Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 20:15, 19 wrz 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i znowu coś nowego Nie ustajecie w działalności ogrodowej Buziaki

Gosia nowego , ale już wiosną mówiłam, że będzie, więc bez zaskoczenia raczej
sylwia_slomc... 20:18, 19 wrz 2016

kerii napisał(a)

A duże te doniczki dawałaś? kurcze tak w doniczkach to dużo miejsca zajmą i skąd ja tyle doniczek wezmę))
Jak tak patrzę na te twoje fotki to ty tam masz jakieś hektary normalnie tego ogrodu

Stricte 1/2 ha
Ja zostawiam wszystkie doniczki plastikowe po zakupionych roślinach i potem w nich sadze cebulowe.
W te większe wchodzi mi 5-6 cebulek, a w malutkie po 1 czasem po 2
sylwia_slomc... 20:22, 19 wrz 2016

eee_taam napisał(a)
przy 1000 cebul na moich rabatach to hardcore z tymi doniczkaminie podejmuje wyzwania ...wole ryzyko nornicowe ...choć w zeszłym roku nie miałam wiekszych strat jakoś

a przy 10 000 do - 100 000...w parkach albo wiecej to ja nie wiem jak to logistycznie rozwiazac na rabatach pełnych bylin i krzewów ...kopania z m-c

no chyba ze maja puste rabaty to rozumiem bo czesto w parkach sa puste rabaty a po cebulowych sadza jednoroczne rosliny ...to proste jest bo mała koparka sciagna ziemie poustawiaja doniczki i zasypia ziemia

różanki parkowe zwykle nie maja roslin wypełniaczy pomiedzy krzewami jest pusty plac to tez jakoś mozna doniczmi sie bawić ale trzeba uwazać zeby bachy rózane oczów nie powybijały

na rabatach bylinowych w takich ogrodach ogrodowiskowych to nie wiem czy jest mozliwe zakopywanie doniczek ...czesto dziewczyny po watkach pisza ze maja tak gesto nasadzone rosliny ze sadzenie cebul w prost do gruntu wymaga wysiłku zeby je powciskać.

Też nad tym myślałam , ale jak ktoś zakłada tak jak ja i nie kupuje na tysiące to może zabezpieczyć tym sposobem i ustrzec się strat, a takich ogrodników co się borykają z nornicami i innymi podgryzaczami nie brakuje to może Ktoś skorzysta
sylwia_slomc... 20:23, 19 wrz 2016

kerii napisał(a)
No właśnie jakoś sobie nie wyobrażam tych doniczek jak rośliny na bylinówce poupychane jedna na drugiej mało tego w ciągle coś dosadzane przesadzane jak w moim przypadku

Do niczego nie zmuszam podpowiadam tylko, bo wiosną z reguły straty w cebulach są
sylwia_slomc... 20:41, 19 wrz 2016

Dokupiłam dzisiaj tulipanów w LM......nie oparłam się im

te i te dałam przy altance

a tą pakę trzymam na jeden z poziomów
sylwia_slomc... 20:49, 19 wrz 2016

Em dzisiaj dokończył ściąganie trawy przy altance

Nie wytrzymałam i od razu podzieliłam astry i posadziłam po obu stronach

Przy samym wejściu dałam jeszcze hiacynty i tulipany, a pod trzecią ściana wspina się clematis.....jeszcze mi jeden zostało dokupić

Foty kiepskie bo rzęsił deszczyk, ale ziemia napita tylko na 2 cm......słabo
iwka 20:50, 19 wrz 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Iwonka jak takie duże już, to bez doniczki tylko w balot zrobić jak zaczną listki gubić , zabezpieczyć folią i w pudełko, nie musi być bardzo wysokie bo można je przyciąć to się będą zagęszczały
o widzisz, masz rację jutro zobaczę ile ich jest a teraz można je przyciąć, nie pobudzą się? Zresztą one nie takie kruche to i zawinąć delikatnie można, sama byś sobie ciachnęła
sylwia_slomc... 20:52, 19 wrz 2016

i z drugiej strony

sylwia_slomc... 20:56, 19 wrz 2016

Wsadziłam jeszcze wrzośce, a wrzosy muszą poczekać do jutra bo zrobiło się za ciemno i przemokła mi kurtka

sylwia_slomc... 21:00, 19 wrz 2016

iwka napisał(a)
o widzisz, masz rację jutro zobaczę ile ich jest a teraz można je przyciąć, nie pobudzą się? Zresztą one nie takie kruche to i zawinąć delikatnie można, sama byś sobie ciachnęła

Jak się uda zawinąć to ok
Nie dziękuję , ale buziam