Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 15:40, 01 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mam kalina Vatanabe, Kilimandżaro, klon palmowy Orange Dream, hortensja wims Red

Rosną bardzo dobrze i kwitną też. Kilimandżaro kwitnie non stop. Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy zakwitła imponująco nie było przymrozku trzeba też to wziąć pod uwagę gdyż wypuszcza kwiaty razem z liśćmi. Zresztą mam kilka rodzajów kaliny.
Klon palmowy jeden mniejszy drugi większy bardzo szybko rośnie i ma piękne liście to jeden z tych które nie marzną.
Hortensja też pięknie kwitnie.

No to bardzo mi miło się to czyta, czyli dobry wybór
Masz zdjęcia tych kalin chętnie bym je obejrzała, jak możesz to wstaw u siebie
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:38, 01 kwi 2022

Do góry
Witam Irus

Ja to nie mam cierpliwości do rozmnażania. Zresztą nic mi się nie udaje. Kilka razy pod wpływem oglądania waszych sukcesów z rozmnażaniem zaczęłam patyki wkładać do donic i nic. Lepiej mi wychodzi z odkładami w tym roku będę miała 4 sztuki widzę że korzonki ładne.

Zazdroszczę tych magnolii pięknych u mnie za zimno.

Sasanki w zeszłym roku wysialam i dosyć dobrze po wschodzily. Muszę je teraz popikowac jesienią nie dałam rady. Może i tej wiosny zakwitną czekam bo u mnie to dużo chłodniej.
Teraz śnieg pada temp ok 0.
Nie ma co grzebać w ziemi przymusowy odpoczynek. Myślałam że zrobię porządki z różami, ale trudno może za tydzień.

Pozdrawiam Milus

Cześć Elu
Aż dziw, bo z tymi patykami zero roboty, półcień, blisko brzegu donicy, choć ja i w środek już wtykam, podlewanie i koniec. Przez odkłady ukorzeniam hortensje ogrodowe.
U mnie też śnieg i deszcz i zimny wiatr i +1, czyli to samo, zima na wiosnę.
Róże też jeszcze nie ścięłam, trzeba czekać. Przynajmniej, jak piszesz odpoczniemy.Pozdrowionka
Mój ogrodowy pamiętnik 13:53, 01 kwi 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Czyż zima nie jest piękna?
Szczególnie w kwietniu .

U nas podobnie. Pamiętam 20 cm śniegu, zaspy były 10 kwietnia w 2013 roku. EM nie mógł wjechac samochodem na działkę pług przyjechał. Wiosna była bardzo mokra. Na szczęście słonko wysoko i grzeje może się rozpuścić w ciągu dnia.,
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:14, 01 kwi 2022

Do góry
Witam Zawitają

Jeżeli chodzi o oprysk przeciw maczniakowi to chude mleko + woda. To jest 1 l mleka u 1 litr wody mieszasz możesz dodać parę kropel Ludwika płynu do zmywania lub jak masz mydło potasowe w płynie.
Pryskaj po przekwitnieniu. Opryskaj też od dołu liścia.

Jeżeli chodzi o grejfruta to są gotowe preparaty. Chciałam podać link ale coś mi nie wchodzi. Wpisz wyciąg z grejfruta Targetu tj chyba biosept o ile się nie mylę.

Dzięki Elu .Będę pryskać tym bo to nie chemia zawsze lepsze .
Skandynawia po krzyżacku 2 09:12, 01 kwi 2022

Do góry
Aniu witam

Każdy dodatkowy talent od ogrodnictwa podziwiam. Ładny ten drugi obraz. Powinnaś się takiego stylu trzymać bardzo dobrze kolorystycznie dobrany.
Kilka zdolnych kobiet tutaj jest. Też mam zdolności których nigdy nie pokaże bo mam lenia i inne obowiązki. Na tym trzeba się skupić co jest u mnie nie możliwe.

JEZeli chodzi o budleje każdego roku przycinam na ok 30 cm. U mnie też bardzo zielone są i były.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:54, 01 kwi 2022

Do góry
Witam Irus

Ja to nie mam cierpliwości do rozmnażania. Zresztą nic mi się nie udaje. Kilka razy pod wpływem oglądania waszych sukcesów z rozmnażaniem zaczęłam patyki wkładać do donic i nic. Lepiej mi wychodzi z odkładami w tym roku będę miała 4 sztuki widzę że korzonki ładne.

Zazdroszczę tych magnolii pięknych u mnie za zimno.

Sasanki w zeszłym roku wysialam i dosyć dobrze po wschodzily. Muszę je teraz popikowac jesienią nie dałam rady. Może i tej wiosny zakwitną czekam bo u mnie to dużo chłodniej.
Teraz śnieg pada temp ok 0.
Nie ma co grzebać w ziemi przymusowy odpoczynek. Myślałam że zrobię porządki z różami, ale trudno może za tydzień.

Pozdrawiam Milus
Ogród Basi 19:38, 31 mar 2022

Do góry
O to się przyłożyłas do dołków aby Rodki miały dobrze.

Też chce trochę rodkow jeszcze posadzić więc pytam.
Odpisałam na priv

Odnośnie bergenii ja 2 lata temu robiłam duże przesadzanie. One mają duże grube korzenie pociełam je na kawałki ok 10 cm i one w zeszłym roku wypuściły liście i bardzo ładnie rosły.

Dużo bergenii miała Dana ale ona nie pisze od jakiegoś czasu ciekawe jak u niej się trzymają Bergenie.

Rozpisalam się, ale jeszcze odnośnie azalii. W zeszłym
roku bardzo marnievu mnie kwitły w tym roku mam zatrzęsienie pąków oby tylko mróz je nie zmroził.

Pozdrawiam

Elu, a jak głęboko te 10 cm kawałki bergenii zakopywałaś?
Moje niektóre sadzonki tych małych rh miały kwiaty. W te mroźne noce pomarzły.
Czytałam wiadomość na priv. Dziękuję.
W ogródku Martki 19:06, 31 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Są takie nasiona, których sie nie przykrywa ziemią, z reguły są tak drobne, że wyglądają jak mak lub kaszka manna ta drobniejsza. Te się tylko na wzruszoną ziemię sypie i deseczką delikatnie dociska do ziemi. Trawa też nie lubi być przysypywana bo kiełkuje w kontakcie ze słońcem.
A jeżówki nie wiem bo nie siałam, ale Asia z Jeżówkowe love będzie wiedzieć, tylko Ona teraz częściej na Fejsie niż tu

Zasiałam w lutym jeżówki ale głupia jestem nie te nasiona miały być torebki a nie pręciki.
Posiałam drugi raz popatrzyłam na nasiona w necie jak wyglądają i posiałam te co trzeba. Po 4 dniach zaczynają wschodzić.
Siałam do doniczek maleńkich po wierzchu później przysypałam piaskiem ok 0,3 cm. Wysialam do ziemi specjalnej do wysiewow i pikowania.

Już Gillenie ci wychodzą? One to raczej z tych późnych.

Wczoraj wysialam aksamitki w ten sam sposób.
Ogród z zegarem 18:49, 31 mar 2022

Do góry
Aga broń cię Panie Boże nie sądź barwinka to jest wyjątkowy zadarniacz którego bym wywaliła z mojego całego ogrodu. Walczę z barwinkiem od kilku lat bez większych sukcesów. Pleni się jak perz, włazi wszędzie. Pójdzie ci w trawnik.

Bardzo dobrze eM zrobił
Ja na twoim miejscu zasiała na tych paskach łąkę kwietna. Pięknie będą kwitły habry, mąki i wiele innych.
Możesz zrobić rabatę wiosenna tulipany krokusy,narcyzy a później będzie kwitła łączka.
EM przekoso równi a łączka zostanie.
Mam zamiar tak zrobić u siebie między brzozami.

Pozdrawiam
Ogród z zegarem 18:39, 31 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Kawałek wykopanego rowu/fosy

Widok z góry

Widać, że masz glinę i jeszcze wysoki poziom wody nie jest źle.
A co to będzie nie doczytałam.
Migawki z ogródka 18:35, 31 mar 2022

Do góry
tulucy napisał(a)
Elu, trzymam się pogoda właśnie zrobiła mi w końcu uprzejmość mnie łamało trochę dłużej, od niedzieli do czwartku teraz już został tylko kaszel. I osłabienie.

A przy okazji aż się pochwalę, sama siebie od początku choroby aż do teraz ani razu telewizora nie uruchomiłam. A wisi na ścianie przede mną

Widzisz jeszcze nie napisałam o kaszlu. Coś okropnego do dzisiaj nie mogę odkrztusic syropy nie pomagają. Miałam 1 dzień okropny ból gardła i potem ten kaszel bez bolesny.

Jak ty wytrzymujesz bez tv. Ja to już nie oglądam wiadomości bo mnie to bardzo stresuje nie mogę patrzeć na to co się dzieje na Ukrainie. W Wawie jest dużo matek z dziećmi.
Oglądam przyrodnicze albo HGtvn i Domo.
Za drzwiami do ogrodu... 18:28, 31 mar 2022

Do góry
anpi napisał(a)

Dziękuję

Aniu przepiękne wstęgi krokusów. Moje jeszcze nie kwitną albo część mogły nornice zezrec. U nas jednak jest bardzo zimno i mało roślin wychodzi z ziemi. No cóż taki wiejski klimat. A teraz znowu o zima nadchodzi i w dodatku dusza się robi.

Pozdrawiam
Migawki z ogródka 18:19, 31 mar 2022

Do góry
Lucy trzymaj się też chyba to przechodziłam. Krótko mnie łamało 2-3 dni.

Ogród poczeka zresztą zima nadchodzi.
W kamiennym kręgu od początku 17:47, 31 mar 2022

Do góry
GorAna napisał(a)

Witaj Małgorzato
Sypnęłam im saletrę amonową

Zostawiam na poprawę humoru i na wzmożenie tęsknoty za kwitnącymi łanami
Też mi bardzo tęskno

Aniu chce się zapytać czy wszystkim kwiatuchom sypiesz saletrę amonowa czy tylko tulipanów. Takie piękne te tulipany dorodne ciemne liście to pewnie azotu

Twórczość Wiankowa piękna. Mnie to się niczego nie chce kiedyś też działałam w ozdobach. Teraz jestem bez pomysłów lenistwo na całego.mna zawładnęło.

Pozdrawiam
...uDany ogród 15:21, 31 mar 2022

Do góry
Dana witam

Jak u ciebie Bergenie przezimowały bo wszyscy narzekają.
Wiem, Że u ciebie zawsze były piękne i ładnie kwitły.
Czekam na odzew.
A poza tym co słychać z inwestycją.

Pozdrawiam
Ogród Basi 15:10, 31 mar 2022

Do góry
O to się przyłożyłas do dołków aby Rodki miały dobrze.

Też chce trochę rodkow jeszcze posadzić więc pytam.
Odpisałam na priv

Odnośnie bergenii ja 2 lata temu robiłam duże przesadzanie. One mają duże grube korzenie pociełam je na kawałki ok 10 cm i one w zeszłym roku wypuściły liście i bardzo ładnie rosły.

Dużo bergenii miała Dana ale ona nie pisze od jakiegoś czasu ciekawe jak u niej się trzymają Bergenie.

Rozpisalam się, ale jeszcze odnośnie azalii. W zeszłym
roku bardzo marnievu mnie kwitły w tym roku mam zatrzęsienie pąków oby tylko mróz je nie zmroził.

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 14:53, 31 mar 2022

Do góry
Witam Zawitają

Jeżeli chodzi o oprysk przeciw maczniakowi to chude mleko + woda. To jest 1 l mleka u 1 litr wody mieszasz możesz dodać parę kropel Ludwika płynu do zmywania lub jak masz mydło potasowe w płynie.
Pryskaj po przekwitnieniu. Opryskaj też od dołu liścia.

Jeżeli chodzi o grejfruta to są gotowe preparaty. Chciałam podać link ale coś mi nie wchodzi. Wpisz wyciąg z grejfruta Targetu tj chyba biosept o ile się nie mylę.
Bawarka 23:57, 30 mar 2022

Do góry

U mnie po sąsiedzku ogrodnik ma w donicach kilkaset piwonii. Obejrzałam twoje i się zachwyciłam, chyba pójdę jutro i zobaczę może się dam namówić. Ale gdzie ja je posadzę.
Moja babcia miała szpaler ok 20 m przed domem piwonii. Część różowa część ciemno czerwona do dzisiaj czuje ich zapach.

Ela, ile ma??? Kilkaset?? I dopiero teraz mi to mowisz?
Babcine piwonie...Wyobrazam sobie ten szpaler...i ten zapach...Moze pojdziesz w slady babci...
Miejsca masz duzo
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:42, 30 mar 2022

Do góry
effka napisał(a)
Ogród pusty ale iedlugo się zazieleni. Trawnik zwertykulowany, nawieziony i podlany.

Oczko w trakcie czyszczenia:

I czysta woda że studni nalana

Witam Ewka

Tyle grabi to już pewnie masz wszystko zrobione. Ja to dopiero z mielenia przycinek wyszłam, odkurzania żwiru i skalniaka. Reszta nic nie ruszone bo u mnie ledwo co wychodzi z ziemi. W piątek kra na oczku zniknęła a znowu śnieg i mróz zapowiadają.

Chce też w tym roku takie mini oczka zrobić dla ptactwo no i mikroklimat inny a rośli mam do nich pod dostatkiem.

Są takie fontanny solarne do takich oczek.

Z tą ściana wodna bym się zastanowiła jest duży szum (głośna jest) długo tego nie można słuchać. Są różne inne ciurkadla rozpoznaj się.

Pozdrawiam Ewka
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:19, 30 mar 2022

Do góry
Dorii napisał(a)
Zaintrygowana komentarzem Wiolki zaczęłam kombinować i po wybraniu menu strony(u mnie trzy pionowe kropeczki)zaznaczyłam wersja na komputer i teraz jest ok.

Właśnie też tak zrobiłam i jeden wpis mam z literami dużymi a następny maczek. Coś jest w systemie. Trzeba czekać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies