Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Norweski ogródek... 21:14, 22 cze 2015

Do góry
kilka fotek pyknelam sa dzisiejsze wiec beda widoczne roznice miedzy tym co u mnie a u was
piwonia szykuje sie

roza rowniez

kalina kwitnie

lilak

Ogród dla moich synków 19:51, 22 cze 2015

Do góry
Zrobiłam dzisiaj moje pierwsze szkółkowe zakupy!
Kupiłam takie roślinki:
Janipurus sabina "Blue danube"
Cornus alba 'Elegantissima"
Spiraea "Grefsheim"
Pyracantha "Kuntayi"
Cotoneaster Perpusillus
Carpinus "Fasigiata"
Pinus mugo "Pumilio"
Perovskia "Blue spire"
Weigela Florida "Nana Variegata"
Kalina koralowa "Roseum"
Potentilla fruticosa "Lovely Pink"

6 gatunków niestety nigdzie nie było, więc zostaną na razie dziury na rabacie

Lovely Pink kupiłam tylko 5 sztuk (ostatnich) z 16-stu mi potrzebnych. Teraz tak sobie myślę, że mogłam się wstrzymać do następnej dostawy, żeby wszystkie roślinki były równe. Trudno, dopiero się uczę.
Mój ogród 01:11, 22 cze 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)

Len ogrodowy podbił moje serce niebieskimi kwiatuszkami.

Kalina już przekwitła, nawet mszyce ją w tym roku nie oblepiły

Naparstnica, bardzo mi się podoba. Mam nadzieję że się rozsieje i będzie jej więcej.

Len śliczny, taki zwiewny...
Kalinę masz cudowną, moja w tym roku z niewiadomych przyczyn zastrajkowała, czyżby za sucho miała???
Naparstnica cudna też marzą mi się łany naparstnic u mnie
Co z tym ogródeczkiem począć 22:18, 19 cze 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
jeszcze ci metry do obsadzenia zostały??

Doszlismy do Hagi za trzmielinami
Zobacz ile zostało ,nie wiele bo te hagi by trzeba jeszcze rozsunąć

Te hosty to tak sobie tam stoją

A pod kalina fajnie by ten kopytnik wygladał z hakone :
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 18:46, 19 cze 2015

Do góry
Trochę czasu znowu minęło..., ale mój ogródek żyje i ma się dobrze.
Czerwcowa pogoda na Pomorzu kiepska, mało ciepła, mało deszczu i ciągle wieje. Temperatura w nocy tylko sporadycznie powyżej 10 st.
Obecnie od dwóch dni pada i bardzo dobrze, tylko szkoda że chłodno ciągle.

Pozaglądałam do Waszych ogrodów i u większości już lato w pełni, róże w rozkwicie, trawy olbrzymie, porzeczki czerwone.
Moje młode różyczki jeszcze w pąkach, ale jak cieszą, gdyż miałam inwazję mszyc i ekologia niestety zawiodła. Musiałam ruszyć z mospilanem.

Kalina obrodziła obficie, ale jej kwitnienie jest już wspomnieniem...

Aktualne zdjęcia robione w deszczu, ale z okna

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 22:32, 18 cze 2015

Do góry
Małgosiu, ta kalina od ciebie chyba się przyjęła, a włoski obrazek padł. Nie miał właściwie szansy. Przy okazji przypomniałam sobie spotkanie u Jolki. Fajnie było
Mój ogród 22:49, 17 cze 2015

Do góry
Kochani, byłam cały tydzień na działce i dobrze bo podlewałam bo tak by mi wszystko poschło. Ale w końcu przyszedł wyczekiwany deszcz. Warzywa rosną pięknie, zajadam się sałatą, botwinką, marchewka idzie w górę, najgorzej jest z ogórkami, ale i te w końcu wzięły się i rosną. Stale coś kwitnie, trawy strzeliły w górę, ogólnie jest ok.
To moje fotki z ostatniego pobytu.
Czosnki karatawskie przesadziłam, ale widzę że chyba znowu muszę je przesadzić.

Len ogrodowy podbił moje serce niebieskimi kwiatuszkami.

Kalina już przekwitła, nawet mszyce ją w tym roku nie oblepiły

Skarpa pod klonem, chociaż trudne miejsce dla roślin dla mnie to ulubiony zakątek w moim ogrodzie.
Bluszczowo.

Hosty, tutaj te starsze w prawą stronę hostowisko powiększyłam, na drugi rok efekt będzie.

Czyściec przy szałwii, chociaż w tym roku jakiś gorszy niż w poprzednich latach.

Margarytki wybrały sobie trudne miejsce i wyglądają ciekawie na drogę przez płot.

Naparstnica, bardzo mi się podoba. Mam nadzieję że się rozsieje i będzie jej więcej.

A to podpatrzony kącik wypoczynkowy.

Ranczo Edy 11:00, 17 cze 2015

Do góry
Kasik uściskuję

Bogdziu cieszę się że się podoba choć jeszcze wszystkiego nie pokazałam fotograf padł a ha ha bociany wygrały i nadal siedzą w centrum Przelewic kalina pozdrawia i ja

Małgoś tak masz rację to dobre chwile później będzie ich coraz mniej bo rosną i co innego ich cieszy hi hi różyczki dziękują

Aniu dziękuję masz rację pełno lata no i ptaków sporo Tylko że kotek cwany i pilnuje Buziaki

Ewcia cała jesteś? co super buziaki ślę i dziękuję ty wiesz jak się cieszę i roślinki

Ranczo Edy 11:42, 16 cze 2015

Do góry
Edzia ile u Ciebie się dzieje Wycieczka świetnie widzę się udała i my przy okazji oczy nacieszymy Kalina szok Twoje róże wiadomo, umiesz pokazać pięknoty U mnie dopiero się rozpędzają. Buziak zostawiam
Ranczo Edy 22:01, 15 cze 2015

Do góry
Śliczne fotki z Przelewic. Ja śledziłam losy przelewickich bocianów ale w tym roku już nie śledze. Cudna ta kalina, bajka.Pozdrówka.
Mały ogród Kasi 22:08, 12 cze 2015

Do góry
Proszę Państwa
oto

1.Wiesiotr rustykalny w ziołach

2.Wiesiotr bankietowy

3.Wiesiotr prowansalski w lawendzie (he he wyglada najlepiej, bo go prawie nie widać)

Ależ mamo wiesiotr jest stworzony do wnętrz! - Kalina na to. Nadaje takiego skandynawskiego (sic!) klimatu. Może mała ma rację

a czasem nie na temat ... 08:43, 10 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kaska kalina marzenie , masz zawilce sliczne , u mnie takie wiatry ze wszystkie płatki wywiały z wszelkich kwiatow

Ale gdzie mi do Ciebie ... Ty poszłaś jak huragan
Ranczo Edy 21:22, 09 cze 2015

Do góry
Ale piękna kalina Cudo

Ranczo Edy 20:22, 09 cze 2015

Do góry
Witaj Eda zaległości obejrzałam, bardzo podobają mi się zdjęcia z wycieczki do Przewielewic, no i to co tam rośnie a szczególnie ta biała kalina, róża Twoja ma piękny kolor a jak się nazywa czy to Westerland? pozdrówka
a czasem nie na temat ... 17:46, 09 cze 2015

Do góry
Kaska kalina marzenie , masz zawilce sliczne , u mnie takie wiatry ze wszystkie płatki wywiały z wszelkich kwiatow
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:38, 04 cze 2015

Do góry
i trochę bieli

piwonie i irysy

śniedki i margerytki

narcyzy i żylistek

kalina

rogownica

Ogród w cieniu drzew 09:10, 04 cze 2015

Do góry
Aniu Kalina cudnie kwitnie! Hosty to moje ulubione ale ja nie mam ręki do nich i jak na razie u mnie marniutkie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:09, 03 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Sama nie wiem czym się zachwycać.. klony uwielbiam, masz piękne.
Chaber .. foto wyszło piękne.
Kot co przynosi karcozwniki.. należy się mu nagroda.
Tę trawę (carexa) też wyciepałam.. rosło ogromne.
Kalina kwitnie długo.. moja już przekwitła.. ale i tak ją lubię

Aniu cieszę się, że wpadłaś do mnie, wiem jak jesteś zapracowana, ogród co roku zobowiązuje do większej pracy, a i ogrodowisko się rozrasta, mamy nowicjuszy, którymi się zawsze zajmujesz i pomocy nie odmawiasz
Buziak, serdecznie Cię pozdrawiam...i do zobaczenia u Ciebie wkrótce po weselu u mnie, jak szczęście dopisze i Kasiek się wykuruje
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:13, 03 cze 2015

Do góry
Joasiu na końcu schodów będzie tzw. bacówka czyli dach na drewnianych słupach, a pod nim ława i dwie ławki - gdyby przy ognisku się rozdeszczyło, lub bardzo słońce dawało się we znaki to będzie się tam można schronić.
Na stronie 22 jest taki mój wstępny projekt jak bym chciała, żeby biegła rabata. Marzy mi się tam coś na kształt suchej rzeki przepływającej pod mostkiem, którego jeszcze nie ma, no i nie wiem właśnie czym tą suchą rzekę obsadzić. Sucha rzeka będzie jakby wypływać z rabaty i wpływać w kolejną.
Ale widzę, że myślimy o obsadzeniu tych samych miejsc wzdłuż schodków i ścieżki. A jakie drzewa i krzewy Ty byś wybrała?

Bacówka będzie stała tam gdzie w tej chwili jest górna część łubinowej rabaty.
Dookoła obsadzona będzie krzewami, które już tam rosną tylko są malutkie:
ostrokrzew
kalina koralowa
ketmia syryjska
pęcherznica diabolo
lilak w białym kolorze
śliwo wiśnia
A z tyłu będą rosły tuje i drzewa
zebriny
głóg
wiśnia piłkowana amanogawa
morwa czarna

Wzdłuż schodków na dzień dzisiejszy wsadziłam
jałowce pośrednie
jałowiec płożący
tawułę
3 szt blue forest
2 trzmieliny żółto zielone
2 kosodrzewiny
Wszystkie te rośliny na razie są posadzone niesymetrycznie i naprzemiennie stopni właśnie w tych miejscach wskazanych przez Joasię
i jeszcze po lewej niżej.
Nie mam pomysłu na suchą rzekę, a jest szansa, że teren pod nią uda się przygotować i ukształtować w długi weekend.
Myślałam czy by na niej nie posadzić jakichś roślin skalnych bo to pomogłoby mi ograniczyć podlewanie w tamtej części, ale chcę by wyglądało to naturalnie wiec nie wiem czy to będzie dobry pomysł.
Sucha rzeka dno będzie miała wysypane piaskiem, a boki kamieniem otoczakiem drobna frakcja + pojedyncze większe.

Pomocy!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies