Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:44, 05 cze 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Byłaś też zajęta, wszystko pewnie się udało, należy się teraz relaks, napiszę pw.

Agatko ,tak nerwy były ,bo kilka dni lało ,ale pogodę mieliśmy jak na zamówienie ,impreza trwała do 24 ,teraz 20 czerwca kolejna impreza szkolna otwarcie nowego boiska i placu zabaw i głosowanie na kolejny nasz projekt w budżecie obywatelskim ,więc dzieje się oj dzieje ,ale to wszystko dla dzieciaków ,więc warto .Relaksuję się jeżdżąc z M na rowerze po okolicy ,czasem robimy nawet 30 km .
Zaraz zerknę na pw.pozdrawiam
Ogródek Iwony 22:33, 04 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie wyszło choć powiem Ci, że to poprzednie oczko miało taki swój urok. Ja bym przy poprzednim zmieniła nasadzenia i też mogło być ciekawie.

A swoją drogą zastanawiam się czemu tak wszyscy zmieniają ogrody na nowoczesne i geometryczne, nagle przestały się podobać wcześniejsze nasadzenia? Rozumiem nowe rośliny nowe możliwości, ale żeby mieć piękny ogród nie trzeba od razu ulegać modzie - moda przemija, a ogrody mają się przede wszystkim podobać właścicielom, bo to Oni spędzają w nim najwięcej czasu.
Pewnie będzie nade mną lincz, ale tak mi się wydaje.
Czasem coś co dobre dla innych nie koniecznie jest dobre dla nas.

Iwonko to nie znaczy, że nie podoba mi się to co osiągnęłaś, bo masz piękny zadbany ogród - tak po prostu naszła mnie refleksja przy tym ciurkadełku.

Sylwia, rozumiem dobrze, co masz na myśli.
Fajnie że masz swoje zdanie i że masz swój styl. Jak zobaczyłam Danusiowy ogród po raz pierwszy, a potem ogród Bogdzi i Any-Art, to stwierdziłam, ze też chcę zmian, że chcę mieć "styl ogrodowiskowy" i że te ogrody - są to moje niedoścignione ideały. Myślałam sobie, ze skoro Ana ma taką kubaturę działki, jak moja, mogę powtórzyć jej projekt. A potem dostęp materiałów, z których powstały donice przy tarasie - konieczność, na jaką się zdecydowaliśmy, bo kiedyś taras okoliliśmy murkiem i zbyt mocno ograniczał nam przestrzeń - narzuciły nam indywidualny styl.
Potem M wymyślił, ze skoro mamy wkoło beton w postaci polbruku, to położymy obrzeża betonowe, bo na takie nas stać, na kostkę granitową - nie bardzo, poza tym byłby to następny materiał w ogrodzie, a tego chciałam uniknąć. W między czasie polubiłam linie proste u Polinki, Madżenki i Oli, i odkryłam, że to lubię. A że jestem umysłem ścisłym z dozą romantyczności, to bliskie mi są tabelki i takie poukładane linie proste i prostopadłe pomieszane z domieszką kwiatów. Kiedyś miałam same zawijasy, bo myślałam, ze tylko takie ogrody się tworzy, że tak musi być.
Dopiero na ogrodowisku dowiedziałam się, ze są różne style. I dziś cieszę się, że mimo wszystko wiem, co mi jest bliskie i na pewno mogę powiedzieć, że mój ogród nie jest kopią żadnego ogrodu. Jest mój i mojego e-M.
I fajnie Sylwia, ze tak napisałaś, bo każdy ma prawo mieć swoje zdanie i nie zawsze trzeba robić ochy i achy, tylko wyrazić swoje myśli Pozdrawiam
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:11, 04 cze 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Ewelinko, bardzo się cieszę, że idziesz do przodu
sama skaczę z radości a co dopiero TY …
nie chlip… że troszkę czasu upłynie zanim będziesz sadzić, budować.
Czasem czas jest dobrym doradcą, przemyślisz, będziesz obserwować, znajdziesz idealny projekt i będziesz później działaś bez cofania się poprawek

ile m2 ma Twoje nowe pole

jak daleko od dotychczasowego miejsca zam. ?

Pewnie zleci mega szybko, ale jednak to kuuuupa czasu.

Działka to w sumie 15a, ale sporo odchodzi na drogę dojazdową oraz na służebność, która jest na naszym terenie. Więc użytkowych będzie tak z 11-12ar. Dom to max 150m2 plus garaż do 40m2, podjazdu też trzeba będzie sporo zrobić więc na ogród już nie zostanie tak dużo. No i spadki... w stronę północną, ale tym będę martwić się potem.
Działka to ok 15-20min od obecnego miejsca zamieszkania, ale jest w takiej samej odległości do Bxl jak mamy obecnie [25min do samego centrum], ale jednak poczucie życia na wsi
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:07, 04 cze 2015

Do góry
Ewelinko, bardzo się cieszę, że idziesz do przodu
sama skaczę z radości a co dopiero TY …
nie chlip… że troszkę czasu upłynie zanim będziesz sadzić, budować.
Czasem czas jest dobrym doradcą, przemyślisz, będziesz obserwować, znajdziesz idealny projekt i będziesz później działaś bez cofania się poprawek

ile m2 ma Twoje nowe pole

jak daleko od dotychczasowego miejsca zam. ?
Ogród dla moich synków 09:54, 04 cze 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Marga od razu się przyznaję, że trochę zazdroszczę projektu (no przepraszam, wiem że to nie ładnie). Fajny projekt to połowa sukcesu. I z ogromną ciekawością będę śledziła postępy w realizacji.
Duża działka to dar i przekleństwo. Ale wasza ma ogromny potencjał, no i ta rzeczka....
U mnie też zabawnie, goszczą żmije zygzakowate.

Witaj Aniu
Ja się przyznaje, że wiele razy czułam (i dalej czuję) zazdrość patrząc na przepiękne i zadbane ogrody niektórych forumowiczów. Normalna, ludzka rzecz Zdolny ogrodnik nie będzie potrzebował żadnego projektu, ale ja jestem laikiem ogrodowy i trzeba było jakoś uporządkować moje chciejstwa i pomysły
Piękne zdjęcia dzikiej przyrody już widziałam u Ciebie, żmijkę też. Mam nadzieję, że u mnie to był zaskroniec :/
Pozdrawiam i zapraszam ponownie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:13, 03 cze 2015

Do góry
Joasiu na końcu schodów będzie tzw. bacówka czyli dach na drewnianych słupach, a pod nim ława i dwie ławki - gdyby przy ognisku się rozdeszczyło, lub bardzo słońce dawało się we znaki to będzie się tam można schronić.
Na stronie 22 jest taki mój wstępny projekt jak bym chciała, żeby biegła rabata. Marzy mi się tam coś na kształt suchej rzeki przepływającej pod mostkiem, którego jeszcze nie ma, no i nie wiem właśnie czym tą suchą rzekę obsadzić. Sucha rzeka będzie jakby wypływać z rabaty i wpływać w kolejną.
Ale widzę, że myślimy o obsadzeniu tych samych miejsc wzdłuż schodków i ścieżki. A jakie drzewa i krzewy Ty byś wybrała?

Bacówka będzie stała tam gdzie w tej chwili jest górna część łubinowej rabaty.
Dookoła obsadzona będzie krzewami, które już tam rosną tylko są malutkie:
ostrokrzew
kalina koralowa
ketmia syryjska
pęcherznica diabolo
lilak w białym kolorze
śliwo wiśnia
A z tyłu będą rosły tuje i drzewa
zebriny
głóg
wiśnia piłkowana amanogawa
morwa czarna

Wzdłuż schodków na dzień dzisiejszy wsadziłam
jałowce pośrednie
jałowiec płożący
tawułę
3 szt blue forest
2 trzmieliny żółto zielone
2 kosodrzewiny
Wszystkie te rośliny na razie są posadzone niesymetrycznie i naprzemiennie stopni właśnie w tych miejscach wskazanych przez Joasię
i jeszcze po lewej niżej.
Nie mam pomysłu na suchą rzekę, a jest szansa, że teren pod nią uda się przygotować i ukształtować w długi weekend.
Myślałam czy by na niej nie posadzić jakichś roślin skalnych bo to pomogłoby mi ograniczyć podlewanie w tamtej części, ale chcę by wyglądało to naturalnie wiec nie wiem czy to będzie dobry pomysł.
Sucha rzeka dno będzie miała wysypane piaskiem, a boki kamieniem otoczakiem drobna frakcja + pojedyncze większe.

Pomocy!
Tu ma być ogród :) 23:30, 02 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
niestety, ja nie znam inspiracji, musisz poszperać.
Jedynie kojarzę, że Syla coś miała z płyty osb przy ścianie wodnej - chyba.

Wpisz w wyszukiwarkę na O. GabiK ma donice z OSB i projekt Danusi
Ogród dla moich synków 23:11, 02 cze 2015

Do góry
Marga od razu się przyznaję, że trochę zazdroszczę projektu (no przepraszam, wiem że to nie ładnie). Fajny projekt to połowa sukcesu. I z ogromną ciekawością będę śledziła postępy w realizacji.
Duża działka to dar i przekleństwo. Ale wasza ma ogromny potencjał, no i ta rzeczka....
Marga napisał(a)
Z dobrych wiadomości:
....
5. Sąsiadka widziała węża, tylko nie wie jak wyglądał, bo narobiła krzyku i uciekła
U mnie też zabawnie, goszczą żmije zygzakowate.

Pozdrawiam serdecznie.
Kiedyś będzie tu ogród 23:02, 02 cze 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Witaj Aniu,
Jestem pod wrażeniem Twoich pięknych zdjęć (moje zawsze są takie bez wyrazu :/) i soczystych roślinek. Masz już ich naprawdę sporo! Działkę masz dużą (podobnie jak ja) i z zainteresowaniem będę śledzić postępy u Ciebie oraz wyczekiwać nowej porcji fotek.
Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie w moich skromnych progach. Roślinek niby trochę jest, ale to zaledwie kropelka w morzu potrzeb. Niestety duża działka ma zalety, ale i wady. Ale to przecież dobrze wiesz. Ja również będę z uwagą śledzić twoje poczynania, bo już doczytałam że projekt gotowy.
Pozdrawiam.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:18, 02 cze 2015

Do góry
martaibartek napisał(a)
Paweł piękne zdjęcia cudownego ogrodu.
Rabata nad stawem zachwyca!

Napisz mi cos proszę o berberysie orange dream_ czy szybko rośnie, czy jesienią się przebarwia. Co masz za nim sadzone?

Witam Odnośnie berbeysa Orange Dream za dużo powiedzieć nie mogę bo sam mam go od jesieni. Przebarwił się pięknie, teraz listki ma bardzo delikatne i drobne.

Za nimi posadzone są budleje i miskanty Zebrinus. Danusia zaproponowała taki zestaw w Ogrodzie z lustrem.

proximka napisał(a)
Witaj Pawlus. Chodzę trochę po ogrodowisku szukając inspiracji ze względu na to, iż nie stać mnie na projekt ogrodu i znalazłam Twój. Super dobór roślin i trawki, które powoli także u mnie zaczynam stosować.
Widziałam że masz też czosnki, które też chcę wsadzić na jesień. Powiedz mi tylko co później się robi z liśćmi czosnków gdy kwiaty przekwitną, czy one usychają czy trzeba je ściąć. Jestem początkująca w tym temacie?

Jest mi bardzo miło, że ktoś się u mnie inspiruje.
W temacie czosnków też jestem początkujący. Te nad stawem sadzone były jesienią. Liście zaczęły zasychać przed kwiatami. Ściąłem je nisko zanim zakwitły. Teraz zasychają do reszty.

anka_ napisał(a)
Pawle trafiłam do twojego rancza z powodu stawu. Fajnie wyszły te brzegi, choć zapewne ogrom pracy to kosztowało. Mnie dopiero to czeka.

Powinieneś dziękować mamie a nie narzekać. Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała takie 10-letnie nasadzenia.

Wspaniałe zmiany, podziwiam za zapał i z ciekawością będę śledzić kolejne poczynania ogrodowe.

Pracy rzeczywiście było bardzo dużo a efekt i tak nie do końca mnie zadowala. W przyszłości na pewno to dopracuję

Z tymi nasadzeniami mamy rzeczywiście nie jest tak tragicznie. Wystarczy coś podosadzać i od razu lepiej.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 09:16, 02 cze 2015

Do góry
Witaj Pawlus. Chodzę trochę po ogrodowisku szukając inspiracji ze względu na to, iż nie stać mnie na projekt ogrodu i znalazłam Twój. Super dobór roślin i trawki, które powoli także u mnie zaczynam stosować.
Widziałam że masz też czosnki, które też chcę wsadzić na jesień. Powiedz mi tylko co później się robi z liśćmi czosnków gdy kwiaty przekwitną, czy one usychają czy trzeba je ściąć. Jestem początkująca w tym temacie?
Ogród niby nowoczesny ale... 00:10, 02 cze 2015

Do góry
Madziu, jakbyś patrzyła za tymi poidełkami to zerknij jeszcze (jeśli możesz) na producenta (albo dystrybutora) tych czaderskich... Jak to nazwać... podkraników. My właśnie zastanawiamy się co pod kranem zrobić bo ściana świeżo po remoncie... Jakbyś mogła. Chociaż pewnie ceny horrendalne. Zmykam. Pastwić się nie będę ale zwycięski projekt jest dla mnie cudny. To niesamowite że człowiek potrafi coś takiego stworzyć... Dla mnie bomba. We wnętrzach też dominowała kiedyś "pokazówka" ale na szczęście się to zmieniło Chociaż no tak jak piszecie, gusta są różne i każdy czuje się najlepiej w innym otoczeniu. I tego powinniśmy się wszyscy trzymać. Jeszcze raz dziękuję za zdjęcia
Ogród niby nowoczesny ale... 23:55, 29 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Projekt Marcusa świetny, patrząc na inne chyba ten ogród najbardziej do mnie trafił w tym roku I nawet jestem w stanie zaakceptować ten żółty kolor

W przeciwienstwie do inengo forum ten projekt ma przynajmniej na O zwolenników
Ogródek Janiny 10:40, 29 maj 2015

Do góry
Typowa dziewczynka Janinko , wszystkie kochają kwiaty i pozowanie, a przy tym ta ich słodka radość daje nam ogrom szczęścia. Bycie babcią to cudowne uczucie ,a miłość wnucząt do nas jest po prostu bezcenna .Żurawki zapisałam, wrócę jeszcze do twoich zdjęć, może masz podpisaną abym wiedziała która to jest Berry Smothie. Mam tylko dwa gatunki obie ciemne ale jedna przechodzi z bardzo ciemnej zieleni w bordo a druga jest już tylko bordowa. Łatwo je dzielić i zawsze mi się przyjmują. Dwie już są dosyć duże ,a pozostałe jeszcze maleńkie, ale one szybko rosną .Potrzebuję co najmniej 50 sztuk żurawek i tyleż samo traw na obwódki, a gdzie reszta? hi,hi .Spokojnie podchodzę Janinko do tego interesu dozując sobie jednocześnie euforie radości ze skończonych rabat ,jeśli można tak powiedzieć bo podobno ogród nigdy nie jest skończony . Wszak kobieta zmienną jest Masz piękny zarys rabat i nasadzeń sporo równie pięknych roślin .Wiem pracujesz zgodnie z projektem a ja z głowy wszystko biorę różnica szalona. Samodzielnie zrobię tylko przód, a na resztę ogrodu projekt obowiązkowo z tyłem sobie nie poradzę i nie chodzi tu o rabaty tylko tarasy, skarpy itd. które muszą powstać z uwagi na różnicę terenu ..No i mamy dzisiaj słonce Pozdrów mężusia ode mnie, a ciebie cieplutko ściskam
Ogród niby nowoczesny ale... 22:40, 28 maj 2015

Do góry
Projekt Marcusa świetny, patrząc na inne chyba ten ogród najbardziej do mnie trafił w tym roku I nawet jestem w stanie zaakceptować ten żółty kolor
Ogród niby nowoczesny ale... 21:47, 28 maj 2015

Do góry
Kasia...w sumie to fakt...bardzo kolorowo. I fajnie się te kolory łączą.

Ok...to był ogród jak dla nas chyba najfajniejszy - projektant Adam Frost ...w sumie to mamy takie 4 dla nas naj. Pierwszy to projekt amatora...zdjęcia były wcześniej

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:10, 27 maj 2015

Do góry
NOWOCZEŚNIE W DUCHU NATURALISTYCZNYM
Główną rolę zagraja trawy, będzie kilka sztuk większych drzew oraz byliny i krzewy.
Będą czosnki w trawie
Będą jeżówki w trawach
Bbdę też próbowała stworzyć BONSAI z graba przy tarasie.
Co poza tym, będzie gabion a zza niego będą wyglądały trawy i jarzminki.
Zaprojektowany jest też żywopłot z graba (rzadki) prowadzony w formie ściany na rozpiętych linkach, odgradzający warzywnik.
Będą buki i klony tatarskie i tojeść orszelinowata i bukszpany i cisy i hortensje.
Strzasznie mi się podoba to co zostało zaprojektowane i zamierzam to bardzo rzetelnie zrealizować.

Tak sobie wspominałam dziś jak czytałam Twoje początki (choć się nie ujawnualam) i pamiętam jak próbowałaś projektować sama, później przerwa i projekt. Radziłaś się szukałam dobrych rozwiązań a teraz można podziwiać Twoje zdecydowanie i wierność projektowi. Z niezdecydowanej i poszukujacej siałaś się wiedząc czego chcesz ogrodniczką.
Tak mnie wzięło na wspomnienia
Mój ogród pod górkę... 19:01, 27 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

W projekcie mam graby prawie do samego płotu, ale nie zmieściłyby się tam ze względu na sosny i świerki sąsiadów przechodzące do nas nad płotem. Posadziłam tam więc Rh, bo jest dużo cienia i miał być berberys admiration, ale bałam się, że się nie wybarwi w cieniu. Także projekt projektem, a życie życiem. A czemu pytasz, brzydko jest, bo się zestresowałam?

Nie o Rh mi chodziło tylko o te żurawki i carexy przy ścieżce!!!

Rh ładnie
Mój ogród pod górkę... 18:49, 27 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A masz tak w projekcie? Tak od linijki posadzone?

W projekcie mam graby prawie do samego płotu, ale nie zmieściłyby się tam ze względu na sosny i świerki sąsiadów przechodzące do nas nad płotem. Posadziłam tam więc Rh, bo jest dużo cienia i miał być berberys admiration, ale bałam się, że się nie wybarwi w cieniu. Także projekt projektem, a życie życiem. A czemu pytasz, brzydko jest, bo się zestresowałam?
Ogród dla moich synków 13:04, 27 maj 2015

Do góry
Witaj Małgosiu,
projekt bardzo mi się podoba. I styl ogrodu chyba do mnie pasuje Myślałam przez ostatnie 2 lata jakie nasadzenia zrobić i nic mądrego nie wymyśliłam. Teraz , mam nadzieję, wszystko będzie miało "ręce i nogi". Nie wiem tylko, jak będzie z realizacją, bo cały czas strasznie leje i nie da się wejść na działkę. A chwasty rosną ja głupie...
Pozdrawiam deszczowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies