Nie wiem czy tu się coś jeszcze o ogrodach pisze / widziałam dopiero co kucharza/
zaryzykuję i zapytam - czy słyszałeś że floksy i bez przyciągają dżownice?
a może nie tu powinnam pytać -
a w taki dzień to chyba można
wyjścia do teatru zazdroszczę nawet bardzo ale ja za tydzień idę
Wpadłam tylko na momencik bo wyczytałam, że floksy przyciągają dżdżownice i chciałam o to zapytać w stosownym wątku i co? już pół godziny się po O plączę na koniec zajrzałam do Ciebie sprawdzić czy się poznajesz czy nie i co ? no masz jaka niespodzianka
gratuluję miło było to zobaczyć
ja mam liriope w ogrodzie i się zastanawiam z czym podsadzić bo wielka kępa i dobrze się podzieli na węża.
Trza było krzyczeć o sadzonki.. cała taczka była do przygarnięcia.
Teraz trza czekać aż ten kawalątek się rozrośnie. Na wszelki wypadek kawałek zostawiłam by mieć z czego odtworzyć Rośnie to szybko, wiec taki kawał w 3 lata da się zrobić .. Najśmieszniejsze, że tojeść najpierw rosłą na wsiowej.. przeniosłam ja bo mi próbowała zdominować wszytko.
Często wywalam, a potem żałuję Ale takie życie ogrodnika
Wydawało się, że dziura będzie dłużej zarastać ,a tu szast prast.. i odległość ponad 3 metry pomiędzy drzewkami (wolno rosnącymi) w 2 lata zarosła ..
I pomyśleć, że jak zakładałam ogród to zawsze się pytałam czy ta roślinka szybko rośnie???
Floksowa pomniejszona na rzecz lawendy Skądś eksmitowałam lawendę i padło na Floksikowa.. acha lawenda z traw, dała pole dla RH zza klona
Floksy mi pożarły kamienie przy oczku.. wiec metraż będzie zachowany
Dziś przeniosłam do szklarni chyba 300 werben.. sadziłam po 10 szt w kupce.
Co się będę urabiać w deszcz i zawieruchę. Co przeżyje, to moje. Dlatego nie ma u mnie klonów palmowych ani innych rarytasów. A bukszpan i floksy dadzą radę i beze mnie.
Nawet mączniaka potrafi zwalczyć? To super bo ja mam problem u siebie. Całą rutbekie mi pożarł, chemia nie podziałała a pryskałam przeciw mączniakowi dwa razy
Gnojówka z pokrzyw działa cuda, dosłownie. Do podlewania rozcieńczamy z wodą i heja... Rośliny dostają takiego powera..., a przede wszystkim nie jest to żadna chemia w ogrodzie. Latem podlewamy raz w m-cu. Stosuję też do oprysku roślin przeciw mszycom. Róże dziekują za taki zabieg bardzo szybko. U mnie floksy zawsze miały mączniaka i wyglądały paskudnie, a odkąd pryskam je pokrzywą, jest efekt. Jedyna niedogodność to jej przykry zapach, ale cóż to dla ogrodnika...można wytrzymać tę chwilę dyskomfortu.
Jolu, z tym napędem, to tak ostrożnie działam. Dwa sztychy widłami i odpoczynek. Ale wyjątkowa dziś pogoda była. Udało się podziałać. Śpieszę się, bo zaraz spadek temperatury, a ja nie lubię mieć zimnych łapek.
Została mi do przewalenia jeszcze jedna rabatka, Rozrosły się na niej floksy wiechowate, i wyglądu już nie ma. Muszę karczować. Może jutro jeszcze się uda z pogodą? To by było super.
Aniu z Leśnego wzgórza, Jolu, - za komplementy dziękuję, znacie ten cytat z Wesela Wyspiańskiego"? " Trza być w butach na weselu."
To starałam się wnuczce afrontu nie zrobić, chociaż na pazurki lakieru nie dałam.
Mgły miałam w ostatnim tygodniu do przesytu, ale takie siąpiące, a nie urokliwe.
I niech na razie do mnie nie zachodzą. Jeszcze co nieco mam do zrobienia
Kasiu no zachorzałam... a jak Krzyśka wzięło, to na co czekać?....no żałowałam, że nie było Larissy, ale zależało mi na Candlelight i Barkarole, a reszta sama poszła....Maryśkotereski faktycznie podobne i chwalone dlatego padło na nie. No i wzięłam trzy do połączenia z bylinami, ale raczej postawię na ostróżki, szałwie. Tam rosną też floksy od Gosi, różowy przetacznik a w tle tojeść orszelinowa od Ani. Jak nie będzie grało to będę przesadzać byliny róże zostaną na miejscu.Cóż powiedzieć... skutecznie zaraziłaś
Ps. Na L znajdę miejsce. Może wiosną w Przytoku dostanę.
Trochę rozrósł mi się czyściec.Jeśli ktoś potrzebuje tego zadarniacza to ukopię np. 30. Szukam na wymianę Monardę,Floksy wiechowate i szydlaste,Bodziszki wspaniałe lub inne propozycje. Dodam jeszcze,że nie cierpię jak coś kwitnie na czerwono
a uwierzysz, że to mój pierwszy raz? Nie licząc ostróżek, dyń, które nigdy mi nie wzeszły i malw (te akurat z powodzeniem)..... tak zaszalałam na wiosnę , nie wszystko mi urosło, ponieważ się dopiero uczę wysiewania z nasionek to np. Nie wiedziałam, że muszę roślinki potem przepikować i zasiałam do pojemników za dużo, co widać na załączonych zdjęciach. Z nasion w tym roku wysiałam m.in. floksy, tytoń, kosmos siarkowy, szarłat, dynię i coś tam jeszcze. Hosty urosły mi z kłączy , które były w ogrodniczym. Kupiłam ich z 10 jeszcze w marcu, ponieważ były w woreczkach a ja bałam się, że nie wyrosną to wsadziłam je wtedy do doniczki i podlewałam. Jeszcze w domu rosły jak oszalałe, mam kilka odmian min. Niebieską, kupiłam też białą ale ją podarowałam. Warto kupić, polecam. Na zdjęciach z sierpnia są hosty z tych kłączy, nie ma co przepłacać
To zacznę od sugestii innych. Ania bardzo dobrze zasugerowała powiększenie plam z jeżówek. Seceret Romance dałbym 6 sztuk. Marzenka pisze o rozplenicy w różach, mam i jestem zachwycony. Jeżeli chodzi o zimozielone akcenty to kulki za różami się nie sprawdzą bo byliny je zarosną i w takim sąsiedztwie będą chorować, testowałem i nie polecam, na krawędzi bylinówki jak najbardziej, ale w głębi się nie sprawdzą.
Na takiej rabacie pasuje mi piętrowość nasadzeń czyli potrzebne jest coś wyższego, oczywiście ładnie wygląda gdy jest nieoczywiście i piętrowośc jest zaburzona, ale to sprawdzi się na wielkiej rabacie lub na takiej, która jest wypuszczona w jakiś jęzor w ogród. Rozwiązania ja widzę 3 albo stożki z bukszpanu jednak podobnie jak kule przyciśnięty przez jakieś mokre kwiaty będą łapać grzyba, kolejne to bardzo wąskie cisy Fastiagata lub inne o bardzo wąskim pokroju, no i 3 pomysł Marzenki w to puste miejsce dać 3 rozplenice plus róże, na wiosnę tulipany.
Mogę Cię zarzucić zbliżeniami z mojej rabaty bo mam tą samą kolorystykę, ale nie wiem czy jest sens mocno mieszać
Floksy rozumiem można ich nie lubić, chociaż nie powiem z tej odmiany jestem bardzo zadowolony, ładnie pachnie i jako jedyna nie złapała mączniaka pod koniec sezonu. Myślę co by można dać w miejsce mojej propozycji z floksem bo musi być tam koniecznie duża plama czegoś