Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

NewLife w ogrodzie 13:52, 18 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Oj czuję, że dusza matematyka się w Tobie obudziła. ...
Patrzyłam na ten dom. Kurcze, trudno zmierzyć. Sami nie wiedzą, na jakiej wysokości mają ten swój balkon Dom stoi na około metrowym podwyższeniu do tego podmurówka, parter i potem już zaczyna się balkon. Dodać wzrost człowieka do wysokości wzroku to czekaj.Z 6,5- 7metrów wysokości do linii wzroku będzie jak nic. Odległość od końca mojego tarasu to 40mb. Jakby liczyć od granicy moivh okien to trzeba dodać 5m,, bo tyle mniej więcej ma taras. Co Iwonko wymyśliłaś?

Beatko, chcesz posadzić wysokie jodły lub swierki, aby sąsiada zasłonić ... Problem w tym, ze one by musiały osiągnąć podobne wymiary, jak wysokość , z jakiej widzi cię sąsiad. Moja jodła ta wyższa rośnie u nas 19 lat i była już ładnym okazem, gdy ją kupowaliśmy.
Z dołu ją podkrzesaliśmy, by coś pod nią posadzić. Druga mniejsza rośnie u nas 6 lat. Jest trocę wyższa ode mnie.

Jodły koreańskie nie łysieją od dołu, mają ciekawy pokrój, choć trochę miejsca potrzebują, a szyszki moje mają co dwa lata i są cudne:

Klon, którego w tym roku sadziliśmy ma ok. 3 metry. Jest na drugiej fotce.

I tak sobie myślę, że nie chcesz czekać 20 lat, by się zasłonić
Więc przypomnij sobie propozycję Danusi o drzewie na trawniku. Nie musi to być rabata na razie, jeśli nie masz koncepcji, ale drzewo powinno znaleźć się tam dość szybko.
Zakładając, że drzewo będzie niedługo miało 4 metry, to musiałabyś je posadzić ok. 26 metrów od linii twoich okien . Im bliżej domu, tym mniejsze musi być drzewo. Łatwo policzyć odległości z podobieństwa trójkątów.

Danusia proponowała trochę z boku. Jednak w takiej sytuacji musiała byś posadzić na linii wzrok sąsiada - twój taras

Swoją drogą ja mam fajnych sąsiadów, spotykamy się "u płota" albo na kawce i mi nie przeszkadza, ze mnie widzą, najwyżej pogadamy sobie na odległość, albo zapraszam na wspólną kawę
Biało różowy ogród za płotem. 13:51, 18 sie 2016

Do góry
Na drugi dzień skończyłem sadzić to co miałem bo nadal brakowało mi trzmieliny, której nigdzie dostać nie mogłem

Następnie było trzeba rozwinąć nawadnianie

Hortensje dostały w dołki mieszankę trzymającą wodę, ale i tak dwie pętle linii kroplującej dałem by rosły tutaj okazałe w końcu to południowa skarpa

Biało różowy ogród za płotem. 13:46, 18 sie 2016

Do góry
Towar na skarpę i inne miejsca na pewno jeszcze pamiętacie

Na początku musiałem wywieźć z 15 taczek ziemi ze skarp by pozbyć się brzucha ziemnego i jak najbardziej złagodzić nachylenie, później jeszcze kilkanaście taczek z dołków pod rośliny.

Na początku były przymiarki czy aby na pewno...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:44, 18 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Podlałam Dursbanem to co lubią.. żurawki zmarniały, ale odbiły
Powiększyłam plamę z chochli.. o 2 sadzonki.. białą szałwia poszła out..

Widać ile urosła trawa przez rok..

Tu jest kwintesencja lata
u mnie tez susza, na okrągło podlewanie, mam dość...jak tak dalej ma być i aby uchronić rodki i hortensje i azalie i ciągle...hym...pewnie zmiany będą
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:43, 18 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

A to nie begonia królewska?
nie jej chodzi o te liście a to napewno nie jest begonia,
Ogród z pergolą 13:29, 18 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
cześć Ola
miło ze ktoś tak myśli o moim ogrodzie
napewno przez to że jestem na forum wciąz mi mało i wydaje mi się że wszyscy inni mają ładniej ale staram się luzować i nie przejmować tak bardzo
do 40-stki będzie busz
lecę do Ciebie sie zapoznać
dla Ciebie moje najpiekniej pachnące Munsead Wood

mam ten sam żal dupy haha Aniu
Blaski i cienie nowego życia 13:25, 18 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Irence dedykuję jej rozplenice pod hortensjami za rok będą spektakularne- uwielbiam ich jasny kolor

Ale się cieszę
One za rok będą już wilkie
I twoje róże i hortensje cię pokochały, chyba to wybierzesz najwięcej.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 13:17, 18 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Zrobiłam wykuszową-tzn. ramy do sadzenia na przyszły sezon, zasiałam trawę. Pod płotem zostawiony mam pasek na grabowy żywopłot-sukcesywnie sypię tam trawę z koszenia,mam jeszcze trociny-to też będę uzupełniać. U kogoś natknęłam się na info, że można polać takie sypane jakimś roztworem, żeby szybciej się rozkładał.Ktoś coś kojarzy?

I dla porównania:jeszcze 3 tygodnie temu byłam Elzą z afrykańskiego buszuedit:Elzą z afrykańskiego buszu bez wypełnionego gabionu

Kawał dobrej i cięzkiej roboty za tobą
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:12, 18 sie 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)

Zakupy udane, ze złodziejstwem przykra sprawa, tak to jest u nas.
Mam nadzieje, że jak zamieszkacie, problem zniknie. Super trawki ci rosną
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:04, 18 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Wszystkie róże już dawno przycięte
Znalazłam fajne rękawiczki i kupiłam

Udany zakup
ilość przetworów powala, zadbany ogród i pelargonia na wejściu też i nawet miałaś wypad i akumulatory naładowałaś
a ja staram się ogarnąc forum jakoś, coraz mi trudniej
Do raju daleko - u Ewy 13:03, 18 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Pomysł na ambrowce, to chyba strzał w dziesiątkę Jak na razie dobrze rosną. Mam nadzieję, ze zimę też przetrzymają.
Ta ciemna trawka to Vertigo - niestety trzeba traktować ja jak jednoroczną - nie przezimuje.

Mi wczoraj ambrowiec prawie do koszyka wskoczył. Wydaje mi się, że była to odmiana kolumnowa, bo wg wywieszki jego max. wysokość 4 metry, a nazwa tylko ogólna bez szczegółów. Ja bardziej czaję się na "Gambola", a z kolei ten wyglądał jak po całonocnej imprezie

Ewa, do raju nie jest daleko, bo to już jest raj Rośliny szaleją, a sąsiedzi pewno zazdroszczą
Moja codzienność - ogród Oli 13:01, 18 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
wczoraj fotki nie chciały się wgrać...

z grubsza ogarnięte, brakuje ramki ale musi ''zardzewieć'' więc za jakiś czas dopiero się pojawi
no i marzy mi się poleżeć na narożniku ale na to też przyjdzie jeszcze trochę poczekać

Kochana! Cóż można powiedzieć...jest mega pieknie
Siedzimy z Emem i obyczajamy wszystkie szczegoliki wszystko razem tworzy idealny, ciepły domek.
Brawo dla Was za pomysł i dla eMa za wykonanie, tym bardziej że taka inwestycja i realizacja nie należy do najłatwiejszych.

Buziaki
Moja bajka 12:55, 18 sie 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
stipa nie powala niestety wielkością, ani bujnością

Nowa pergola
a na rabatach busz, jak ci to porosło, slicznie i ciekawie jednocześnie
Za radę odnośnie motylków dziękuję, masz rację, trzeba je w różne strony ustawić
Nadrabiam forum, zaległości ogromne, czasu mi brak, więc na razie latam u was, a jest tego, że hej
Do raju daleko - u Ewy 12:50, 18 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Pomysł na ambrowce, to chyba strzał w dziesiątkę Jak na razie dobrze rosną. Mam nadzieję, ze zimę też przetrzymają.
Ta ciemna trawka to Vertigo - niestety trzeba traktować ja jak jednoroczną - nie przezimuje.

Pięknie Ewo, kilka innych ujęć też obejrzałam, a domek i herbaciarnia w nim, to rewelacyjny pomysł
Ogród na skarpie 12:47, 18 sie 2016

Do góry
No i dokładam zdjęcia zrobione na szybko bo u nas aura nie dopisuje
na początek skarpa nr1

Ogród Cioci cz. 3 12:37, 18 sie 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Lista nr.5 czy pozycja na liście nr.5?

Pysznogłowka fioletowa najbardziej mi się podoba

Lista nr 5, bo narazie realizuję listę nr2ha,ha

świetne połączenie, do skopiowania
Blaski i cienie nowego życia 12:32, 18 sie 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Z podziękowaniami za uzupełnienie wątku bukietowego.

Dzięki za piękną różę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies