Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 08:07, 09 sie 2016

Do góry
Hurra wyszlismy z ziemi,fundamenty gotowe,teraz niech sie mury pna do gory
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 07:56, 09 sie 2016

Do góry
Hurra wyszlismy z ziemi,fundamenty gotowe,teraz niech sie mury pna do gory
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:54, 09 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Właśnie dlatego wsadziłam tam derenie. Nie pomyślałam tylko, że tam wewnątrz będzie tak sucho i cieniście.
Dzisiaj poeksperymentowałam z tym zakątkiem.

Widoki na boki i w górę były obiecujące Spędziłam tam całe popołudnie.

Jeszcze tylko trzeba zaplanować odpowiednie widoki na przyziemiu. Zauważyłam, że dobrze tam się trzyma wsadzony kilka lat temu goździk siny. Nie wiem jak u niego było z kwitnieniem, ale może udawać trawkę i pewnie nie będzie się tak rozrastał jak ten w słońcu.

Brzozy, hamaczek= pełen relaks, tu moja wyobraźnia działa z myślą o przyziemiu w inny sposób. Mianowicie piasek przychodzi mi do głowy i bose stopy Miłego dnia
Tu ma być ogród :) 07:54, 09 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pokażę Wam z czym walczę za ogrodzeniem, działka, której właściciel w ogóle nie odwiedza i nie wykasza, chwasty właziły mi dosłownie za ogrodzenie, szczególnie pokrzywy i perz. W tym sezonie regularnie wywożę tam trawę z każdego koszenia i obecnie jest taki efekt.

A na moim przedpłociu, szałwia skończyła kwitnienie, zrobi się chłodniej to będę ją z tego miejsca eliminować - wprowadza zbyt wiele chaosu, zostaną same trawy.

Wzdłuż południowej strony mam to samo-za płotem (tyle może dobrze, że gęstym betonowym,więc mniej się do mnie niesie) też łąka-niekoszona z chwastami, pokrzywami itd. Facet, który jest właścicielem w doooopie ma koszenie-nie wiem czy są na to jakieś przepisy?

Natomiast frontowisko wygląda świetnie!
Od początku 07:45, 09 sie 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)
A tak wyglądają powroty z niepozornej wizyty w łódzkim, dziękuję Bogdziu całe szczęście że twój mąż mnie rozpędził , miałam tylko lekki problem z hamowaniem mój wjazd do domu jest z górki, ale obyło się bez katastrofy , jechałam chodnikiem, łamiąc przepisy , trafiłam na patrol, widząc tak załadowaną rowerzystkę odpuścili , pozdrawiam i do zobaczenia wkrótce. A i dodam iż miałam jeszcze plecak na sobie również załadowany.

Szaleństwo
Działeczka Asi :) 07:38, 09 sie 2016

Do góry
Aniu, Toszka miała chyba na myśli szpaler pod tujami Tylko nie wiem pod którymi?
Albo tu:

Albo tu:

Moja działka na Dębowym Lesie 07:35, 09 sie 2016

Do góry
Clematis Sweet Summer Love

Dalijki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:33, 09 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale prowadziłaś kiedyś taką walkę? I?
Moje graby raz jeszcze

dalej mi ciężko stwierdzić ale czytam ze już ortusem polalas.
Niestety nie przykładam się do tej walki, ale wiem że cięzko z "literatury "
Działeczka Asi :) 07:30, 09 sie 2016

Do góry
asiak napisał(a)

Bardzo fajne zdjęcie, widać potencjał działeczki Buksa sama bym takiego chciała mieć, jak go dopieścisz będzie odlot! Pomysł Toszki na hortki wzdłuż alejki super
Moja działka na Dębowym Lesie 07:27, 09 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, jeśli to ona, to ja mojej dam drugą szansę. U ciebie ładna jest z tymi koralikami kwiatów

To cudna hortka.Jako pierwsza przyszła do mojego ogrodu.

Luise odier ponownie kwitnie

Dostałam w prezencie imieninowym cerd himalaski.
dylemat gdzie posadzić, dlatego jeszcze w doniczce
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 07:19, 09 sie 2016

Do góry
Na dobry początek dnia rabata folkowa.
Dalie

Cynie

Rutbekie

Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 07:18, 09 sie 2016

Do góry
Aga napisał(a)
Witam ma takie chwasty i nie moge sie ich pozbyc? Co roku je wyrywam i co roku wschodza nowe.

Mam ten sam chwast. Czy ktoś wie co to jest?
Działeczka Asi :) 07:09, 09 sie 2016

Do góry
Toszko, kochana jesteś, to dla Ciebie

Toszko, jak obsadzę bukszpan różami, to nie da rady już nic wsadzić przy alejce, bo tam nie ma za dużo miejsca Odległość bukszpanu do alejki to 80 cm.
Co masz na myśli "koleżanki"? Małe buksiki?
A możesz mi zobrazować jakby to miało wyglądać? Bo ja to muszę krok po kroku wytłumaczone, pokazane, jak dla dziecka
Boję się, że zepsuję tego bukszpanika, ale spróbuję
Czy myślisz, że te róże, które mam mogę do tego wykorzystać, czy kupić coś nowego?
Chcę żeby było ładnie i jak coś mogę poczynić nowy zakup

Ogródek Iwony II 07:06, 09 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dominiko, pewnie masz rację, ale zobacz sama:
moja NN, podejrzana o bycie Limlight:

hortensje Limlight:

Polar Bear dopiero startuje:

Największe kwiaty ma Phantom:

A Vanilia Fraize zaczyna się przebarwiać, kwiaty są średniej wielkości:

Zmieniony awatarek, super. Takie zdjęcie powinnam też mieć zrobione, we własnym ogrodzie. Nadrobiłam i jak zawsze jest co u Ciebie oglądać przy okazji uśmiałam z przygody z kosiarką i reakcji Zbyszka.

Myślę, że Twoja NN jest Limką. Zajrzyj do mnie bo wstawiłam swoje na stronie 340- ej. Są takie właśnie dorodne. Mają sztywne pędy, ładnie się utrzymują pomimo uporczywych deszczy. Podoba mi się Phantom i od zawsze Vanilia Fraize. Te z kolei chciałabym mieć w przed ogródku. Jeszcze przez kolejny rok w sferze marzeń.
Hortensjada 06:40, 09 sie 2016

Do góry
bozga napisał(a)

czy to sadzieć? tylko jakiś mały?

Przepiękne jak zwykle widoki i nadziwić się nie mogę jakie zdrowe rośliny
Ogród do odnowy 06:23, 09 sie 2016

Do góry
Wasze głosy sprzeciwu zmobilizowały mnie i przekopałam rabatę na froncie. Powsadzałam w końcu nowe hortki, które w doniczkach zdążyły już nieco podeschnąć Za to dzwonek kupiony ze dwa miesiące temu - zgnił

dziś rąk nie czuję

System automatycznego nawadniania 03:31, 09 sie 2016

Do góry

Witam wszystkich!

Zabieram się do instalacji zraszaczy. Stworzyłem taki projekt jak załączony.

Studzienka zaznaczona szarym prostokątem na dole, wydajność ok. 40-50 l/min, 2,5 bar.

Podzieliłem ogród na 4 sekcje. 3 sekcje zraszaczy i jedna linii kroplującej 200mb.
Nie wiem, czy taka ilość zraszaczy starczy.

Sekcja 1: 4 x Rainbird 5004 (wszystkie około 90 stopni, zasięg 11 m, dysza 3 lub 4)
Sekcja 2: 6 x Rainbird 1804 (wszystkie około 180 stopni, zasięg 2,4 - 3 m, dysza 8 i 10)
Sekcja 3: 5 x Rainbird 3504 (90 - 180 stopni, dysza 0,75 - 1,5)

Planuję połączyć zraszacze rurą 25mm - również nie wiem, czy taka grubość wystarczy na sekcje (zwłaszcza RainBird 5004).

Ile zraszacze RainBird 5004 potrzebują wody na minutę, gdy sektory mają ok. 90 stopni?

Z góry bardzo dziękuję za informacje i porady

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 02:59, 09 sie 2016

Do góry
Toszko! Jakiś czas temu napisałam o problemie ze swoją rabatą: Mam posadzone w jednym miejscu - raczej pół cienistym na agrowłókninie( słońce jest w południe od strony tych wysokich iglaków, ale one niestety robią cień- widać po roślinach , bo niektóre tego samego rodzaju a zupełnie inaczej wyglądają różne iglaki( wysoki, niskie, płożące), azalie, wrzosy i w tym trzmielinę, która mam wrażenie że słabo rośnie... do tamtego roku podsypywałam ją nawozem kwaśnym.... jakie błędy zrobiłam z tą trzmieliną?
i zupełnie niespodziewałam się że Pani Danusia da mi pierwsze instrukcje( po przeniesieniu mnie do działu porażek zrobiłam wszystko zgodnie z jej instrukcjami ( wywaliłam folię, przekopałam wszystko, odżywiłam) i nie wiem co dalej robić bo rabatka średnio wygląda, a trzeba by było obłożyć korą... Może Ty pomożesz, bo Pani Daniusia już się nie odezwała...?? Czy wystarczy tylko dokupić roślin tego samego gatunku i zagęścić, czy całkowicie przerobić? A to mój ostatni post|: Pani Danusiu! W końcu udało mi się ściągnąć tą matę Wrzucam już fotki i liczę na jakieś podpowiedzi co i jak ułożyć,co ew dokupić? bo chyba dobrze byłoby to jak najprędzej obłożyć korą, póki chwasty się nie pojawiają. Środkowy iglak już wywaliliśmy, ziemię przekopałam, wymieszałam z torfem i osmocote do iglaków, ale przy okazji chciałam prosić o podpowiedź jak pozbyć się pnia? Nie mam jeszcze pomysłu na lawendy i trzmielinę, które wcześniej zakupiłam( wiem że lawenda nie w te miejsce, ale co z tą trzmieliną|?) U ogrodnika widziałam, że trzmielina była pod iglakiem, ale czy to dla niej dobre środowisko?
Ogród z lustrem 01:18, 09 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, dziękuję za możliwość korzystania z Ogrodowiska!
Wiersz napisała moja przyjaciółka - chciałabym go 'podarować' Tobie - Kobiecie Inspiracji.

Kobieta szkłem w oku

W zielonkawych tęczach ogrodów miłości,
pod różanym kolcem tętni jednostajnie,
zachce jej się kwitnąć obejmując ważki,
to zaniedba elfy... to się nimi zajmie...

Zmienna jest w nastrojach, ściąga z siebie burze,
motylim nadziejom skrzydła powyrywa,
zapuści korzenie gdzieś, gdzie nie jest chciana,
wraz z zachodem słońca zacznie się ukrywać.

Wyjrzy raz zza brzozy, drugi raz zza chmury,
spadnie cierpkim gradem, odda się sekretom.
Imion ma tysiące, każde szkłem jest w oku.
Cóż poradzić na to... w końcu jest kobietą...

Katarzyna Łatka
Ogród z łezką II 00:51, 09 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Oryginalna ta Lady, ciekawy kształt płatków. Czy ona pachnie?

Ja cały tydzień z wnukami, a tu u ciebie takie zmiany
Rabata z wrzosami rzeczywiście zyskała na wyglądzie

Hortensje urzekające ilością i wielkością kwiatów. Nawóz zapisałam i też sobie kupię a co też chcę mieć takie hortensje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies