Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:32, 31 mar 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ewuś, napisałabyś mi ile płaciłaś za magnolię? Nie widziałam czy pisałaś u siebie w wątku... Bo ja poszukuję i chciałabym kupić w miarę atrakcyjnie cenowo, jeśli to będzie możliwe - skoro u Ciebie się dało

trawniczek po robocie masz super!

Kasiu, magnolia kosztowała 75 zł. Moim zdaniem to dobra cena. Były od 50 zł za maluszki poprzez 75-95 zł za te moje i piękne wielkie drzewa kilkumetrowe za 225 zł.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:54, 31 mar 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ewo jak zwykle działasz ekspresowo. Magnolia śliczna. Dylemat obwódkowy, ale teraz chyba u wszystkich tak. Ciekawa jestem na co się zdecydujesz.

Szybkie działania wiosenne
Sama jestem.ciekawa co wybiorę ciężko się zdecydować. Kusi bukszpan ale dzisiaj jak cięłam mojego starego wielkiego buksa i widZiałam resztki suchych listków po ćmie to od razu mi się odechciało.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:20, 31 mar 2019

Do góry
Ewo jak zwykle działasz ekspresowo. Magnolia śliczna. Dylemat obwódkowy, ale teraz chyba u wszystkich tak. Ciekawa jestem na co się zdecydujesz.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:11, 31 mar 2019

Do góry
malinia napisał(a)

No właśnie czytałam że tak jak pod rodki niestety tego nie zrobiłam z wcześniejszą magnolia i to chyba byl wielki błąd.... ;( moze dlatego taka marna.

Ciężko powiedzieć a może ją zakwaś ją specjalnym preparatem?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:03, 31 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Aha, ja używam drugi rok Substrala 100 dni. Jestem zadowolona.
Będę owijać magnolię przez kilka pierwszych lat, póki drzewa, szmaragd nie stworzą szczelnego parawanu.
Ziemię zakwaszałam siarką, torfem kwaśnym, korą przekompostowaną i obornikiem. Wyłożyłam rabatkę korą przekompostowaną. Będę zakwaszać dodatkowo co roku na wiosnę.

No właśnie czytałam że tak jak pod rodki niestety tego nie zrobiłam z wcześniejszą magnolia i to chyba byl wielki błąd.... ;( moze dlatego taka marna.
Tu narazie jest ściernisko... 21:43, 31 mar 2019

Do góry
Najwcześniejsza magnolia już na dobre rozkwitła.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:39, 31 mar 2019

Do góry
malinia napisał(a)

A kupilam agrecol ale nie dużo 2,5kg jakos bo balam sie ze przesadze i spali mi trawnik hihi
U nas właśnie mocno wieje ale plan też jest taki aby ja owinąć przynajmniej na pierwsze zimy aby paki nie przemarzaly.
Zakwaszalas siarka pod magnolia? Bo czytalam że właśnie magnolia lubi kwaśna ziemię. O czym nie wiedziałam stare sa nie zakwaszane... Może to byl ich problem. I nie zostawilam im miejsca bez darni tylko rosną w trawie a czytałam że one jednak lubią pod kora.

Aha, ja używam drugi rok Substrala 100 dni. Jestem zadowolona.
Będę owijać magnolię przez kilka pierwszych lat, póki drzewa, szmaragd nie stworzą szczelnego parawanu.
Ziemię zakwaszałam siarką, torfem kwaśnym, korą przekompostowaną i obornikiem. Wyłożyłam rabatkę korą przekompostowaną. Będę zakwaszać dodatkowo co roku na wiosnę.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:31, 31 mar 2019

Do góry
Magnolia Genie już w blokach startowych. Wiśnia kojo-no-mai też.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:19, 31 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Wiesz co, ja delikatnie przejechałam, na ustawieniu 1 w dwie strony.
Trawnik ma 1.5 roku, dlatego bałam się zbyt mocno to ciachać. Na przyszłą wiosnę mocniej to potraktuję
Jakiego nawozu używasz?

Magnolia jest w miarę osłonięta z trzech stron bo budynki są. Tylko z jednej strony ma otwartą przestrzeń. W zimie będę ją oslaniać agrowłokniną.

A kupilam agrecol ale nie dużo 2,5kg jakos bo balam sie ze przesadze i spali mi trawnik hihi
U nas właśnie mocno wieje ale plan też jest taki aby ja owinąć przynajmniej na pierwsze zimy aby paki nie przemarzaly.
Zakwaszalas siarka pod magnolia? Bo czytalam że właśnie magnolia lubi kwaśna ziemię. O czym nie wiedziałam stare sa nie zakwaszane... Może to byl ich problem. I nie zostawilam im miejsca bez darni tylko rosną w trawie a czytałam że one jednak lubią pod kora.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:11, 31 mar 2019

Do góry
malinia napisał(a)
pięknie Ewa mój to póki co jak po wojnie wygląda ;p dosiewki i nawóz ... podlewam bo musze na nawóz uważać żeby nie spaliło trawnika .
AAA moje pytanko o magnolię bo widzę że niezbyt ona oslonieta od wiatrów myślisz że nic jej nie będzie bo ja mam właśnie stresa gdzie moją dać

Wiesz co, ja delikatnie przejechałam, na ustawieniu 1 w dwie strony.
Trawnik ma 1.5 roku, dlatego bałam się zbyt mocno to ciachać. Na przyszłą wiosnę mocniej to potraktuję
Jakiego nawozu używasz?

Magnolia jest w miarę osłonięta z trzech stron bo budynki są. Tylko z jednej strony ma otwartą przestrzeń. W zimie będę ją oslaniać agrowłokniną.
Działeczka Asi :) 19:10, 31 mar 2019

Do góry
Magnolia Superba

Słabo coś ją widać

Sasanki

I wiosenny akcent

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:01, 31 mar 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ale działasz!
Widzę magnolia już siedzi.
Magnolia mi się marzy... kiedyś miałam, ale niestety u mnie wiatrów nie przetrzymała.

A nie myślałaś, żeby wyprostować tę rabatę?
Po co Ci ten uskok w obwódce? Zawsze możesz między magnolią i różą coś niskiego dać.

Magnolia siedzi i dostała dzisiaj na wierzch nawet korę przekompostowaną
Mam nadzieję, że u mnie da radę, osłaniają ją domy z dwóch stron.

Oj na razie nie prostuję tej rabaty, odległość między tymi kwadracikami to ok 6 m, więc sporo.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:26, 31 mar 2019

Do góry
Porządki w ogrodzie zakończone, można było powiesić wiosenne dekoracje. Poszłam na łatwiznę i wykorzystałam zeszłoroczne. Weekend upłynął w pięknych okolicznościach przyrody. Temperatura zachęcała do odpoczynku na tarasie.

A wokół wszystko pączkuje.
magnolia

grab i klon ściętolistny

Jabłonka Ola i Adirondack

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:28, 31 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Tak, bardziej chyba w tej wersji:

Myślałam o jednolitej obwódce.

Ale działasz!
Widzę magnolia już siedzi.
Magnolia mi się marzy... kiedyś miałam, ale niestety u mnie wiatrów nie przetrzymała.

A nie myślałaś, żeby wyprostować tę rabatę?
Po co Ci ten uskok w obwódce? Zawsze możesz między magnolią i różą coś niskiego dać.
Do raju daleko - u Ewy 16:38, 31 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Niedługo będzie szał kwiatów świdośliw

Czekam na te delikatne kwiatuszki

A tymczasem powoli startuje magnolia

Ogród Oliwkowy :-) 16:13, 31 mar 2019

Do góry
I jeszcze magnolia. Zastanawiam się czemu ona jest taka mala, przecież kupowałam drzewo nie krzew. Coś się zadziało u nasady pnia i huba trzeba byłoby to czymś potraktować.

I jeszcze dla porównania cis sądzony 4 lata temu:
Blaski i cienie nowego życia 09:53, 31 mar 2019

Do góry
Magnolia się otwiera

Budleja w tym roku nie przemarzła więc zostawiam ją wyżej przyciętą

Ogrodowe kreacje 23:42, 30 mar 2019

Do góry
Witaj Aurelio , piękna u Ciebie wiosna, super zakupy poczyniłaś, ten biały motyl wymiata , no i rdzewiaczki, magnolia, rodek ... troszkę już poszalałaś
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:53, 30 mar 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ewcia, zaglądam. Magnolia super się prezentuje w tym kwadraciku .

Cieszę się, że Ci się podoba. Nie mogę się doczekać jej kwitnienia. Teraz tylko obwódka i gotowe.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:50, 30 mar 2019

Do góry
Ewcia, zaglądam. Magnolia super się prezentuje w tym kwadraciku .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies