Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

W Kruklandii 22:46, 16 wrz 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Kusi mnie kalina Roseum.... myślicie, że warto ją mieć w małym ogródku?
Kto ma????

Nie, pikna, ale czarna non stop od mszyc.
W Kruklandii 14:55, 16 wrz 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Kto ma????

Ja nie mam, ale mają sąsiedzi mojej siostry... Piękna, ale strasznie wielka, z 3 metry w górę i szerz jak nic. Sama nad nią myślałam, ale się w końcu nie zdecydowałam.

A ta ttrawa między brzozami to rozplenica? Wielkolud straszny
W Kruklandii 14:12, 16 wrz 2015

Do góry
Kto ma????
Ogród dla moich synków 22:15, 10 wrz 2015

Do góry
Jeszcze roślinki, takie same jak 2 m-ce temu
Derenie pod siatką

Pęcherznica

Krzewuszki

Kalina koralowa odbija
Sprzeczność w ogrodzie 18:58, 09 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Składam rewizytę..ale tylko kilka obrazków czyli wizyta na szybką kawę

Do identyfikacji była kalina, polecam odmianę Watanabe lub Lenarth.

Berberysy potrafią z zielonych zrobić się czerwone.. u sąsiadki takie rosną ,ale odmiany nie znam. Całe lato zielone, a jesienią.. najpiękniejsza czerwień jaką widziałam na berberysach. Już powoli łapią kolor.. oglądam je codziennie z okna kuchennego
niestety mój berberys jest niereformowalny, cały czas jest zielony, jedynie końcówki liści delikatnie inne. W tym roku go nie obcinałam i wyrósł na 2 metry, szkoda mi go bo to prezent i miał się przebarwiać, ale minęło już kilka lat.....dlatego zamierzam go przesadzić i dać szansę innym berberysom
Ranczo Edy 18:14, 08 wrz 2015

Do góry
jesieni korale -kalina hordowina chyba

Drewniany domek w cieniu olchowych drzew. 15:24, 08 wrz 2015

Do góry
Witam wszystkich. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką domku letniskowego. Po pierwszym ogarnięciu terenu i domku chciałabym teraz zająć się zielenią. Działka jest otoczona sporą ilością wysokich drzew olchowych, teren jest dosyć wilgotny , gdyż działka jest nad jeziorem. Po wykopaniu dołka 30 cm pokazuje się jasny piasek jak na dnie jeziora. Pracy czeka nas tu bardzo dużo, ale na początku chciałabym zająć się rabatą od frontu domu. Przez praktycznie cały dzień nie ma tu słońca. Bardzo chciałabym ją optycznie rozjaśnić, tujki jak dla mnie są za smutne i mam w planach wykopać wszystko co w tej chwili rośnie i zrobić nasadzenia z białymi kwiatami i zielonolistnymi. Tą kolorystykę chciałabym potem utrzymać na reszcie działki.

Rabatka ma trzy metry długości, na pierwszy plan chcę posadzić trzy hortensje bukietowe i przed nimi ....??? No włąśnie, myślałam o żurawkach w odmianie lime rickey na obwódkę, podobają mi się też trawy, ale kompletnie nie wiem jakie rozmiarowo by tam pasowały i czy dadzą radę bez słońca. Mam jeszcze dwie trzmieliny, które zabrałam z balkonu, czy one też by tam pasowały ? Jeśli nie to wykorzystam na inne rabatki , które planuję w przyszłości. Myślałam też o hostach kwitnących na biało, chciaż patrząc na ilość ślimaków i tą biedną obżartą funkię, która w tej chwili tam rosnie nie wiem czy to jest dobry pomysł.

Czytam to forum już od dłuższego czasu , ale im więcej czytam tym większy robi mi się mętlik. Chętnie posłucham bardziej doświadczonych osób , może komuś zechce się naprowadzić nowicjusza na odpowiednie tory ?

Rabatę docelowo będę przedłużać na ten drugi bok , gdzie w tej chwili rosną trzy zabiedzone róże oraz paprocie. Jest tu nieco więcej słońca, bo od południa wychodzi zza drzew i akurat od tamtej strony nie ma olchowych nasadzeń.

Za brzozą jest wolna przestrzeń aż do "wychodka", który jest tylko atrapą i wykorzystamy go jako schowek na narzędzia.

Tu chyba lepiej widać tą przestrzeń:

Sąsiad od tej strony ma taras, więc planowo też chciałabym coś tu posadzić, może kalina....Nad wychodkiem rośnie chyba aronia (?), ale pewności nie mam. W sierpniu miała jakieś czarne owoce, przy następnej wizycie nie było po owocach śladu. Musimy ją trochę okiełznać, bo wchodzi na płot i go przechyla.

Zwierzęta dzikie w ogrodzie 23:34, 07 wrz 2015

Do góry
Nie wiem czy lubią różaneczniki i jodły, bo mam w takim miejscu, że nie mają dostępu. Ale całą resztę lubią bardzo, a brzózki to ulubienice. W menu znajdują się na pewno świerki, pigwowce, cisy, perukowce, modrzewie, sosny ... Zające bardzo też lubią trawy ozdobne, cholerstwo potrafi doły w śniegu kopać, żeby się do nich dostać. Tak myślę, że jedyną rośliną której u mnie nie ruszyły to kalina (a może po prostu nie po drodze miały). Siatka o takich oczkach nie sprawdzi się na zające. Przy niewkopanej siatce zając może podkopać i przejść dołem.
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 20:15, 07 wrz 2015

Do góry
Witaj Danusiu,

bardzo dziękuję za Twoją odpowiedź. Oczywiście ze tak, już dołączam zdjęcia tej okropnej ściany. Pierwsze zdjęcie to widok ściany wprost, potem jej lewy kraniec i prawy - koszmarek i duże wyzwanie. Podpowiem że dom w tej samej miejscowości co Twój )

Poczatkowo myślałam że puszczę tam bluszcz na kratce, ale usłyszałam że takie rozwiązanie na ścianie sąsiada może być ryzykowne, bo spowoduje zawilgocenie jego domu, nie wiem czy tak jest, czy to potwierdzasz?
Więc pomyślałam żeby podnieść trochę grunt i na lekkim wzniesieniu posadzić tuje wzdłuż tej ściany, ale tak jak pisałam to chyba mało ambitne rozwiązanie
Chciałabym żeby rośliny były zimozielone aby ścianę osłaniały cały rok.

z pozdrowieniami
Kalina ( spotkałyśmy się u Kasi )
Sprzeczność w ogrodzie 14:53, 06 wrz 2015

Do góry
Składam rewizytę..ale tylko kilka obrazków czyli wizyta na szybką kawę

Do identyfikacji była kalina, polecam odmianę Watanabe lub Lenarth.

Berberysy potrafią z zielonych zrobić się czerwone.. u sąsiadki takie rosną ,ale odmiany nie znam. Całe lato zielone, a jesienią.. najpiękniejsza czerwień jaką widziałam na berberysach. Już powoli łapią kolor.. oglądam je codziennie z okna kuchennego
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:43, 31 sie 2015

Do góry
Matylda_M napisał(a)
Takie

i takie (wybaczcie, że zdjęcie kiepskie, ale może się uda)

Tawuła szara i może kalina?
Sprzeczność w ogrodzie 09:43, 30 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Kalina japońska.
Sprzeczność w ogrodzie 23:49, 29 sie 2015

Do góry
Jana napisał(a)
Na jednym ze zdjęć obok hortensji jest krzak, potem jest jego zbliżenie, czy ktoś pomógłby mi zidentyfikować co to jest?

Kalina japońska.
Ogród dla moich synków 23:41, 28 sie 2015

Do góry
Derenie strasznie zwiędły i kalina też
Pięciorniki w ogóle straszą brązowym kolorem. Dam im jeszcze szansę do wiosny a potem ....
O dziwo forsycje świetnie sobie radzą w upalne lato.
Na dzisiaj to tyle i tak nie mam co pokazywać, wszystko zarośnięte lub oklapłe.
Przepraszam Was za jakość zdjęć.
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:53, 28 sie 2015

Do góry
Kasia teraz doczytałem że to może być Roseum - będziesz walczyć z odrostami ale to nie problem

Kalina Burkwooda ANNE RUSSELL

amator brzoskwiń
znalazłem że to jest żółty pasikonik zielony. (Tettigonia viridissima var. flava)

ogród wieczorową porą
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:47, 28 sie 2015

Do góry
Ania dzięki, że w tym zabieganiu znajdujesz chwilkę, żeby i do mnie zajrzeć i jeszcze poradzić co nieco. Kalina zostanie więc przesadzona .
Tu widać niebieskie oczka Iguni . Pozdrawiamy
Moja bajka 07:36, 28 sie 2015
Do góry
budleje mi się podobały...a jakże ...jak ich nie miałam

swoją mam 3 sezon ...obcinam przekwitłe kwiatki ....nudna jest...i nie elegancka ....zwykły krzak ...a motyle to do werbeny chętniej leca ...zauważyłam że na werbenie są tabuny.

Ania dobrze radzi ...kalinę teraz przesadź zeby na wionę ladnie kwitła ...ona za żywopłot może robić ...jak roseum ... to urosnie wysokoa 4-6 m.

a co do drzewka ..no jak cię nauczy Zbyszek ...to prubój ...ja mam forycję ...kula na pniu ....od 2010 ...da się ...ale czasochłonne i trzeba kilka razy w sezonie ciąć, dla 1 forsycji sie poświęcam

forsycja - ewenement

i kalina roseum moja 3 ezon na tych zdjęciach ...też jeden kij kupiłam.
tu widać jaki jest szeroki krzew ....

i tu -zaznaczam ze moja rabata wraz tujami ma około 3m na zdjęciu ...obecnie ja poszerzyłam na ok. 4,5m i dosadziłam róż ....kalina robi za tło- jak nie kwitnie

PS jak coś ...fotki usunę.... tylko kopnij mocno!
Moja bajka 22:43, 27 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
kalina i róże ...słabo to widze jestem na NIE w zasadzie ..zwłaszcza że mam u siebie różanke gdzie kalina Roseum robi za plecy ...prowadzona w formie drzewka? ..no nie wiem czy podolasz? - mam też kaline angielką i ta bardziej kulista jest i szeroka dość.

PS. dla kaliny inne m-ce szukaj ..mszyce ją lubia ...i róze też....dużo zabiegów w maju trzeba. cofnęłam się w tył do fotek i mam pewność, że źle ją posadziłaś.

budlei już bym nie kupiła ...czekam aż moja przemarznie...(bo kiedyś przemarznie jak nie bede okrywać ...juz to wczoraj wydumałam...że w tym miejscu już róże widzę

Dobra, znajdę jej inne miejsce, ale może wiosną, teraz dam jej już spokój (chyba ). Spróbuję ją prowadzić w formie drzewka. Zbyszek z Borów Tucholskich na bank by powiedział, że się da . A jak się nie da - kosztowała 10zł, więc poeksperymentować mogę . A czemu budlei byś nie kupiła?
Moja bajka 22:27, 27 sie 2015
Do góry
kalina i róże ...słabo to widze jestem na NIE w zasadzie ..zwłaszcza że mam u siebie różanke gdzie kalina Roseum robi za plecy ...prowadzona w formie drzewka? ..no nie wiem czy podolasz? - mam też kaline angielką i ta bardziej kulista jest i szeroka dość.

PS. dla kaliny inne m-ce szukaj ..mszyce ją lubia ...i róze też....dużo zabiegów w maju trzeba. cofnęłam się w tył do fotek i mam pewność, że źle ją posadziłaś.

budlei już bym nie kupiła ...czekam aż moja przemarznie...(bo kiedyś przemarznie jak nie bede okrywać ...juz to wczoraj wydumałam...że w tym miejscu już róże widzę

Moja bajka 22:17, 27 sie 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
A oto jedno z moich chciejstw - budleja Santana . Ma cudne liście, śliczny kolor kwiatów i co najważniejsze nie rosnie wielka na 3m tylko 100-120cm. . W sam raz dla mnie . Czekam jeszcze na maleństwo Blue Chip.
Tu zażywa kąpieli przed posadzeniem. Widać jakie ma śkiczne, żółto obrzeżone liście . Już z samych liści jest ozdobna, a kolor kwiatów też ma super .

Na rabacie pod orzechem zrobiłam małe przemeblowanie. Wyleciała wielka już hosta, a na jej miejsce posadziłam biało obrzeżoną, którą dostałam od Kasi i Agani. Kalina koralowa, która była tam tylko tymczasowo też została przesadzona, a na jej miejsce trafiła w/w budleja.

tak było
Ta smoczyca powędruje do kuzynki, albo mojej fajniutkiej sąsiadeczki .

teraz jest tak, już z budleją . Hosta będzie cudnie tam wyglądać jak się troszkę rozrośnie . Ona będzie bardziej widoczna niż ta moja, cała zielona .

Czy ja widzę białe kule czy tak wyszła fotka, gratki za pierwszy krok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies