Kasiu, magnolia kosztowała 75 zł. Moim zdaniem to dobra cena. Były od 50 zł za maluszki poprzez 75-95 zł za te moje i piękne wielkie drzewa kilkumetrowe za 225 zł.
Szybkie działania wiosenne
Sama jestem.ciekawa co wybiorę ciężko się zdecydować. Kusi bukszpan ale dzisiaj jak cięłam mojego starego wielkiego buksa i widZiałam resztki suchych listków po ćmie to od razu mi się odechciało.
Aha, ja używam drugi rok Substrala 100 dni. Jestem zadowolona.
Będę owijać magnolię przez kilka pierwszych lat, póki drzewa, szmaragd nie stworzą szczelnego parawanu.
Ziemię zakwaszałam siarką, torfem kwaśnym, korą przekompostowaną i obornikiem. Wyłożyłam rabatkę korą przekompostowaną. Będę zakwaszać dodatkowo co roku na wiosnę.
A kupilam agrecol ale nie dużo 2,5kg jakos bo balam sie ze przesadze i spali mi trawnik hihi
U nas właśnie mocno wieje ale plan też jest taki aby ja owinąć przynajmniej na pierwsze zimy aby paki nie przemarzaly.
Zakwaszalas siarka pod magnolia? Bo czytalam że właśnie magnolia lubi kwaśna ziemię. O czym nie wiedziałam stare sa nie zakwaszane... Może to byl ich problem. I nie zostawilam im miejsca bez darni tylko rosną w trawie a czytałam że one jednak lubią pod kora.
Wiesz co, ja delikatnie przejechałam, na ustawieniu 1 w dwie strony.
Trawnik ma 1.5 roku, dlatego bałam się zbyt mocno to ciachać. Na przyszłą wiosnę mocniej to potraktuję
Jakiego nawozu używasz?
Magnolia jest w miarę osłonięta z trzech stron bo budynki są. Tylko z jednej strony ma otwartą przestrzeń. W zimie będę ją oslaniać agrowłokniną.
Porządki w ogrodzie zakończone, można było powiesić wiosenne dekoracje. Poszłam na łatwiznę i wykorzystałam zeszłoroczne. Weekend upłynął w pięknych okolicznościach przyrody. Temperatura zachęcała do odpoczynku na tarasie.
I jeszcze magnolia. Zastanawiam się czemu ona jest taka mala, przecież kupowałam drzewo nie krzew. Coś się zadziało u nasady pnia i huba trzeba byłoby to czymś potraktować.
I jeszcze dla porównania cis sądzony 4 lata temu:
Witaj Aurelio , piękna u Ciebie wiosna, super zakupy poczyniłaś, ten biały motyl wymiata , no i rdzewiaczki, magnolia, rodek ... troszkę już poszalałaś