Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Roztoczańskie klimaty 12:09, 05 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Zeta - jadę dzisiaj na zakupy po rozchodniki i rozplenicę "Hameln".
Nie mam zbyt dużo miejsca, więc góra po 5 szt z każdego.
Mam tylko nadzieję, że ta rozplenica nie urośnie taka wielka jak na niektórych zdjęciach jest pokazana.

Zetka - napisz proszę czy dobrze wypośrodkowałam tzn. rozchodnik okazały dorasta do ok.50 cm wysokości i tyle samo szerokości, a rozplenica "Hameln" wysokość i szerokość ok 50-75 cm.
Tak sobie myślę, że odległość między nimi do posadzenia to 75 cm minimum.
Dobrze wydedukowałam?

Ja bym posadziła tak co 50 cm
Mirkowy ogród (początki) 12:08, 05 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
No to jak będziesz wyciapywać to pamietaj o mnie za przesyłkę płacę ja .Widziałaś mój rysuneczek Tak wiec na jesieni przesadzam hosty i dam tam rozplenice Bleck i nasadzę cebulowych bo przecież hosta późno startuje.W plecki dam Anabelki albo Wanilki .Dobrze będzie?

Mirko pamiętam o Tobie kiedy tylko na hosty patrzę...a właściwie już nawet patrzeć na nie nie mogę....bo wiesz u mnie mały ogród, a same hosty widzę...ale raczej następną przesyłkę kurierem wyślę ...bo nie wiem czy poczta takie ilości zniesie....na priv wysyłam Ci swój numer telefonu.

Cebulowe jak najbardziej....hosty zasłonią później brzydkie liście, Hortki też ok, u mnie rosną w plecach Limki, a rozplenica Black jak duża rośnie, bo nie doczytałam...moja NN ma około 80 cm, więc nie wiem czy dasz na zmianę z hostami?, czy też w plecy?...

buziam

Mirkowy ogród (początki) 07:32, 05 sie 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)
Witam serdecznie z zaciekawieniem czytam wątek o brzozach, bo sama je uwielbiam. Lasek brzozowy i ławeczka wygląda bardzo obiecująco, idealne miejsce wypoczynku Wasze pomysły mnie inspirują i może sama coś podpatrzę do mojego ogródeczka Tylko w moim przypadku hosty by się nie sprawdziły za sucho pod moimi brzozami ale rozplenica i hortensje może prędzej by dały radę
Witaj i podglądaj do woli.Ja też się inspiruje innymi ogrodami choć nie wszystko u nas pasuje.Co do tych nieszczesnych host to teraz nie wiem czy tam nie będzie ich za bardzo przypalać ale przecież brzozy dadzą chyba trochę cienia☺Pozdrawiam i zapraszam częściej ☺Kwiatuch na powitanie
Mój ogród 21:10, 04 sie 2015

Do góry
No to mamy lato i to jakie. A ja jestem od niedzieli w domu i się zamartwiam, czy będzie jeszcze co oglądać w moim ogrodzie. Ogórki dopiero miały zawiązki, dobrze podlałam i wyściółkowałam trawą. Teraz pojadę na całe 10 dni.

Mój nowy zakątek z ciurkadełkiem.

Widoczek ogólny ze studzienką w roli głównej.

Hortensje, Limonka i Phantom

Red Baron na tle miskanta.

Turzyce, w tle rozplenica.

Werbena przy trawach. Następne z siewu zaczynają kwitnąć.
Liliowiec i kwiat werbeny.

Mirkowy ogród (początki) 16:06, 04 sie 2015

Do góry
Witam serdecznie z zaciekawieniem czytam wątek o brzozach, bo sama je uwielbiam. Lasek brzozowy i ławeczka wygląda bardzo obiecująco, idealne miejsce wypoczynku Wasze pomysły mnie inspirują i może sama coś podpatrzę do mojego ogródeczka Tylko w moim przypadku hosty by się nie sprawdziły za sucho pod moimi brzozami ale rozplenica i hortensje może prędzej by dały radę
Mirkowy ogród (początki) 10:35, 04 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Aniu ściągaj jak ci się podoba Iwonka myśli i może coś jeszcze namaluje

Ja tylko w przerwie między papierami umysł relaksuję.
Jeżówki, werbena i hosty rozpoznane a trawa to ... co ja miałam na myśli sadząc ją, hmm chyba rozplenica, tak po kresce poznaję

Mireczko Ty masz tyle roślinek, sadź to co masz no i koniecznie hortensje.
Typografia ogrodu 10:29, 04 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Postaw M przy wezu to może da się przekonać.ja mam od wiosny na rabatach (choć nie wszystkich) ale i tak włączam sporadycznie rachunki i tsk nie są małe.a co przesadzam w sezonie tonpodlewam z ręki.daj rozplenica czas może nie jest tak źle.

Dam jej czas, ale nerwa mam niezłego, a tak sie zachwycałam, że taka ładna. Juz kiedys berberysy chciałam na straty spisac, ale sie wykaraskały ( twu twu, na kreta urok)
Typografia ogrodu 10:22, 04 sie 2015

Do góry
AlKa napisał(a)
Co do okien to u mnie też są do mycia, wczorajsze upały zniechęciły mnie skutecznie i w tym tyg na mycie sie nie zanosi. Chyba że ktoś mi powie jak myć żeby na 100% deszcz wywołać. U mnie czasem tak jest, ale nie zawsze. Mam dosyć podlewania i już chyba wole okna myć.
Wczoraj podlewałam do 22, ostatnie rabaty to już po omacku. Ja chce nawadnianie, ale mój eM nie da sobie przetłumaczyć.

Postaw M przy wezu to może da się przekonać.ja mam od wiosny na rabatach (choć nie wszystkich) ale i tak włączam sporadycznie rachunki i tsk nie są małe.a co przesadzam w sezonie tonpodlewam z ręki.daj rozplenica czas może nie jest tak źle.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:47, 03 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
A ja się pytam, czy już nowe miejsce hosta ma?
zobacz jeden mały kłykeć sadzony jesienią i na dodatek w donicy, widzisz liść?

Hosta i rozplenica posadzone W nowych miejscach, oczywiście mają go za mało... Muszę coś lepszego wymyślić, tylko... już nie wiem w którym miejscu...
Liść jest ogromny
Ogródek Iwony 23:18, 03 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
A co do brzóz to zajrzyj do mnie proszę ☺

Mirko, zajrzałam, doradziłam, jak umiałam i wykorzystałam obrazy z ogrodu Ewy
Mirko, u mnie na stronie 860 jest fotka spod brzóz z ogrodu, który odwiedziłam podczas urlopu. U mnie pod brzozą też będę chciała wykorzystać te nasadzenia, ale w mniejszej ilości, bo obszar mniejszy.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931124/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931126/original.jpg
Rabatka brzozowa mnie bardzo urzekła.
Czyli pod brzozami fajnie sobie radziły:
hosty
bergenia
runianka
żurawki dla koloru
rozplenica
miskant Variegatus
hortensje

z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie

Pomysł wart skopiowania chociaż w części

Mirkowy ogród (początki) 23:15, 03 sie 2015

Do góry
Mirko, u mnie na stronie 860 jest fotka spod brzóz z ogrodu, który odwiedziłam podczas urlopu. U mnie pod brzozą też będę chciała wykorzystać te nasadzenia, ale w mniejszej ilości, bo obszar mniejszy.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931124/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931126/original.jpg
Rabatka brzozowa mnie bardzo urzekła.
Czyli pod brzozami fajnie sobie radziły:
hosty
bergenia
runianka
żurawki dla koloru
rozplenica
hortensje

z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie

Pomysł wart skopiowania chociaż w części

Działka wkoło Lubczyka :) 22:33, 03 sie 2015

Do góry
Tą żurawkę będę dzielić i dałabym na nową rabatkę

A to moja gigantyczna rozplenica
Podwórkowa rehabilitacja 17:59, 03 sie 2015

Do góry
ryska napisał(a)

Ta trawka to rozplenica japońska "hameln" a przetacznik kłosowy to "red fox". Zakupy poczynione w Bylinowym raju w formie na odległość

Dzięki, właśnie sprawdzałam ofertę sklepu. Muszę się chyba tam wybrać.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 17:43, 03 sie 2015

Do góry
To nie jest rozplenica Rubrum, nazwa mi wyleciała z głowy, ale też nie zimuje, testowałam 2 lata
super anafalis, piękne łany i połączenie z ostróżką
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 17:37, 03 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Śliczna, ogrodowamam jedną sztukę, rośnie bardzo zgrabnie, ma krótkie pędy, kwiaty i gałązki się nie pokładają

To super Cieszy mnie to bardzo,

I moja rozplenica od siedmiu boleści... pan wiedział tylko, że to Pennisetum i tego sie mocno trzymał

I anafalis

Podwórkowa rehabilitacja 17:13, 03 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Co to za trawka rośnie z przetacznikami i gdzie kupiłaś różowe?

Ta trawka to rozplenica japońska "hameln" a przetacznik kłosowy to "red fox". Zakupy poczynione w Bylinowym raju w formie na odległość
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:09, 03 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Jeśli Rubrum, to nie, testowałam, a u mnie cieplej i nie udało się; a twoja to Rubrum? Te kłosy potem kolor zmieniają.
Jak długo masz anafalis i jak szybko się rozrasta? Czy prawdą jest, że z suszą sobie radzi????

Nie wiem co za trawę mam bo bez etykiety kupiłam na targu. Niby miała być rozplenica, ale jest bardziej sztywna zdecydowanie. Przetestuje.

Anafalisa mam od początku, czyli trzeci rok. U mnie bardzo szybko rośnie, powoli zaczynam się nim dzielić. Chcesz mogę Ci podesłać na jesieni, chyba że będziesz mieć gości z moich okolic to Ci zawiozą

Nie podlewam go nigdy, szczególnie nie nawożę, czasem przy okazji jakis kompost mu skampnie. A tak to rośnie w ziemi gliniastej zmieszanej z piaskiem, lubi pełne słońce. I tyle...

Dwa ogrody 13:08, 03 sie 2015

Do góry
Irenko, rozplenica sobie rośnie i czeka na miejscówkę
limki w środkowej części niższe w tym roku, po planowanych rewolucjach przy tej rabacie będę ciąć je wyżej

dwa dni intensywnego wiatru i czubki vanilek lekko zbrązowiały

tu mają się nieco lepiej

Tess, myślę, że jest dokładnie tak, jak napisałaś, wystarczy sprawdzić bryłę korzeniową, u nich wypełniła już całą małą doniczkę, dostały kompost, a i miejsce na wodę zostawiłam
dla Ciebie dalia Natalie

Na Łowieckiej 00:19, 03 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Biała huśtawka swietna!
I zurawki Rio też, przymierzam się do zakupu kilku odmian w takich ognistych kolorach i Rio też mam na liście.
A jaka to odmiana rozplenicy pod sosna?

Rio polecam gorąco!!! Jestem naprawdę wdzięczna Łukaszowi za doradzenie tej odmiany choć się bardzo wachałam bo wszędzie piszą, że kolor ma brzoskwiniowy. Mi zależało na ognistej czerwieni. Nie zawiodłam się. W dodatku liście są ogromne i pod spodem mają inny kolor. Jak powiewa wiatr i je odwraca to powstaje fajny efekt.
Rozplenica to popularna hammeln.
Ogród Mirelli 23:49, 02 sie 2015

Do góry
W innym miejscu:
rozchodnik, rozplenica hameln, rozchodnik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies