Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

monitka 20:51, 24 wrz 2013

Danusiu w takim razie myślę że to słońce. Mógł się przypalać....więc w przyszłym sezonie kompost, cieniowanie i zasilanie. Dziękuję za rady jest nadzieja, bo już myślałam że go straciłam.
Gardenarium 20:38, 25 wrz 2013

Albo po prostu przesadź w inne miejsce.

Instagram Ogrodowiska
noemi 18:55, 13 paź 2013

czy to przędzior? pryskałam Topisnem ... w sezonie ładnie wyglądał... teraz zbrązowiał a listki ma w takie białe kreseczki ... w sezonie raz był nawożony , może zagłodzony ... ?

Gardenarium 19:55, 14 paź 2013

Zagłodzeniem bym się nie przejmowała. Naprawi się w przyszłym sezonie. Ale szkodniki trzeba zwalczyć.

Moim zdaniem to skorupik albo przędziorki.

Szkodniki

Skorupik jabłoniowy - pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju Mospilan, Actellic

Wzdymacz bukszpanowy - listki są poskręcane, szczególnie na wierzchołkach, samice żerują od spodu liści. Zwalczanie - Talstar

Przędziorek bukszpanowiec - żeruje na liściach, wysysając soki. W miejscach żerowania tworzą się drobne, żółte cętki, zlewając się potem w plamy. Liście żółkną i zasychają. Zwalczanie - w październiku do kwietnia opryskujemy olejem parafinowym, Promanal, a w okresie wegetacji Polysect.

Miodówka bukszpanowa - to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor

Instagram Ogrodowiska
baraga1904 20:00, 14 paź 2013

...Danuś...mam wrażenie że na jednym z moich bukszpanów są takie właśnie białe "przecinki"...czyli skorupik...na tę pore roku, czyli jesień, nie ma żadnego środka? czekac do wiosny ?
Gardenarium 23:21, 15 paź 2013

Czekać bo i tak nie podziała.

Otóż skorupik jabłoniowy składa jaja, które zimują pod tarczkami . Na jaja się nie pryska po prostu, bo nie działa. Trzeba pryskać w maju-czerwcu, kiedy na początku miesiąca wylęgają się larwy, które szukają na roślinie wolnych miejsc i się tam osiedlają.

W sierpniu larwy przeobrażają się w samice i do jesieni składają znowu jaja. Wtedy samice zamierają. Teraz w październiku ich nie ma. Oprysk jest zbędny.

Zwalczamy w sezonie od czerwca do sierpnia opryskami co dwa tygodnie Owadofos. Mospilan Actellic - naprzemiennie.

Instagram Ogrodowiska
BEwa 21:59, 21 paź 2013

Witajcie
czy moje bukszpany zaatakował skorupik jabłoniowy, o którym mowa powyżej?

Pozdrawiam
Ewa
Gardenarium 10:02, 22 paź 2013

Nie, to bardziej wygląda na fytoftorozę, zamiera gałązka. Wytnij do zdrowego miejsca, sprawdź przekrój w środku czy jest jasny czy ciemny.,

Instagram Ogrodowiska
BEwa 20:21, 22 paź 2013

Dziękuję za odpowiedź. Od jutra zabieram się za cięcie. W dalszej ciągu niepokoi mnie jednak, że moje bukszpany ( łodyżki a częściowo i listki ) oblepione są czymś na kształt "przecinków" stąd moje poprzednie podejrzenie, że to skorupnik jabłoniowy. Poniżej zrobiłam powiększenie. Co to może być?

Pozdrawiam
Ewa
Gardenarium 20:54, 22 paź 2013

No to działaj jak wyżej.

Skorupik jabłoniowy składa jaja, które zimują pod tarczkami . Na jaja się nie pryska po prostu, bo nie działa. Trzeba pryskać w maju-czerwcu, kiedy na początku miesiąca wylęgają się larwy, które szukają na roślinie wolnych miejsc i się tam osiedlają.

W sierpniu larwy przeobrażają się w samice i do jesieni składają znowu jaja. Wtedy samice zamierają. Teraz w październiku ich nie ma. Oprysk jest zbędny.

Zwalczamy w sezonie od czerwca do sierpnia opryskami co dwa tygodnie Owadofos. Mospilan Actellic - naprzemiennie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies