To nie była larwa bo to coś odleciało.. Wygląda na to że w większości to listki młode ale zdarzają się też na starych. Ta róża przeszła już gehennę bo miała rdze która wtłukła prawie wszystkie liście, potem gąsienice. Ja nie jestem praktykiem - tą róże znalazłem u siebie w pracy posadzoną też niefortunnie prawie przy krawężniku na pasie ziemi 50 cm. Zastanawiam się czy ten owad to nie skoczek rózany.. Poczytałem coś w necie i znalazłem tez podobne objawy do tego co mam. Może profilaktycznie zastosuję coś i na tego skoczka i na żelazo? Na skoczka jest chyba Decin ale jak wzbogać roślinę w żelazo?
PS Po napisany posta sprawdziłem to dokładnie. Najwięcej liści z żółtymi plamami jest od strony południowej. [img
to nasze ciurkadełko zbudowane własnymi rączkami 10 lat temu...pokazywałam wiele razy ale może Ci jakoś umknęło
miskanty pod oknem powolutku startują...jest już kilka "kwiatków"
tak było dziś rano:
Podpowiedzcie proszę czy zestawienie: konwalnik czarny na pierwszym planie za nim niski żywopłocik z trzmieliny emerald gaiety będzie dobrym zestawieniem na tym fragmencie rabaty? Po lewej stronie dosadzić zamierzm jeszcze 1szt rozplenicy hameln
jest to kontynuacja rabaty na na której rośnie za liliowcami już właśnie trzmielina emerald gaiety jako zimozielony przyszły żywopłocik by porą zimową nie było łyso na rabacie następnie 2szt rozplenicy hameln pomiędzy nimi z tyłu hortka Magical Moonligt tłem jest cis i tuja w wolne miejca wkomponowała jeszcze dla koloru perowską Wyglądałoby to mniej więcej tak. Bardzo proszę o wyrażenie opinii czy dobrze kombinuje? Będę wdzięczna za każdą uwagę.
Gruszeczko masz pięknie w ogrodzie, zachwyciła mnie imperata, a zastanawiam się co to za trawa przy tujce...? taka niebieskawa... kostrzewa, proso... zgaduje tylko...
Witam, dziękuję za odpowiedź. Poniżej "portfolio" ... Znalazłem dzisiaj na liściu owada który coś kombinował akurat w miejscu które sie odbarwiło na liściu. Po drugiej strony liścia niczego nie zauważyłem ale podsyłam foty