Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Radość dla oczu, pokarm dla duszy 09:49, 24 paź 2013

Do góry
Jeśli potrzebujesz pilnej pomocy, podaj tylko link, na tę stronę.

Widzę zdjęcie, ale nie wiem w którym dokładnie punkcie chcesz to posadzić

O, już doczytałam, ale to za mały kwadracik na tyle nasadzeń. Myślę że na pniu by się coś przydało, bo zajmie mało miejsca (może miłorząb Mariken? albo hortensja jako drzewko? )? Są takie w sprzedaży i tylko sześć kulek pod spodem. To wszystko. Kulki mogą być z tui Danica, Umbraculifera, Little Champion.

Jak się zmieści, na samym brzegu żurawki.
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 09:40, 24 paź 2013

Do góry
Jeśli potrzebujesz pilnej pomocy, podaj tylko link, na tę stronę.

Widzę zdjęcie, ale nie wiem w którym dokładnie punkcie chcesz to posadzić

O, już doczytałam, ale to za mały kwadracik na tyl;e nasadzeń. Myślę że na pniu by się coś przydało, bo zajmie mało miejsca (może miłorząb Mariken? albo hortensja jako drzewko? )? Są takie w sprzedaży i tylko cztery kulki pod spodem, To wszystko. Kulki mogą być z tui Danica, Umbraculifera, Little Champion.
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 09:38, 24 paź 2013

Do góry

Nie wklejaj proszę swoich zdjęć w cudzych wątkach, bo narobi się bałaganu

Nati napisał(a)
witam, wiem Danusiu że nie masz czasu odpisywać na każde widzimisię ale bardzo proszę chociaż o małą podpowiedź

widok małego miejsca do obsadzenia obecnie jest tam wszystko planowo ma być duża lime light kulki z bukszpanu i lime marmalade na obwódkę ( przepraszam zagapione z Twojego ogrodu) ale pomyslałm że jest to pierwsze miejsce przed domem które powinno przyciągać wzrok np. duży świerk brewera chociaż on po latach będzie chyba za duży albo zimozielone drzewko jakieś ciekawe bo tymi charakteryzuje się mój ogródek , bonsai duży byłby fajny ale nie doczekam się go zanim urośnie a na gotowy mnie nie stać albo ciekawe liściaste pomóż proszę bo szukam zmian chyba że limki tutaj będą super

pozdrawiam gorąco i zawsze do Ciebie zaglądam, z braku czasu nie komentuję ale jestem wierna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:37, 24 paź 2013

Do góry
Hortensje, 3 turzyce
Przesadzanie piwonii 09:03, 24 paź 2013

Do góry
Jeśli musisz to przesadzaj nawet teraz, gdybym robiła ogród i musiała przesadzić piwonię bo wypada akurat np. w trawniku - to bym wykopała i się nie przejmowała terminem, terminy są podane na optymalne wykonanie tego zabiegu, ale jeśli musisz to po prostu rób.

Kiedyś pisałam, że przesadzałam kwitnącą katalpę w środku lata w upały i nawet listek jej nie spadł. Po prostu trzeba to zrobić wyjątkowo troskliwie i uważnie.
Ogród Margaret-ki :) 21:08, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

nie zdajesz sobie sprawy, że potrzebujesz wielkich ilości roślin i to powtarzających się, nie jakiś berberys, a 50 a może 150 ? berberysów, nie klon a kilka klonów, nie pojedyncze karłowe iglaki, a całe ich kolonie. To są duże koszty. Sadzenie pojedyncze a także planowanie pojedynczych rabat niewiele da ogrodowi. On potrzebuje całościowego planowania.

No właśnie ja dopiero niedawno zrozumiałam, że trzeba kupować po kilka sztuk. do tej pory miałam skłonność do nadmiernej różnorozności. Każde drzewo mam z innej bajki. A powtarzalność wprowadza porządek i piękno
Trawy i turzyce żółte 18:05, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie okrywać, to na nic nie wpłynie, przyciąć wiosną.
Jak ma przemarznąć to i tak przemarznie.

Dzięki Danusiu.
Nie okrywam i żyję w przeświadczeniu, że w tym roku zimy nie będzie
Przesadzanie piwonii 15:21, 23 paź 2013

Do góry
Nie.

Po przekwitnięciu dopiero można czyli od połowy sierpnia do połowy września.
Ogród Dominiki 15:18, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cięta choina kanadyjska. (Tsuga canadensis)

Danusiu jeżeli to podpowiedz dla mnie to bardzo dziękuję nie znałam takiego drewka i widzę że chybA FAKTYCZNIE TRZEBA JE CIĄĆ W STOŻEK BO WIELE PRZEWODNIKÓW I pednula też jest ciekawa, pewnie też będzie problem z dostępnością u mnie ale coś wykombinuję

sorki za te capslk, zawsze mi sie wciska
Ogród Dominiki 14:55, 23 paź 2013

Do góry
Cięta choina kanadyjska. (Tsuga canadensis)
Trawy i turzyce żółte 13:31, 23 paź 2013

Do góry
Nie okrywać, to na nic nie wpłynie, przyciąć wiosną.
Jak ma przemarznąć to i tak przemarznie.
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 13:26, 23 paź 2013

Do góry
Czekaj na wiosnę. Możliwe jest przesadzanie nawet w fazie kwitnienia.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1869-przesadzenie-starych-rododendronow
Ogród w Puszczykowie 13:26, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się nie za bardzo podoba że placyk na leżaki i oczko są tak wyizolowane od reszty nasadzeń, nie jest to w żaden sposób powiązane roślinnością. Obiekty na trawniku.

Skoro placyk już jest to może do niego przybliżyć oczko?

Albo wszystko inaczej ustawić.
Reszta jest ok moim zdaniem. Ładne linie.

Danusiu, bardzo dziękuję za Twoją opinię
Nie pomyślałam wcześniej, żeby to jakoś wkomponować w całość. Oczka to już raczej nie przybliżę, bo ono... też już jest.

Tak wygląda patrząc od strony domu. Na razie niechętnie je fotografuję, bo taka pusta niecka straszy, a dopiero na wiosnę je wykończymy.
Jedyna co przychodzi mi do głowy, to żeby z czasem zmniejszać powierzchnię trawnika i roślinami połączyć to w jakiś sposób. Tak jak napisałaś. Zima przed nami, będę myśleć o tym.
A drzewka, o których pisałam, jak rozumiem, mogę kupować i sadzić.
Napisałaś, że ładne linie Dziękuję
Przesadzanie piwonii 13:24, 23 paź 2013

Do góry
Nie można, robimy to najpóźniej do połowy września (od połowy sierpnia). Teraz nie zdążą się ukorzenić i mogą zmarznąć.
Pszczelarnia 13:18, 23 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)

Dobre, dobre, brawo Ania.
Ogród w kształcie litery" L" 13:15, 23 paź 2013

Do góry
mynarka napisał(a)
zastanawiam sie jeszcze co posadzic przy stozkach dokładnie za tym nalwyzszym myslałam o trawach (tylko nie wime czy nie bedzie za duzo gatunkow )chyba ze wsadze anabellke?

Anabelki nie, lepiej trawy.
Ogród w kształcie litery" L" 13:12, 23 paź 2013

Do góry
A dlaczego się wahasz? Przecież pozostawienie go na wierzchu = kaput.

Jak najszybciej go posadź, korzenie w glebie będą chronione przed mrozem i to jest najlepsze wyjście.
Ogród wśród pól 13:05, 23 paź 2013

Do góry
Witaj mamo małego ogrodnika. Pokazuj co już masz, na pewno podpowiemy w kluczowych sprawach.
Ogród w Puszczykowie 13:00, 23 paź 2013

Do góry
Mnie się nie za bardzo podoba że placyk na leżaki i oczko są tak wyizolowane od reszty nasadzeń, nie jest to w żaden sposób powiązane roślinnością. Obiekty na trawniku.

Skoro placyk już jest to może do niego przybliżyć oczko?

Albo wszystko inaczej ustawić.
Reszta jest ok moim zdaniem. Ładne linie.
Ogród w Puszczykowie 12:51, 23 paź 2013

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Przekopiowane z projektowania:

Drodzy Forumowicze
Zakładam ten nowy wątek w projektowaniu, gdyż mam nadzieję, że może zajrzy tutaj więcej osób niż do mojego ogródka, a bardzo chciałabym prosić Was o pomoc i ocenę mojego pomysłu. Mam nadzieję, że ze strony technicznej nie popełniam błędu, zakładając tutaj wątek mimo, iż mam już swój ogródkowy.
Mam taką nadzieję, że może i Danusia zajrzy i podpowie (a może i zgani ).
Krytyki się nie boję, a powiem nawet, że będę za nią wdzięczna, bo mam nadzieję, że dzięki temu mniej się napracuję, a i efekt będzie lepszy
A więc, pokrótce...
Chciałabym jeszcze tej jesieni posadzić przynajmniej kilka szkieletowych roślin, aby się już zadomowiły, a od wiosny dosadzać mniejsze. Sytuacja obecnie wygląda tak:

nasadzenia obecne:
1 - choiny kanadyjskie 2x
2 - sosna czarna kolumnowa x 1
3 - jałowiec chiński Stricta x 3
4 - katalpa x 1
5 - amonagawa
6 - smaragd x 4
7 - jodła kaukaska x 1
8 - świerk serbski 12x
9 - grujecznik japoński x 3
10 - sosna czarna x 1
11 - jarząb Edulis x 1
Nasadzenia planowane ( na razie zaznaczone ołówkiem na lini rabaty i trawnika, musiałabym trochę trawnika uciąć, żeby drzewa nie właziły na serbki):
- klon jesionolistny Kelly's Gold 2x
- klon Royal Red lub Brandywine (w każdym bądź razie czerwona odmiana) pomiędzy nimi
Dodatkowo chciałabym posadzić buki Purple Fountain 2szt (jeden pomiędzy katalpą, a choiną kanadyjską, a drugi pomiędzy grujecznikiem, a jarząbem), oraz świerk Brewera (pomiędzy kompostownikiem, a katalpą).
Jak wydam taką furę kasy, a to wszystko nie będzie grało to się chyba załamię
Będę bardzo wdzięczna za Wasze rady

Jestem za pozostawieniem jednego wątku, dziękuję że przeniosłaś
Postaram się podpowiedzieć i wyrazić opinię jak tylko popatrzę na plan.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies