Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 10:29, 18 sie 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 10:21, 18 sie 2016

Do góry
Tak wyglądają teraz:

A te Limki sadzone w donicy (takie same sadzonki ) koło rabaty herbacianej

drugi sezon

Nawożenie, zasilanie trawnika 10:20, 18 sie 2016

Do góry
Witajcie

Około 3 tygodni temu zasiliłem swój trawnik nawozem (skład poniżej):

Całość teoretycznie wykonana zgodnie ze sztuką, dawka w porządku (te 5 kg poszło na 200m2), sypałem ręcznie, ale starannie i równo, na koniec całość zlana wodą.

Po 3 dniach widać było, że trawa ruszyła - nabrała soczystego koloru, zaczęła rosnąć.

Po tygodniu zaczęły pojawiać się niestety jaśniejsze plamy. Długo zastanawiałem się czy powodem jest przenawożenie, czy może zagłodzenie trawnika w tych miejscach. W związku z tym, że te plany występowały na styku pasów, na których siałem nawóz, wydedukowałem, że nawóz mógł się posiać "na zakładkę" - czyli przenawoziłem. Kolejnym argumentem, który w mojej ocenie przemawiał raczej za przenawożeniem, był fakt, że na tych plamach nie chciały rosnąć i żółkły również chwasty. Owe miejsca podlewałem więc intensywniej wodą, by je nieco przepłukać. Mniejsze plamki zrobiły się obecnie nieco zieleńsze - widać, że trawnik jakby się regenerował, ale cały czas te miejsca się niestety mocno odróżniają.

Na dziś efekt jest jak poniżej (zdjęcia zrobione przed koszeniem - bardziej wyraźnie widać wówczas różnice pomiędzy miejscami zielonymi, a tymi bardzo jasno zielonymi, czy wręcz żółtymi):

Byłbym wdzięczny za radę, czy dobrze wydedukowałem, że plamy są wynikiem przenawożenia w tych miejscach i co można na dziś zrobić, by wspomóc trawnik? Czy całość ma szansę się wyrównać do jednolitej barwy?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:19, 18 sie 2016

Do góry
widok od strony ulicy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:17, 18 sie 2016

Do góry
Dzień dobry.
Proszę o rady, sugestie.
W zeszłym roku powstała przed domem rabatka (zdjęcie 1 i 2). Na niej miskanty, hortensje limelight, modrzew pendula, kilka tujek, bukszpan stożek, pod nim kulki bukszanowe i po szerokości rabatki bukszpanki aurea.
Rabata/ front domu jest od strony wschodniej, przy czym między domem, a ulicą jest ok. 5 metrowy młody lasek, co sprawia, że rośliny rosną w półcieniu, pod sosnami. Słońce tu zagląda przez większą część dnia, ale jest rozproszone.
W tym roku chcę rabatkę przedłużyć do końca tego boku działki (jeszcze 20 metrów, zdjęcia 3 i 4).
W tym półcieniu dobrze rosną moje ukochane hortensje, buksiki aurea nie są wybarwione na żółto tak, jak mogłyby być w większym słońcu, ale też dają radę.
Kupiłam kilka sztuk dereni Ivory Halo, hortensje limelight, dwa miskantusy, buksiki aurea i kilka trawek hakonechloa. Nie chcę dodawać wielu nowych gatunków bo zależy mi na "spójności" na tej rabacie.
Rabata, ta nowa, będzie węższa od tej powstałej w ubiegłym roku, dlatego nie ma miejsca na trzy stopnie roślin.
Czy taki układ byłby ok?
od lewej - dwa derenie Ivory, trzy hortesje, dwa derenie, dwa miskanty, trzy hortensje, dwa derenie. w dolnym rzędzie- 3 hakone, 5 buksików, 3 hakone, 5 buksików.

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:13, 18 sie 2016

Do góry
Ewa, Marzena -
Są u nas ładne sadzonki różnych proso i zastanawiam się czy warto je zaprosić do ogrodu Koleżanka robi ogród i też nei wiem czy jej to zaproponować, czy szkoda zawracać sobie tym głowę. teraz wyglądają fajnie.

Madżen... róże będę jesienia znów przekopywać.. moje są niektóre beznadziejne, daleko im do Twoich opisów Zanotowałam sobie termin przeprowadzki.. skorzystałam też z rad różanych
Rododendronowy ogród II. 10:10, 18 sie 2016

Do góry
Nie pokazywałam jeszcze moich (nasiona od Karoli) pomidorów a juz sie kończa.

Ogród wśród pól i wiatrów 10:08, 18 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)

o matko i córko Jolu co ty im robisz że są takie piękne i tak cudownie kwitną?
Ogródek Iwony II 10:00, 18 sie 2016

Do góry
Na tym zdjeciu widać, jak nierówno rosną mi limlight.
Zdjęcie z lipca, robiłam wtedy dla Juzi. 5 sztuk, każda innej wielkości, a sadzonki były równe ...
I czytam u Edytki o odległościach, oglądam moje Vanilki w trzecim roku i wiem, ze mam za blisko tuj posadzone ...

4 i 5 hortka maleńkie,ale kwitną obecnie, 1 hortka słabo kwitnie. Najładniejsze 2 i 3.

Tu będzie ścianka wodna (w planach)
Rododendronowy ogród II. 09:56, 18 sie 2016

Do góry
gosia_w_ogrodzie napisał(a)
Wszystkie robią ogromne wrażenie. .. na jednym zdjęciu kwitną żółte kwiaty na drugim różowe i super to wygląda. .. bo wkońcu Rh kwitną pięknie ale krótko. I o to mi chodziło. Które kwiaty można łączyć z kwaśnolubnymi?

Ja sadze wszystko na co mam ochotę. W ogrodach na ogól jest kwasna ziemia i rosliny rosna więc jak jakąkolwiek roslinę posadzisz nieco dalej od rh to sobie da rade. U mnie sa róze pnące, flosy , powojniki , rudbekie, świecznice. Głównie sadze wysokie rosliny żeby były widoczne w rh. Tu przykłady
to zdjecia z wczoraj

a to z lipca

Droga do spełnienia 09:45, 18 sie 2016

Do góry
i hameln z niekwitnącą jescze moudry
Droga do spełnienia 09:44, 18 sie 2016

Do góry
Zojka
Ania dzięki za dobre słówko

u mnie nadal nic więc tylko kwiatuchy

Ogródek Iwony II 09:32, 18 sie 2016

Do góry

Do góry

Do góry

Ogród w skali mikro cz.II 09:32, 18 sie 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Toszko
Czy možesz zerknàć plizzzz

Męczy mnie dalej ten zbiornik...chciałam go w litrę L , ale przecież ja tam mam główny mój ogrodowy trakt...czy więc nie lepiej zostawić jednak zwykły prostokat ?? Obramowany jakaś ładna prosta płytkà ??? Na poziomie gruntu ten zbiornik tak myślę....

I co wtedy z elementem zaznaczonym krzyżykiem ????? Teraz jest tam trawa...a może jaka ścieżka prowadzaca wzdłuż rabat aż pod lustro ?? A jeśli tak to z czego i jak ja " połàczyć" z obrzeżem oczka ???

A gdybyś zrobiła tam jedną spójną kwadrartową nowoczesną rabatę przy oczku o tak ?

Ogródek Iwony II 09:31, 18 sie 2016

Do góry
Pod oknem dojrzewa młodziutka rabata herbaciana. Od Ewy dostanę pomarańczowe żurawki, z czego się bardzo cieszę. Wczoraj zabrałam z rabaty 3 kulki bukszpanowe, bo były mi potrzebne. Robi się busz, kulki były zasłonięte, obawiałam się, ze złapie je grzyb w tej ciasnocie. Szałwia się rozpanoszyła. Jak wysieje mi się Caradonna, to tą zwykłą zamienię na Caradonnę. Ma wzniosły pokrój, a ta tutaj się pokłada ...

Ogród, mydło i powidło. 09:29, 18 sie 2016

Do góry
katel napisał(a)

Aniu teraz to już bym nie cięła, dopiero w przyszłym roku zaraz po kwitnieniu, mój rodek tak się rozrósł że przejścia wkrótce by nie było no to go troszkę ograniczyłam .
Co do azalii to japońskie są w Japonii stosowane na żywopłoty strzyżone a wielkokwiatowe też można jeśli jest taka potrzeba.
To jeszcze wstawie fotki porównawcze jak urósł mój rodek od 2012 do 2016.

No różnica kolosalna!
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:22, 18 sie 2016

Do góry
admete napisał(a)

do tego nowe floksy, jedną ostróżkę i takie nowe białe kwiatuszki - może ktoś wie co to za jedne???

To jest odętka
Ukojenie 09:15, 18 sie 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Dzisiejszy poranny kwiat

---------
Ta moja czerwona jarzmianka to 'Moulin Rouge'
Z tego co czytalam ma miec wysokosc 50-75 cm i szerokosc 25-50 cm.
Moja jeszcze malutka ma moze z 30cm

One szybko rosną moja jest u mnie drugi rok i widać różnicę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies