Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 08:51, 16 paź 2013

Do góry
Co do roślin wodnych masz u nas wątki o nich,. Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/forum/29-wodne
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 08:50, 16 paź 2013

Do góry
Najlepsza jest wykładzina EPDM, my od lat nie stosujemy już folii, masz reklamę EPDM-u na górze u nas (strona główna). My z tego robimy stawy,. ponieważ zwykłą folię stawową uszkadza lód wiosną. Mam oczko w moim poprzednim ogrodzie i co roku coś się urywało, lub przedziurawiało. Po wymianie na gumę EPDM mamy spokój, bo guma jest wytrzymała i rozciągliwa oraz trwała.

http://gardenserwis.com/oczka_wodne_systemy_nawadniajace/86-epdm-pond-gard-firestone.html

Link w podpisie 23:59, 15 paź 2013

Do góry
Cytuj, zobaczysz kod pod spodem

Ela - Może kiedyś będzie tu pięknie
Kordylina australijska - Cordyline australis 23:32, 15 paź 2013

Do góry
Ja wcale nie podlewam, ma mokro. Podlewanie zależy od tego, czy ma dostęp do wody z nieba, czy jest pod dachem. Macasz palcami ziemię, mokrej nie podlewasz bo zgnije roślina.

Polecane drzewa i krzewy liściaste 23:26, 15 paź 2013

Do góry
Tulipanowiec, ma wielką koronę, ale dodaj do dołka żyznej gleby na początek.
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 23:24, 15 paź 2013

Do góry
Należy uformować półki i zagłębienia do posadzenia roślin, bo na pochyłych brzegach nic nie wsadzisz. Same kosze z grzybieniami na dnie to za mało.

Jutro będzie artykuł na stronie głownej, co prawda o dużym stawie, ale może coś skorzystasz.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 23:21, 15 paź 2013

Do góry
Czekać bo i tak nie podziała.

Otóż skorupik jabłoniowy składa jaja, które zimują pod tarczkami . Na jaja się nie pryska po prostu, bo nie działa. Trzeba pryskać w maju-czerwcu, kiedy na początku miesiąca wylęgają się larwy, które szukają na roślinie wolnych miejsc i się tam osiedlają.

W sierpniu larwy przeobrażają się w samice i do jesieni składają znowu jaja. Wtedy samice zamierają. Teraz w październiku ich nie ma. Oprysk jest zbędny.

Zwalczamy w sezonie od czerwca do sierpnia opryskami co dwa tygodnie Owadofos. Mospilan Actellic - naprzemiennie.

Brązowienie iglaków 23:13, 15 paź 2013

Do góry
Pokaz zdjęcia tych tui..
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:11, 15 paź 2013

Do góry
Za słabo była nawożona i lub podlewana. Wygląda na brak składników pokarmowych
Teraz ewentualnie to jeszcze jesiennym florovitem. Albo do wiosny czekaj i nawieź jak zacznie rosnąć.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 23:09, 15 paź 2013

Do góry
Moja jeszcze kwitnie, za wcześnie na zbiór nasion.
Witam wszystkich serdecznie... 23:08, 15 paź 2013

Do góry
Witam serdecznie. Wiele osób, dla których ogród jest ważny w życiu, sprawia że z pomocą Ogrodowiska pięknieje on niesamowicie.

Nasze rady są bezcenne
Mój przyszły TAJEMNICZY OGRÓD marzeń 23:05, 15 paź 2013

Do góry
Witam, ciekawie się zapowiada.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:56, 15 paź 2013

Do góry
Witam serdecznie na Ogrodowisku Pomoc nadeszła zanim poczytałam Cieszę się, bo z Belgii jako pierwsza jesteś
Grembosiowo 16:14, 15 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Po lewej stronie posadź np. dwie lub jeśli się zmieszczą to trzy trzmieliny Em. Gold na pniu, tylko ładne, proste pnie, bo to ważne. Pod nimi trawki od podestu a na brzegu żurawki.
A z tej wąskiej strony może więcej kulek? Jeszcze co najmniej dwie.

Możesz też dać same kulki tylko, ale różnej wielkości pod trzmielinami.

Danusiu, a te trzmieliny to prostopadle, czy równolegle do RH?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:43, 15 paź 2013

Do góry
Dziękuję bardzo za przemiłe powitanie i już wskazówki co do mojego "tworu ogrodowego" . Wszystko przejrzę, część ogrodów już poznałam, m.in. wspomniane Madżenie ogrodnika [ale powierzchnia to jest tam świetna, nie to co ten skrawek u mnie!] i bardzo mi się podobało , rowniez Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem, oraz Miniaturowy ogródek, oraz oczywiscie ogrod Gardenarium. pozwoliłam sobie zapisać tysiące fotek jako inspiracji i po cichu zazdroszę takich super ogrodów.

Wymyśliłam że w weekend postaram się poprowadzić kilka różnych wytyczeń wg waszych wskazówek, a zimę spędzę projektująć ogród razem z Wami. Wiosną zabiorę się za realizacje!

z góry dziękuje wszystkim za pomoc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:25, 15 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Renata - No bo ja specjalnie tak robię, żebyście nie nadążali

Boguś - czyja ręka, że niby moja spoczywa gdzieś? hehe ale kosmate myśli

Ania asc - byłam ale za rzadko są cisy, jeszcze dwa trzy cisy dokup.

Danuś miałem na myśli małą szpileczkę paluszkiem pod paszki, dla poprawienia humoru.
Grembosiowo 08:37, 15 paź 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
A na tę rabatkę przy wejściu (będzie jeszcze balustrada) cały czas nie mam pomysłu, w najwęższym miejscu ma szeokość 30- 40cm.

Bukszpany wsadzone przypadkowo. Może macie jakieś sugestie, będę wdzięczna .

Po lewej stronie posadź np. dwie lub jeśli się zmieszczą to trzy trzmieliny Em. Gold na pniu, tylko ładne, proste pnie, bo to ważne. Pod nimi trawki od podestu a na brzegu żurawki.
A z tej wąskiej strony może więcej kulek? Jeszcze co najmniej dwie.

Możesz też dać same kulki tylko, ale różnej wielkości pod trzmielinami.
Wrzosy - Calluna 20:01, 14 paź 2013

Do góry
Jako tło posadź Platycladus orientalis 'Aurea Nana', da żółte tło, potem trawki i wrzosowisko. Musi być kolorowe, posadzone dużymi plamami, bo inaczej nie będzie ładnie.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 19:55, 14 paź 2013

Do góry
Zagłodzeniem bym się nie przejmowała. Naprawi się w przyszłym sezonie. Ale szkodniki trzeba zwalczyć.

Moim zdaniem to skorupik albo przędziorki.

Szkodniki

Skorupik jabłoniowy - pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju Mospilan, Actellic

Wzdymacz bukszpanowy - listki są poskręcane, szczególnie na wierzchołkach, samice żerują od spodu liści. Zwalczanie - Talstar

Przędziorek bukszpanowiec - żeruje na liściach, wysysając soki. W miejscach żerowania tworzą się drobne, żółte cętki, zlewając się potem w plamy. Liście żółkną i zasychają. Zwalczanie - w październiku do kwietnia opryskujemy olejem parafinowym, Promanal, a w okresie wegetacji Polysect.

Miodówka bukszpanowa - to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor

Iglaki - gatunki niepolecane 18:51, 14 paź 2013

Do góry
Prawidłowa nazwa to Picea pungens - świerk kłujący.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies