Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:11, 25 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
nawiązujac do kulek/kwadratów potem pokażę dlaczego kwadraty mnie wkurzaja...

a teraz troche zdjęć tego co mnie nie wkurza i co jest strzałem w 10..przynajmniej do czasu az mi sie znudzi

Kasia
Co się robi żeby mieć taką stipę? Boszszsze jak pięknaaaaaaaaaaaaa
Żywopłoty grabowe też mi się bardzo podobają ... cały czas myślę gdzie taki u siebie "upchnąć"
Ogród do odnowy 12:02, 25 lip 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Piękne, zwłaszcza Magical Candle, moja daleko w tyle. Brussels Lace tez dopiero niedawno kupiłam i jestem ciekawa jak jak będzie kwitnąć : )

ona pachnie, na otwartej przestrzeni zapach nie jest tak duszący jak w czasie jazdy samochodem

taki krzaczek

jeszcze kupiłam Tardivę, ale sądząc po opisie babopielki może to być coś innego, nie zauważyłam srebrnego nalotu na liściach, choć szorstkie są

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 12:00, 25 lip 2016

Do góry
I tak się jeszcze zastanawiam, co jest z tym grabem?

Kuna, nornica, jeż, szop?? 11:58, 25 lip 2016

Do góry
dzieki za odpowiedź,
najlepszy sposób to chyba łapanie do klatki? jest jakaś sprawdzona chemia?

oraz ponizej zdjecia trawnika (w poprzednim posicie zapomniałem dodac)

a tutaj chyba była nora, zasypałem ją gruzem

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 11:56, 25 lip 2016

Do góry
Leniwy, imprezowy weekend za nami no dobra, trochę popracowałam, ale zawodowo

Tymczasem kolejne Chopiny rozkwitają, hortensje różowieją, powojniki kwitną. Piękne jest lato w ogrodzie.

Vanilka

Limka

Skyfall

Ogród z łezką II 11:48, 25 lip 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Kasiu jakby co to fotki z pobytu u mnie Małgosia wrzuciła na mój wątek. Jedno ci zamieszczę

O matko, Basiu, dziękuję. Nawet nie pamiętałam, że Małgoś zdjęcia robiła...tak szybko wszystko się działo...już lecę zobaczyć
P.S. Swoją drogą te donicowe to masz piękne okrutnie!!!
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:46, 25 lip 2016

Do góry
jak to miło że nie tylko ja pracuję od rana w ogrodzie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:46, 25 lip 2016

Do góry
I takie tam na koniec

Księżycowy... 11:36, 25 lip 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Ponieważ pobłądziliśmy lekko w drodze "do", to wracaliśmy już większymi miastami i miasteczkami. Zahaczylimy o Trzebnicę, gdzie zatrzymaliśmy się na obiad i odpoczynek.

Przy okazji rzucił sie nam w oczy klon o pięknej korze, ktoś wie co to za odmiana?

Zmęczeni, M. padł i śpi

Hej Aga to ty rzut beretem ode mnie byłaś - raptem 3km następnym razem jak pobłądzisz to daj znać
Kuna, nornica, jeż, szop?? 11:34, 25 lip 2016

Do góry
Witam serdecznie, z góry przepraszam jeśli tego typu temat pojawiał się kilka razy. Przeszukałem rożne fora, portale, ale nie znalazłem jednolitej odpowiedzi.

Od zeszłego roku mam problem z dziwnymi dziurami w trawniku. Rok temu podejrzewałem o te dziury jeża, który zajada się pędrakami bo mój trawnik to tak na prawdę samosiejka, którą tylko kosze co weekend.
Biorąc pod uwagę powyższe z jeżem nic nie robiłem tłumacząc sobie, że powoli wyje te pędraki. Później zauważyłem ptaki, które dziobały w trawniku. Nowy trawnik planuję założyć dopiero w przyszłym roku, dlatego też nic nie robiłem z obecnym już problemem.

Apogeum jest w tym roku. Od czerwca zauważyłem dwa razy więcej dziwnych dziur oraz dziwne odchody, które rok temu przypisywałem jeżowi.

Wczoraj w nocy ciągle coś hałasowało w nocy i okazało się, że jakieś zwierzątko robiło sobie dziurę w dachu (poniżej foto budynku gospodarczego. Dzisiaj zrobiłem mini foto relację trawnika i odchodów. Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu szkodnika, gryzonia etc. oraz o pomoc w przepędzeniu lub w odstraszeniu.

1. Dach budyku gospodarczego ( pod dachem słoma dla kurek)

2. Odchody na tarasie

3. Odchody przy rabatach

4. Trawnik
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:30, 25 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

a czarnuszka z własnego siewu

Śliczna
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:28, 25 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)

podziwiam różyczki pozdrówka
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:26, 25 lip 2016

Do góry
Frontowa widziana z wysokości ganku. Patrzę na nią przebywając w kuchni. Same zimozielone by mi nie wystarczyły, stąd też jest tam trochę kwitnących roślin i trawy dla dodania dynamiki.

Rzut oka z ganku na prawo. Na podokiennej wkrótce zakwitną rozplenice. Przy samej opasce rosną trzmieliny. Dają kolor wiosną wraz z żurawkami i cebulowymi. Zimą widać tam dwa ostrokrzewy, jedną tuję Aurea Nana i bukszpany oraz suche trawy. W oddali widać zaplecze ogrodnika Na drugiej fotce frontowa z poziomu ziemi.

W warzywniku część plonów już zebrana ( na pustym zagonku rośnie zielony nawóz), część nabiera mocy. Mam problem z rdzą na mięcie i lubczyku oraz na gruszach, chociaż w ogrodzie nie ma jałowców sabińskich. Specjalnie tego pilnowałam, bo właśnie ten jałowiec jest pośrednikiem w przenoszeniu tego grzyba. Z gruszy obrywam zakażone liście i zakopuję, ale trzeba będzie pomyśleć o opryskach chemicznych, bo zaczyna mi brakować wzrostu. Może ktoś podzieli się swoją wiedzą na temat sposobu zwalczania rdzy. Czasem łapie mi ją też śmiałek darniowy.

Czekam na kwitnienie moich najstarszych lilii. Zakwitają dopiero na przełomie lipca i sierpnia. Leżę w ich pobliżu podczas sierpniowego spektaklu na niebie, czyli deszczu meteorów zwanych Perseidami i się upajam podwójnie: wzrokiem i węchem.

(cytat ze str. wiedzocholik.pl- Perseidy powiązane są z kometą 109P/Swift-Tuttle. Wprawdzie możemy je podziwiać od 17 lipca do 24 sierpnia, to jednak maksimum roju przypada na noc z 12 na 13 sierpnia. Liczba zaobserwowanych spadających gwiazd w tę noc może wynieść nawet 100 na godzinę. Radiant roju znajduje się w gwiazdozbiorze Perseusza – na niego więc musimy w nocy kierować swój wzrok. Łatwo go znajdziemy, jeśli skierujemy swój wzrok – około północy – na wschód.)

Rododendronowy ogród II. 11:25, 25 lip 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu ale masz różnorodność motyli u mnie tylko jeden rodzaj pozdrówka
Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:22, 25 lip 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

to phantomy , one szybciej kwitną niż limki

Wcale mnie nie pocieszyłaś, mój Phantom też w tyle... Ale młodziutki, z zeszłego późnego lata. To go trochę usprawiedliwiam
Teraz dopiero widzę różnicę między Limelight a Polar Bear. Ten drugi ma jaśniejsze ciut liście (tylko można rozróżnić jak obok siebie rosną) i bardziej zaawansowany już. U mnie najwcześniej będzie Mega Pearl i Vanilla Fraise. Mam zdjęcia z wczoraj, muszę zgrać.
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:21, 25 lip 2016

Do góry
Aniu moja rośnie na przeciągu i w półcieniu Limelight ma lepsze warunki a dopiero zbiera się do kwitnienia i nie ma takich pełnych kwiatostanów
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:20, 25 lip 2016

Do góry
mira napisał(a)

No jak to gdzie - wiadomo w ogrodzie !!!

Renia cudnie kwitnie to i owo choć z różami dałam do wiwatu, na wiosnę przenawoziłam a teraz nie prysłam kiedy trzeba ,,,ach

dzisiaj serwowałam takie posiłki
tu angielskie jakie mam

lewkonie pachną och tu pełne

a tu pojedyncze jak maciejka

Bardzo apetyczna ta miseczka
Ja też przedobrzyłam w kilku przypadkach ,z obornikiem.
2 róże ukatrupiłam całkowicie,jedna może się odrodzi w innym miejscu.
Mi też się w tym roku trafiły takie ciemne lewkonie
Typografia ogrodu 11:20, 25 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
U przymiarka biurka w konspiracji.obiecalam pokazac.jeszcze bedzie krata nad biurkiem,bibeloty i inne krzeslo.

Mniam!
Spotkanie - Różany weekend w Rosarium 11:19, 25 lip 2016

Do góry
Dziękuję bardzo za relację różaną spotkałam zdjęcia róż które rosną w moim ogrodzie rozpoznacie ?

to nie wszystkie ale 4 wystarczą
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:14, 25 lip 2016

Do góry
Dla zainteresowanych;
Na targu w T-cy jeżówki za 6zł:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies