Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 23:41, 06 lip 2012

Oczywiście jeśli stare sadzonki zostają na swoim miejscu wybieramy takie, po których nie będzie widać śladu

Jakby nic się nie stało, a sadzonek chyba było 20

Zawsze zostawiam jeden lub dwa listeczki - roślina nie marnuje energii na to, aby utrzymać stare liście, dzięki temu jest większa szansa na przyjęcie się sadzonek

Potrzebny jest nam ukorzeniacz

Sebek 23:44, 06 lip 2012

Bierzemy sadzonkę i zamaczamy

Ukorzeniacz się mi kończył. Najlepiej jakby cała część idąca do ziemi była w nim zanurzona

I do doniczki.

Tak samo robimy z kolejnymi

Doniczkę jak odpisałem wcześniej postawiłem w miejscu, gdzie nie dotrze słońce. Sadzonki muszą mieć cały czas wilgotno, ale nie mokro. Jeśli się uda to będziemy mieli nowe rośliny, jeśli nie - trzeba będzie znów kiedyś spróbować
Mala_Mi 23:57, 06 lip 2012

No to i ja spróbuję...... bo do tej popry żadnej żurawki nie dzieliłam ze strachu przed porażka.....
alinak 23:58, 06 lip 2012

można też sadzonkować na wiosnę prosto do gruntu . fajny instruktarz . własnie w poniedziałek sadzonkowałam trzmielinę
Agacia 09:21, 07 lip 2012

Sebek, dzięki!! Świetny tutorial, krok po kroku jak w książce kucharskiej i wszystko jasne. Szczególnie cenne jest to zdjęcie, na którym dokładnie widać jak powinna wyglądać odcięta część korzonka. Proszę o więcej takich DIY!!
Udanej soboty!
Pwl 10:08, 07 lip 2012

Nawet takie małe można obrywać? Ja sie zawsze bałem że nic z tego nie
będzie. Widzę że niepotrzebnie. Idę zrobić tak samo hehe Pozdrawiam !
Sebek 10:15, 07 lip 2012

Artykuł o żurawkach mówi:
Dzielenie żurawek

Teren pod żurawki trzeba dokładnie oczyścić, usunąć chwasty, przekopać widłami oraz zastosować kompost. Następnie wykopać duże karpy żurawek szpadlem lub widłami. Jeśli roślina jest bardzo duża, nie ma konieczności wykopywania całej. Trzeba dokopać się pionowo do miejsca, gdzie chcemy usunąć tylko tę część, która nam jest potrzebna. Oddzielamy ją od rośliny matecznej wraz z częścią korzeni, czyścimy z martwych liści i sadzimy w nowym miejscu, mocno uciskając wokół. Rozstaw co 20-30 cm. Głębokość sadzenia całych roślin taka, jak rosły wcześniej. Sadzonki natomiast umieszczamy tak, aby nie zasypać wierzchołka. Podlewamy raz w tygodniu.

Oddzieliłem te części, które nie wpłynęły na wielkość rośliny, ale u mnie z korzeniami niestety nie dało się wyrwać....
Milka 11:21, 07 lip 2012

Poczytałam, obejrzałam, i uznaję za świetny materiał w kwestii dzielenia żurawek!!
miałam cykora, ale teraz działam; miłego weekendu Sebciu
dzięki
Diana 11:28, 07 lip 2012

Sebek dzieki za instruktaz......jak wroce podziele swoje
pozdrawiam
waska 12:37, 07 lip 2012

Sebek dokladnie tak samo robiłam ale ja wykopywalam i robiłam to w maju wprost do gruntu na miejsce stale. Wszystkie się przyjęły i mają już po dwa młode listki .

Ile mają twoje? Z 4 lata? Hmmm twoje są bardzo szerokie w porównaniu z moimi.