Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:48, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uważam że świetnie to wyszło, te różowe co to jest? Zamiast modrzewia dałabym miłorzęba Pendula albo przynajmniej brzozę Youngii Pozdrawiam ciepło.
Chyba że modrzew Ci się podoba.

bardzo dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie te rozowe to berberys admiration a zolte to cyprysiki
a czy P.Danusiu jak napisala Małgosik moze faktycznie jest nie tak rabata ma szerokosci 3m a dlugosci ok 9m i myślałam o ala wyspie na podłużnym trawniku aby zagospodarowac dół pod klonami 3 szt ktore tam sa aby zasłonic sie od sasiadów pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:46, 10 lis 2013

Do góry
Dobre rady Małgosik kilka postów powyżej, ale w tym przypadku jest ok, co powyżej napisałam, są powtarzane gatunki Kompozycja wygląda ładnie.

Dodałabym wyższe rośliny pod murem, np. hortensje bukietowe, potem można je przywiązać do muru, żeby się nie pokładały na resztą na dole, po lewej dałabym różę pnącą albo inne pnącze, Ociepli się ściana.

Po prawej te kolumny to może być cis Fastigiata Aurea.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:36, 10 lis 2013

Do góry
Mur mi się nawet podoba, przypomina angielskie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:35, 10 lis 2013

Do góry
Uważam że świetnie to wyszło, te różowe co to jest? Zamiast modrzewia dałabym miłorzęba Pendula albo przynajmniej brzozę Youngii Pozdrawiam ciepło.
Chyba że modrzew Ci się podoba.
System automatycznego nawadniania 15:33, 10 lis 2013

Do góry
Jeśli to ma być jedna sekcja to do kolektora rura doprowadzająca wodę powinna mieć średnicę fi 32 i za kolektorem również fi 32, a w dalszym odcinku może się rozgałęzić na fi 25. I będzie dobrze.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:18, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poproszę o zdjęcia skutków działalności opuchlaków. Mogę liczyć?

Danusiu zdjęcia z wczoraj umieściłam u siebie. Tess też na stronie 313 dała efekt ich żerowania. Jęsli trzeba mogę wysłać maila ze zdjęciami o lepszej rozdzielczości
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:16, 10 lis 2013

Do góry
Poproszę o zdjęcia skutków działalności opuchlaków. Mogę liczyć?
Borówcowy raj 16:45, 09 lis 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)

To jest żywopłot z jałowca Canaertii, nie jest niebieski, ale taki jałowcowy kolor i chciałam ożywić to miejsce. Myślałam o trawie Red Baron, ale jak ją pociągnę w lewo za dom, to mam cień kompletny i nie wiem, czy ona da radę. Czerwony kolor mam w głowie. Miałam jeszcze pomysła na miskanta Variegatusa, ale posadziłam dwa za kulkami bukszpanowymi zaraz przy domku dla dzieci i się wygina do słońca, mnie to denerwuje. Masz jakiś pomysł? Super jak odpowiesz mi.

A ja Ci radziłąm cyprysiki do niebieskich jałowców, Tutaj czerwoności zginą, tutaj to Ci są hortensje białe bukietowe potrzebne, albo derenie Ivory Halo, ewentualnie przed nimi dopiero czerwone.

W tym miejscu białe rozjaśni i przykuję uwagę
Żółte cyprysiki na 2 miejscu, ale ja bym posadziła hortensje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:34, 09 lis 2013

Do góry
Odnośnoe cyprysa (nie cyprysika tym razem) Goldcrest" to one będą dosadzone w donicach, zamiast tych kolunowych, bo się kolumny "rozjechały"

Miałam tak wiosną.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:32, 09 lis 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
A jak pozbyłaś się krecika, ha.

Było o tym, Witek złapał (czatował Grześ 2 godziny siedząc na stołeczku i pijąc piwko i wywiózł do lasu
Małymi kroczkami do celu... 14:25, 09 lis 2013

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Wiem Pani Danusiu, że brabanty najlepiej się nie prezentują, zasadziłam w nich całą jedną stronę, chcąc uzyskać szybki żywopłot, ale już teraz żałuję, wolę poczekać, a uzyskać lepszy efekt.

Wydaje mi się, że opcja pierwsza będzie lepsza.

paulina_ns napisał(a)
Wymyśliłam póki co jedną stronę rabaty, ma ona 12 metrów i w mojej głowie widnieje coś takiego

Jest całkiem nieźle. A jaka jest druga opcja?
Małymi kroczkami do celu... 14:25, 09 lis 2013

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Dziękuję Pani Danusiu, rośliny, które tam rosną, zostały posadzone zanim tutaj trafiłam i teraz już wiem, że takie porozrzucane dobrze nie wyglądają, przyznam,że bardzo liczę na Pani pomoc, bo ciężko mi samej zagospodarować tak duży obszar. Z roślin, które tam rosną zależy mi tylko na wierzbie hakuro i perukowcu, resztę mogę usunąć.

To rozumiem, ale to wszystko na pewno da się przesadzić
Małymi kroczkami do celu... 14:24, 09 lis 2013

Do góry
Albo taki układ

Do góry
Może być taki układ roślin, Brabantów nie sadź, to najgorsze tuje, lepsze będą każde inne, ale nie te.

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Trzeba pozbyć się pojedynczo porozrzucanych krzaczków posadzonych w trawniku, wykopac je i potem zagospodarować w ogrodzie.

Ja tylko mam radę jako fachowiec i osoba projektująca ogrody . Trzeba mysleć kompleksowo, cały ogród poprowadzić linie rabat, ponieważ ogród powinien być spójny a nie każdy kąt sobie)

Postaram się pomóc w tym rogu.

Link do realizacji
Małymi kroczkami do celu... 14:23, 09 lis 2013

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Skula, dzięki,że się odezwałaś a oto zdjęcia. Roślinami proszę się nie przejmować znikną, kiedy zacznę robić rabatę

Małymi kroczkami do celu... 14:22, 09 lis 2013

Do góry
Skula napisał(a)
witaj
może wrzuć jakieś zdjęcia - będzie prościej udzielić porad

Bez zdjęć nic nie poradzimy, bo nie wiadomo jak i co tam wygląda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:29, 09 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To też coś nowego.. na rabaty czy do doniczek??

Resztę inni skomentowali. nic nie dodam nowego.. ale Zdzisława....mogę zawsze przygarnąć, nie wiem tylko co M na to.... i druciana ogrodniczkę też A nawet jedno i drugie.. piszę na wypadek jakby się Ci już do pomysłów nowych nie pasowali

Linie i wypełnienie... z niczym nie trafiłam w w wyobrażeniach.. bo jest obrzeże z kostki.. (i tu mi lepiej bo takie też mam.. ) .. a nie będzie kancików ... ale będzie miodzio....

Jarząba pomarańczowego, ślicznego przemilczam.. bo eMuś od razu by kupował... a kulki cisowe wypasione.... pocieszam sie że trzeba zawsze cenę do jakości i możliwości.... moje też będą wypasione... Muszę sie pocieszać, bo chociaż nie mam w naturze natury zazdrości ... to jednak coś sie porobiło i jak widzę wielkie kulki to mnie trochę tak nie ten teges.... nie powinnam, ale zazdroszczę

Ślicznie jest... a będzie ...... miodzio..... dziś sobota, to może coś wieczorkiem obejrzymy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:51, 09 lis 2013

Do góry
Witek zapakował wczoraj czyste donice i pojechał porządkować składzik u Babci Jasi.

Nieco ciemny poranek dzisiaj, widok przez okno

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:45, 09 lis 2013

Do góry
Welka napisał(a)
....miejsce się zmieniło - wydaje się, że jest tam duża przestrzeń. Z niecierpliwością będę czekała, jak pięknie to zmienicie.
Pozdrawiam

O to właśnie chodzi, o powiększenie przestrzeni.

Będą kolejne lustra, na razie jedno, ale dojdzie jeszcze kilka

Bo stosowanie ich w małym ogrodzie ma sens, służą oszukaniu widza, stworzeniu miejsc- niespodzianek, dodatkowych widoków, powiększeniu przestrzeni. To chcemy osiągnąć, a wczoraj podczas jazdy po cisy wymyśliliśmy z Witkiem, gdzie będzie kolejne 3 lustra i będą obok siebie ukośnie ustawione, Sama jestem ciekawa efektu, ale przez skórę czuję, że to będzie strzał w 10-tkę.

Robienie na siłę luster w dużych ogrodach czasem mija się z celem, bo nie sposób wykorzystać tych właśnie cech. Umieszczenie trzeba dobrze przemyśleć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies