NewLife w ogrodzie
13:52, 18 sie 2016
Beatko, chcesz posadzić wysokie jodły lub swierki, aby sąsiada zasłonić ... Problem w tym, ze one by musiały osiągnąć podobne wymiary, jak wysokość , z jakiej widzi cię sąsiad. Moja jodła ta wyższa rośnie u nas 19 lat i była już ładnym okazem, gdy ją kupowaliśmy.
Z dołu ją podkrzesaliśmy, by coś pod nią posadzić. Druga mniejsza rośnie u nas 6 lat. Jest trocę wyższa ode mnie.
Jodły koreańskie nie łysieją od dołu, mają ciekawy pokrój, choć trochę miejsca potrzebują, a szyszki moje mają co dwa lata i są cudne:
Klon, którego w tym roku sadziliśmy ma ok. 3 metry. Jest na drugiej fotce.
I tak sobie myślę, że nie chcesz czekać 20 lat, by się zasłonić
Więc przypomnij sobie propozycję Danusi o drzewie na trawniku. Nie musi to być rabata na razie, jeśli nie masz koncepcji, ale drzewo powinno znaleźć się tam dość szybko.
Zakładając, że drzewo będzie niedługo miało 4 metry, to musiałabyś je posadzić ok. 26 metrów od linii twoich okien . Im bliżej domu, tym mniejsze musi być drzewo. Łatwo policzyć odległości z podobieństwa trójkątów.
Danusia proponowała trochę z boku. Jednak w takiej sytuacji musiała byś posadzić na linii wzrok sąsiada - twój taras
Swoją drogą ja mam fajnych sąsiadów, spotykamy się "u płota" albo na kawce i mi nie przeszkadza, ze mnie widzą, najwyżej pogadamy sobie na odległość, albo zapraszam na wspólną kawę