebie to nie wiem czy beton tak do końca Cię samego przekonał
Chyba, że myślałeś o formie nowoczesnej .... nie wiem z czego to jest wykonane ale są to jakieś murki /kolor szary lub bardziej wyrazisty/ warstwowo nakładane w formie schodów szerokich ....... uzupełniane ziemią roślinami i kamiczkami . Tworzą się tarasy podobnie jak u Richiego ?
Rabata my Garden Michael 09:09, 18 mar 2011

Do góry
Nie wiem jak wygląda reszta otoczenia, ale można jeszcze przemyśleć zastosowanie cegły - najładniej byłoby z klinkieru wybudować te murki, ale może też być cegła z odzysku (charakter starego ogrodu), można tak jak u Emila połączyć różny materiał i będzie ekstra. Chodzi mi też po głowie kostka granitowa bo beton wydaje się taki zimny i nie"ogrodowy" ale to są chyba spore koszty niestety.
Zbyszkowy kwietnik 07:44, 17 mar 2011

Do góry
Nalewałem i były to czasy inne .Ech gdzie ta młodość.
Sebku tak teraz jest kostka.
Zbyszkowy kwietnik 22:38, 16 mar 2011

Do góry
W sumie łatwe do zrobienia, lecz desek ni mom
Podpatrując wątek chyba już nie ma tych płytek tylko kostka brukowa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies