Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 20:11, 19 wrz 2016

No dobrze, to najpierw łuki.

Nie udąło sie zrobić całości z góry- aparat nie objął, ale mam nadzieję, że wystarczy. Próbowaliśmy z większymi i mniejszymi kołami. Duże koło wchodziło na tuje, małe powodowało, że od rogu działki do krawędzi koła było 8 metrów a od krawędzi do tarasu 7m i mam obawę, że mocno to ogranicza poczucie przestrzeni. Ale może można coś na to poradzić.

Ps. Niebieski sznurek to tylko narzędzie do wyznaczenia koła
Nett 20:14, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Cały czas śledzę wasze poczynania i powiem uczciwie, ze ja bym zaczęła od wycyrklowania miejsca gdzie sadzić drzewa-parawany. Uważam, że to priorytet. Trzeba określić ich wysokość szczepienia.
Po wyznaczeniu miejsc dla drzew zaczęłabym myśleć o kształcie rabat.
Po prostu wiem, jak bardzo potrafi być irytująca świadomość, że ktoś mi w okna zagląda, lub podgląda mnie jak rano z kubkiem kawy -taaaakaaa nieuczesana- robię obchód ogrodu.

He, he. No to dobrze, że nie tylko ja wyglądam rano jak Chopin po koncercie
Toszko zgadzam się całkowicie w kwestii drzew. Jak tylko powiesz jakie i gdzie, to jutro je kupuję.
Nett 20:31, 19 wrz 2016

Tu linie proste z dwoma załamaniami. Wąż nie chciał leżeć pod kątem prostym

Nett 20:45, 19 wrz 2016

I jeszcze kilka łuków- chyba te wyszły najlepiej i chyba to ten właściwy kształt:

Toszka 20:48, 19 wrz 2016

Te linie proste w realu będą chyba źle wyglądać. Papier wszystko przyjmie. Z drona nikt (chyba) patrzeć nie będzie... a z okien tak

Chodzi mi po głowie inna linia rabat, zwłaszcza, że dopiero teraz ułozyłam sobie w głowie rzeczywisty pogląd na ogród i widoki

Odnośnie drzew - musisz uwzględnić wasze terminy wegetacji. Mnie Szczecin kojarzy się z kraina deszczowców -ile razy jestem w Szczecinie tyle razy pada

Trzeba wybrać drzewa, które wcześnie mają liście i długo je trzymają. Jak zimą wygląda sprawa okien w okna? Czy to trzeba uwzględnić?
Nett 21:03, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Te linie proste w realu będą chyba źle wyglądać. Papier wszystko przyjmie. Z drona nikt (chyba) patrzeć nie będzie... a z okien tak

Chodzi mi po głowie inna linia rabat, zwłaszcza, że dopiero teraz ułozyłam sobie w głowie rzeczywisty pogląd na ogród i widoki

Odnośnie drzew - musisz uwzględnić wasze terminy wegetacji. Mnie Szczecin kojarzy się z kraina deszczowców -ile razy jestem w Szczecinie tyle razy pada

Trzeba wybrać drzewa, które wcześnie mają liście i długo je trzymają. Jak zimą wygląda sprawa okien w okna? Czy to trzeba uwzględnić?

Tak Toszko, te linie proste wyglądają źle. Może po nasadzeniach byłoby lepiej, ale jednak skłaniamy się do koła- no chyba, że masz jeszcze inny pomysł.
A co do Szczecina- tak, jest deszczowy i mokry, ale zima jest łagodna, bez śniegu, tylko chlapa straszna.
Zimą nie siedzimy na tarasie. Mamy rolety i żaluzje. Sąsiedzi też, więc mam nadzieję, że brak liści nie będzie problemem.
Toszka 21:11, 19 wrz 2016

A wiatry zimne, mroźne, suche u was szaleją?

EDIT.
jeszcze jedno pytanie: Czy wielkość trawnika jest ważna? To priorytet?
Adela 21:18, 19 wrz 2016

Widzę jeszcze jedną opcję nawiązującą do istniejącej "kanciastej" rabaty przy tarasie. Może zamiast okręgów, poskładać rabaty z większych i mniejszych kwadratów? Dołączam moją propozycję do burzy mózgów
Nett 21:20, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)

No póki co jeszcze szaleją w jednym miejscu, bo nie mam płotu i żywopłotu od zachodu. Ale oczywiście planuję bardzo szczelny. Jak mroźny wiatr, to oczywiście od zachodu wzdłuż ogrodzenia z tej dziury:

Resztę zasłania dom.
Czasem też ze szczytu naszego pagórka schodzi zimne powietrze, czyli mrozi rośliny też przy frontowym płocie.
Nett 21:21, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)

EDIT.
jeszcze jedno pytanie: Czy wielkość trawnika jest ważna? To priorytet?

Nie, wielkośc trawnika nie ma znaczenia, będzie go dużo na dolnym poziomie, ale poczucie przestrzeni tak . Nie chciałabym się czuć jak w pokoju. Jakaś oś widokowa by sie przydała