Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:55, 24 sty 2024

Do góry
Leje dzisiaj. Odkopałam skrzynkę z wodą ale nie udało mi się jej otworzyć. Mam nadzieję koparkowy da radę.

Przerzuca ziemię, gość z gruzem podobno złapał gumę. Dopiero teraz przyjechal 1wszy raz...

Ogród prawie wymarzony … 09:54, 24 sty 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
W 2018 jeszcze nie bawiłaś się w usuwanie darni, hahah

No w 2019 zaczęłam w kwietniu albo maju -nie pamietam

Tu świeżo po
Ogród prawie wymarzony … 09:45, 24 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Jakie fajne porównanie wyszło Początki miałaś takie jak każdy z nas

Teraz to zupełnie inny poziom

Ostróżki niebiesko-fioletowe rosły od zawsze w ogrodzie mojej babci. Ceniła je za długie kwitnienie i powtarzanie kwitnienia. Potem sam je przesadziłem w obrębie ogródka to trochę zmarniały. Może stanowisko nie było dobrane. Ale do dziś mało ich zostało, bo nawet nie pamiętam ich z poprzedniego sezonu.

Kiedyś planowałem ostróżki u siebie, ale wygrały inne gatunki. No ale nigdy nie wiadomo

Taa napracowałam się

Niektóre trawy rosną już 9 lat w tym samym miejscu.

Ogród prawie wymarzony … 09:36, 24 sty 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
Warto czekać na takie efekty. Czy na obu zdjęciach są te same rośliny czy coś dosadzałaś?

Na zdjęciach 2023 r sa te same rosliny
W 2022 na jesieni poszerzyłam te rabatę a wiosna ubuegłego roku dosadziłam rzad hort , przesunełam rozchodniki i dałam seslerię

Zajrzyj do mojej wizytówki-tam jest przegląd rabat 2021-2023
Ogród w malinówkach 09:27, 24 sty 2024

Do góry
Joann napisał(a)
Ja planować nie umiem na szkicu, nie ma jak zerknąć na rzeczywisty obraz rabaty. Posadzone już masz coś czy to będzie dopiero realizacja?
W małym ogrodzie moim zdaniem trzeba powtarzać rosliny, nie ma miejsca na szaleństwa, bo zrobi się balagan.
Jakiś czas temu to samo powiedziałem o rysunkach. Na ten moment jest pusty teren. W części ozdobnej nie rośnie żadna roślina. O na zdjęciu poniżej widok na teren, na wprost brzozowa, na lewo ta długa rabata.

Dlatego forum kusi kolejnymi gatunkami traw, nowymi dla mnie bylinami (np. szałwia okręgowa), a miejsca tyle co kot napłakał
Ogród prawie wymarzony … 09:25, 24 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Takie jeszcze mam fajną foty - ku przestrodze to dla tych którzy chcą sadzić wielkie trawy z bylinami i różami na przykład

Ojej ojej, co z moimi lady u z pomponellą??? Teraz chyba nie zaryzykuję takiego połączenia
Ogród prawie wymarzony … 08:04, 24 sty 2024

Do góry
A tu 2018 rok

a tu 2023

Ogród prawie wymarzony … 07:52, 24 sty 2024

Do góry
Marcin tu zobacz jakie Moudry to kolosy obok hortka Wims Red

Ogród prawie wymarzony … 07:32, 24 sty 2024

Do góry
Takie jeszcze mam fajną foty - ku przestrodze to dla tych którzy chcą sadzić wielkie trawy z bylinami i różami na przykład

Ogród prawie wymarzony … 07:20, 24 sty 2024

Do góry
Miałam ostróżki 6 lat temu w brzozowej, kupiłam sadzonki i dgyby nie to ,że wpedoliły mi je ślimaki-dosłownie do samej ziemi to zapewne rosłyby do dziś.
Po jakimś czasie znowu kupiłam białe i jasnofioletowe-również zostały pochłoniete
Za drogi interes dla mnie-mowa o sadzonkach- bo musiałabym ich kupić kilka ale boję sie ,że podzielą los poprzednich.
Kupiłam nasiona i posadzę do gruntu a może i spróbuję zrobić kikla rozsad. Moja mama tylko kupuje nasiona,żadnych gotowców i corocznie ma przepiękne cynie i inne cuda. Wysiewa wprost do gruntu.

Tu juz po ogarnięciu darni z rabaty świecą z daleka

Ogródek Gosi 23:03, 23 sty 2024

Do góry

I zakończył się sierpień.
To chyba najmniej kolorowy miesiąc w moim ogrodzie.
Ale w zeszłym roku dosadziłam kilka roślin, zobaczymy, jak to będzie wyglądało w tym roku
Ogródek Gosi 23:00, 23 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:58, 23 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:57, 23 sty 2024

Do góry
Jola, przyjedziesz to zobaczysz co mi nie pasuje. Na zdjęciach tego nie widać.
Ja też mam nieposadzone rośliny.
Mam wrażenie, że w zeszłym roku zima przyszła wcześniej niż przez ostatnie lata.
Zadołowałam doniczki w warzywniku. Mam nadzieję, że przetrwają.
Już nie mogę doczekać się spotkania. Zdecydowanie wolę rozmowy na żywo, niż przez telefon, więc Cię bardzo dobrze rozumiem.
Wiesz, że tamten rok był u nas trudny, ale ten zaczyna się podobnie. Mam nadzieje, że wszystko się ułoży i będę miała więcej czasu na ogród i spotkania.

58 dni do wiosny

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:43, 23 sty 2024

Do góry

Fajne zdjęcie! Artystycznie
Ogród prawie wymarzony … 19:42, 23 sty 2024

Do góry
Siałyście ostrozki z nasion?
Wprost do gruntu?
A czy to prawda że jak w tym roku posadzę to zakwitną za rok?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:01, 23 sty 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Znowu zabraklo gruzu wrrrr

Ogromna praca przed wami, ale jakie tam masz widoki, jaka przestrzeń.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:12, 23 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
m

Dziś oglądałam białe cynie astry lewkonie lwie paszczki i inne cuda

Nie wiem czy nie zbyt ambitnie podeszłam do tematu i czy znajdę czas wysiać/dbać. Takie mam już w swoim pudełeczku z nasionami:
Ogród w malinówkach 18:10, 23 sty 2024

Do góry
Zanim zacznę szczegółowo rozrysowywać kolejne rabaty proszę Was o rady i uwagi

Widok na trawnik i rabaty za domem. Przypomnę starą mapkę i bardziej jak teraz to widzę. Rysunek bardzo na brudno, ale póki co wystarczy

Ścieżki ogrodowe zaznaczyłem kropkami i podpisałem. Po prawej długa jako dojście na tył do części rekreacyjnej i warzywnika, a także budynku gospodarczego. Od ścieżki do ściany budynku 0,5 m na bluszcz w wąskiej rabatce lub w żwirze. Ale to będzie osobny post
Po lewej stronie na wprost tarasu brata - ich przejście na tył o szerokości 1 m. Po stronie brata żywopłot szerokości 1-1,2 m. Na dole nasze tarasy i rabata pomiędzy, co ostatnio była omawiana.

Rabata z lewej (pociągnięta tak daleko, by została 1,5 m przerwa do tarasu brata, podobnie jak u mnie do budynku).
Wymiary 11 x 2,5 m. Czerwone kropki to pnie drzew kulistych szczepionych, drzewa wyjdą co 3,5 m od siebie.

Rabata na górze rysunku ma wymiary 12 x 3,5 m i w tym jest żywopłot grabowy jednorzędowy (wąski na 50-60 cm). Czerwone plusy to brzozy Doorenbos w odległości 4 m od siebie. Ostatnie drzewka z brzegu oddalone od ścieżek o 2 m, a od końca żywopłotu grabowego o 1 m.

No i pomiędzy tymi dwoma taka rabata narożna o głębokości 3,5 m jak brzozowa. Też z grabami. Tutaj mam problem jak to fajnie zrobić z tymi drzewami kulistymi obok. By nic niczego nie zasłaniało. Wstępnie wrysowane czerwone krzyżyki to świerki serbskie cięte w stożki co 1,5 m od siebie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:08, 23 sty 2024

Do góry
Muszelko, Bożenko - dawajcie znać co wysiewacie, żeby nie przegapić jakiegoś terminu.

Agnieszka_Z napisał(a)
Przez ostatni tydzień byłam 3x w sklepie i 3x wyszłam z nasionami kwiatów, jeszcze mnie kuszą piękne pastelowe groszki, ale może się opanuję.

Ja wybrałam takie. Nie wysiałam w zeszłym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies