Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Droga do spełnienia 11:16, 01 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

edit. oczywiście będa tam jeszcze hortensje
głównie chodzi mi o pomoc co do drzew jakie by się nadawały i sprawdziły i do siebie pasowały
dużo mi się podoba ale nie koniecznie mogą razem dobrze wygladać

a co to za kury na trawniku ???
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:10, 01 wrz 2016

Do góry
Mina to dla mnie jednoroczne pnącze roku

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:08, 01 wrz 2016

Do góry
Trawy i tonące w nich kwiaty

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:04, 01 wrz 2016

Do góry
Przed urlopem chciałabym jeszcze nacieszyć się ogrodem ale łamaga ze mnie i siedzę uziemiona w domu. Dziś dopiero na chwilkę wyskoczyłam z aparatem.
Jasmina i inne róże ładnie kwitną, jak widać drugi słupek z cegieł już stoi

Księżycowy... 10:58, 01 wrz 2016

Do góry
Jest i on, mój ukochany wrzesień. Obfituje on u nas w podwójne urodziny i pojedynczą rocznicę ślubu , czyli to co najlepsze. Świętujemy niemal cały miesiąc Ale wrzesień kochałam od zawsze, za pogodę, pierwsze przebarwienia jesienne, za powroty do szkoły i spotkania z przyjaciółmi, za słodkie dynie i kolorowe papryki...

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 10:58, 01 wrz 2016

Do góry
Witam
właśnie zastanawiałam się czy ktoś ma korę kamienną w ogrodzie i jakie jest zdanie bardziej doświadczonych Ogrodowiczan.
Jak toto wygląda w ogrodzie i jak służy rośliną. Ja zastanawiałam się nad użyciem jej jako elementu dekoracyjnego tylko na niektórych fragmentach rabat zamiast innych żwirków

Co myślicie?
Kora kamienna a wzrost roślin 10:55, 01 wrz 2016

Do góry
Witam
Też właśnie zastanawiałam się czy ktoś ma ją w ogrodzie i jakie jest zdanie bardziej doświadczonych Ogrodowiczan.
Jak toto wygląda w ogrodzie i jak służy rośliną. Ja zastanawiałam się nad użyciem jej jako elementu dekoracyjnego tylko na niektórych fragmentach rabat zamiast innych żwirków

Co myślicie?
Pszczelarnia 10:53, 01 wrz 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Ewuś, z chęcią czegoś więcej bym rad o drzewach w sadzie poczytała. Mam 6 młodziaków, sadzonych na wiosnę i za dobrze nie wyglądają (szczególnie grusze i jabłonie). Może za mało je podlewałam, może ta dziwna pogoda dała im się we znaki. Jak im pomóc?

Nie sadzę drzew owocowych na wiosnę - mają gorszy start z powodu upałów i niemożności pobrania wody (korzenie jeszcze nie zdążą wrosnąć w glebę) i w przypadku mocnego słońca pali je.

Sadzone jesienią mają czas na zakorzenienie się i mają niższe temperatury, i potem też okres spoczynku zimowego (przechłodzenia w temperaturach ujemnych), co jest im potrzebne.

Myślę, że teraz na jesieni (listopad) można dać im obornika przekompostowanego i jeszcze podlewać systematycznie do października. Potem - jak nie będzie padać, tak raz w tygodniu też do grudnia. Potem muszą zapaść w sen zimowy i ruszyć w marcu. Tak byłoby idealnie.

Ja swoje opryskam jeszcze mocznikiem - nigdy tego nie robiłam sama ale tak się robi w sadach.
Zawsze też wygrabiam wszystko z sadu.
W tym roku pozwoliłam kretom się zadomowić, na razie trzymają się sadu i uli - brzmi dziwnie ale zobaczyłam, że to są moi sprzymierzeńcy naprawdę. eM zbiera kretowiska przy koszeniu ale nie narzeka. Złapał raz jednego kreta i wyniósł go do lasu.
Nie wiem, jak długo wytrzymam w mojej akceptacji kretów w ogrodzie.

To takie luźne dywagacje. Już wrzesień.

Ogród Ani :) 10:51, 01 wrz 2016

Do góry
- Kupić czosnki i powsadzać w doniczki, następnie doniczki na przełomie września/października zadołować
- kupić miśki i posadzić!
- dorobić szczepek bukszpanów, a te które mam (doniczki) zadołować;
- wytaplać się w qpie, siarce, mączce i ściółce z lasu czyli przygotować podłoże pod kwaśny cycek
- wypielić kaskadę po prawej stronie schodów!
- zadołować cisa na pniu (cholera miejsca na przechowalniku brak!) chyba sobie go do łóżka na zimę wezmę
- przesadzić klona;
- przesadzić miłorzęba;
- jak Toszka pomoże to i może zagospodarować drugiego buka - karła (Tocha pamiętasz?)
- wypielić nerkę, rany jak znowu zarosła małpa jedna
- dosypać kory tam gdzie jej brak lub gdzie na moje oko lub oko mojego Ema jest jej za mało
- pilnować cotygodniowych oprysków z OW

Czy o czymś zapomniałam? Wyjdzie w praniu

Pomijam wszystkie inne, mało istotne sprawy codzienne, które wyskakują nam jak króliczki z kapelusza

Uff tylko spokój może nas uratować
Czas włączyć pozytywne myślenie Kochani, może do wiosny dam radę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:43, 01 wrz 2016

Do góry
Aga napisał(a)

Tak wygląda rabata w całosci

Za brzoza jest warzywnik oddzielony obwodka z trzmieliny

Może dodam jeszcze szersze spojrzenie na tą rabatę .Stojąc w miejscu przyszłego tarasu widzę tą rabatę jeszcze jest bałagan ale trwa budowa

Kierując sie w prawą stronę widać w rogu działki warzywnik(może nie bardzo widać go bo jest oddzielony scianą z żywopłotu cietego do 1 metra wysokości) a tam gdzie żwirowy placyk rabata z różami i pod ściana zywopłotu winogron

Teraz patrząc na lewo jest szopka na opał i rabata ze śliwami

Dalej za nia jest puste miejsce kiedys tam bedzie placyk z grilem i miejscem do siedzenia

Aga a nie masz gdzie przenieść się z tym warzywnikiem? Tam aż według mnie prosi się o taki brzozowy zakątek. Było by cudnie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:39, 01 wrz 2016

Do góry
Witajcie
mam taki zakątek w ogrodzie ( na widocznym z tyłu murze w chwili obecnej nie ma już iglaków tylko posadzony został bluszcz i tego liliowca przed świerkiem też niema, świerk srebrny najprawdopodobniej też zmieni miejsce bo mało niestety go widać a posadzę tam może Miscanta Zebrinus a Danicę na wiosnę przytnę w zgrabniejsze kule )

i ten jęzor trawy coraz bardziej mnie wkurza trudno tam wjechać kosiarką. Pomyślałam żeby wysypać tam grys szary i posadzić rozpalenicę Hameln, żurawki Citronella i może Barona
Tak to by wyglądało

a może lepiej Dereń Ivory, Baron i carex ice dance wysypane żwirem czy lepiej korą

a taka jest szersza perspektywa tego miejsca
Poradźcie proszę czy dobrze kombinuję będę wdzięczna za każde sugestire i uwagi
a
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:33, 01 wrz 2016

Do góry
Iwonko planuje na rabacie kilka zmian tera lub wiosną, ale to będzie raczej kosmetyka

Marzenko projekt ogrodzenia bardzo prosty, tynkowane murki i przęsła z poziomymi dechami. Miało być w miarę efektownie i tanio. Murujemy sami, przęsła spawa tata, dechy z tartaku obrobione już na miejscu bo piły i heblarka też na stanie Jeszcze to trochę potrwa, ale już coś się ruszyło. Pokazywać długo nic nie będę bo w okolicach prac ogromne burdello
Tak na schemacie ma to wyglądać.

Ja też będę zamawiał większość, w marketach upolowałem do tej pory iryski, narcyzy, i troszkę tulipanów, zapoluję jeszcze na białe tulipany i czosnki, reszta przez net bo paliwo będzie więcej mnie kosztować niż to co teoretycznie zaoszczędzę, a będąc w sklepie zawsze jakoś ponad plan kupuję. W koszyku internetowym zdecydowanie większa kontrola

Olka jak paczkowane to kupuję w różnych miejscach z otwartych kartonów na targowiskach jakoś unikam, ale wiem, że problem jest głównie z liliami, które u mnie zazwyczaj pomylone były jednak kupowałem tak zawsze wiosną.
W necie można na cebule kwiatowe, cebule, w benexie, tak na prawdę gzie lepsza cena i kupisz to co chcesz za jednym razem

Pszczelarnia 10:27, 01 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Goście chociaż mogli w swoim języku pogadać W dodatku z inteligentnymi i ciekawymi ludźmi

A ja ciągle myśle gdzie rdest przesadzić.. i nawet wymyśliłam... tylko czasu brak..

Ania, Ty to masz fantazję i potoczystość wymowy.
Rdestowi dałam hortensję 'Great Star', będzie lżej podlewać w jednym miejscu.

A tymczasem pszczoły mają fajnie:

Pszczelarnia 10:24, 01 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O irdze odpowiedziałam u siebie, zajrzyj Pszczółko

Byłam.

Moja bajka 10:23, 01 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ogród jak bajka.. pełen fajnych prepitetów i .....mega traw.. było już późno wiec fotek brak..

Ale moja ulubienica jest

I Twoja bajka..

Nie wiem czy pokazywałaś ,ale wielkość ptaszków robi wrażenie.. mikrobajka Chociaż na foto i tak wyszło to wielkie

Zawsze dużo gadam.. i łatwo u innych się gada..u siebie gorzej

Ozdoby bajkowe mikrusie, ale trawska .. ogromne.. megaogromne.. robią wrażenie...

Dzięki za przyjecie mnie w biegu.. wizyta ta się nie liczy, bo taka ad hock.. nawet cukierka dzieciom nie miałam

Ania będę Cię z radością przyjmować kiedy tylko chcesz. A Twoje rady bezcenne. Te prepitety najlepuej zimą się wymyśla kiedy człowiek ogrodu spragniony .
Typografia ogrodu 10:22, 01 wrz 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
no to jak wezmnie mniej e na kokoszenie to stworzę taka lake dzięki
Pszczelarnia 10:18, 01 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Śliczne te ławeczki Twoje, zachęcają do odpoczynku. Siedzisz na nich czasem ????

Chwilkę zawsze, podczas pielenia i podlewania. Zawsze po południu na kawie dla złapania oddechu. Mam jeszcze pomysł na dębową ławę ale potrzebuję kloca dębowego i czekam.

Typografia ogrodu 10:15, 01 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia 10:14, 01 wrz 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Obejrzalam fotki spotkaniowo ogrodowe i zawsze sie bede zachwycac Twoimi ulami i ogrodem Piekne dekoracje...Zdradzisz pomysly na jesien?

Na jesień pomysły?
Kasiek, ja chyba nie mam żadnych pomysłów. Zrobiłam się mało kreatywna. Acha, mam robótki jesienne - wyszlifować jedną szafę i 1 parę drzwi oraz przemalować obeliski i skończyć łóżko (tzn. kowal musi skończyć). Ale to nie pomysły, to lista zadań.

Mam! Dwa nowe dębowe obeliski do zielnika do róż 'Utersenerklosterrose'.

A tymczasem:

Ogród i co dalej 10:11, 01 wrz 2016

Do góry
Ja cccie... ile się u ciebie dzieje!!! Nowe słupki ogrodzeniowe, faza projektowania rabat, jakieś skarby znalezione u mamy...fiu fiu !!! Tak swoją drogą to największy skarb to ogródkowa mama! Pomoże, doradzi i jeszcze roślinki sprezentuje.
Dobra, a teraz moje trzy grosze w kwestii projektowania
Monka napisał(a)
po przemyśleniach wstawiam propozycję rabat , chyba wersja ostateczna , przychylam się do wersji Toszki ,że tam gdzie choinki powinny być linie proste, jednak robię uskok, bo lepiej jak sobie to wyobraziłam wygląda z kuchni, chyba ....

Według mnie na twojej propozycji za dużo się dzieje...linie proste...kąty...zaokrąglenia. Weź poprawkę na to, że dojdzie jeszcze kolor i różnorodne faktury na rabatach. Ja bym trochę ujednoliciła i dostosowała do istniejących już łuków z kostki brukowej.
Moja propozycja:

W lewym dolnym rogu oczywiście altana/pergola tak jak chciałaś. Ja bym poszła raczej w tym kierunku, bo ja lubię minimalizm, ale pamiętaj, że to tobie ma się podobać, bo to ty codziennie będziesz patrzyła na swój ogród.
Powodzenia w planowaniu. Buziaki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies