Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Basi i Romka 21:50, 01 mar 2022

Do góry
Basiu witam

A dlaczego ty czyściec tuje. Nigdy Tui nie czyściłam w środku. Mam brabanty i szmaragdy ok 300 szt
Brabanty się same oczyszcz są ja przez zimę.
Szmaragdy to ich natura, mają w środku żółte opadłe igliwie. Moje mają 10 lat i jak do środka zajrzę to pełno igliwia w nich. Ptaki w środku robią gniazda..
Nigdy nie było tak aby suche igliwie z Tui wylatywały na zewnątrz. Są bardzo ładne.
Nie czyść tego to Syzyfowa praca i bez sensu.
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:42, 01 mar 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przez rok nie sądź nic w tym dołku i złej ziemię środkiem od fytoftorozy.

Więc stworzę gorsze i porównam sesliery.

Posadziłam w zeszłym roku w ziemi kompostowej dużo różnych traw niższych wśród nich palczatki. Bardzo się rozrosły więc wszystkievtrzeba rozsadzić.

Myślałam, że jak wymienię glebę i podleję preparatem to mogę posadzić,hmm

No ciekawa jestem tego porównania ..

No to będziesz miała pracy Elu wiosną... Trawy sadzone w kompost to nie dziwne, że szybko się rozrosły
Ptasi gaj 21:37, 01 mar 2022

Do góry

Wiolka w tym samym czasie pisaliśmy do siebie.

Piękne, ale wszędzie takie drogie. Już pisałam dlaczego takie drogie. Droższe niż róże.
Jak przeczytałam to licencja niemiecka przeliczają z euro na zł i taka cena.

Jeszcze jutro pojadę do szkolki gdzie w zeszłym roku kupowałam takie ogryzki po 10 złotych. Ładnie się rozkrzewily i teraz lenie oo e zaczynają kwitnąć.
Zrobię fotki.

Tak
Aha stąd ta cena... Szkoda, że takie drogie bo by kupiło się więcej...

Ja też mam ciemierniki po 10 zł ,tylko że z Biedry i super rosną i też zaczynają kwitnąć
Kupuj koniecznie
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:29, 01 mar 2022

Do góry
Przez rok nie sądź nic w tym dołku i złej ziemię środkiem od fytoftorozy.

Więc stworzę gorsze i porównam sesliery.

Posadziłam w zeszłym roku w ziemi kompostowej dużo różnych traw niższych wśród nich palczatki. Bardzo się rozrosły więc wszystkievtrzeba rozsadzić.
Ptasi gaj 21:24, 01 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne kupiłaś ciemierniki Elu
Szkoda, że cena zabójcza ...

Wiolka w tym samym czasie pisaliśmy do siebie.

Piękne, ale wszędzie takie drogie. Już pisałam dlaczego takie drogie. Droższe niż róże.
Jak przeczytałam to licencja niemiecka przeliczają z euro na zł i taka cena.

Jeszcze jutro pojadę do szkolki gdzie w zeszłym roku kupowałam takie ogryzki po 10 złotych. Ładnie się rozkrzewily i teraz lenie oo e zaczynają kwitnąć.
Zrobię fotki.

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:18, 01 mar 2022

Do góry
Witam wiolka

Miałam zapytać o sesliery o cięcie, ale widzę, że przycinasz. U mnie buro zielone też muszę przyciąć ładnie się rozrosły i będę je pewnie rozsadzać. Część posadzę w glebie nie tak bogatej w witaminki. Może zmienia kolorem na jaśniejszy.

Szkoda kosodrzewinki miałam takie same jedna się ostalam i ładnie rośnie druga tak samo jak u ciebie zachorowała. To jest pewnie fytowtoroza. Nie ma ratunku.

U nas jeszcze nie ma takich wzrostów. Mimo, że świeci słonko od kilku dni to jest zimno. Ale trudno dłużej będzie kwitło.

Pozdrawiam

Seslerie ciachnięte już jakiś czas temu Elu,bo jak widać szybko ruszają.
Tak posadz je w słabszą glebę,one im mają gorsze warunki tym lepiej rosną .W marcu będziesz mogła spokojnie dzielić

Rok temu rosła na pniu obok kosodrzewina i też była chora i wywaliłam a teraz przez zimę tą strzeliło jeśli to fytoftoroza to tym bardziej wywalę i spalę.

U mnie też zimno,nocą temp.spada do -6.ale jednak słońce padające na rabaty ma moc i trawki rosną.

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:06, 01 mar 2022

Do góry
Witam wiolka

Miałam zapytać o sesliery o cięcie, ale widzę, że przycinasz. U mnie buro zielone też muszę przyciąć ładnie się rozrosły i będę je pewnie rozsadzać. Część posadzę w glebie nie tak bogatej w witaminki. Może zmienia kolorem na jaśniejszy.

Szkoda kosodrzewinki miałam takie same jedna się ostalam i ładnie rośnie druga tak samo jak u ciebie zachorowała. To jest pewnie fytowtoroza. Nie ma ratunku.

U nas jeszcze nie ma takich wzrostów. Mimo, że świeci słonko od kilku dni to jest zimno. Ale trudno dłużej będzie kwitło.

Pozdrawiam
Słoneczny Ogród 20:36, 01 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny moje (dżdżownice) pod hortensjami już pracują, po zeszłorocznym oborniku nie ma śladu, za tak dobrą współpracę obiecałam im kolejną porcyjkę smacznej kupki

A jak widać w tle formy strzyżone iglaków, te 3 stożki i kulki zostały przycięte tydzień temu No i sesleria koło stożków, a tulipany już idą więc się szybko uwijałam

Darcia piękny porzadeczek.
Masz wszystko przycięte wygrabione. U mnie jeszcze Sodoma. Przycięte gałęzie leżą pod drzewami. Po ściętych trawach nie wygranie żwir nie odkurzony.
W oczku pełno gałęzi po wichurach.
Może w czwartek pojedziemy z eMem i coś zrobimy.
Ale szczerze kiedy zrobię to zrobię nie będę goniła głupa.

Pozdrawiam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:18, 01 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
. Teraz to i ja się zastanawiam gdzie je posadzić bo doczytałam się że mogą osiągać wys. 80cm i takiej też średnicy.

Monika to nie możliwe to niskie krzaki góra 50 cm.
Może są jakieś anomalie. Też może się zdarzyć jak posadzone w głębokim cieniu i wyciągają się do słońca.

Możesz też ciąć do wazonu bardzo długo się trzymaja

Popatrzyłam na swoje metki i na ani jednej metce nie ma takiego wzrostu bo 80 cm.

Ja narazie już nie kupuje. Mam dosyć sporo posadzonych niektóre maleństwa czekam aż nabiorą masy. Mogą si goę już w tym roku rozsiewać.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:02, 01 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Jeden z nowych nabytków zaczyna powoli otwierać z pąków pierwsze kwiaty.

Roses Red.

Witam Monika

Podrożały i to sporo. Jesienią kupowałam po 27 zł. Tylko te ciemne zawsze więcej kosztowały. Mój narazie będza rósły na balkonie.
On może rosnąć też w donicy. Zastanawiam się, czy jednego nie posadzić do donicy.
Też mam posadzone pod drzewami brzozami.
Moje to dopiero może za rok będą ładne kępy. Narazie niektóre to maleństwa.
Ptasi gaj 13:28, 01 mar 2022

Do góry
Dzisiaj kupiłam 2 szt takiego ciemiernika po 49 zl. Były piękne białe, ale te już mam.

Dębowe zakątki 13:08, 01 mar 2022

Do góry
Witam Aniu

Zima nie do zniesienia. Jeden dzień słońce kilka dni szaro buro i z mocnym wiatrem.
U mnie jeszcze nic nie rusza trochę tulipany, ale coś mam wydziobane sama nie wiem czy to jakieś ptaki czy nornice.
Wysyłałam trutki na myszy do małych słoiczków i widzę, że trutka znika.

Jutro jedziemy przycinać drzewa o krzaki ma być dosyć dobra pogoda. Może i trawy przytnę.

Widzę, że też odpoczywasz od Ogrodowiska.
Skrzypaczka niebieska bardzo się podoba mojej synowej i jej dałam w prezencie.

Aniu anioły będą potrzebne. Może po niedzieli przedzwonie to się umówimy.
Przez tą wojnę na Ukrainie nie mogę dojść do siebie. Zresztą nie tylko ja. W Europie w xxi wieku taka masakra się dzieje. To przechodzi ludzkie pojęcie.

Aniu pozdrawiam, życzę zdrowia i spokoju

Witaj Elu.
Przez tą wojnę na Ukrainie to wszyscy jesteśmy rozbici i w stresie
Dziwnego i smutnego czasu przyszło nam do przezywania.
O tak, troszkę odpoczywam od Ogrodowiska
Zima lekka, teraz na lekkim mroziku parę dni.
W sobotę wyszłam na godzinkę do ogrodu i już przycięłam powojniki, kilka hortensji i kilka traw.
No i troszkę badylków po zimie wywiozłam na ognisko. a uzbierałam tego 3 taczki.Ale jeszcze tego będzie.
Czekam na cieplejsze dni do takich działań.
O super, że skrzypaczka niebieska bardzo się podoba twojej synowej
Teraz mam zamówienie na kwiaty i na blond skrzypaczkę i jakiś kolor sukni wymyślę.
Fajnie,że anioły będą potrzebne.Lubię anioły.
Ostatnio malowałam na konkurs i na desce anioł nad Klesztowskim kościołem.
Obok mnie jest Klesztów i taki kościółek i moja parafia też

Pozdrawiam cieplutko i dużo spokoju życzę
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:08, 01 mar 2022

Do góry
Milus witam

U ciebie wiosna na całego. Też u mnie przycinanie na szczęście już końcówka. Bałagan po przycięciu i wietrze taki, że nie wiem kiedy damy rady to wszystko uporządkować.
Uby tylko nie padało to zrobimy.
Ptasi gaj 00:30, 01 mar 2022

Do góry
Kasia jutro do ciebie przedzwonie już mam melioracje załatwiona dzięki.
Ogród w Klein Kottorz 15:27, 28 lut 2022

Do góry
Dobrze to ujemęłas. Ale człowiek się tylko raz daje nabrać i więcej nie. Nigdy w życiu żaden konkurs.

U nas też ładnie słonecznie. Jak widzę foty z Ukrainy takie piękne niebieskie niebo a w tle dym.
Dzisiaj jest u mnie pani Maria z Ukrainy która mi przychodzi pomoc np umyć okna. Od rana siedzimy przed tv i płaczemy okna nie umyte.
Ptasi gaj 15:18, 28 lut 2022

Do góry
To też olewam.
Głową muru nie przebijesz.

Dzięki Lidka
Ogród w Klein Kottorz 23:01, 27 lut 2022

Do góry
Widzisz Danusiu nie wszystkim się to podoba nie którzy też zaskoczeni werdyktem.

Jak będę miała trochę czasu po wstawiam sobie swoje nie docenione trawki na mój wątek i to będą ostatnie fotki moich traw na forum.

Dzisiaj też przycinalam trawy tyle tego mam, że zapomniałam jeszcze o trawach na rabacie m.in. o wanilka skay. Tyle tej słomy, że przez tydzień będę mielić.
A
Ile ja mam grabienia przez te wichury.
Ptasi gaj 21:52, 26 lut 2022

Do góry
Bardzo ci kochana dziękuję.
Żebym wiedziała, że tak zostanę doceniona to bym nie startowała.
Ale cóż widocznie kiepskie mam tę trawy na zdjęciach które szukałam prze prawie 3 dni. A widoczek zimowy też taki sobie widocznie były o wiele ladniejsze. Źle szukałam.

Trudno ścięłam dzisiaj wszystkie trawy. Część dam do kompostownika część schnie i przemiele w rozdrabniaczu.

EM przyciał drzawa.

Dzisiaj dosyć ładna pogoda bezwietrzna więc pracę szybko podążały.

W ogródku Martki 21:31, 25 lut 2022

Do góry
Gdzie Ciebie zawloklo do Wilanowa i to do potraw.
Kiedyś też bym się na takie warsztaty pisała. Teraz mi się nic nie chce. Tylko ogród mnie jeszcze cieszy i czekam na lepszą pogodę.

Uśmiałam się bo ten deser mi coś przypomina

Mam książkę kulinarna też wydanie ze Lwowa z początku 20 wieku. Tam dopiero przepisy.
Kopy jaj, kwarty, masło bezpośrednio od rolnika.

Jutro przycinamy drzewa i trawy.

Pozdrawiam

Ogród w Klein Kottorz 21:14, 25 lut 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Szumią trawy na trójkąciku frontowym

No kto ma takie cudo w ogrodzie no kto pytam się. Takie cudo i nie docenione.

Danusiu najważniejsze, że co niektórzy co się znają zachwycają się tym cudem.
Jutro przycinam swoje trawy muszę trochę przesuszyć i przemielic.
Czy ta imperata twoja ma ładny kolor? Jaki to miesiąc że ma taki kolor.

Pozdrawiam Danusiu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies