Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Basilikum 15:01, 19 wrz 2016

wow ale robote odwaliliscie z ta leszczyna.
Pszczelego pocalunku wspolczuje, mam nadzieje, ze juz nie boli
agata19762 15:45, 19 wrz 2016

Ewa też uważam, że piękny wrzesień mamy. I to mnie cieszy. kompozycja jesienna piękna w swej prostocie.

Pozdrówka zostawiam
Pszczelarnia 20:33, 19 wrz 2016

dorotka_z napisał(a)
To jakiś ciężki rok dla kosmosów. Moje są ogromne i właśnie zaczynają rozwijać pierwsze kwiaty...

Uwielbiam oglądać zdjęcia z Twojego ogrodu

To pewnie wina mieszanki. Biały z innego opakowania kwitnie od dawna. A tak było w tamtym roku o tej porze.

Pszczelarnia 20:42, 19 wrz 2016

Madzenka napisał(a)
Dobrze ze mi przypomniałaś o cyklamenach, trzeba zakupić.

Na brunerze wgryzy chyba od ślimakow nie od opuchlaków

Chyba jednak nie ślimaki, bo zjadłyby miodunkę zaraz obok. Marzeno, wiesz jak łapię opuchlaki? Kładę cegły na ziemi w różnych miejscach przy zagrożonych roślinach ale nie pojedynczo tylko np. 4 razem w ciągu. I co jakiś czas podnoszę za dnia, a one tam są. Próbowałam kłaść dachówki albo drewniane pomosty - tego lata jednak metoda na cegłówki była znakomita, może z powodu chłodu i wilgotności, i bezpieczeństwa tej - jakże pozornej - kryjówki. Łup gwarantowany.
Przerzuciły się też na azalię pontyjską.

Bogdzia 20:48, 19 wrz 2016

Ja bym drugi raz w tym roku rh nie ruszała . Moim zdaniem roslina potrzebuje duzo wysiłku włożyc w szybkie ukorzenienie a dwa razy w roku może miec z tym problem , ale Twoje rh i Twój wybór. Jesienny bukiet piękny.
Kasiek 20:54, 19 wrz 2016

Potwierdzam to co powiedziala Marzenka, to na pewno nie sa slady po opuchlakach
Pszczelarnia 20:59, 19 wrz 2016

mira napisał(a)

Oszalałam na widok tej fotki dla mnie mega energetyczna hehe a taka spokojna

Napisz proszę instrukcję jak takie cudo wykonać.

Kosmosy też takie kiedyś miałam a Dorota ma teraz. Nie wiem co to za nasiona, a patrzyłaś im w oczy mają tam jakieś zawiązki kwiatów?

Patrzyłam do mojego zawilca nowo zakupionego - niestety nie widzę tam nic na sadzonki,poszukam tego instruktażu to wyślę link.
Za to są tam malutkie odrosty i kiedyś takie odebrałam i bez problemu się rozmnożyły. Teraz też tak zrobię.

pozdrawiam

Instrukcja na cyklameny? Mieć nieopodal szkółkę, w której pani, "naczelna ogrodniczka", uwielbia eksperymenty. Nie wiem, skąd ma pomysły na same fajne rośliny: w lutym ciemierniki, we wrześniu cyklameny, w lecie kule mirtowe, jakieś pelargonie ciekawe etc.
Moje w gruncie uschły/przemarzły, zostały zapomniane.
Pszczelarnia 21:07, 19 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)
Ja bym drugi raz w tym roku rh nie ruszała . Moim zdaniem roslina potrzebuje duzo wysiłku włożyc w szybkie ukorzenienie a dwa razy w roku może miec z tym problem , ale Twoje rh i Twój wybór. Jesienny bukiet piękny.

Bogdziu, podać siarkę i mogę jeszcze coś do zakwaszenia? Ewidentnie brak mu składników ale dziwią też takie długie przyrosty a przecież nie miały nawozu.
Pszczelarnia 21:39, 19 wrz 2016

ivo napisał(a)
Pszczółko napisz proszę coś więcej na temat Stachyz doradzałas mi go Jak u Ciebie się sprawuje ? Bezproblemowy ? Masz jakieś zdjęcia ?

Żeby nawiązać do Twojego zamysłu, tak na szybko pokażę wszystkie wspomniane przez Ciebie kwiatki (zdj. z 2015). Dobrze się rozrastają i dzielą. Tylko z zimowaniem penstemona w wilgotnych warunkach może być problem. Z bukwicą żaden. Każdy z nich po kwitnieniu zachowuje nader wdzięczną postać przekwitłą, można usunąć kwiatostany i wtedy rozeta liściowa sama w sobie jest ozdobna i schludna.

Penstemon u mnie nazywa się 'Mystic', u innych 'Husker Red' - chyba ten sam:

W tym samym czasie zakwita zwykły stachys - bukwica - czyściec, na pierwszym planie:

A nieco później (w lipcu) kwitnie odmianowy stachys 'Hummelo', za donicą:

Toszka 21:43, 19 wrz 2016

Brunnerę żrą albo maleńkie ślimaki, albo jakieś też maleńkie gąsienice. Świadczą o tym wżery w środku liścia.

Przyrosty u rh są siłą rozpędu. Rodki na skraju agonii potrafią mieć przyrosty i kwitnąć. Zakwasić można zakwasem żytnim (herbicydy), podlewać zaparzoną kawą... ale to wszystko są doraźne metody. Przy naturalnym wysokim ph macierzystej gleby podsiąk i tak będzie ph podnosił. Odwlekanie siarkowania w czasie... Moim zdaniem lepiej to teraz zrobić, a jesienią i zimą roślina będzie mieć czas na korzenienie się. Siarka zaczyna pracować po min. 6 miesiącach do 5 lat. Po tym też czasie, czyli po 6 miesiącach, po jakimkolwiek zakwaszaniu można dopiero wiarygodnie określić ph. Świeżo po zakwaszeniu wynik jest mylny i niewiarygodny.
Sama mam bardzo wysokie ph macierzystej gleby (oscylujące pomiędzy 8-9) i wiem, jakie cuda robi dobrze wysiarkowane stanowisko.

Dereń Cousa tez lubi lekko kwaśno.