Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:58, 01 sie 2016

Do góry

budlejki Irenkowe
Hortensjada 21:57, 01 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Bożenko, które hortensje bukietowe mają gładkie listki?
Na razie mogę u Ciebie podziwiać hortensje, bo moje kwitną tylko pojedyncze, reszta w pąkach.

Tym pytaniem o listki to mnie dobiłaś Jakoś specjalnie nie zwracałam na to uwagi więc poszłam po prostu macać swoje hortensje, wybierałam połowę wysokości krzewu bo młodziutkie listki zawsze są miękkie. I tu moje zdziwienie - większość bukietówek ma gładkie liście. Łatwiej wymienić te z najbardziej szorstkimi- wyraźnie Sundae i Vanille Fraise, Sweet Summer i Tardiva.

Rozpoznanie odmiany wcale nie jest takie łatwe, bo tylko kilka hortensji jest bardzo charakterystycznych. Często liczą się drobiazgi, których np na fotce w żaden sposób się nie uchwyci. Ja w każdym ogrodniczym zawsze robię zgaduj- zgadula i rozpoznaję je na żywo bezbłędnie ( ćwiczę pamięć nie tylko na hortensjach). Ja też mam kilka krzaków co do których mam wątpliwości i mimo dostępu w dzisiejszych czasach do wielu źródeł informacji właściwie z całego świata pozostaje mi jednak odwiedzić Arboretum w Wojsławicach

Tutaj wspomniana Sundae Fraise

Moja bajka 21:56, 01 sie 2016

Do góry

Derenia znów przycięłam delikatnie, żeby wypuścił więcej bocznych gałązek, co by było z czego tą kulkę zrobić .
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:55, 01 sie 2016

Do góry

U mnie trochę popadało. Ogród dokładnie podlany.
Chwastów zatrzęsienie
Będzie roboty

Dzisiaj przekopałam zawartość jednego kompostownika.
Na rabatki nie ma szans wejść, bo mokro strasznie.

Miałam zalany żywokost już od pewnego czasu. Przy upałach nie chciałam podlewać, bałam się czy nie popalę roślin.Podlewałam dzisiaj ogród gnojówką właśnie

Czytałam, że dobrze jest podlać też pomidory, warzywa korzeniowe takie jak seler, pietruszkę i marchewkę.
Tak też zrobiłam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:55, 01 sie 2016

Do góry
Incredibal oczywiscie lezy po deszczu na bukszpanach, ale za bardzo ja lubie aby na nia narzekac

I takie tam

Nie pytajcie jaka to lilia bo nie mam pojecia....

Zemsta ogrodowiska na swoim miejscu Lubię ją !

pod końiec tygodnia pewnie zacznie sie porządne drugie tłoczenie roz. Zachęta

Moja tesciowa ma białą Iceberg, i zastanawiam sie, ktora mi sie bardziej podoba, Burgundy czy jej biała mama?

Ogródek na Agrestowej 21:54, 01 sie 2016

Do góry
Wejście do domu taki busz gości wita

Tonący w bieli 21:53, 01 sie 2016

Do góry
Moniq napisał(a)

Aniu chodzi mi o donice z karmnikiem

Pokaz proszę jak obsadziłaś skarpę .
Macham

tą?

są w Obi i Praktikerze- betonowe, ciężkie

na str 22 jest najbardziej aktualne zdj skarpy. Na dniach zrobię nowe
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:51, 01 sie 2016

Do góry
To chyba od Kondzia dostałam? ale nie pamiętam nazwy ma śliczne srebrne listeczki, a srebrnych listków w moim ogrodzie jest więcejnp wierzba na foci obok

brama jeszcze tonąc w rdeście.....fajne ma te firany , ale ciężko przejść więc ciacham ostro i mocno, ale kilka fotek z nimi wcześniej cyknęłam
Ogród z rzeźbą 21:50, 01 sie 2016

Do góry
Wczoraj był w pewnym sensie wyjątkowy dzień, bo prawie całą niedzielę spędziłam czysto relaksacyjnie wylegując się bezczelnie na leżaku, nawet drzemkę sobie ucięłam. Stwierdziłam, że po wsadzeniu prawie czterdziestu roślinek (pamiętajmy o moim piachu, który trzeba najpierw usunąć!) należy mi się nieco odpoczynku. Ale mój balkon wreszcie opustoszał i wreszcie zrobiła się jakaś przestrzeń. No i koty mogą bezstresowo wylegiwać się na balkonie, wszystkie trawki wywiezione na działkę.

Dopingujemy się nawzajem z Kasią Siakową co do naszych sporobolusów to dzisiaj sporobulusy i awatarkowa:

Lecę powiesić pranie i wracam.
Do raju daleko - u Ewy 21:47, 01 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

NALEWKA Z RAJSKICH JABŁEK.............

To są moje Heidi Klum. Pokazuję 3 krzaczki, bo reszta rośnie w gąszczu

Ojejku Ewka, to ile Ty tych krzaczków Heidi Klum przygarnęłaś?

Dziękuję za zdjęcia i przepis na nalewkę. Na pewno wypróbuję Jeśli pozwolisz, to skopiuję sobie ten przepis do siebie, bo tak pędzisz z wątkiem, że jak będę potrzebować, to będę musiała pół twojego ogrodu przekopać, żeby go znaleźć ha ha
Tu narazie jest ściernisko... 21:47, 01 sie 2016

Do góry
Dubelek
Dla odmiany donice przed domem

Przerwa na kawę... 21:46, 01 sie 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Czy ta róża tu pasuje? Hakone musiałoby iść do przodu i lekko w bok. Róża Leonardo da Vinci. Wypadałoby drugą dokupić. Tu słońce i hakone trochę przypala. Osłonę by miało... Ładnie z powojnikiem wygląda... Sama siebie przekonuje chyba

Ładnie róża z powojnikiem wygląda, nie musisz siebie przekonywać mi też się podoba Gdzieś już zdaje się było tutaj takie połączenie, ale nie mogę sobie przypomnieć, gdzie widziałam.
Ogród - Brzóstowa 21:46, 01 sie 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Olga czy mogłabyś pokazać jak Minervę zestawiłaś i jak jej na słońcu jest? Właśnie zakupiłam i mam dylemat. Ale pachnie bosko. No i kolor piękny, niespotykany

Ja ją wsadziłam koło perukowca "royal purple" i rdzawego liliowca. W tej chwili już nie kwitnie - mam nadzieję, że jeszcze wypuści nowe pędy.
Słońce na razie jej nie przypaliło - od południa jest w cieniu perukowca
Mam tylko takie zdjęcie:

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:45, 01 sie 2016

Do góry
Anuszka wysadzonych z doniczek raczej się nie zasila(bo mają swój zapas)ale czy to z tego powodu ? musiałabyś podsypać na maksa raczej ekstremalne warunki atmosferyczne, może grzyb a może oparzenia słoneczne

NN, wyszło ponad 2m

Limelight

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:44, 01 sie 2016

Do góry
Zaczęły pokaz gladiole, niestety po wczorajszej wichurze część już połamana

kolejne dalie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:43, 01 sie 2016

Do góry
Dyskusje o hortensjach sie toczy na forum. Moje Limelight kwitną bezproblemowo, maja mokre stanowisko , nogi osłonięte innymi roslinami a głowy w słońcu. Z przodu bielsze - pierwsze kwiaty Pinky Winky

Vanille Faise kupione rok temu w Wojsławicach niziutkie ale z kwiatami, juz sie wybarwiają na rózowo

A Wojsławicach Liemelight oblepione sterczacymi kwiatami - to jednak niezawodna hortensja
Blaski i cienie nowego życia 21:41, 01 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Pada
w przerwach między deszczem podzieliłam turzycę palmową do małych doniczek, potrzebuję dużo nowych sadzonek na rabatę pod jabłonką. A potem ścięłam sadzonki i z wierzchołków zrobiłam sadzonki zielne- przyjmą się to się przyjmą, a jak nie to trudno.

turzyca szybko się przyjmuje, ja ją traktuję jako wypełniacz rabat, jest świetna
Moja bajka 21:40, 01 sie 2016

Do góry
Hortensjada 21:37, 01 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ponieważ u Ciebie w zasadzie toczy się najszerszy hortensjowy wątek to się pochwalę wstępnie, bo nie wiem co będzie dalej, z innym sposobem rozmnażania. Postanowiłam w lipcu przerzedzić krzaki i poodrywałam małe i cienkie gałązki, albo takie które rosły do środka krzewu. Chciałam żeby cała energia poszła w kwiatostany a nie cienkie gałązki z małymi kwiatostanami.

Te oberwane gałązki z piętką obcięłam u góry i zostawiając tylko 2 górne listki wsadziłam do ziemi. Takie typowe zielne rozsady. I muszę przyznać że się przyjęły i wypuszczają młode listki.
Sukcesów z patyczków ściętych wiosną nie udało mi się nigdy uzyskać.

Sadzonki zielne jak najbardziej Ja na patyczki wiosenne nie mogę narzekać a co do zielnych to już nie muszę bo przy takiej ilości krzaków po prostu sobie robię odkłady od mniej widocznej strony krzaka i zawsze coś mam później na prezent Tutaj fotka z przygiętymi 3 gałązkami Unique, w zeszłym roku miała piękny kwiatostan, teraz dopiero pączkuje ale już widzę, że powtórki z rozrywki nie będzie więc trwa produkcja sadzonek.

Dzisiaj to samo zrobiłam z Magical Moonlight
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:36, 01 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Trochę brązu

Ładniutkie zestawienie, lubię brązowe trawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies