Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Elinkowy ogród 12:26, 26 wrz 2016

Do góry
Masz cieplutkie wygrzane sloncem , polecialami zrobilam
Widok na sasiada

I jego deren na moich ivonee a juz z metr scieliscmy badyli

I widok na moj pusty naroznik szambowej stojac twarza do plotu
Ogród z pergolą 12:26, 26 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ania, Ty mnie ubijesz na miejscu.
Kombinowałam cały weekend nad Twoim pomysłem i już mi czacha dymi.
Pokażę Ci mniej więcej swój strumień (nie)świadomości, łącznie z pomysłami które odrzuciłam, żebyś wiedziała co i dlaczego (to będzie długi post).

Jak wrzuciłam swój pomysł na pełną ścieżkę, razem z przesunięciem obelisków w kluczowe punkty kompozycji, to mniej więcej mi to grało, nawet bez zimozielonych.
Jak próbowałam przerobić ten pomysł na ścieżkę z luźno ułożonych płyt, z obeliskami zostawionymi na obecnych miejscach, to nic mi nie grało.
Założyłam, że to byłyby te kwadratowe płyty, z których masz zrobione schodki z tarasu. Odcinki ścieżek powinny być mniej więcej w proporcji 1 do 2:

Ale ze skarpą tak jak teraz, bez tarasów, nadal za mało struktruy, będzie busz. No to dodać te bukszpany czy cisy strzyżone:

Nie zgrywają się z oknami. No to może żywopłociki:

Ale znowu z tymi oknami się nie zgrywa. No to olejmy zasady kompozycji i dopasujmy długości odcinków do okien. Zrobi się miejsce na dwie kwatery otoczone buksowymi żywopłocikami:

Robi się zbyt formalnie, a za mało nowocześnie. Poza tym, co pomiędzy płytami: goła ziemia? kora? żwirek? macierzanka? wszystko do luftu.
To zrezygnujmy z tej ścieżki, Kamila miała fajny pomysł. Jakby pociągnąć najwyższy schodek i ułożyć te płyty w L-kę. Można by podkreślić tarasy liniami z buksów (ileż razy można użyć słowa "żywopłociki" w jednym poście?!):

Ale patrząc na to zdjęcie - co z drugą stroną tarasu? I jak to się ma w ogóle do całego nowoczesnego ogrodu? Nie no: dogranie stylu, struktury, proporcji, wkomponowanie w to okien, obelisków i roślin zimozielonych przerasta mnie.

No to reset. Jakie ja widziałam nowoczesne rabaty? Wąskie linie nasadzeń pomiędzy betonowymi płytami. A Ania planowała szachownicę na froncie....
No to może tak:
zrobić dwa grube pasy zimozielone, strzyżone poziomo, a nie zgodnie ze spadkiem skarpy (czyli bloki miałyby nierówną wysokość: najwyższe byłyby w najniższym miejscu skarpy) a pomiędzy nimi, na zasadzie kontrastu byłby busz różano-bylinowy. Styknęłoby?

No, to się wywnętrzniłam. Aniu - wrzuciłam wszystkie pomysły, nawet te kiepskie, bo może ktoś coś dostrzeże i wymyśli jak je poprawić.
Ostatni pomysł mi się podoba: jest nowoczesny i prosty do wykonania, bez żadnych ścieżek i płyt

(przestaję się dziwić, że jak pytam się o plan ogrodu u Anbu, to jej powieka zaczyna drgać)

Podziwiam i uczę się takiego spojrzenia na zasady kompozycji.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:21, 26 wrz 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:21, 26 wrz 2016

Do góry
Aniu....to my dziękujemy, grupa się powiększa

Runianka....dziękuję, rower owszem ale całą rabatę kolejny raz na nowo będę robić, w sumie rozgrzebałam w kilku miejscach, ot skaczę, jak skoczek

mam i ja kolejne dalie
żółte lecz różne
jak ktoś będzie chętny, kłącza oddam na jesień

Typografia ogrodu 12:19, 26 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
o Boże...

Nie o boże, tylko fajna babka Ja też Cię upubliczniam

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 12:19, 26 wrz 2016

Do góry

Krzyś, ależ mu do twarzy z hortkami

jeszcze raz dziękuję za cudną niedzielę
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:16, 26 wrz 2016

Do góry
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 12:14, 26 wrz 2016

Do góry

główny zarządca imprezy Madżen

zbiórka do grupowego i droga pod górę, na zwiedzanie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:14, 26 wrz 2016

Do góry
Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
W końcu wymarzony grujecznik jest i u mnie. Znalazłam dla niego takie oto miejsce. Za ogrodzeniem zachodzi słoneczko i przepięknie prześwieca roślinki rosnące od tej strony. Myślę ze listki grujecznika będą tam wyglądać zjawiskowo
Bardzo proszę o opinie czy w tym miejscu będzie pasował?? Czy murek obsadzić czymś zimozielonym (może cisami?) Jakie zachować odległości? oraz jakie towarzystwo widzielibyście dla niego? Gleba w tym miejscu niestety gliniasta. Zatem mączka, przekompostowana kora oraz zeszłoroczne q-py bydlęce czekają na rozpoczęcie prac.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dzionka

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 12:11, 26 wrz 2016

Do góry
Dziękuję wszystkim za wspólne spotkanie pogoda dopisała, gorzej już z tym obiadem było...totalna porażka...
Było mnóstwo nowych osób, które znam z forum, ale nijak w realu nie mogłam dopasować, . Fajnie, że coraz więcej ogrodomaniaków i do tego w różnej konfiguracji wiekowej.
Danusiu, dzięki za to forum

Arboretum, jak zawsze zachwycające, zdjęcia które wstawiliście również; zakupy chyba u większości udane
U mnie kilka fotek, grupowych. Potem zapomniałam, że mam aparat

Niebieski z daleka widoczny
Sebciu dzięki za pomoc przy miskantach pewnie by i ich zabrakło, gdyby nie Ty

ale wiewiórkowy kolor też rzuca się w oczy
Elinkowy ogród 12:08, 26 wrz 2016

Do góry
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:08, 26 wrz 2016

Do góry

Tu wyżej zrobię chyba palisadę

A to zaczątek rozplenicowo-rozchodnikowej
Mały ogród Kasi 12:05, 26 wrz 2016

Do góry
Kasiu, Twoje też kiedyś tak "podrosną"
Moja glebo terapia 12:02, 26 wrz 2016

Do góry
kerii napisał(a)
I popołudniu w ogrodzie z aparatem w ciągle to samo ale co tam...

i aby życie miało smaczek trzeba kupić nowy krzaczek

Ja żurawek u siebie nie sadzę, bo się boję opuchlaków, a tu proszę jakie cudne u Ciebie....podziwiam Twoje zmagania ogrodowe, porządkujesz rabaty w zaskakującym tempie...hortensjowa już rośnie

Poznałam wesołe psiaki
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:02, 26 wrz 2016

Do góry
Mój jest ten kawałek ogrodu 12:01, 26 wrz 2016

Do góry
U Ciebei bardziej ejsiennie niz u mnie, a to raptem ile - 15km?
Trzmielina oskrzydlona zawsze mi sie podobaal - szkdoa ze niam na nia miejsca. Będe wpadac do Ciebie na jej fotki i całego ogrodu oczywiscie też Pieknie

aga_podlasie napisał(a)

Aga, ta najciemniejsza hortensja - mówilas ze to Vanilka?
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:00, 26 wrz 2016

Do góry
Wstawiam ku pamięci
W kwestii zdjęć - jeszcze muszę się dużo nauczyć

Uśmiech nr 5

Ciekawe, czy to aby na pewno to samo proso

Mój ogród pod lasem 11:55, 26 wrz 2016

Do góry
Dziękuję ci bardzo AnulaKącik to debiut tegoroczny i bardzo się sprawdza.Dlatego chciałam to miejsce pod lasem roświetlić roślinami. Same drzewa i nicos pod nimi to smutek

Kamila, moje hosty tez smakują ślimakom. Najgorzej jest z Patriot! W połowie sezonu jest cała objedzona ,że kształtu liści nie widać.Całe białe obrzeza obżarte!Przesadziłam je pod sosnę( znowu wyszło 10 sadzonek )Może tu jej nie dosięgną bo igliwie będzie przeszkadzać

Ale co robi takie dziurki w lisciach?To oczywiście nie Patriot tylko potwór Sun and Substance

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:50, 26 wrz 2016

Do góry
Żeby wszyscy wiedzieli jak wyglądasz Filigranowa kobietka o cudnym uśmiechu
Szarobiałego ogrodowe początki. 11:46, 26 wrz 2016

Do góry
Jolu, tam z przodu chyba nie ma za wiele miejsca. Nie bawiłabym się w trawniczki, tylko zrobiła nasadzenia po całości:

Chociaż w zasadzie, na Waszej działce nie ma chyba potrzeby tak szczelnego odgradzania się od frontu. Można tak:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies