Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Zbyszkowy kwietnik 07:44, 17 mar 2011

Do góry
Nalewałem i były to czasy inne .Ech gdzie ta młodość.
Sebku tak teraz jest kostka.
Zbyszkowy kwietnik 22:38, 16 mar 2011

Do góry
W sumie łatwe do zrobienia, lecz desek ni mom
Podpatrując wątek chyba już nie ma tych płytek tylko kostka brukowa?
Zielona w ogrodzie 23:16, 15 mar 2011

Do góry
gara z jest częścia domu, a ta wypustka z boku to miejsce do wykręcania.

tak-dopiero kostka się projektuje..
Zielona w ogrodzie 22:18, 15 mar 2011

Do góry
Jeszcze wymiary

Rozumiem, że kostka dopiero w projektowaniu?

Przydałaby się "dziura" tuż przy domu. Sporo tej kostki. Garaż nie jest w domu tylko z boku?
Zielona w ogrodzie 19:30, 15 mar 2011

Do góry
jak położone? hmmm... nie wiem czy o to chodzi ale jest płasko zupełnie. Myślałam o podsypaniu fundamentów domu ale podobno cieżko jest utrzymać rośliny na czymś takim (???)

rośliny w planach są, ale na razie kostka-gdzieś od kwietnia się zacznie, a co do krzaczków itp. to na pewno nie wszystko od razu, gdyż i to kosztuje a bardziej zależy nam na wykończeniu domu. Mam jednak nadzieję że juz po wprowadzeniu się, od roślinki do roslinki dojdę do czegoś.

granica działki tak jak na zdjeciu, poszperam moze mam realne fotki gdzies na kompie.
Zielona w ogrodzie 16:00, 15 mar 2011

Do góry
No chyba jednak nie, Michał . Ula wyraźnie napisała: zielony to kostka, niebieski miejsce na roślinki. Ale ja też uległam złudzeniu!
Zielona w ogrodzie 14:42, 15 mar 2011

Do góry
Witajcie!!!! Dołączam do Was pasjonaci ogrodów! Jestem w trakcie budowy domu, dokładnie już na etapie wykańczania, w związku z tym pojawiły sie marzenia o ładnym ogrodzie. Ale przyznam, jak tytuł wskazuje nie mam zielonego pojęcia co i jak. Mam nadzieję ze z czasem troszkę się nauczę.
Na razie w planach jest kostka, przydałoby sie również nawodnienie. Potem będzie trawka i powoli roślinki.
Jeśli chodzi o wjazd z kostki to Panowie zajmujacy sie tym jakoś mi nie proponują zbyt wiele więc sama siedze i szukam... Była mysl o zrobieniu łezki oddzielajacej chodnik od wjazdu do garażu. Wczoraj wpadłam na pomysł ze zdjęcia. Jakoś tak na przekór: zielony to kostka, niebieskie to miejsce na roslinki. tak prowizorycznie. Co o tym myślicie? Moze ktos ma inną propozycję?

drugie zdjecie jest jeszcze bardziej prowizoryczne ale przedstwia wersję I: zielone linie, jednak mąż oświecił mnie że odległości furtki od bramy są małe i to mi nie wyjdzie, wiec przerobiłam.
Raczkujący ogród Iwony 23:03, 14 mar 2011

Do góry
Kiedyś męża urobię, ale nie teraz. Kostka jest młoda, pod nią (zwłaszcza na obrzeżach) dużo piachu i cementu, więc roboty co niemiara i żal tych pieniędzy wyłożonych na nią. Poza tym fundusze mam ograniczone
Raczkujący ogród Iwony 08:39, 14 mar 2011

Do góry
Sylwio, świetny pomysł i śliczny rysunek (zazdroszczę talentu) ale niestety, kostka jest nie do ruszenia. Od bramy do tego rombu jest za mało miejsca, żeby powstał wjazd a mąż nie chce nic zmieniać. Twierdzi, że to za duże koszty i dużo pracy trzeba włożyć w zmianę rabaty. Trzeba byłoby skuwać młotem to, co już jest.
Raczkujący ogród Iwony 07:51, 14 mar 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
A czerwone begonie byłyby ok, czy różowe, z czerwonymi listkami, są lepsze?

Natomiast begonie w rombie to w taki sposób, tak? Dałam większe zdjęcie katalpy, inaczej to wygląda. Jeżeli ona rośnie do ok 4m to byłoby ok.

Witaj Isia , pozwoliłam sobie wtrącić swoje przysłowiowe trzy grosze . Powiększając rabatę w kształcie trójkąta , zyskasz na zieleńcu, oddzielając osobne wejście do domu oraz garażu. Kostka , która zostanie może być wykorzystana do wyznaczenia rabat kwadratowych lub jak już uważasz.
Można zostawić pasek przejścia pomiędzy rabatą już istniejącą pod oknem i nowo zaczynającą się aby było łatwo przejść z wyjścia głównego domu do garażu.
Także reasumując moja propozycja to zdecydowanie długi trójkąt . Powstaną wtedy dwie trójkątne rabatki, jedna pod oknem a druga oddzielająca dwa pasy wjazdu do domu.
I dużżżo zieleni na rabacie w innym niż czerwony kolor
Pozdrawiam Syla

Raczkujący ogród Iwony 21:52, 13 mar 2011

Do góry
Nie wiem, czy ten romb nie jest za duży dla katalpy, Podaj wymiary. Może tam dwie bryły zrobić.
Albo kostka mniejsza a po obrzeżu zostawić 30 cm, dla begonii takich samych jak w trójkącie?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:45, 12 mar 2011

Do góry
Mnie się także podoba kostka u Danusi Spieramy się cały czas z moim M. o nawierzchnie. Ostatnio widziałam kostkę z kamienia polnego, też fajna:

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:31, 12 mar 2011

Do góry
Ile u Ciebie kosztuje kostka? To granit?
Raczkujący ogród Iwony 12:21, 11 mar 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
kaisog1 wielkie dzięki Właśnie myślałam nad tym, że ten widoczek aż prosi się o zrobienie takich kolorowych plam. Dzięki za podpowiedź. W weekend może znajdę trochę czasu to pokombinuję. Mój mąż - do tej pory gorący zwolennik samego trawnika - ostatnio zmienił zdanie i dał mi zielone światło na większe inwestycje w ogrodzie. Niestety, kostka zostaje.

Nie ma sprawy Cieszę się, że i ja mogę chociaż troszkę pomóc. Mój M. też sceptycznie podchodził do moich pomysłów, a wczoraj sie przyznał, że nakupował nasion kwiatów i nie wiedział jak się do tego przyznać hihihihi Uśmiałam się z niego ale jednocześnie cieszę się, że troszkę udało mi się go "zaraić" ogrodowo
Raczkujący ogród Iwony 23:23, 10 mar 2011

Do góry
kaisog1 wielkie dzięki Właśnie myślałam nad tym, że ten widoczek aż prosi się o zrobienie takich kolorowych plam. Dzięki za podpowiedź. W weekend może znajdę trochę czasu to pokombinuję. Mój mąż - do tej pory gorący zwolennik samego trawnika - ostatnio zmienił zdanie i dał mi zielone światło na większe inwestycje w ogrodzie. Niestety, kostka zostaje.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:18, 10 mar 2011

Do góry
Kostka przed chwilą przyszła i już leży na trawniku. Jak będzie ładna pogoda i ziemia rozmarznie to ją ułożę już w sobotę
Raczkujący ogród Iwony 22:03, 08 mar 2011

Do góry
badara napisał(a)
Jako inspiracja

O to, to tylko kostka lita w środku też, albo w ramce dać w środku trzmmieline żółtą, będą dwa kolory.

Jesli mogę doradzić, nie dałabym pięciornika za żadne skarby tutaj, tylko raczej trzmielinkę.

A jako pomysł w ten trójkącik zaraz wrzucę pomysła z mojego ogrodu robionego trzy lata wstecz.
Raczkujący ogród Iwony 13:14, 06 mar 2011

Do góry
Nie bijemy, a gdzie tam. Witamy kolejną Ogrodowiskowiczkę

Kostka ... wiadomo, podzielam opinię większości. Pod oknem po prawej, nie dałoby się wykroić rabaty?

Jeśli nie to duże donice tam wymurować, skrzynie drewniane duże obsadzić iglakami i kwitnącymi sezonowymi. Na tej rabacie w kształcie rombu na środku to można dać ciekawy okaz świerka serbskiego (Pendula, Nana) albo jodłę koreańską - ta może nieco zbrzydnąć z powodu np. zmarznięcia wierzchołka. Nawet bym posadziła normalny świerk + trzmielinę "Emerald'n Gold" plus tulipany liliokształtne ciemny fiolet. Wtedy nieco zagłuszymy tę platformę kostki

Sezonowe rośliny w jedynej rabacie jako główne obsadzenie bym odradzała, bo co w zimie? A tak to drzewko świerkowe można ubrać w lampki i nie będzie pusta przestrzeń.
Raczkujący ogród Iwony 12:02, 06 mar 2011

Do góry
Ale miło czyta się takie słowa. Ta kostka to też moja bolączka, robiliśmy ją w czasie, kiedy byłam w ciąży, po 2 pobytach w szpitalu i strachu, że stracę dłuuuugo wyczekiwane maleństwo. Wszystko zostawiłam mężowi a on właśnie chciał takiej, na której mógłby zawracać samochodami Trudno, teraz nie ma szans na pozbycie się jej. Tak jak pisze Sebek, chcę dać trochę donic, na pewno coś tam pomogą.

Długo kombinowałam w jakim stylu pójść,teraz wiem, że musi być prosto i powtórzenia roślin. Cały czas zastanawiam się nad kształtem, wolałabym miękkie zaokrąglone linie ale to, co jest jest bardzo geometryczne. Pod oknem, na wprost bramy jest rabata trójkątna, planowałam taką samą pod drugim oknem. W jednym z wątków przeczytałam radę Danusi, żeby nie robić rabat przed domem symetrycznie.
Raczkujący ogród Iwony 10:33, 06 mar 2011

Do góry
Dzieciaki rosną,za 10 lat będą na deskorolkach śmigać,to taka kostka ........jak znalazł.I mama będzie miała wgląd na nich!A do tego czasu,bruk trochę na kolorze straci......
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies