Sebek poogladałam kilkanaście stron i powiem że pięknie u Ciebie prezenciki miodzio, trawa taka że aż oczy mi wyszły na jaka wysokość ja strzyżesz?
No i jeszcze jedno... pamiętam jak się martwiłeś nagraniem tv i co? wyszło git!
Sebek, nie leć tak, nie nadążam z Wami wszystkimi...
Tyle różności .. i tak cudnie. A ja zamiast siedzieć nad swoim galimatiasem ciągle jeszcze podlądam i podglądam... I zdecydować się nie mogę. Bo co który ogród najładniejszy.
Kiedyś zrobię Ci niespodziankę i wpadnę na wizję lokalną..
Obejrzałam, dzięki, wspaniałe ! Danusia taka skromna i powściągliwa A czy sąsiadka-Kasia jest na forum? I czy to na pewno Kasia, a nie Edyta Jungowska w przebraniu?
Jasne, że Kasia jest na forum - tutaj jest jej wątek.
ja z kolei mam kilkuletni modrzew japoński... dawno nie przycinany..
kiedy najlepiej zabrać się za przesadzenie i kiedy mogę go przyciąć... przed czy po przesadzeniu?
jak postępować po przesadzeniu?
byłabym wdzięczna za wskazówki...
Przesadź go jesienią, ale ostatnie cięcie wykonujemy teraz, bo jak później to zrobisz to świeże przyrosty zmarzną. Po przesadzeniu musi mieć dostęp do wody głównie
Obejrzałam, dzięki, wspaniałe ! Danusia taka skromna i powściągliwa A czy sąsiadka-Kasia jest na forum? I czy to na pewno Kasia, a nie Edyta Jungowska w przebraniu?
Chyba na pierwszym przędziorek, drugie to miseczniki. Spryskaj je polysectem substrala, u mnie szybko zadziałał.
Sebek, ten środek stosowałeś na przędziorki?
Do mnie własnie dotarło, że przędziorek załatwia mi świerka Kurcze, najpierw myslałam, że z powodu długotrwałej suszy, silnych wiatrów młode drzewko, minionej jesieni posadzone, zaczyna podsychać, bo zaczęły brązowieć starsze igły, od środka drzewa. Jednak 2 dni temu zaczęłam dokładnie się przyglądać a to na gołe oko ruszajace się kropki i jakby pajęczynki u nasady igieł
Miałam w domu odrobinę decisu, od razu potraktowałam nim drzewko, ale czy decis utłucze przędziorki?
Może warto za kilka dni zrobić oprysk czymś bardziej ukierunkowanym na przędziorki?
ja z kolei mam kilkuletni modrzew japoński... dawno nie przycinany..
kiedy najlepiej zabrać się za przesadzenie i kiedy mogę go przyciąć... przed czy po przesadzeniu?
jak postępować po przesadzeniu?
byłabym wdzięczna za wskazówki...
Przesadź go jesienią, ale ostatnie cięcie wykonujemy teraz, bo jak później to zrobisz to świeże przyrosty zmarzną. Po przesadzeniu musi mieć dostęp do wody głównie
Mam w ogrodzie posadzone tuje, rosną juz 3 lata. Najwyższe mają około 1 m.
Jak powinienem się zabrać do przesadzania?
W jakich odstępach piowinienem je sadzić?
Planuję także posadzenie nowych sadzonek, w jakichi odstępach mam posadzić te sadzonki?
Tuje pełnią u mnie funkcję żywopłotu...
Będę wdzięczny za podpowiedź...
Szymon
Zależy jaka jest to odmiana tui, bo szmaragdy trzeba co pół metra, a brabanty nawet co metr to za gęsto Przesadzać je najlepiej jesienią.
Jak będziesz sadzić sadzonki to też musimy widzieć jaka to odmiana.
Ten żywopłot to cudowny pomysł. Kolega męża posadził malutkie i wcale tak długo nie czekał, a ma gęsty i śliczny od samego dołu, bo był super cięty co roku. No i podlewany.
Nawet nie posadził tak gęsto.
Uwielbiam jeśli żywopłot z cisa wygląda właśnie tak
Dzień dobry,
To mój pierwszy post na forum, więc się witam i o drogę pytam. Jak prowadzić rośliny żeby uzyskać takie efekty? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Kupiłem sadzonki takie jak Agacia w wątku obok
Posadzone co ~40cm, linia kroplująca i podlewane tak, żeby miały cały czas wilgotno.
Czy może ktoś wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie - ciąć z góry, z boku, podszczypywać, nie ciąć? Nie zależy mi specjalnie na czasie - chcę żeby żywopłot po prostu wyrósł ładny i gęsty od samego dołu. Jak postępować z takimi młodymi roślinkami. Czy ciąć go w tym roku (wysadzane z doniczki).
Najlepiej pokaż jak wyglądają
W tym roku w Anglii widziałem świeżo założony cisowy żywopłot i wcale cisy gęste nie były - ale gałązki się stykały, więc musieli tylko ciąć po bokach, aby się zagęszczał