Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 22:12, 14 wrz 2016

Do góry
Widzę że nie tylko ja miewam przerwy na O. Fajnie że czasem jednak coś pokażesz ze swojego ogrodu. Wejście do domu masz pięknie zagospodarowane, białe begonie wyglądają super. Nowa rabata wyszła ślicznie. Pozdrawiam

Ta stipa rzeczywiście piękna, nie żałuj pomyłki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:49, 14 wrz 2016

Do góry
ładne zdjęcia zrobiłas tego prosa, i stipa az świeci
NewLife w ogrodzie 13:08, 14 wrz 2016

Do góry
wiklasia napisał(a)
Berberys, stipa i Red Baron z żurawkami - bardzo mi się to zestawienie podoba, zwłaszcza berberys ze stipą

Dla mnie bardzo jesienne klimaty

Kochana kadry z ogrodu piękne.Limki w pełni życia,u mnie już niemal wszystkie kwiaty poróżowiały. Rozchodniki mam całe trzy-te białe, które przewijają się teraz na forum bardzo mi się podobają-może gdzieś upchnę w przyszłym roku.
NewLife w ogrodzie 12:10, 14 wrz 2016

Do góry
Berberys, stipa i Red Baron z żurawkami - bardzo mi się to zestawienie podoba, zwłaszcza berberys ze stipą
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:04, 14 wrz 2016

Do góry
Marta, ja już tyle razy pisałam, że na różach się nie znam... żeby one, te róże chciały rosnąć do 50-60cm to by było łatwiej. Jednak jak róże wypuszczają ponad metrowe baty i żyją własnym życiem to dla mnie zbyt duży chaos i nieprzewidywalność

Na półkę ja bym serbów nie sadziła - wielkie rosną i efektu stożka nie utrzymają. Płytki system korzeniowy rozpanoszy się na półce i wszelaką wodę będzie spijać I ten ich kolor...
W róże bym dała cisy, buksy, róże, bordowy buk (odgrywa tu kluczową rolę), lawendę, niską perovskię, stipę. Wiosenne cebulowe pomijam bo to ulotny, sezonowy efekt.

Zimą zostaną cisy, buksy, półkule ściętej lawendy, stipa, srebrne gałązki perovskii i patyki róż. Zimą i tak w domu siedzi się, to bez przesady... mozna na upartego na patykach róż zawiązać kolorowe kokardki Każdy kto ma róże ma zimą patyki...
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:39, 13 wrz 2016

Do góry
Wdepłam i przepadłam
Cudowne robisz fotki. Bardzo mi się podobają.
Ogród masz piękny. Połączenie rozchodników z rozplenicą...mega a stipa...brak mi słów.

Ślicznie!!!
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:50, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kwitnąca stipa w promieniach zachodzącego słońca cudna

Akurat to zdjęcia o poranku
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:44, 13 wrz 2016

Do góry
Kwitnąca stipa w promieniach zachodzącego słońca cudna
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:20, 13 wrz 2016

Do góry
Pawlus napisał(a)

Za to stipa samosiejka szaleje aż miło. Zasłoniła jeżówki.

A ja bym chciała wiedzieć co się robi żeby mieć taką piękną stipę?))))))
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:14, 13 wrz 2016

Do góry
Znowu wracam po przerwie, zdjęć nie mam kiedy zrobić, mam tylko kilka z soboty. Jutro będzie obszerniejsza sesja

Hortensje w tym roku beznadziejne, sucha wiosna, deszczowe lato i są jakie są...

Za to stipa samosiejka szaleje aż miło. Zasłoniła jeżówki.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:57, 13 wrz 2016

Do góry
isia33 napisał(a)

Dzięki. Warto było się pomęczyć, wyszło świetnie. Jeżówki będą wyglądały dobrze, a i ta stipa też robi swoje

Stipa pewnie i tak wymarznie ale szałwia tam szaleje. Od 3 miesięcy kwitnie bez przerwy, nawet nie przycinałem.
Ogród niby nowoczesny ale... 12:36, 13 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Stipa pożre Ci bukszpany, wymieniłam ja na hakone. Uwielbiam te limonkowe jezówki!

A niech pożera
Madżen...ja na bierząco staram się te młode siewki wyrywać i wywalać.

ewa004 napisał(a)

No nie Matrona .
A czemu sie tak na nią uparłaś ? u mnie ona sie rozłazi jak flaki i wcale nie jest dla mnie ładniejsza od tego zwykłego.
Mam dwie kepy ,jak chcesz mogę z kilka gałązek ci skubnąć i liścikiem miłosnym nadać

Potrzebuję ciemnego rozchodnika dlatego się uparłam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:39, 13 wrz 2016

Do góry
HAniu:
Półka w lipcu (07.07.)

Nie ma tam już świerka (tego, na który akurat leje się woda) i buksów (zamalowałam je zresztą robiąc z nich lawendę), doszła stipa.

ZWRÓĆCIE UWAGĘ NA WIELKOŚĆ CISÓW !

fioletowy- lawenda
Czerwone kółka i prostokąty- róże

i we wrześniu (12.09)

żółte- róże
zielone- cisy (wielkość!!!)
czerwone- stipa
fioletowe- lawenda
jest tam jedna szałwia (musiałam potraktować półkę jako przechowalnik, bo mi się w przechowalniku nie zmieściła, a miałam ją na balkonie w donicy)

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:25, 13 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Martuś, na różach się nie znam, ale jak podczytuję u Madżenki dyskusje i dylematy z doborem odcieni róż etc. to myślę, że do żółtych można by kremowe dopasować, lub białe róże z żółtym środkiem. Wszystko zależy od tego jaka to żółć.

No właśnie- te moje w zależności od stadium kwitnienia- im bardziej rozkwitłe, tym bardziej jasne.
Taka myśl- tych żółtych jest pięć- każda inna w dodatku. To nie tak dużo. Te na pniu (zakładając, że przeżyją zimę) mogłabym dać albo na tyły, albo do donic- na tej półce nie wyglądają wg mnie dobrze, bo pokrojem są zupełnie inne- gdyby różniły się tylko odcieniem, to pal licho.
W konsekwencji zostaną trzy żółte (wprawdzie nadal każda inna ) ale gdyby dokupić większą ilość kremowych i posadzić jakoś "w łuku" albo w miarę wzdłuż murku (murek jak wiadomo idzie jak chce i raczej po skosie niż po łuku), to ten żółty stanowiłby tylko trzy kropki?
I coś z tyłu widzę koniecznie potrzebę- chyba ze dwa rzędy tam się zmieszczą. Plus przed różami lawenda, stipa (lawenda również "między")? A może przed różami kulki buksowe?

Nie chcę mimo tego, że do róż mam stosunek ambiwalentny się ich pozbywać, bo ogólna koncepcja półki-różanki mi pasuje. Chc to tylko poukładać, uzupełnić.

H E L P ! ! !
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:58, 12 wrz 2016

Do góry
Mikserowa stipa ma się tak
Ogród z rzeźbą 20:54, 12 wrz 2016

Do góry
omelka1 napisał(a)
Witam.
Piękny ogród, pięknie fotografowany.Na pewno będę tutaj częstym gościem.

Omelko, bardzo dziękuję za rewizytę. Jak widzisz moje stipy jeszcze malutkie.

Wszystkich, którym podoba się ta stipa zapraszam do Omelki na stronę 46.
Trafiłam tam dzisiaj przypadkiem a tam cudnie kwitnąca ta trawa w wielkich kępach.
Ogród z rzeźbą 20:38, 12 wrz 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Fajna ta stipa ☺ czy z nasionek można ją wysiewać?

Mirko, nie mam bladego pojęcia. Ja nigdy nic nie wysiewam.
Ogród z rzeźbą 20:37, 12 wrz 2016

Do góry
A to stipa a nie trzcinnik ??
Ogród z rzeźbą 20:31, 12 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A teraz już trochę mniej artystycznie:

Fajna ta stipa ☺ czy z nasionek można ją wysiewać?
Ogród z rzeźbą 20:25, 12 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Kochani, trawkowej prezentacji u mnie ciąg dalszy.
Teraz w roli głównej kwitnąca właśnie Stipa brachytricha, zdjęć będzie sporo, bo tak mi się nacykało:

O właśnie. A ja dziś przypadkiem trafiłam na tą stipę i się nad nią zastanawiam. Prawdę piszą że zimuje bez problemu? Wysoka jest bez kwiatów?

Hibiskus możesz sprawdzić nazwę. W Pęchcinie mają French Cabaret Pastel i ponoć kwitnie 2 miesiące. Czy Twój też tak długo kwitnie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies