Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Magda70 11:00, 08 lis 2013

Borbetka napisał(a)
Miałam Marto jednego roku, ale w donicach. Jakoś ich nie umiałam zestawić z niczym. Stały przy ławce i podobały mi się, długo kwitły, ale potem zmarniały. Nie pamiętam nawet czemu. Nie mogę tych jałowców jakoś zestawić z niczym. Do tui pasuje więcej chyba, a ja już nie mam wyboru. Jest wieloletni żywopłot jałowcowy i koniec. Skłaniam się ku tej trawie Red Baron, ale nie wiem czy ona wytrzyma w częściowym cieniu. Bardzo bym chciała ożywić tamtą część ogrodu.
Dzięki Marta.

Red baron z tego co wiem wytrzyma w cieniu...ale nie wybarwi się prawdopodobnie na czerwono tak jak w słońcu.

Moje dziury po kretach też śmierdziuchami zasypane...na razie spokój ale to chyba cisza przed burzą
Oby nie...
Viola 12:22, 08 lis 2013

Ostatnio gdzieś czytałam na naszym forum niepochlebne głosy na temat wykupowania GardenPuzzle, nawet Danusia zabrała głos. Ja też myślałam o tym, ale ponoć mały wybór roslin i proporcje nie takie. dzięki za wizytę i sugestie (już wdrażam na papierze).
Borbetka 12:29, 08 lis 2013

Violu, już zdążyłam się rozmyślić. Struś pędziwiatr ze mnie.
Madziu, mój kret przeniósł się do lasku z przodu działki. Na razie mi nie przeszkadza, ale napięta jestem.
Margarete 13:06, 08 lis 2013

Borbetka napisał(a)
Dzięki dziewczyny, walczę dalej choć od 2 dni go nie ma. W każdym kopcu jakieś śmierdzidło mam, to się uspokoił, ale wiem że na krótko. Jeść musi .
Marta, pułapek rurkowych to mam walających się z 10 w ogrodzie. Bardzo dużo sztuk nałapałam na nie, tylko jest jedno ale ... musi być korytarz komunikacyjny, a ja nie mam już takich. Za duża gęstwina korzeni, w krętym korytarzu tego nie umiejscowisz.
Dziś ładny dzień wreszcie się zapowiada, to mam nadzieję, że wreszcie skończę zaplanowane.

Ojej ale ty masz Monia dużą wiedzę o krecich zwyczajach.....ja bym nie wiedziła jak sobie z nimi radzic. U nas na 14 lat mojego mieszkania w tym miejscu były raz, robiły kopce w trawniku przez jakies pół roku i same sie wyniosły, no może nie same... wkłdalismy jakies brzęczyki a jednego mąż upolował...........jakie to w sumie miłe i małe futrzane zwierzątko....a tyle szkody potrafi zrobic.

Pod te jałowce to rzeczywiście niskie żółte cyprysiki groszkowe, takie "potargane" byłyby ładne ale ten red baron też byłby ciekawy, u mnie rosnie w słońcu wiec wybarwia sie pieknie, nie wiem jak by cien na niego wpłyną.
goniak 16:23, 08 lis 2013

Borbetko, to miejsce można zaarażnować na wiele sposobów.
Jeśli to ma być wąska rabata to można jałowce podsadzić rzędem tawuły japońskiej odmiany Goldflame, która dorasta do 0,8 m wysokości przy podobnej szerokości. Jest bardzo dekoracyjna i fajnie reaguje na cięcie. W pewnych odstępach pomiędzy szpalerem jałowców a tawułami można posadzić jakieś miskanty na przemian z hortensjami Limelight lub Renhy.
wietrzyk 17:32, 08 lis 2013

Monika, myślałam, że już powoli odpoczywasz, a u Ciebie praca w najlepsze
Ale dlaczego się dziwię, sama jadę jutro do szkółki, hi, hi
Borbetka 17:51, 08 lis 2013

Margarete - no o kretach już trochę wiem, moja zmora .
Gosiu, dziękuję. Już coś mam na myśli.
Asiu, dzisiaj prawie skończyłam, zostało mi zamiatanie, bo ciemno się zrobiło i nie widziałam nic. Daj Bóg jutro obeschnie, to pozamiatam. Chyba Szmaragdów z tyłu już nie posadzę. Nie zdążę.
Gardenarium 16:45, 09 lis 2013

Borbetka napisał(a)

To jest żywopłot z jałowca Canaertii, nie jest niebieski, ale taki jałowcowy kolor i chciałam ożywić to miejsce. Myślałam o trawie Red Baron, ale jak ją pociągnę w lewo za dom, to mam cień kompletny i nie wiem, czy ona da radę. Czerwony kolor mam w głowie. Miałam jeszcze pomysła na miskanta Variegatusa, ale posadziłam dwa za kulkami bukszpanowymi zaraz przy domku dla dzieci i się wygina do słońca, mnie to denerwuje. Masz jakiś pomysł? Super jak odpowiesz mi.

A ja Ci radziłąm cyprysiki do niebieskich jałowców, Tutaj czerwoności zginą, tutaj to Ci są hortensje białe bukietowe potrzebne, albo derenie Ivory Halo, ewentualnie przed nimi dopiero czerwone.

W tym miejscu białe rozjaśni i przykuję uwagę
Żółte cyprysiki na 2 miejscu, ale ja bym posadziła hortensje.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 09:31, 10 lis 2013

Czyli intuicję miałam dobrą, że w białe . Są tam paskowane na biało miskanty, a na zdjęciu ich nie widzę ... hmmm .... chyba tę fotkę pstryknęłam przed ich posadzeniem. Niestety wyginają się do słońca i nie mogą tam być. Dzięki Danuś, będę myśleć przez zimę co tam dać, bo trochę wąsko mam.
wiunia 20:33, 10 lis 2013

Pozdrawiam Moniko, pewnie wszyscy przez zimę będziemy kombinować zmiany bądź aranżacje nowych rabat Długie wieczory będą bardzo produktywne|