Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

AsiaK_Z 10:16, 23 paź 2016

O rajusiu, muszę odczytać o co chodzi z tymi członkami
anbu 10:25, 23 paź 2016

O raju turlam się ze śmiechu sorki jak klikam na tablecie to mi zawsze jakieś dziwy wychodzą, no nie mogę, no!
Ciekawe czy te członki (czyt. czosnki) zakwitną w przyszłym sezonie :-*
AsiaK_Z 10:32, 23 paź 2016

Hahahaaa, Aniu Twój wątek taki... z organami Kwitnące członki hmmm :*
Mazan 11:29, 23 paź 2016

Anbu

Jeżeli już robisz fertig z pracami, to co dalej? Przecież teraz najważniejszy sezon przed roślinami - sezon przetrwania w dobrym stanie, a nie tylko przetrwania i jakoś to będzie. Czyżby już - jak z przegrzanej dętki powietrze - z Ciebie ten animusz uleciał? Nie wierzę.

Pozdrawiam
anbu 12:27, 23 paź 2016

Walerku Wczoraj z eMem oglądaliśmy program w telewizji "Dąb: roślina, która przetrwa wszystko" na Da Vinci
Za chwilę rośliny wejdą w stan spoczynku a ten film mi uświadomił, że zima jest dla nich bardzo trudna
Kto nie widział - POLECAM! Można obejrzeć powtórkę

Kompostownik prawie skończony Zostało pomalowanie widocznych, niepomalowanych elementów, instalacja na miejscu no i najważniejsze - produkcja własnego, czarnego złota

Gromadzę też jeszcze qpę i liście pod rh (przyszłoroczne zamierzenie)

Walerku co można jeszcze zrobić dla roślin aby lepiej przetrwały zimę?
Bo jak się okaże, że coś jednak jeszcze można zrobić to dętkę się załata, dopompuje powietrza i heja do roboty!
Tylko co można dla własnego ogrodu, o tej porze roku jeszcze zrobić?
Nett 13:01, 23 paź 2016

Kompostownik fiu fiu
Aż szkoda go chować w kącie.
Mazan 13:24, 23 paź 2016

Aniu, takich programów raczej nie oglądam - nudzę się setnie, ale polecam gorąco. Wprowadzają w temat.
Jesienią trzeba pamiętać o systemie korzeniowym roślin. Przez zimę stanowi wielki magazyn różnych substancji, z których roślina korzysta wiosną zanim rozwinie aparat asymilacyjny, czyli liście. Tak na marginesie: wykorzystuje się tę właściwość do oprysków herbicydowych przeciw chwastom jesienią, szczególnie głęboko korzeniącym się, trudnym do zwalczenia. Jak to mówił imć Zagłoba Zamojskiemu: "trzeba co przedniejsze wino pić, a z nim każda cnotliwa substancja do głowy pójdzie", czyli przekładając na nasz język: im roślina ma więcej do przechowania, tym więcej gromadzi w korzeniach, a "cnotliwą substancją" będzie substancja czynna preparatu.
Każda grupa roślin inaczej 'widzi' dbanie o system korzeniowy i trudno o jeden uogólniony sposób. W ogrodach ozdobnych dużo roślin jest spoza naszej strefy klimatycznej, co powoduje zróżnicowanie wymagań temperaturowych, a dochodzą wymagania wilgotnościowe.
Jeśli nie zapomnę dokończę później, za bardzo się rozpisałem.

Pozdrawiam
anbu 13:38, 23 paź 2016

Oooo to ja czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy
malgol 14:15, 23 paź 2016

Wow, jaki superasny kompostownik! A komory masz otwierane? Muszę poprosić ślubnego żeby mi taki prezent zmajstrowal na razie mam plastikowyn też zdaje egzamin, ale ten jest zawodowy
AsiaK_Z 14:21, 23 paź 2016

Ale kompostownik full wypaaaaassss