Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:34, 09 lis 2013

Do góry
Odnośnoe cyprysa (nie cyprysika tym razem) Goldcrest" to one będą dosadzone w donicach, zamiast tych kolunowych, bo się kolumny "rozjechały"

Miałam tak wiosną.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:32, 09 lis 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
A jak pozbyłaś się krecika, ha.

Było o tym, Witek złapał (czatował Grześ 2 godziny siedząc na stołeczku i pijąc piwko i wywiózł do lasu
Małymi kroczkami do celu... 14:25, 09 lis 2013

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Wiem Pani Danusiu, że brabanty najlepiej się nie prezentują, zasadziłam w nich całą jedną stronę, chcąc uzyskać szybki żywopłot, ale już teraz żałuję, wolę poczekać, a uzyskać lepszy efekt.

Wydaje mi się, że opcja pierwsza będzie lepsza.

paulina_ns napisał(a)
Wymyśliłam póki co jedną stronę rabaty, ma ona 12 metrów i w mojej głowie widnieje coś takiego

Jest całkiem nieźle. A jaka jest druga opcja?
Małymi kroczkami do celu... 14:25, 09 lis 2013

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Dziękuję Pani Danusiu, rośliny, które tam rosną, zostały posadzone zanim tutaj trafiłam i teraz już wiem, że takie porozrzucane dobrze nie wyglądają, przyznam,że bardzo liczę na Pani pomoc, bo ciężko mi samej zagospodarować tak duży obszar. Z roślin, które tam rosną zależy mi tylko na wierzbie hakuro i perukowcu, resztę mogę usunąć.

To rozumiem, ale to wszystko na pewno da się przesadzić
Małymi kroczkami do celu... 14:24, 09 lis 2013

Do góry
Albo taki układ

Do góry
Może być taki układ roślin, Brabantów nie sadź, to najgorsze tuje, lepsze będą każde inne, ale nie te.

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Trzeba pozbyć się pojedynczo porozrzucanych krzaczków posadzonych w trawniku, wykopac je i potem zagospodarować w ogrodzie.

Ja tylko mam radę jako fachowiec i osoba projektująca ogrody . Trzeba mysleć kompleksowo, cały ogród poprowadzić linie rabat, ponieważ ogród powinien być spójny a nie każdy kąt sobie)

Postaram się pomóc w tym rogu.

Link do realizacji
Małymi kroczkami do celu... 14:23, 09 lis 2013

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Skula, dzięki,że się odezwałaś a oto zdjęcia. Roślinami proszę się nie przejmować znikną, kiedy zacznę robić rabatę

Małymi kroczkami do celu... 14:22, 09 lis 2013

Do góry
Skula napisał(a)
witaj
może wrzuć jakieś zdjęcia - będzie prościej udzielić porad

Bez zdjęć nic nie poradzimy, bo nie wiadomo jak i co tam wygląda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:29, 09 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To też coś nowego.. na rabaty czy do doniczek??

Resztę inni skomentowali. nic nie dodam nowego.. ale Zdzisława....mogę zawsze przygarnąć, nie wiem tylko co M na to.... i druciana ogrodniczkę też A nawet jedno i drugie.. piszę na wypadek jakby się Ci już do pomysłów nowych nie pasowali

Linie i wypełnienie... z niczym nie trafiłam w w wyobrażeniach.. bo jest obrzeże z kostki.. (i tu mi lepiej bo takie też mam.. ) .. a nie będzie kancików ... ale będzie miodzio....

Jarząba pomarańczowego, ślicznego przemilczam.. bo eMuś od razu by kupował... a kulki cisowe wypasione.... pocieszam sie że trzeba zawsze cenę do jakości i możliwości.... moje też będą wypasione... Muszę sie pocieszać, bo chociaż nie mam w naturze natury zazdrości ... to jednak coś sie porobiło i jak widzę wielkie kulki to mnie trochę tak nie ten teges.... nie powinnam, ale zazdroszczę

Ślicznie jest... a będzie ...... miodzio..... dziś sobota, to może coś wieczorkiem obejrzymy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:51, 09 lis 2013

Do góry
Witek zapakował wczoraj czyste donice i pojechał porządkować składzik u Babci Jasi.

Nieco ciemny poranek dzisiaj, widok przez okno

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:45, 09 lis 2013

Do góry
Welka napisał(a)
....miejsce się zmieniło - wydaje się, że jest tam duża przestrzeń. Z niecierpliwością będę czekała, jak pięknie to zmienicie.
Pozdrawiam

O to właśnie chodzi, o powiększenie przestrzeni.

Będą kolejne lustra, na razie jedno, ale dojdzie jeszcze kilka

Bo stosowanie ich w małym ogrodzie ma sens, służą oszukaniu widza, stworzeniu miejsc- niespodzianek, dodatkowych widoków, powiększeniu przestrzeni. To chcemy osiągnąć, a wczoraj podczas jazdy po cisy wymyśliliśmy z Witkiem, gdzie będzie kolejne 3 lustra i będą obok siebie ukośnie ustawione, Sama jestem ciekawa efektu, ale przez skórę czuję, że to będzie strzał w 10-tkę.

Robienie na siłę luster w dużych ogrodach czasem mija się z celem, bo nie sposób wykorzystać tych właśnie cech. Umieszczenie trzeba dobrze przemyśleć.
Ogródek Janiny 07:38, 09 lis 2013

Do góry

Linię trzeba wyłagodzić.

1. Pienne miłorzeby Mariken 3 szt.
2 i 3. Pola żurawek (dwie odmiany znacząco się różniące kolorem albo żurawki plus turzyce np. Evergold i żurawka Berry Smoothie

4.świerk serbski
7. Kule bukszpanu duże
8. Wikół katalpy wytnij kółko i posadź białe hosty
9. za 9 można dodać 3 miskanty Variegatus plus obwódka z lawendy lub bukszpanu
5. Hortensje bukietowe Vanille Fraise lub Phantom
6. Czerwone akcenty (berberysy, perukowce, pęcherznica lub inne hortensje bukietowe. MOże wielkie różaneczniki?
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 07:22, 09 lis 2013

Do góry

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 07:19, 09 lis 2013

Do góry
Wklejam jesienne zdjęcie rabaty, które przewija się jako wizualka pt. Co robimy w listopadzie.
( na prośbę jednej z forumowiczek)

Asclepias tuberosa - trojeść bulwiasta 07:14, 09 lis 2013

Do góry
Bardzo ciekawa i niezbyt często spotykana roślina w ogrodach. Postaram się poszukać zdjęć również, bo na pewno widziałam ją w ogrodach angielskich.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:48, 08 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oficjalnie odpowiadam, że rabaty pomieściły już 11 czy 15 stożków z podjazdu, co najmniej 10 kul z podjazdu plus pomieszczą te 3 wielkie dokupione One będą się wpraszały tak na żwirek, jakby miały poza obręb kostek wylewac się.

Konstancjo Twoje teksty są niesamowite, jak Ty to potrafisz zawile i oryginalnie wymyślać?

stożki !!! to one ... przypomniałam sobie głównego winnego mojej odwrotnie proporcjonalnej pasji geo ...
i niby nic a ja choć cały podjazd stożków był nic tylko kulki zapamiętałam ... no zapamiętałam też sieć śniurków i to mi neurona od wizualizacji mocno zmęczyło ... odpoczął i tę wylewającą się jakby w zwirek kulkę zwizualizowałam ... i jeszcze bardziej doczekać się nie mogę ...

co do mojej prostego sposobu wyrażania siem ... to gdy miałam lat osiem tato odważnie mówił "czy mogłabyś mi to dziecko wytłumaczyć " i czekał ... ... rok później zaraz szybko dodawał "nie !!! ja nie chcę jednak tego słuchać ... " ... zupełnie nie wiem dlaczego ... ??? ... ...
w Oborze też mogą być ogrody 20:24, 08 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witamy w naszym ogrodowym świecie, czekamy na dalsze opowieści)

I sama Szefowa u mnie zawitała aż się zaruminiłam z radości Proszę o cierpliwość, opowieści pojawią się razem ze zdjęciami Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:33, 08 lis 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
A gdzie będą wsadzone te duże kule cisowe i jarząb?

Wielka żółta po lewej, przed inną dużą kulą cisową co już rośnie, a reszta? siem zobaczy jutro
Jarząba ominęłam, ale ładny był
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:32, 08 lis 2013

Do góry
Jutro zrobię inwentaryzację. Mam też próbki 4 kolorów żwirów w szarościach aż do czarnego granitu po lustro.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies