Różowa wciąż NN, a druga Elfe. Bogdziu, piękne też są nabytki od Ciebie np. parzydło, dzielżany, rudbekia i hortensja niebieska. Gdy kwitną moja wdzięczność Cię ściga. Może w końcu się spotkamy u mnie, choć mój ogród nie doścignie piękności Twojego. Buziaczki dla Was.
Parzydło bliżej, i jeszcze bliżej.
Niebieska hortensja zmarzła, ale i tak się zaprezentowała jak trzeba.
Witam wszystkich!
Proszę o pomoc w ratowaniu iglaków, są to tuje, posadzone w tamtym roku wiosną. Brązowieją igły, szczególnie od dołu i w środku, gdy gałęzie rozchyli się ręką, ale nie tylko. Pod drzewkami leżą uschnięte gałązki. Zaczęło się to już w tamtym roku. Podlewane linią kroplującą, w tym roku nawożone nawozem 100dni, i teraz jesiennym.
Podnoszę temat. Chciałabym posadzić świdośliwę w niedużym ogrodzie. Przede wszystkim musi być nieduża max. 2,5 - 3 m wysokości. Następna pożądana cecha to forma drzewka. Może szczepiona na pniu? Proszę doradźcie jaką odmianę i gdzie najlepiej szukać. Znalazłam w niedalekim ogrodnictwie takie okazy, ale mam obawy czy nie będą za duże i czy uda mi się prowadzić je w formie drzewka. Niestety Pani sprzedawca nie miała pojęcia co sprzedaje i nie umiała udzielić odpowiedzi na moje pytania.
Agatko przecudnie!Niedosyć, że ogród piękny to jeszcze fotki robisz w odpowiednich ujęciach. Uwielbiam spacerować po Twoim ogrodzie. Relaks dla duszy i oczu
TO wrzosowisko masz super.
Teraz pierwsza część lata u mnie była deszczowa, więc i wrzosy jakoś się rozkrzewiły. Czy Ty swoje jakoś specjalnie nawadniasz?
Cześć, trafiłam z ogrodu Gosi (malkul), zauważyłam wzmiankę o pieleniu skarpy (ja mam 2). Wędruję po stronach i podziwiam trawy, symetrię. Pięknie u Ciebie, popatrzę sobie na Twoje zebrinusy, u mnie na razie takie mini kępki, posadzone w sierpniu, możesz mi powiedzieć sadziłaś Twoje ?
jednak nie zmieniłaś drzew czy planujesz?
przy okazji zobaczyłam jak szybko rośnie cis i trzmieliny na pniu. i powiem Ci że z brązowa trawą i różowymi jeżówkammi nieziemski zestaw. choć Tobie się już pewnie przejadł, wrócisz kiedys do buchanani?
Mam też problem z cisami, posadziłam je w ubiegłym roku, między nie dałam miskanty Variegatus i hortensje Limelight(ukorzeniłam patyki więc są jeszcze niewielkie) ale ten rozstaw mi się nie podoba.
Pażdziernik 2015r. październik 2016r.
Jeden cis jest do wyrzucenia, już zupełnie usechł
Może powinnam je rozsunąć na całość a nie tak pogrupować i przed nimi posadzić trawy i hortki?
Ja go nie niszczę, ja go minimalizuję. Ale znając siebie ta mkinimalizacja mi chyba nie wyjdzie. No bo jak ? Sama trawa? Nawet najładniejsze trawki, to jednak tylko trawki. Dziś było pochmurno, ale miałam słoneczne akcenty w ogrodzie. Właśnie między trawami.
Jeszcze ta sama rabata wiosną z innej perspektywy, czy jeśli posadzę tam trzy śliwy wiśniowe, to czy między bukszpanem a świerkiem dać jeszcze żółtą tuję np Forever gold lub Sunkist (kusi mnie ), tam jest ok 1,5 m wolnego miejsca,