Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zielony zakątek z Antonówką 18:46, 05 maj 2019

Do góry
1- pierwsza rabata różana przy pergoli, po trzech latach dosadziłam jeżówki. Zaraz za nią jest druga rabata z jałowcem obsadzona po bokach paprociami, a od strony drogi trzema hortensjami.
Tak wyglądała w 2015r.

To tylko ich część, usunęłam je bo były już mizerne. Urosły brzozy i jałowiec, z czasem wytworzył się cień i róże wyciągały się do słońca.
Słoneczny Ogród 21:48, 04 maj 2019

Do góry
Widok spod krzywej brzozy.
Tu wiążę wielkie nadzieje... tu na tej "rabacie pod krzywą brzozą" w tym roku pokombinowałam, dosadziłam rodków i coś późniejszego ale też pod kolor i czekam , mam nadzieję, że to miejsce ożyje.

Wśród brzóz i dębów 15:22, 03 maj 2019

Do góry
Faktycznie w oczach wszystko zielenieje. Brzozy już pięknie przystrojone w listki.
Miejski azyl 10:33, 03 maj 2019

Do góry
Piękne doorenbosy masz, w takiej liczbie na tej rabacie wyglądają zjawiskowo
A jak dodasz hakonli i jeżówy bedzie jak na pintereście!

Mogę spytać gdzie i za ile kupiłaś te brzozy?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:45, 02 maj 2019

Do góry
Sima napisał(a)
Nie tylko leśne - u mnie w ogrodzie jest gliniasta ziemia i pod koniec kwietnia była spękana jak w sierpniu po długiej suszy. Powoli zmieniam nasadzenia pod kątem wymogów wodnych np. rezygnuje z wrzosów na rzecz lawend, wybieram brzozy etc. Planuje zrobić kilka wgłębnikow z kastr budowlanych na wodę deszczowa tak by łapać jej jak najwięcej dla rosnących obok roślin cieniolubnych i zwierzaków Susze są okropne - ale ciepełko jak narazie miłe

Tak, trzeba dostosowywać nasadzenia do klimatu. Też będę inwestować w system zbierania deszczówki. Ciągle się zastanawiam jakie pojemniki wybrać.

We Wrocławiu to i tam maj łaskawy, sporo opadów było ostatnio.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:24, 02 maj 2019

Do góry
Nie tylko leśne - u mnie w ogrodzie jest gliniasta ziemia i pod koniec kwietnia była spękana jak w sierpniu po długiej suszy. Powoli zmieniam nasadzenia pod kątem wymogów wodnych np. rezygnuje z wrzosów na rzecz lawend, wybieram brzozy etc. Planuje zrobić kilka wgłębnikow z kastr budowlanych na wodę deszczowa tak by łapać jej jak najwięcej dla rosnących obok roślin cieniolubnych i zwierzaków Susze są okropne - ale ciepełko jak narazie miłe
W jabłoniowym sadzie 08:32, 02 maj 2019

Do góry
agu napisał(a)

Haniu, dziękuję że zajrzałaś! Hakonechloa właśnie bardzo mi się podoba i zaplanowałam je w moim projekciku ale nie wiedziałam o tym że dobrze im w cieniu - to super wiadomość dla mnie

To są fajne uniwersalne trawy - oglądałam kiedyś odcinek Gardener World gdzie jeden z ogrodników mówił że radzą sobie wszędzie - na suchym, mokrym, słonecznym czy cienistym stanowisku. Potwierdzam to spostrzeżenie u mnie - są uniwersalne i to dobra trawa na okresowe susze, a deszcze i zalewanie im nie straszne. U mnie mam Hakonechloe beni kaze (pod brzozami), aureole (w 100% cieniu) i podstawową. Czekam teraz na sadzonki Albostriata (mają białe obrzeże liści) - podsadzę nimi nowe brzozy doorenbosy na kamiennej rabacie.
Ptasi gaj 08:22, 02 maj 2019

Do góry
Mam 2 zagajniki brzozowe. Zagajnik który cala wode z ziemi wypija. 4 m od brzozy nie chce nic rosnąć bo pijawka zabiera wodę innym roślinom. Trzeba podlewać niestety.
Ptasi gaj 07:20, 02 maj 2019

Do góry
Te brzozy są świetne, nic tylko położyć się pod nimi na kocu. W pracy za oknem mam brzozy i codziennie widzę jak pięknie robi się liściasta. Fajnie mieć taki zagajnik
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:31, 29 kwi 2019

Do góry
Krakus napisał(a)

nowa sciezka czy cos przegapiłem..jakie tam masz kamienie? dasz jakiś namiar bo ja tylko w necie widziałem na palety a wolałbym na żywo cos zobaczyć.
tak pędzicie z tymi wątkami wszystko perfekcyjnie jak zawsze...czesto musisz ten bluszcz przycinać? bo ładnie się prezentuje i sie zastanawiałem czy nie puscic u siebie na brzozy i siatkę..deszcz też mnie ucieszył ale w kontekście długiego weekendu to już mogloby przestać bo dolało nieźle ...

Chyba przegapiłeś, bo już 10 lat jest ta ścieżka. Ma tam rzeczy płukany i jakiś łupek. Namiary na składy z kamieniem wyśle na prw. Jest teraz chyba więcej tych składów, ale ja już nie jeżdżę i nie szukam.

Mój wątek to raczej jak ślimak pełznie

Bluszcz ma tam u mnie mało miejsca, więc go ograniczam co roku, ale gdyby maił więcej przestrzeni to pewnie dostał by więcej swobody i nie wymagałby częstego cięcia. Bluszcza nie należy puszczać na młode drzewa, bo potrafi je zadusić. Na siatce też nie najlepsze miejsce, bo on chwyta się korzeniami powietrznymi do podłoża.

Oj, dolało, ale się cieszę.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:43, 29 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

nowa sciezka czy cos przegapiłem..jakie tam masz kamienie? dasz jakiś namiar bo ja tylko w necie widziałem na palety a wolałbym na żywo cos zobaczyć.
tak pędzicie z tymi wątkami wszystko perfekcyjnie jak zawsze...czesto musisz ten bluszcz przycinać? bo ładnie się prezentuje i sie zastanawiałem czy nie puscic u siebie na brzozy i siatkę..deszcz też mnie ucieszył ale w kontekście długiego weekendu to już mogloby przestać bo dolało nieźle ...
W ogródku emerytki 21:28, 28 kwi 2019

Do góry
To miała być róża pnąca o pomarańczowych pełnych kwiatach.
Jak widać pnąca nie jest, miała tylko 4 kwiaty i były pomarańczowe, ale płaskie.
Jesienią usłyszała wyrok i proszę, jak podziałało, ma już pączki

W piątek mieliśmy w B akcję: drzewka za elektrośmieci.
Trochę tego zawieźliśmy i zdobyłam 3 brzózki i 3 jarzębiny.
Już posadziłam brzozy w miejscu po modrzewiach i jedną jarzębinę w środek gęsiówki.

Na zielonej... trawce :) 13:09, 28 kwi 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Andżela mam problem ze swoimi brzozami. Kupione jak Doorenbos ale dwie są wąskie, małe gładki listki a jedna ma wyprostowane długie gałęzie, szersza niż tamte i ma większe liście wyraźnie powcinane brzegami i takie długie.
Więc albo ta w środku jest Doorenbos albo te dwie zewnętrzne. Wkleję Ci zdjęcie żebyś nie latała po stronach.

Liście bocznych brzóz

Liście środkowej brzozy

Kora środkowej

I w grupie

Tu najlepiej widać tą zewnętrzną wąską i tą środkową szerszą

Pamiętasz jakie Twoje były? Martwić się czy nie?

A może ta środkowa jest starsza i dlatego taka solidna a te boczne młodziutkie i dlatego takie wiotkie i chude. Ta w środku ma już biała korę a te boczne jeszcze brązowawą.

Ania moje Doorenbosy mają takie liście jak Twoja środkowa, te zewnętrzne mają wręcz identyczna jak moja "zwykła" brodawkowa... nie umiem do końca rozpoznać po korze, bo nie mam takiej wiedzy
Co do pokroju to u mnie doorenbosy były "chude" ale jedna kupiona z dwa lata wcześniej miała pokrój bardziej rozłożysty (moim zdaniem jest to kwestia "wyprowadzenia" w szkółce), ale liśćmi nie różni się od sąsiadek - tu na zdjęciu ją widać pierwsza z prawej...

Na zielonej... trawce :) 09:28, 28 kwi 2019

Do góry
Qrcze, nie wiedziałam, że brzozy też są fastigata
Ja mam tylko zwyczajne oraz doorenboosy.

Ale w sumie to nawet bym się cieszyła z takiej pomyłki.
Tylko teraz musisz dokupić jedną F i przesadzić gdzieś tę D
Nie smutaj...
Na zielonej... trawce :) 22:47, 27 kwi 2019

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Środkowa brzoza to dorembos a 1 i 3 wyglądają mi na brzoze fastigatę bo mają wszystkie gałęzie blisko pnia i liść jest drobny podobny do brzozy brodawkowatej

Czyli potwierdzają się moje obawy. Takie typy obstawiałam. Doorenbos i Fastigiata.
Na zielonej... trawce :) 22:32, 27 kwi 2019

Do góry
Środkowa brzoza to dorembos a 1 i 3 wyglądają mi na brzoze fastigatę bo mają wszystkie gałęzie blisko pnia i liść jest drobny podobny do brzozy brodawkowatej
Tajemniczy Ogród 22:14, 27 kwi 2019

Do góry
A u mnie prace ogrodowe w toku. Każdego dnia po kawałeczku Wykarczowałam barwinek z południowej rabaty. To było gorsze od jałowców, darń się zrobiła i zaczęła zagrażać sąsiadującym roślinom. Z 2-3 metrów zerwałam trzy worki. Barwinek może jest piękny ale na dużych swobodnych przestrzeniach. Ja lubię jednak ład kontrolowany, a on wymykał się już spod kontroli.
Zakupiłam dwie śliczne omoriki na leśną rabatę, która powoli się zapełnia. Wycięłam kolejną małą rabatę pod duetem sosny i brzozy na tyłach. Efektu jeszcze nie ma Poglądowa szybka fotka

Na zielonej... trawce :) 21:50, 27 kwi 2019

Do góry
kami napisał(a)
U mnie na doorembosie mam ,,frendzelki około 7cm długości,, a listki dopiero co się rozwijają i są jak u twojej środkowej brzozy.

Jakie frędzelki?
Ta środkowa dopiero co puściła listki. Może z tydzień temu zaczęła. Tamte dwie to już ze 3 tygodnie temu zaczęły.
Na zielonej... trawce :) 20:42, 27 kwi 2019

Do góry
U mnie na doorembosie mam ,,frendzelki około 7cm długości,, a listki dopiero co się rozwijają i są jak u twojej środkowej brzozy.
Na zielonej... trawce :) 19:47, 27 kwi 2019

Do góry
Andżela mam problem ze swoimi brzozami. Kupione jak Doorenbos ale dwie są wąskie, małe gładki listki a jedna ma wyprostowane długie gałęzie, szersza niż tamte i ma większe liście wyraźnie powcinane brzegami i takie długie.
Więc albo ta w środku jest Doorenbos albo te dwie zewnętrzne. Wkleję Ci zdjęcie żebyś nie latała po stronach.

Liście bocznych brzóz

Liście środkowej brzozy

Kora środkowej

I w grupie

Tu najlepiej widać tą zewnętrzną wąską i tą środkową szerszą

Pamiętasz jakie Twoje były? Martwić się czy nie?

A może ta środkowa jest starsza i dlatego taka solidna a te boczne młodziutkie i dlatego takie wiotkie i chude. Ta w środku ma już biała korę a te boczne jeszcze brązowawą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies