Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:41, 07 lip 2012

Do góry
Wszystkie żurawki sadziłem w maju zeszłego roku

I żadne to okazy nie były - zobacz choćby na te zielone -miały po kilka listeczków i jedną "nogę"

No a teraz po urwaniu chyba 10 sadzonek wyglądają tak - ciurkadło ma 40 cm średnicy - żurawki są nawet większe.

Ogród Sylwii od początku :) 12:39, 07 lip 2012

Do góry
Sylwia - nie mów, że zmarnowałaś lawendy - to zima im to zrobiła. W naszym regionie mieć ładne lawendy to na prawdę graniczy z cudem. Moje też były z zeszłym sezonie ładne (też świeżo kupione) - a w tym ledwo odbiły - jedna zakwitła kilkoma kwiatkami. A naładowałem im tyle piasku przy sadzeniu, że powinny szaleć. Zobaczę jak będą się zachowywać w następnych latach. Twoje są na wzniesieniu i woda tam stała nie będzie, więc powinno być dobrze. Jak nie będą dobrze rosnąć to zawsze możesz wymienić na coś innego - szałwie, kocimiętkę - ale znając życie będziesz wolała sadzić kolejne, bo lawenda strasznie tam pasuje
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:37, 07 lip 2012

Do góry
Sebek dokladnie tak samo robiłam ale ja wykopywalam i robiłam to w maju wprost do gruntu na miejsce stale. Wszystkie się przyjęły i mają już po dwa młode listki .

Ile mają twoje? Z 4 lata? Hmmm twoje są bardzo szerokie w porównaniu z moimi.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:28, 07 lip 2012

Do góry
Sebek dzieki za instruktaz......jak wroce podziele swoje
pozdrawiam
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 11:25, 07 lip 2012

Do góry
Sebek......poczulam to samo gdy zobaczylam te ciurkadelka nawet nie wiem na ktore bym sie zdecydowala !!!!! milo poogladac, ale glowa pelna
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:18, 07 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Wkleiłem u siebie instrukcję dzielenia żurawek - mam nadzieję, że poprawną

Dzięki Sebciu, zaraz sprawdzę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:17, 07 lip 2012

Do góry
Wkleiłem u siebie instrukcję dzielenia żurawek - mam nadzieję, że poprawną
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:18, 07 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Mam nieogrodowe pytanie
jak byście zareagowali gdybyście się dowiedzieli że deweloper od którego kupiliście dom jakiś czas temu chciał po kilku latach zrobić zdjęcie waszego domu do folderu reklamowego bez waszej wiedzy i zgody?

Z jednej strony fajnie, bo spośród tylu zazwyczaj identycznych domów wybrał Twój - to znaczy, że masz ładnie A z drugiej to wredne z jego strony ...
a mi się nie podoba bo to ja decyduje gdzie, kiedy i w jaki sposób przedstawiam swoją prywatność... tymbardziej że dom kupiliśmy w stanie surowym a ktoś bez pytania ba nawet podstępem (niestety!!! podczas naszej nieobecnosci w domu przyjechalii i powiedzieli dziewczynie która siedzi z Jaśkiem że z nami uzgadniali że mogą wejść i zrobić zdjęcia) zrobili zdjęcia z zamysłem pokazania 'taki dom Ci zbudujemy' Dla jasności dom nie jest jakiś cudowny, powiedziałabym nawet nic ciekawego zwykły jakich wiele

Dokładnie tak jak piszesz bez Twojej zgody nie ma prawa, to Twoja własność, ty dom wykończyłaś a nie on, wiec nie może wykorzystywać bez Twojej zgody zdjęć Twojego domu. Wyślij do nich pismo, że nie wyrażasz zgody na wykorzystanie zdjeć Twego domu.
Mogli zrobić sobie tylko zdjęcia w czasie budowy , w stanie surowym, kiedy nie byłaś jeszcze właścicielem.
Mnie nęka czlowiek od dachówki a ja nie chcę sie zgodzić. Jaki ktoś mial wkład w budowę mojego domu, w pomysł na tę dachówkę, żebym chociaż rabat dostała!
Pozowoliłam na zdjęcia okien i żaluzji bo firmy były ok, realizacja byla terminowa i dobra.

Opiekunka to mądra dziewczyna i nikogo bez mojej zgody nie wpuszcza, ich też nie wpuściła, ale robili zdjęcia posesji z drogi... jest to o tyle denerwujące że kilka miesięcy wcześniej też pod naszą nieobecność przyszli z klientem i chcieli wejść do środka by pokazać dom... M przeprowadził właśnie rozmowę z właścicielką, że nie życzy sobie by zdjęcia domu w stanie takim jaki jest teraz zostały opublikowane w jakichkolwiek materiałach reklamowych, zaproponował ze może im udostępnić zdjęcia domu z dnia zakupu, ale nie chcieli
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:15, 07 lip 2012

Do góry
Artykuł o żurawkach mówi:
Dzielenie żurawek

Teren pod żurawki trzeba dokładnie oczyścić, usunąć chwasty, przekopać widłami oraz zastosować kompost. Następnie wykopać duże karpy żurawek szpadlem lub widłami. Jeśli roślina jest bardzo duża, nie ma konieczności wykopywania całej. Trzeba dokopać się pionowo do miejsca, gdzie chcemy usunąć tylko tę część, która nam jest potrzebna. Oddzielamy ją od rośliny matecznej wraz z częścią korzeni, czyścimy z martwych liści i sadzimy w nowym miejscu, mocno uciskając wokół. Rozstaw co 20-30 cm. Głębokość sadzenia całych roślin taka, jak rosły wcześniej. Sadzonki natomiast umieszczamy tak, aby nie zasypać wierzchołka. Podlewamy raz w tygodniu.

Oddzieliłem te części, które nie wpłynęły na wielkość rośliny, ale u mnie z korzeniami niestety nie dało się wyrwać....
Miniaturowy ogródek 10:10, 07 lip 2012

Do góry
Danusia jutro wróci to się jej spytaj na PW - tylko, że to będzie w nocy To pojutrze
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:08, 07 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Ania - te żurawki pod murkiem to chyba southern comfort? Jeśli one rosną od słońca, no strasznie je przypala słońce Moje w ogóle nie chcą rosnąć na zachodniej stronie. Jeśli słońce jest za murkiem i je przysłoni to super.

A czy na tej nowej rabacie to posadziłaś je żurawki giganty???? Bo to są chyba te

Sebek nie wiem ale mysle że tak, w moim ogrodniczym Pan powiedział, że nie zna odmian bo dostawcaze względu na patenty i certyfikaty nie daje nazw ... więc kupuję je na zasadzie żurawka bordowa, pomarańczowa itp przez brak nazwy trudno też laikowi nazwać w 100% żeby nawet sprawdzić jak rośnie... trochę to denerwujące...
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 10:06, 07 lip 2012

Do góry
Aaaale centrum ogrodnicze - i te ciurkadełka - moje się mi już nie podoba jak takie cudne pokazałaś!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:02, 07 lip 2012

Do góry
Zostaw na słońcu z patriotami te czerwoen żurawki, wytrzymają. A je co pisze Sebek może w inne miejsce. A rabata świetna!!!
I daj kolejne zdjęcia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:01, 07 lip 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

Mam nieogrodowe pytanie
jak byście zareagowali gdybyście się dowiedzieli że deweloper od którego kupiliście dom jakiś czas temu chciał po kilku latach zrobić zdjęcie waszego domu do folderu reklamowego bez waszej wiedzy i zgody?

Z jednej strony fajnie, bo spośród tylu zazwyczaj identycznych domów wybrał Twój - to znaczy, że masz ładnie A z drugiej to wredne z jego strony ...
a mi się nie podoba bo to ja decyduje gdzie, kiedy i w jaki sposób przedstawiam swoją prywatność... tymbardziej że dom kupiliśmy w stanie surowym a ktoś bez pytania ba nawet podstępem (niestety!!! podczas naszej nieobecnosci w domu przyjechalii i powiedzieli dziewczynie która siedzi z Jaśkiem że z nami uzgadniali że mogą wejść i zrobić zdjęcia) zrobili zdjęcia z zamysłem pokazania 'taki dom Ci zbudujemy' Dla jasności dom nie jest jakiś cudowny, powiedziałabym nawet nic ciekawego zwykły jakich wiele

Eeee to ja myślałem, że tylko na zewnątrz. W środku to już przesada, może nawet przestępstwo? Na prawie się raczej nie znam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:00, 07 lip 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

Mam nieogrodowe pytanie

Dokładnie tak jak piszesz bez Twojej zgody nie ma prawa, to Twoja własność, ty dom wykończyłaś a nie on, wiec nie może wykorzystywać bez Twojej zgody zdjęć Twojego domu. Wyślij do nich pismo, że nie wyrażasz zgody na wykorzystanie zdjeć Twego domu.
Mogli zrobić sobie tylko zdjęcia w czasie budowy , w stanie surowym, kiedy nie byłaś jeszcze właścicielem.
Mnie nęka czlowiek od dachówki a ja nie chcę sie zgodzić. Jaki ktoś mial wkład w budowę mojego domu, w pomysł na tę dachówkę, żebym chociaż rabat dostała!
Pozowoliłam na zdjęcia okien i żaluzji bo firmy były ok, realizacja byla terminowa i dobra.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:56, 07 lip 2012

Do góry
Ania - te żurawki pod murkiem to chyba southern comfort? Jeśli one rosną od słońca, no strasznie je przypala słońce Moje w ogóle nie chcą rosnąć na zachodniej stronie. Jeśli słońce jest za murkiem i je przysłoni to super.

A czy na tej nowej rabacie to posadziłaś je żurawki giganty???? Bo to są chyba te
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:21, 07 lip 2012

Do góry
Sebek, dzięki!! Świetny tutorial, krok po kroku jak w książce kucharskiej i wszystko jasne. Szczególnie cenne jest to zdjęcie, na którym dokładnie widać jak powinna wyglądać odcięta część korzonka. Proszę o więcej takich DIY!!
Udanej soboty!
Ogród Sylwii od początku :) 08:43, 07 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aż boję się to pisać - i nie obraź się - ale czy potrzebne Ci te brązowe trawki między citronelkami?...Bo jak patrzę na inne żurawki to jak te zaczną szaleć to zakryją Ci całkowicie te trawy... Inne posadzone OK, bo są same, ale są wyższe, ale te brązowe przemyśl w tym miejscu.... Może lepiej by im było w placyku żwirowym?

A te kwiatki to chyba złocień właściwy...

Sebk te brązowe trawki piękne, więc potrzebne!!!!
Co najwyżej jak żurawki się rozrosną to się przesadzi trawki... Prawda Sylwia?

Najprawdziwsza prawda .... żółte żurawki nie rosną tak obłędnie jak pozostałe , prawdopodobnie ich optymalnymi warunkami są cień i półcień z mocnym naciskiem na to pierwsze
Ogród Sylwii od początku :) 08:27, 07 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Aż boję się to pisać - i nie obraź się - ale czy potrzebne Ci te brązowe trawki między citronelkami?...Bo jak patrzę na inne żurawki to jak te zaczną szaleć to zakryją Ci całkowicie te trawy... Inne posadzone OK, bo są same, ale są wyższe, ale te brązowe przemyśl w tym miejscu.... Może lepiej by im było w placyku żwirowym?

A te kwiatki to chyba złocień właściwy...

Sebk te brązowe trawki piękne, więc potrzebne!!!!
Co najwyżej jak żurawki się rozrosną to się przesadzi trawki... Prawda Sylwia?
Ogród Sylwii od początku :) 08:24, 07 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie wiem co dajesz tym żurawkom....ale dawaj pół

Albo zmień dilera
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies