Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:09, 03 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Jeśli Rubrum, to nie, testowałam, a u mnie cieplej i nie udało się; a twoja to Rubrum? Te kłosy potem kolor zmieniają.
Jak długo masz anafalis i jak szybko się rozrasta? Czy prawdą jest, że z suszą sobie radzi????

Nie wiem co za trawę mam bo bez etykiety kupiłam na targu. Niby miała być rozplenica, ale jest bardziej sztywna zdecydowanie. Przetestuje.

Anafalisa mam od początku, czyli trzeci rok. U mnie bardzo szybko rośnie, powoli zaczynam się nim dzielić. Chcesz mogę Ci podesłać na jesieni, chyba że będziesz mieć gości z moich okolic to Ci zawiozą

Nie podlewam go nigdy, szczególnie nie nawożę, czasem przy okazji jakis kompost mu skampnie. A tak to rośnie w ziemi gliniastej zmieszanej z piaskiem, lubi pełne słońce. I tyle...

Dwa ogrody 13:08, 03 sie 2015

Do góry
Irenko, rozplenica sobie rośnie i czeka na miejscówkę
limki w środkowej części niższe w tym roku, po planowanych rewolucjach przy tej rabacie będę ciąć je wyżej

dwa dni intensywnego wiatru i czubki vanilek lekko zbrązowiały

tu mają się nieco lepiej

Tess, myślę, że jest dokładnie tak, jak napisałaś, wystarczy sprawdzić bryłę korzeniową, u nich wypełniła już całą małą doniczkę, dostały kompost, a i miejsce na wodę zostawiłam
dla Ciebie dalia Natalie

Na Łowieckiej 00:19, 03 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Biała huśtawka swietna!
I zurawki Rio też, przymierzam się do zakupu kilku odmian w takich ognistych kolorach i Rio też mam na liście.
A jaka to odmiana rozplenicy pod sosna?

Rio polecam gorąco!!! Jestem naprawdę wdzięczna Łukaszowi za doradzenie tej odmiany choć się bardzo wachałam bo wszędzie piszą, że kolor ma brzoskwiniowy. Mi zależało na ognistej czerwieni. Nie zawiodłam się. W dodatku liście są ogromne i pod spodem mają inny kolor. Jak powiewa wiatr i je odwraca to powstaje fajny efekt.
Rozplenica to popularna hammeln.
Ogród Mirelli 23:49, 02 sie 2015

Do góry
W innym miejscu:
rozchodnik, rozplenica hameln, rozchodnik

Ogród Mirelli 23:23, 02 sie 2015

Do góry
Od budlei w lewą stronę chciałam posadzić 6 szt rozchodników w połączeniu z 6 sztukami rozplenicy hameln. Niestety jak rozstawiłam to się okazało, że jest trochę mało miejsca i jakoś to niezbyt wyglądało. Więc zaczął się problem.
Rozdzieliłam te rośliny na 3 miejsca na rabacie i pytanie co o tym sądzicie?

Tutaj jest posadzona:
pierwszy rząd lawenda nie widać na zdjęciu

drugi rząd planuję rozplenica hameln, rozchodnik, rozplenica hameln , rozchodnik, rozplenica hameln też wszystkiego nie widać

trzeci rząd rośnie magnolia - nie pamiętamy czy drzewo czy krzew - chyba drzewo

czwarty rząd planuję rozchodnik, perowskia, rozchodnik

piaty rząd rosną pigwy krzaki, a za nimi wierzba hakuro na pniu i pod płotem tuje.

Typografia ogrodu 19:33, 02 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Co to za rozplenica na tej fotce?

Napisz mi czy szłabyś w rozplenice na rabatach przy wejściu do domu?
Jak one będą wyglądać zimą i kiedy mniej więcej obudzą się wiosną?
Znalazłam fajną szkółkę z trawami i kusi mnie Magic Autumn, Viridiscens i Little Bunny.
Czy one dobrze znoszą przesadzanie?

Hameln

Zima pewnie będą związane a tak poważnie to ja bardzo je lubię-eleganckie,szybko rosną, nieekspansywne. Minusy-niezimozielone chco zima tez ozdobne choć zaleca się je wiązać by nie wygnily ale to też może być ciekawa ozdobą ogrodu. Trochę późno ruszają, a takie odmiany jak littel buny nawet bardzo późno - około mają. Jeśli mają być częścią większej kompozycji i nie masz zimozielonej alternatywy to jak najbardziej mogą być.
Co do przesadzania-ja moje Lb przesadzalam wiosna,a połowę z nich nawet kilka dni temu i nie widać by im to zaszkodziło.
Typografia ogrodu 18:56, 02 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
I jak już wyszłam z aparatem to jeszcze pomeczę

[img

Co to za rozplenica na tej fotce?

Napisz mi czy szłabyś w rozplenice na rabatach przy wejściu do domu?
Jak one będą wyglądać zimą i kiedy mniej więcej obudzą się wiosną?
Znalazłam fajną szkółkę z trawami i kusi mnie Magic Autumn, Viridiscens i Little Bunny.
Czy one dobrze znoszą przesadzanie?
Ogród na glinie 09:26, 02 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witam tu Mirella. Dużo stron u Ciebie, a ja szukam czy może są zdjęcia rozplenicy?

Ta balia to super wygląda

Witaj

Moja rozplenica taka jak i Twoje. Znaczy młoda. I rozłożysta
Właśnie puszcza kilka pędzelków.
Wszystkie idą w bok, żaden w górę
Ale pewnie jakiś się jeszcze pojawi rosnący do góry.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:27, 01 sie 2015

Do góry
Astrantia napisał(a)
Przyszłam się pozachwycać Twoim ogrodem Wydaje się duży, pełno zakamarków, kolorowy, ale i miejscami tajemniczy, lubię rzeźby w ogrodzie sama jeszcze żadnej nie mam, a ta rozplenica Rubrum faktycznie zachwyca - daje fajny kontrast na rabacie.

Ma 25a, spory, a zakamarki to nasza soecjalnosc, jakos tak wychodzi tak z nia jest, szkoda ze nie zimuje, choc jeszcze raz próbe podejme
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:08, 01 sie 2015

Do góry
Przyszłam się pozachwycać Twoim ogrodem Wydaje się duży, pełno zakamarków, kolorowy, ale i miejscami tajemniczy, lubię rzeźby w ogrodzie sama jeszcze żadnej nie mam, a ta rozplenica Rubrum faktycznie zachwyca - daje fajny kontrast na rabacie.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:02, 01 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
też chętnie zobaczę tę plenną Silver Sceptre

Siakowa, rozplenica Twoja świetna jest, moja dochodzi do siebie po oddzieleniu od matki. Trzy kłaki na krzyż ma
mam 7 rozplenic i kazda na innym poziomie wielkosci a tosna obok siebie 4 i 3
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:49, 31 lip 2015

Do góry
też chętnie zobaczę tę plenną Silver Sceptre

Siakowa, rozplenica Twoja świetna jest, moja dochodzi do siebie po oddzieleniu od matki. Trzy kłaki na krzyż ma
W Kruklandii 23:38, 31 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

No weźcie mnie zabijcie albo coś ale jak czytam stale, ze coś jest bezodmianowe to zastanawiam się o co chodzi ? Jakie bezodmianowe, czyli jakie ? nie zna ktoś odmiany czy to taka właśnie odmiana ?

Gatunek rozplenica. I tylko tyle.
A są odmiany: Hameln, Little Bunny, Little Boy, MOudry.

Każda jest inna, ale matka wszystkich to rozplenica bezodmianowa, taka najzwyklejsza.
Kapiszi?
Skąpana w słońcu 23:18, 31 lip 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Te rozplenica niby też się nie rozłazi, niby jest zwarta a ile miejsca już zajmuje

Uwielbiam rozplenice. Im ma więcej miejsca koło siebie i może się rozłożyć tym piękniej się prezentuje. Moja fontanna zajmuje 1,5m szer, tyle tylko że z tego więcej liście niż kępa jako taka.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:15, 31 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
rozplenica jeszcze nie zdążyła urosnąć a juz koci

tawuły się zapomniały ze ich czas juz przeminął

i szałwia też nie robi sobie przerwy...bez ustanku

Kasiu śliczne zdjęcia nam pokazałaś.Pięknieje Twój ogród.Jutro pobiegnę sprawdzić moje rozplenice
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:06, 31 lip 2015

Do góry
Pumilio troszke urosło, a rozplenica Moudry kwitnie
Skąpana w słońcu 21:26, 31 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zebrinus wcale się nie panoszy ładnie przyrasta w kępę, która jest z roku na rok coraz większa, ale to normalne

Patrze i stwierdzam, ze chciałbym jeszcze pomarańczowe, białe i czerwone jeżówki, ale gdzie ja mam to posadzić

Ja mojemu wyznazcyłam konkretny teren. Nie chcę, żeby mi zagłuszył inne rośliny.

Śiedzi grzecznie w takiej donicy. Ma jeszcze troche miejsca

Te rozplenica niby też się nie rozłazi, niby jest zwarta a ile miejsca już zajmuje

Dla Ciebie pomarańczowa jeżówka Orange Passion i Colorbust Orange

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 18:37, 31 lip 2015

Do góry
rozplenica wygląda mi na tą bardziej rozłożystą
zobacz tu ktoś ma taką młodą z kwiatostanami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2648-geometrycznymarzenie-pieknego-ogrodu?page=456

wielgaśne te rozchodniki
Pokażę nasz ogród 15:51, 31 lip 2015

Do góry
Macham wszystkim odwiedzającym, a odpowiadając na pytania:

Ewo trawa to rozplenica. Rośnie w słońcu i czytałam, że trawa ta że kocha ona słońce. Nie próbowałam jej sadzić w cieniu. Z traw podobnież Miskant Morning Light daje radę w cieniu. Do cienia mam nadziej kupić już jutro carex elata aurera .

Łukasz kostki bukszpanowe dopiero nabierają wyglądu.Cięcie sprzed kilku dni wreszcie uwidoczniło zaplanowany kształt

Pszczółko-hosty mają słońce od południa do wieczora i nie przypala ich.

Roztoczańskie klimaty 08:43, 31 lip 2015

Do góry
Zeta - jadę dzisiaj na zakupy po rozchodniki i rozplenicę "Hameln".
Nie mam zbyt dużo miejsca, więc góra po 5 szt z każdego.
Mam tylko nadzieję, że ta rozplenica nie urośnie taka wielka jak na niektórych zdjęciach jest pokazana.

Zetka - napisz proszę czy dobrze wypośrodkowałam tzn. rozchodnik okazały dorasta do ok.50 cm wysokości i tyle samo szerokości, a rozplenica "Hameln" wysokość i szerokość ok 50-75 cm.
Tak sobie myślę, że odległość między nimi do posadzenia to 75 cm minimum.
Dobrze wydedukowałam?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies