Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

ElzbietaFranka 21:50, 01 mar 2022

Basiu witam

A dlaczego ty czyściec tuje. Nigdy Tui nie czyściłam w środku. Mam brabanty i szmaragdy ok 300 szt
Brabanty się same oczyszcz są ja przez zimę.
Szmaragdy to ich natura, mają w środku żółte opadłe igliwie. Moje mają 10 lat i jak do środka zajrzę to pełno igliwia w nich. Ptaki w środku robią gniazda..
Nigdy nie było tak aby suche igliwie z Tui wylatywały na zewnątrz. Są bardzo ładne.
Nie czyść tego to Syzyfowa praca i bez sensu.
Agatorek 21:52, 01 mar 2022

Ja na razie też swoich tujek nie czyściłam w środku. Niektóre są dość duże i grube, ale nie mam czasu nawet zajrzeć im do środka
Basieksp 22:52, 01 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu witam

A dlaczego ty czyściec tuje. Nigdy Tui nie czyściłam w środku. Mam brabanty i szmaragdy ok 300 szt
Brabanty się same oczyszcz są ja przez zimę.
Szmaragdy to ich natura, mają w środku żółte opadłe igliwie. Moje mają 10 lat i jak do środka zajrzę to pełno igliwia w nich. Ptaki w środku robią gniazda..
Nigdy nie było tak aby suche igliwie z Tui wylatywały na zewnątrz. Są bardzo ładne.
Nie czyść tego to Syzyfowa praca i bez sensu.

Kiedyś też ich nie czyściłam, ale gdzieś wyczytałam, że tam mogą gromadzić się jakieś choroby grzybowe, ale nie wiem czy tak jest, a drugi powód to wiatr, wydmuchuje mi to na rabaty, po mocniejszych wiatrach mam tego wszędzie pełno, Kiedyś nie miałam takiego problemu, a to chyba zakwasza glebę. Ale mogę się mylić Chociaż Kiedyś były one w lepszej kondycji, teraz niektóre robią się takie rzadkie i gołe od dołu, może to jednak im nie służy? też mam ich bardzo dużo i mają jakieś 11-12 lat.
Basieksp 22:54, 01 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Ja na razie też swoich tujek nie czyściłam w środku. Niektóre są dość duże i grube, ale nie mam czasu nawet zajrzeć im do środka

U mnie oprócz mnie Aza tam zagląda, ma tam swoje przejścia pod płot to akurat mnie zbytnio nie cieszy
Magara 23:18, 01 mar 2022

Basia, trzymam kciuki za skrzynie, będę obserwować
Agatorek 23:28, 01 mar 2022

Basieksp napisał(a)

U mnie oprócz mnie Aza tam zagląda, ma tam swoje przejścia pod płot to akurat mnie zbytnio nie cieszy

U mnie są za szeroko posadzone, więc akurat nie mam z tym problemu .
O, przypomniało mi się, że mieliśmy podosadzać tuje w tym rzędzie. Muszę się kiedyś przejechać do szkółki i zamówić. I później wykopać 44 dołki, a raczej doły (liczyłam już ) i posadzić.

Aza zagląda do kangura?
malgorzataka... 09:04, 02 mar 2022

Basia podglądam i cóż widzę też masz parę perełek-w takiej brytwannie moja Mama zawsze na święta piekła gęś albo kaczkę-o mój Boże gdzie te smaki z młodych lat?
...a tuje też czyszczę.
Basieksp 09:05, 02 mar 2022

Agatorek napisał(a)

U mnie są za szeroko posadzone, więc akurat nie mam z tym problemu .
O, przypomniało mi się, że mieliśmy podosadzać tuje w tym rzędzie. Muszę się kiedyś przejechać do szkółki i zamówić. I później wykopać 44 dołki, a raczej doły (liczyłam już ) i posadzić.

Aza zagląda do kangura?

Kangura już nie ma i alpak też, towarzystwo się gdzieś przeprowadziło, zmieniło właściciela, zostały tylko pawie i papuszki
Basieksp 09:08, 02 mar 2022

malgorzatakarpacz napisał(a)
Basia podglądam i cóż widzę też masz parę perełek-w takiej brytwannie moja Mama zawsze na święta piekła gęś albo kaczkę-o mój Boże gdzie te smaki z młodych lat?
...a tuje też czyszczę.

Ja pamiętam kaczkę, sama nigdy chyba niepotrafiłabym powtórzyć tego smaku i zapachu, chociaż podobno źle nie gotuję
Basieksp 09:09, 02 mar 2022

Magara napisał(a)
Basia, trzymam kciuki za skrzynie, będę obserwować

Teraz mała przerwa, dalsze prace w weekend, tak to u nas wygląda