Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Koncepcja zagospodarowania tarasu 13:37, 08 lut 2018

Do góry
Taki pomysł na zazielenienie tarasu. Co o tym myślicie ? Pod balustradą celowo brak roślin.
Gatunki : miskant zebrinus (+coś zwieszającego się z donicy.. może hedera helix), rozplenica, czerwona żurawka, szałwia, sosna górska pinius mugo,klon palmowy z konwalikiem płaskopędowy.
Moje zagwozdki :
Czy współgra to kompozycyjnie? Czy rośliny "się polubią"? Jakie są perspektywy na ich przezimowanie? Martwi mnie również upchnięcie takiej ilości w jedną donicę.
Będę wdzięczna za konstruktywną krytykę.
Pozdrawiam
Anka
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:22, 07 lut 2018

Do góry
kwartet napisał(a)
Omawiane żurawki super wyglądają zatopione właśnie w czarnym konwaliku, ja do tego dodałam wielko kwiatowe bratki biało-fioletowe(kwitły od wiosny do zeszłego tygodnia), na wiosnę wyłażą fioletowe cebulowe,do tego mam brązowo rude carexy.Twoje evergoldy też pięknie by kontrastowały.Jako coś pionowego zimo zielonego to widziałabym kolumnowe cisy.Doskonale rozumiem potrzebę potrzebę uporządkowanego ,dobrze wyglądającego frontu,szalejemy z drugiej strony ogrodu.
Czytam na bieząco, ale zdaje się ,że się nie witałam,ogród piękny słoneczny,z oddechem,a róże to już nie wiem co pisać

Aniu, witam i ja Ciebie również.
Kiedy Ty założysz w końcu swój wątek? Tyle ciekawych rzeczy przed nami ukrywasz. Już nie raz od koleżanek, którym udało się odwiedzić Twój ogród, słyszałam, ze pięknie masz

No cóż, z cisami to chyba trafiłaś w sedno (Hurra!). Fastigiata. A nawet może Fastigiata Aurea by tu mi pasowała razy dwa
Do tego żurawki, Evergoldy, no i niech będzie ten konwalnik (jakoś go oddzielę taśmą plastikową, by trzymać w ryzach). Może trochę wrzosów czy niska białą szałwia (nad tym pomyślę) i chyba hortensje. Też niskie i najchętniej jś długo nie przebarwiające się.
Gdzieś tam są powciskane cebulowe, zrobię z nimi po kwitnieniu porządek. DOdam wiecej czosnków i irysków miniaturowych.
Jedną róże przesadzę na przód.
Jakieś wypełniacze dodatkowe już po tym jak się okaże ile tu będzie miejsca.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:45, 07 lut 2018

Do góry
Ewik napisał(a)
Wow ale się dzieje ☺
Spec ze mnie żaden, ale może cos sie spodoba .dałabym tam z 2 3 kulki buksowe lub cisowe do tych drzewek na pniu ( mariken fajny ) zurawki koniecznie fioletowe , będą fajnie odbijały od kamykow i evergoldow. Z niższych hortensji fajna jest Diamantino a może coś z koronkowych ? Nie wymyśliłam tylko niebieskiego dodatku na całe lato , najdłużej i najładniej jednak prezentuje sie szałwia , chyba że sam fiolet wystarczy .

Mariken fajny, i wpasował by się w kompozycję, ale zapomniałam że nie jest zimozielony...
O Hortensjach myślę intensywnie. A koronkowe jakiś niskie są?

Może chyba być bez niebieskiego (miała być lawenda, ale się tu nie nadaje), musi wystarczyć fiolet żurawek. Szałwię tu miałam i chyba już nie chcę. Chyba że jakąś najniższą fioletową odmianę...
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 11:28, 07 lut 2018

Do góry
Wow ale się dzieje ☺
Spec ze mnie żaden, ale może cos sie spodoba .dałabym tam z 2 3 kulki buksowe lub cisowe do tych drzewek na pniu ( mariken fajny ) zurawki koniecznie fioletowe , będą fajnie odbijały od kamykow i evergoldow. Z niższych hortensji fajna jest Diamantino a może coś z koronkowych ? Nie wymyśliłam tylko niebieskiego dodatku na całe lato , najdłużej i najładniej jednak prezentuje sie szałwia , chyba że sam fiolet wystarczy .
Pszczelarnia 19:35, 06 lut 2018

Do góry
A w ogródku sesleria jest zielona

I kosmatka 'Igel'

Bukszpan złoty

Szałwia, ta zwykła

Bergenia 'Winterglut'

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:17, 06 lut 2018

Do góry
siakowa napisał(a)

Zawsze się rumienię na takie miłe słowa :*
Tu masz zdjęcie idealnie ukazujące ścieżkę.

Szałwia jest chyba posadzone w środku między stipami ale stipy tak tańcuja ze wygląda jak pomoeszana

Ta ścieżka jest idealna , przecudowna ,prześliczna ach..... brawo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:51, 05 lut 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, wizytówka piękna, ogród cudny. Ty masz dziewczyno wyczucie piekna. Mogę powzdychać.
Mam pytanie o tą fotkę z wizytówki.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/157/1575002/original.JPG
Proszę, napisz, albo naszkicuj mi, jak względem ścieżki rozmieszczona jest szałwie przeplatana stipą? Czy to jest porozrzucane, czy tylko mi się wydaje? Bo efekt nieregularności robi tu super robotę. I czy ścieżka jest prosta, czy poprzesuwane są płyty względem siebie? Między płytkami jest żwirek?

Zawsze się rumienię na takie miłe słowa :*
Tu masz zdjęcie idealnie ukazujące ścieżkę.

Szałwia jest chyba posadzone w środku między stipami ale stipy tak tańcuja ze wygląda jak pomoeszana
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:23, 05 lut 2018

Do góry
Obawiam się, że bodziszki są zbyt delikatne i mało "strukturalne" na taką rabatę.
Bardziej jś niskie przetaczniki, ale one nie są zimozielone...
Ewentualnie znowu jś niska fioletowa szałwia...
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:31, 05 lut 2018

Do góry
Moi drodzy, potrzebuję waszej rady i pomocy projektowej.

Mam przy wejściu "białą" rabatę frontową, na której do tej pory minimalistycznie rosły tylko białe róże, szałwia Caradonna oraz carex Evergold. Rabata jest podsypana żółtymi kamyczkami (i tak to docelowo ma zostać).

Tak rabata prezentowała się latem w okresie kwitnienia róz:

Niestety róże i szałwie mają przerwę w kwitnieniu, poza tym ich kwitnienie jest mocno ograniczone czasowo, więc ładny efekt był krótkotrwały. W większości tu było po prostu cały czas zielono.

Dlatego wywaliłam połowę róz (zostały 4 przy płocie), przesadzam szałwię na inną rabatę i mam prawie całą rabatę do zaprojektowania od nowa:

Moja nowa wstępna koncepcja jest taka:
- dwa Marikeny szczepione na 1 m (takie jak po lewej na mini-japońskiej rabacie)
- lawenda
- żurawki albo Black Taffeta (do kupienia), albo Marmelade (mam - były by do podziału)
- 4 białe róze z tyłu
- carexy Evergold (część zastąpiona żurawkami)

Podpowiedzcie, co by wam tu się widziało?

Ogród Mirelli 12:05, 04 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Mirello, przyszłam do Ciebie, żeby dopytać o szałwię. Upewnić się, bo ja początkująca jestem. Te szałwie, o których mi pisałaś u Mrokasi to Szałwia Sensation 'Compact Deep Blue' i Szałwia Sensation 'Compact Bright Rose'?
Chciałabym je posadzić w jednym rzędzie jako obwódkę, część niebieskich i część różowych, więc zależy mi, żeby pasowały.
pozdr

Pisałam o szałwi i przetaczniku.
Wstawiam Ci zdjęcie naklejek jakie były na doniczkach tych roślin.
Od First Lady nie mogę poszukać, ale mam od Rotfchus - jest nawet ładniejszy od First Lady, bo ma bardziej wyrazisty kolor

Ogród Mirelli 10:57, 04 lut 2018

Do góry
Mirello, przyszłam do Ciebie, żeby dopytać o szałwię. Upewnić się, bo ja początkująca jestem. Te szałwie, o których mi pisałaś u Mrokasi to Szałwia Sensation 'Compact Deep Blue' i Szałwia Sensation 'Compact Bright Rose'?
Chciałabym je posadzić w jednym rzędzie jako obwódkę, część niebieskich i część różowych, więc zależy mi, żeby pasowały.
pozdr
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:00, 04 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Kasiu, jakiś czas temu poleciłaś mi szałwię na obwódkę przy różach. Napisałaś, że fajnie byłoby posadzić niebieską i różową. W necie jest tego sporo Czy może miałaś na myśli jakieś konkretne odmiany i mogłabyś mi polecić? Będę wdzięczna za podpowiedź, bo ja trochę się jeszcze w tym gubię, mimo że dużo czytam.
pozdrawiam

Szałwia odmiany Deep Blue - mam polecam.
Przetacznik odmiany First Love - miałam polecam.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 15:24, 03 lut 2018

Do góry
Tesia, witaj

Płotek beeee chodzi mi o romantyczne połączenie roślinne. Mur z wapienia i przed nim róże, przywrotnik i szałwia. Hm?

Renia, pozdrawiam
Wietrzny ogród 13:34, 30 sty 2018

Do góry

Teraz czas na niższe piętro roślin. Tu tak samo jak powyżej chcę się kierować zasadą bezproblemowości roślin. Ponieważ nie zakładam zbytniej wielogatunkowości to moja lista nie jest bardzo długa.
- świdośliwka lamaicka
-laurowiśnia
-trzmielina oskrzydlona
-dereń biały sibirica
-bukszpan
- trawy (nie wiem jeszcze jakie, tu liczę na Wasze podpowiedzi)
-czosnki
-paprocie
-liatra kłosowa
-przetacznik kłosowy
-lirope spiciata
- werbena patagońska
- jarzmianka
- pluskwica groniasta
-przegorzan pospolity
-mikołajek płaskolistny
-rdest wężownik
-szałwia
-perowskia
Nie chcę żadnych jałowców, ani nic kłującego.
Pszczelarnia 17:14, 26 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
To ja dodam jeszcze tylko od siebie że aminek wydziela ciekawy zapach po zerwaniu, który dosyć długo utrzymuje się na dłoniach...nawet przyjemny

Radziu, odpowiem o tych miododajnych jednorocznych w kolorze różowym, białym niebieskim. Ale to arcytrudne pytanie - wymieniam te, co znam.

Kosmosy.
Wszystkie baldaszkowate.
Dalie.
Szałwia powabna i inne szałwie jednoroczne.
Facelia.
Felicja.
Driakwie i chabry.
Maki i malwy (źródło pyłku).
Szałwia muszkatołowa.
Szczeć - będę w tym roku siać.
Żmijowiec.
Ostróżki jednoroczne.

I chyba wszystkie zioła.

Ogród w cieniu brzozy 16:43, 24 sty 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Ando, ja tak myślę, że z roku na rok będziesz dopracowywać swoją łączkę.
Kozłek gdzieś na tyłach bym proponowała jak już, w suchych miejscach jest mniej bujny ale rośnie i przez to mniej inwazyjny. Ta wybrana szałwia rośnie kępkowo ale wsiana w inne rośliny może się będzie ładnie wyciągać. Goździk dla sąsiadów niegroźny, w trawnik się raczej nie wsieje, kwitnie na wysokości 40-50cm, w ciętej murawie wydaje mi się, że zginie. On potrzebuje trochę oddechu, w gęstej zacienionej łączce również mu nie będzie za dobrze. Jest jeszcze taki dianthus cruentus, u nas jeszcze go nie widziałam, może u Ciebie jest do kupienia.

Ten gozdzik rzeczywiscie mozna tutaj dostac. Juz mam go na liscie
Dzisiaj patrzylam wlasnie na ten kawalek trawnika i sie zastanawialam, jak to wszystko posadzic. Bede jedynie zwracac uwage na wysokosc i wyzsze rosliny pojda na tyl, ale nie wszystkie. Punktowo dwie lub trzy beda bardziej z przodu. Reszta bedzie sadzona nieregularnie. Ciekawa jestem, co mi z tego wyjdzie

Agato na Twoim zdjeciu te kwiaty podobne do agapantow to co to?
Zakręcony ogród 08:47, 24 sty 2018

Do góry
tutaj jeszcze raz lista roślin, które aktualnie posiadam ( do wykorzystania lub wywalenia )
z prawej strony ławeczki :

2x hortensja Diamentino
5 x Morning Light
4 x Jeżówka (nazw nie pamiętam ale różowe )
4 x red baron
4 x pony tails
2 x ice dance
3 frosted curls mint
4 x hortensja ogrodowa ( nie kwitnie od dwóch lat mimo porządnego przykrywania )
1 x modrzew stiff weeper
1 x róża na pniu sweet laguna ( pień ponad 150cm)
1 x róża na pniu Beverly ( pień ok 100 )
2 x rozplenica hameln
7 x lawenda
3 x szałwia
3 x Hortensja Bobo
3 x kulki bukszpan
1 x Hakuro

z lewej strony ławeczki :
generalnie tutaj rośliny są w dobrej formie i rosną ładnie :

5 x frosted curls
6 x kulki danica chyba
1 x cyprysik filifera
3 x tawuła goldflame
1 x klon palmowy ( nie wiem czy coś z niego będzie )
5 x lawenda
1 x trzmielina na pniu
1 x świerk danica
2 x Gracimilius
3 x Lime light
3 x rozchodnik purple empiror ( choruje biedaczek , nie wiem czy cos z niego będzie)
3 x pony tiles
4 x turzyca evergold
4 x rozwar wielkokwiatowy
1 x migdałek na pniu
2 x pęcherznica diablo
1 x berberys żółty
1 x berberys czerowny
Bylinowa łąka 20:08, 23 sty 2018

Do góry
Patrzcie jak przez jeden sezon rozrosła się dąbrówka. Teraz to się boję czy te przebiśniegi dadzą radę na wiosnę się przebić przez ten gąszcz.

Tak wygląda kłosowiec w pełnej krasie.

A to zbliżenie na siewki, które wyrosły pomiędzy szałwią omszoną i kłosowcem. Wydaje mi się, że to szałwia. Ale może ma ktoś inne typy?

Z tej strony aster gawędka - jak dla mnie super roślina, bo chwastów nie przepuszcza.

Sezon wakacyjny się kończy i nasze częstsze pobyty tam również. Witaj szkoło.
Bylinowa łąka 19:07, 23 sty 2018

Do góry
Lipiec 2017

Łubiny z samosiewu zakwitły - niestety czerwonych brak.

Szałwia pięknie wygląda w masie.

Łąka urosła wysoka.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 17:00, 23 sty 2018

Do góry
I przy okazji znalazłam zdjęcie pełnej firletki. Pokaże jako nowość

Mam nadzieję,że się rozsieje.
I jakaś nowa ciekawa szałwia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies