Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród do odświeżenia

Ogród do odświeżenia

JulkAd 22:48, 12 sie 2015

I ciut różankowo....
The Fairy drugie tłoczenie

Alba Rose z Roxy ( ta do przesadzenia...nie daje tam rady...Alba ją pożera)

Kindzia 14:35, 13 sie 2015

Na szybko tylko Juleczko Ci nagryzmoliłam. Ogólnie jest taka zasada, że tnie się pnące radykalnie jak nie kwitnie tak jak ma, ale trzeba przerzedzić, bo nie będzie kwitła tak jak ma, w związku z za małym dostępem słoneczka.

Jeżeli jesteś niezadowolona z kwitnienia to ciachnij wiosną i ze dwa lata się będą musiały opapiętać, Myślę, że w pierwszym roku po radykalnym cięciu kwitnienie będzie mniejsze, bo pędów będzie mniej, to proste. Ale się odbuduje i będzie miała młode, kwitnące pędy.

Ja bym tak ciachła wiosną, jak już minie niebezpieczeństwo przymrozków, wtedy, gdy się tnie wielkokwiatowe - mniej więcej w czasie, gdy zaczyna kwitnąć forsycja. Będziesz wtedy widziała oczka, bo róże już puszczą i nad oczkiem (tak z pół cm) skierowanym w kierunku , w którym chcesz żeby pęd rósł. Mam nadzieję, że nie za bardzo Ci zagmatwałam...

Buziole
BusyBee 15:10, 13 sie 2015

JulkAd napisał(a)

Kasiu deszcz zahaczył...dobrze podlało, ale na jak długo to wystarczy?...w 1 zbiorniku zebrało się około 750 l...to są dwa podlania roślin bez trawnika ...kropla w morzu. Dobrze, że ciut chłodniej mamy dzisiaj, przynajmniej teraz bo jakieś 24 stopnie, ale już widać, że słonko się przedziera zza chmur....po południu skwar od nowa będzie

dzięki za buziole

Nadrabiam u Ciebie Julciu i przy okazji napiszę, że u mnie nie padało od połowy lipca. Ze dwie burze wprawdzie przeszły- ale obie bokiem- u mnie więc bez deszczu prawie miesiąć. Wstyd pokazać jak ogród wygląda, chociaż lejemy wodę codziennie
BusyBee 15:14, 13 sie 2015

Nadrobiłam u Ciebie tam gdzie hosty przypala - dobry pomysł na trawki- a możesz szerszy kadr zrobić- co tam obok rośnie?

Buziolki Julcia
JulkAd 17:57, 13 sie 2015

BusyBee napisał(a)

Nadrabiam u Ciebie Julciu i przy okazji napiszę, że u mnie nie padało od połowy lipca. Ze dwie burze wprawdzie przeszły- ale obie bokiem- u mnie więc bez deszczu prawie miesiąć. Wstyd pokazać jak ogród wygląda, chociaż lejemy wodę codziennie

Od połowy lipca? To dopiero tragedia....u mnie wprawdzie też rewelacji nie ma, ale nawet dzisiaj ciut trawkę rano podlało...pewno, że jak na lekarstwo, ale zawsze coś...codziennie burze zapowiadają, ale gdzieś grzmi i się błyska, ale niestety deszczu z tego nie ma
JulkAd 18:04, 13 sie 2015

BusyBee napisał(a)
Nadrobiłam u Ciebie tam gdzie hosty przypala - dobry pomysł na trawki- a możesz szerszy kadr zrobić- co tam obok rośnie?

Buziolki Julcia

Obok to jest taki cienki paseczek i tam tylko są 2 hosty i Vanilka i trzy maleńkie ratowane jeżówki...w różowym kolorze....chcę dać tam tylko różę pasującą do Vanilki w chwili bordowienia...no i trawy, ale już na pewno nie rozplenica....no chyba, że jakaś niewielka....ale co w którym miejscu to się muszę zastanowić....

Dzięki za buziaki
JulkAd 18:13, 13 sie 2015

Kindzia napisał(a)
Na szybko tylko Juleczko Ci nagryzmoliłam. Ogólnie jest taka zasada, że tnie się pnące radykalnie jak nie kwitnie tak jak ma, ale trzeba przerzedzić, bo nie będzie kwitła tak jak ma, w związku z za małym dostępem słoneczka.

Jeżeli jesteś niezadowolona z kwitnienia to ciachnij wiosną i ze dwa lata się będą musiały opapiętać, Myślę, że w pierwszym roku po radykalnym cięciu kwitnienie będzie mniejsze, bo pędów będzie mniej, to proste. Ale się odbuduje i będzie miała młode, kwitnące pędy.

Ja bym tak ciachła wiosną, jak już minie niebezpieczeństwo przymrozków, wtedy, gdy się tnie wielkokwiatowe - mniej więcej w czasie, gdy zaczyna kwitnąć forsycja. Będziesz wtedy widziała oczka, bo róże już puszczą i nad oczkiem (tak z pół cm) skierowanym w kierunku , w którym chcesz żeby pęd rósł. Mam nadzieję, że nie za bardzo Ci zagmatwałam...

Buziole

Czyli generalnie na wiosnę wszystkie zdrewniałe , a teraz skrócić mogę wszystkie te, które wybujały? i są za długie?...dziękuję Kasiu za cały elaborat na temat cięcia pnących...skąd Ty to wszystko fiesz???...dzięki za buziaki
Bogdzia 21:49, 13 sie 2015

JulkAd napisał(a)
I ciut różankowo....
The Fairy drugie tłoczenie

Alba Rose z Roxy ( ta do przesadzenia...nie daje tam rady...Alba ją pożera)

Pięknie kwitną mimo tego upału.
gierczusia 11:15, 14 sie 2015

Juleczko doczytałam ,źe Ciebie popaduje...super...u mnie wszytskie burze gdzieś idą bokiem, a wóda w zbiorniku ulatnia się zaskakująco szybko piękne róźe masz, napisz mi proszę na jakim stanowisku one rosną..no moja giardinę ślag trafił na ament chyba i zastanawiam się czy to nie od słońca..choć wszędzie pisze ,że róże uwielbiają słońce...aaa...i być tu mądry

Ściskam , ledwo żyje , nie ogarniam.......
Milka 15:42, 14 sie 2015

JulkAd napisał(a)

Na szczęście u mnie bez szkód się obeszło, faktycznie....burza całkiem przyzwoita była...dużo deszczu mało huku i wiatru...do przeżycia.Dzięki za pozdrówka

Ale zazdraszczam, powietrze od razu inne. U nas nadal nic. Rosliny, jak na suszę w dobrej kondycji