Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Marzenie o własnym zielonym ogródku :)

Marzenie o własnym zielonym ogródku :)

LenaMagda 20:34, 30 sie 2016

Toszka napisał(a)
Teraz będzie dobrze!

A teraz poglądowe zdjęcie limek poprowadzonych wyżej na pieńku. Tylko takie mogłam zrobić ujęcia, bo aktualnie nie mam do nich bliższego dojścia (rozbudowę mamy, i przed nimi wielka góra ziemi, a hortki radzą sobie totalnie samopas)

Teraz widać ile na dole jest miejsca.

piękne hortensje postaram się też tak je prowadzić
roma2 20:47, 30 sie 2016

Będzie super i faktycznie nietypowo Ale dla mnie to atut
LenaMagda 22:07, 30 sie 2016

Dopiero z podwórka przyszłam, roślinki podlane, dzieciaki ululane, mąż w pracy... ehh chwila dla siebie

Choć z drugiej strony tarasu obrzeże nie jest skończone to zrobiłam małe przymiarki

Oczywiście na miejsce tui wskoczy magnolia gwiaździsta. Pierwsza Limka jest ustawiona 1,7 m od muru.... wydaje mi się że za blisko... potem hortki stoją 0,9m od siebie. Mam jeszcze jednego Gratka, chyba tu gdzie jest pasuje. A przy schodacha dłabym Limke ze zdjęcia poniżej. Za hortensjami jest rządek bukszpanów i zastanawiam się co z nich zrobić... na żywopłot z drugiej strony jest ich za mało. Z niektórych już małe kuleczki można uformować.

tak patrze na te zdjęcia i pasowało by coś podobnego z obu stron tarasu zrobić.... np. te 3 bukszpany hm..
a żywopłot robić od schodów do ściany domu?

I jeszcze zdjęcia Limki do przesadzenia

Toszka 23:10, 30 sie 2016

Jeśli buksy choć ciut podrośnięte to hoduj je na kulki. Kulek nigdy dość
A na żywopłocik wyhodujesz sobie z sadzonek. Cierpliwość to cnota ogrodnika

Gracka możesz posadzić zgodnie z rogiem tarasu, choć mam wątpliwości, czy taki samotny "żagiel" nie będzie dziwnie wyglądać... dopóki masy nie nabierze
LenaMagda 17:26, 18 maj 2025

Witam Wszystkich po 9 latach nie wiem kiedy ten czas minął.
Rabaty obsadzone na początku mojego wątku, ładnie się rozrosły. Zwłaszcza hortensje i trawy zachwycają. Niewypałem okazały się żurawki, nagminnie podgryzane przez opuchlaki.

Ostatnimi czasy mocno powstrzymywałam się przed kupowaniem bez przemyślenia roślin. Ponieważ czekałam na końcowe prace wokół domu.

Mam wyznaczone dwie rabaty przed domem. I mam prośbę o pomoc w ich dopieszczeniu Chciałabym żeby były powiązane z pozostałymi rabatami.

Rabata nr 1 - długość 530cm; szerokość max 200 cm i min 110cm

Widziałabym tu drzewko, Judaszowca albo magnolie szczepioną, mąż chciałby nisko żywopłot cis/bukszpan... od oglądania aranżacji już mnie boli głowa na nic się nie mogę zdecydować. Może coś pomożecie?

Rabata z bok domu wygląda tak, jeszcze zakurzona

LIDKA 18:52, 25 maj 2025

Przyszlam zrewizytować i zobaczyć ogród. Też lubie hortensje baardzo.

Prześledze wątek bo niedługi.

Masz ładnią kostkę bardzo. Czy taras nadal drewniany?

Na te rabate na żywopłot nadawałby sie cis jakiś chudy.

Żeby było spójnie z resztą ogrodu chcesz? Czy wolisz coś jednak inaczej?

Ja mam przedogródek w kamieniu. Roślin nie za dużo i roboty w nim mało.

Proszę pokaż jeszcze reszte ogrodu. 9 lat to rośliny na pewno mocno porosły.
LenaMagda 19:43, 26 maj 2025

Bardzo mi miło jeszcze ogarniamy podwórko po świeżo ukończonych robotach.

Tak taras nadal drewniany

Fajnie by było żeby rabaty były podobne. Nie zamierzam ściółkować korą ani sypać żwirku, chyba że mi się coś odwidzi.

Poniżej fotki z mojego zakątka, choć wiele miejsca nie mam. W zasadzie planuje więcej prac na jesieni, obsadzenia wzdłuż ogrodzenia i przy wiacie. Na razie te miejsca zmieniały swoje przeznaczenia od warzywniaka, po miejsce na basen teraz jest drewno póki mąż nie otynkuje garażu... ale już ruszył z przygotowaniami

Tu na rabacie wypadły mi dwa buksy :/ zastanawiam się na wsadzeniem rozplenicy ... ewentualnie coś kwitnacego... kocimiętką , jeżówką?

Tu wpadły w zeszłym roku buksy, opuchlaki zjadły żurawki ;/ Nie pomaga ziemia z której robi się skorupa... spontanicznie wsadziłam tuje, jedna ucierpiała przy zabawach dzieci... Chodzi mi po głowie rozchodnik okazały i trawy z jeżówkami. Straszna patelnia się tu robi.