Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Matki... 13:04, 07 sie 2016

Do góry
2009

2016

2009

2015

U Matki... 12:57, 07 sie 2016

Do góry
2009

2016

2009

2016

U Matki... 12:53, 07 sie 2016

Do góry
2009

2016

Ogród z pergolą 12:53, 07 sie 2016

Do góry
swany w lawendzie i swany w rozchodniku

pytanie do specjalistek od róż, dobrze przyginam pędy do obelisku? najbardziej pozioma jak się da tak?
Skarbonkowy ogródek 12:52, 07 sie 2016

Do góry
pod domem same hortensje a między nimi i żywopłotem z choiny stożki i rozsypane kulki i po calości runianka?

mozna by to powtórzyc po drugiej stronie wjazdu
Skarbonkowy ogródek 12:49, 07 sie 2016

Do góry
dobra, dobra kumam. róże odpadają. to jak mało trawnika to może taka linia rabat?skosy jakieś dziwne sa..i studnie dobrze by bylo wkomponować np w hortki ktore ją zaslonia. a 2m szer rabaty to wcale nie dużo np. na hortki podsadzone bukszpanem
U Matki... 12:48, 07 sie 2016

Do góry
Przyszedł czas na małe porównanko

2009

2016

2009

2016

Zakątek z fioletową ławeczką 12:41, 07 sie 2016
Do góry
Donia72 napisał(a)
Wakacyjnie

Widać pogoda dopisała,wypad udany
Co kupiłaś na Dominikańskim?
Zahaczyłaś o jakieś szkółki po drodze?
Ogród z pergolą 12:38, 07 sie 2016

Do góry
hahahhahah nic z tych rzeczy, eMuś tylko dzwiga ja sadzę jakby co
Renia tak lawenda od Lutki, obsadzam reszte tarasu bo wokoł ma być sama lawenda. juz mam komplet sadzonek, co 50cm będę sadzić, podobno ok..
jutro jak mała bedzie spała to zrobię mix niesortu z kompostem i lecę z tematem. potem muszę zacząć powoli robic generalne porzadki przed chrzcinami :/
tutaj przymiarki

mała tak ucieka jak tylko sie taras otworzy ze aż buty gubi
Nowe życie 12:28, 07 sie 2016

Do góry
Danusiu co i gdzie poprzesadzać co dodać poradz bo nie wiem jak to zmienić
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:23, 07 sie 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Super te seledynowe cynie, w życiu takich nie widziałam.

ja też nie ...taka jedna tylko się trafiła

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:22, 07 sie 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
Basiu, ja bym przycięła przetacznik i obcięłabym wszystkie kwiaty tej jeżówki. Widać, że ona się męczy a ma się ukorzenić. Te żółte są bardziej delikatne i może potem zimuy nie przeżyć.

A co to za odmiana ? Secret Joy, czy Meteor Yellow ?

co to za odmiana nie wiem...kupilam tydzień temu na targu 2szt po 5zl.rosla w malutkich doniczkach....mówisz żeby ściąć kwiaty,to tak zrobię

przetacznik wyglądal tak jak go kupilam (3-4 tyg temu).teraz zgubil liscie i zbrązowialy kwiaty(na wsystkich 3 sadzonkach)? wyrzucić ,czy przyciąć i czekać?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:09, 07 sie 2016
Do góry
Toszka napisał(a)
Moniko, z ta rabata jest taki problem, ze w praktyce jest pasem przecinającym ci trawnik na pół. Lepiej by było abyś pozostawiła dwa cyple roślinne po prawej i lewej a po środku zrobiła szerokie przejście trawnikowe zapraszające w głąb ogrodu. A pod szmaragdami w oddali dać pas np. hortensji.
Takie wyrywkowe zdjęcie nic nie mówi i nie podpowiada co radzić

Dziękuję Toszko za zainteresowanie, też kiedyś tak myślałam, ale tam mam wąskie przejście trawnikowe,dużo więcej trawnika mam przy domu, z kolei jak bym włączyła to do rabaty przy płocie to znów wielkie wyspy się potworzą i nie wiem jak to się będzie miało do chodnika, hortensje mam z trzech stron po bokach więc jej może być za dużo.
To zdjęcie od strony wjazdu, widać kawek chodnika zakręcającego do wejścia

I z góry druga strona tej nieszczęsnej rabaty

A tutaj jak myślałam kiedyś z tym że widok z kuchni będzie skromniejszy, bo przede wszystkim widzę środek rabaty

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:02, 07 sie 2016

Do góry
Życzę wszystkim gościom miłej niedzieli

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:01, 07 sie 2016

Do góry
Basiu, ja bym przycięła przetacznik i obcięłabym wszystkie kwiaty tej jeżówki. Widać, że ona się męczy a ma się ukorzenić. Te żółte są bardziej delikatne i może potem zimuy nie przeżyć.

A co to za odmiana ? Secret Joy, czy Meteor Yellow ?
Co i jak? Nowicjuszka 11:56, 07 sie 2016

Do góry
Toszka o to mi chodzi
kulki buksy
Ogród Magdalenka 11:44, 07 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kot jest śliczny i powinien stale siedzieć na tym płocie, a róża powinna stale kwitnąć, aby się z nim dobrze komponować. Kota ruszać nie wolno

Też tak uważam. Kot pasuje kolorystycznie , bardzo

Buziaki

p.s.
Dziękuję Ci stale Danusiu ... za dobór roślin , które się sprawdzają na 10000 %

a to dowód ... że limki przy tarasie to dla mnie idealne rozwiązanie, bo teraz jest tak.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:24, 07 sie 2016

Do góry
Moim zdaniem, będzie troszkę za smutno, dodała bym coś jasnozielonego i zimozielonego żeby zimą też coś było an rabach.Hortensje dałabym jeden rodzaj.
Ja tez mam podobny problem, dodałam kosodrzewinę i pomiędzy cyprysiki ale tez nie wiem czy to zagra.
Zobacz u mnie, może wspólnie coś dobierzemy.

Sabina76 napisał(a)
Witam Potrzebuję pomocy, bo w głowie pustka ogrodowa..... Mam do zrobienia rabatę pod oknem kuchennym, blisko tarasu, od strony zachodniej. Mam tam i cień i słońce. Chciałabym wykorzystać hortensje Limelight i żurawki Marmalade. W I wersji był pomysł wysypania tego miejsca kamieniami i posadzenie w nich tylko lawendy. Może i fajnie, tylko lawenda już mi dawno przekwitła. Później zrodziła się wersja nr 2, żeby wykorzystać to co mam, czyli hortensje (do wyboru po 2 szt.Limelight i Vanillie Fraise) oraz żurawki (jak na razie z podziału mam 23 ładne doniczki). Mogę też dołożyć Perowskię. Stożki, kulki bukszpanowe? Trawy? Róże? Miłorząb na pniu? Rabata ma w środkowych miejscach +/- 2m na 4,5m. Trochę odchodzi na opaskę przy domu i na opór betonowy wylany od strony położonej kostki.

Mój dylemat widziany z różnych stron...... Aha, i jeszcze dodam, że w tym miejscu jest taki mały korytarz powietrzny, żeby nie było tak łatwo

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:17, 07 sie 2016

Do góry
Dzień dobry,
Zaczynam tworzyć nasz ogród, ale okazuję się,ze to nie taka łatwa sztuka jakby się wydało. Dlatego tez potrzebuje waszej pomocy oraz porad odnośnie rabatki przed domem. Rabatka jest od strony wschodniej częściowo zacieniona.
Pod oknem są berberysy pomiędzy nimi chciałam posadzić jeszcze hortensje bukietowe,
do dokupienia jeszcze jedne cyprysik fifera oraz żurawki żeby utworzyły obwódkę. po bokach są kosodrzewiny,możne jeszcze dokupić jakieś wrzosy do wypełnienia jeśli macie jakieś inne propozycje lub pomysły chętnie skorzystam.
Dziękuję i pozdrawiam,
Kasia
NewLife w ogrodzie 11:06, 07 sie 2016

Do góry
Kochani pomóżcie mi podjąć decyzję. Ja to z tych Zoś- Samoś, ale tym razem naprawdę potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji.
Jakiś czas temu pokazywałam u mnie zdjęcie 3 malutkich jodełek koreańskich, które kupiłam pogoniona impulsem bliżej nie zrozumiałym. No i pałętają mi się bidulki w doniczkach. Zaniedbane, czasem podsuszone, czasem zalane, widać, że nawet spływający trawnik w nich rośnie. Szkoda mi ich.

Miałam je rozstrzelić gdzieś po ogrodzie, no ale gdzie, skoro większość rabat jeszcze mi się nie zwizualizowała. Pozostało mi je albo zadołować na zimę w ziemi, albo spróbować im znaleźć konkretną miejscówkę.
Wiem, że prawie centralnie na rabacie z rozmachem chcę mieć 3 choiny. Myślałam o serbach, bo mi się podobają i dosyć ładnie rosną w siłę. No ale mam te koreanki i tak mi zaczęło chodzić po głowie, że może by je tam dać? Powstrzymują mnie opinie, że jodła koreańska wolno rośnie, chociaż i tu zdania są podzielone. Proszę po pomoc w podjęciu decyzji. Czy dać tam koreanki, czy jednak wiosna kupić ładne okazy Serbów? A może coś jeszcze innego? Co się tam będzie mi prezentować?
Zrobiłam wizkę na szybko, Tylko taką wielkość to one pewnie po 10 latach jak nie później osiągną, co?

HELP!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies