Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

JuliaL 22:08, 23 wrz 2016

Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
Zauważyłam na klonie Crimson sentry, białe plamy.
Czy wystarczy spryskać środkiem Topsin na choroby grzybowe?
plamistość liści )
Z tego co wiem, zabieg ten trzeba powtórzyć za 2 tygodnie.

Drugie pytanie.

Czy na poniższym zdjęciu jest dereń biały Sibirica?
Czy coś pomieszałam

Pozdrawiam
malgosia_2411 00:28, 24 wrz 2016

Szybko i ładnie muszę poćwiczyć.
A przy okazji spojrzy Pani na tą rabatę, jakoś mi pusto, z przodu myślałam o różowych żurawkach I ta przy wejściu jest stożek z bukszpanu, po bokach dwie róże pilgrim, kulki i trawki, na siatka z sąsiadem posadziłam bluszcz, herderę.

AniMa 17:31, 24 wrz 2016

Pani Danusiu na stronie 553 pokazałam mój dylemat z połączeniem istniejących rabat z planowanymi. Bardzo, bardzo proszę zerknac i podpowiedzieć, co pani mysli☺
natka098 19:35, 25 wrz 2016

Potrzebuje pomocy w skomponowaniu rabaty z przodu domu.

Wymiar prostokąta to 3x7

Nie wiem czy sama rabata, czy z trawnikiem, po drugiej stronie chodnika który jest u dołu zdjęcia jest taki sam prostokąt który później rozszerza się i zamienia się w mój ogródek, tam w tym prostokoącie chce dac śliwy wiśniowe podsadzone hortensjami i jakimiś turzycami, natomiast nie wiem co zrobić z tym prostokątem ze zdjęcia, myślałam o kwaśnej rabacie mam 4 różaneczniki i wrzosy, które najprawdopodobniej i tak zdechną, ale chciałabym je tu.

doradora 09:51, 26 wrz 2016

magnolia napisał(a)

Może lepiej żebyś posadziła je sobie w donicy na tarasie czy przed wejsciem i chowała na zimę do garażu/piwnicy, a tu posadzic coś trawłego, mniej zawodnego. Jak radzi Danusia, Graciallimusy w plecy, czy pomiędzy hortensje np odmianie Little Lime czy Polar Bear ( to niezbyt wielkie odmiany) będa robiły piękny efekt na długo. Przejrzyj forum, jest trochę takich czy podobnych kompozycji, będziesz miała czarano na białym jak to wyglada razem.

Niestety nie mam szansy na przezimowanie roślin w donicy dlatego muszę poeksperymentować w gruncie. Mam pomysł na okrycie ich solidną warstwą słomy i agrowłukniny. Mam nadzieje, że sprawdzi się tak jak na dębolistnej i kielichowcu. Skłaniam się do połączenia ich z proponowanymi przez Danusię miskantem gracillimus i red baron chodź rozważam jeszcze proso zamiast miskanta.
Katarzyna13 12:14, 26 wrz 2016

Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
W końcu wymarzony grujecznik jest i u mnie. Znalazłam dla niego takie oto miejsce. Za ogrodzeniem zachodzi słoneczko i przepięknie prześwieca roślinki rosnące od tej strony. Myślę ze listki grujecznika będą tam wyglądać zjawiskowo
Bardzo proszę o opinie czy w tym miejscu będzie pasował?? Czy murek obsadzić czymś zimozielonym (może cisami?) Jakie zachować odległości? oraz jakie towarzystwo widzielibyście dla niego? Gleba w tym miejscu niestety gliniasta. Zatem mączka, przekompostowana kora oraz zeszłoroczne q-py bydlęce czekają na rozpoczęcie prac.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dzionka

frezja 13:49, 26 wrz 2016

Katarzyna13 napisał(a)
Witam,

Może rabatkę pociągnąć do końca i wtedy grujecznik będzie jej częścią ??
Katarzyna13 13:55, 26 wrz 2016

Ewo dziękuje za podpowiedź. W planach mam taki kształt rabaty. Czy o takie poszerzenie rabaty tobie chodziło?

BarteZ 17:13, 26 wrz 2016

Witam.

To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Proszę o pomoc w doborze roślin na planowanej rabacie.

Ziemia jest kiepska, piaszczysta, klasy Vb, wszystko rośnie w pełnym słońcu, brak automatycznego systemu podlewania, mało wody w studni, więc rośliny muszą być z tych bardziej wytrzymałych.

Poniższa panorama przedstawia stronę wschodnią i południową. Na czerwono zaznaczyłem planowaną krawędź rabaty. Pod płotem rosną szmaragdy. Część oznaczonych roślin jest do usunięcia (mam dla nich inne miejsce, są to: wierzby japońskie, małe bukszpany i niewielkie karłowe tuje-kulki oraz cyprysiki groszkowe). Kalina zostanie przeniesiona na ścianę wschodnią, pomiędzy pęcherznicę a magnolię.

Ogólnie rzecz ujmując to nie wiem co posadzić na lewo od modrzewi (na ścianie południowej i wschodniej). Na prawo od modrzewi jakaś koncepcja już wykiełkowała i czeka na realizację.

LINK: Panorama

Poniżej zamieszczam trochę dokładniejsze zdjęcia:

część południowa:
LINK: Część Południowa

część wschodnia:
LINK: Część wschodnia

róg południowo-wschodni (z wysuniętym dzióbkiem na łuku drogi):
LINK: Róg południowo-wschodni

Założenie jest takie, że rośliny nie powinny kosztować majątku i powinny wytrzymywać na mojej kiepskiej i przysuchej ziemi. Całość docelowo będzie ściółkowana korą.

Część wschodnia będzie raczej kwitnąca (perukowiec, pęcherznice, kalina, magnolia, hortensje).

Róg południowo-wschodni widziałbym w iglakach.
Część południowa aż do modrzewi teoretycznie w iglakach, ale wetknięta jest tam róża na kiju, więc może pod nią coś kwitnącego + jakieś tło, które nie pogryzie się z szmaragdami pod płotem...

Na wschód od modrzewi będą wrzosy i berberysy i iglaki, ale tę część jakoś dam radę sam zagospodarować.

Informacja: 1 panel ogrodzenia ma długość 2,5 metra.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam,
Bartek.
Gardenarium 18:44, 26 wrz 2016

Katarzyna13 napisał(a)
Witam,

Bardzo dobrze będzie pasował i mur jest dobrymi "plecami". Tuje wyrównaj, źle tak wyglądają. Pod grujecznikiem hortensje jednakowe.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies