Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój jest ten kawałek ogrodu 11:19, 19 wrz 2016

Do góry
I stipa. Niesforna, niepokorna, nieuczesana i nieprzewidywalna - pojawiała się w różnych miejscach w ciągu lata, ale i tak ją uwielbiam.

Ogród z pergolą 21:07, 18 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Aga szkoda że Cię nie było,byśmy sięwkońcu poznały
Łukasz ile sezonow masz u siebie i jak sięje tnie w takim razie zeby dobrze było?

czy jakiejś dobrej duszyczce z forum nie zawadza za duzo perowski??

kupiłam morning light bo dobrą cenę wycegocjowałam to zrobiłabym rabatę z nimi..plan mam, 2 Artemisy, ml, perowskia,lawenda i stipa

jakbysmy sie spotkaly w przyszlym roku to mam pare siewek
Ogród z pergolą 20:56, 18 wrz 2016

Do góry
Aga szkoda że Cię nie było,byśmy sięwkońcu poznały
Łukasz ile sezonow masz u siebie i jak sięje tnie w takim razie zeby dobrze było?

czy jakiejś dobrej duszyczce z forum nie zawadza za duzo perowski??

kupiłam morning light bo dobrą cenę wycegocjowałam to zrobiłabym rabatę z nimi..plan mam, 2 Artemisy, ml, perowskia,lawenda i stipa
Malutki pod lasem 14:09, 18 wrz 2016

Do góry
Aniu tak rzadko do Ciebie zaglądam ale dzięki temu zmiany bardziej zaskakują. Zdjęcia zakupów bardzo lubię będziesz zwracać te małe tujki? Śliczne masz lawendy, super kuleczki uformowałaś. Stipa gruuuba
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:32, 18 wrz 2016

Do góry
Izka napisał(a)
A cz ja mogę liczyć na jakoś podpowiedz, wrzuciłam post na str 546

Ja tu widzę proste linie.

Aby przymaskować rynnę, bo szpeci posadź pnącze, ładna różę pnącą z klemaitsem albo bluszczem (1)

Na tle ściany posadź jednakowe drzewka pienne np. miłorzęby Mariken (4). Albo szczepione śliwy dziecięce z bordowymi liśćmi.

Jeśli miłorzeby to kule z tyłu borodowe, fioletowe lub burgundowe (berberysy Bagatelle, Admiration, Concorde (2 i 5)

Między nimi w tle miskany 'Morning Light' (6).

Z przodu białe hostki lub Carex 'Evergold' (3)

Przed "5" -tką Stipa tenuissima, z jeżówkami jesli słońce albo japońskimi zawilcami i turzycami zamiast ostnicy - jeśli półcień.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:32, 18 wrz 2016

Do góry
Jesienią ogród pięknieje dzięki kwitnącym i żółknącym trawom. Dużo ich u mnie. Rosną jako element bardziej swobodnych niż uporządkowanych kompozycji. W takiej roli lubię je najbardziej. Mam sporo Gracilismusów, Morning Light, Malepartusa, Zebrinusy, Dronning Ingrid, Variegatus, Silberfeder. Oprócz miskantów są jeszcze kostrzewy prosa rózgowate,trochę turzyc, imperata, trzcinniki oraz rozplenice Hameln i większa Paul's Giant. W tym roku pojawiła się eksperymentalnie stipa. Jest ze wszystkich obecnych w ogrodzie traw najbardziej subtelna. Nie rośnie zbyt wysoko. Pojedynczo trudno ją dojrzeć, a w masie na niewielkim obszarze u mnie nie występuje. Jakoś nie zapałałam do niej miłością. Jeśli przezimuje i się wysieje to dobrze. Jeśli nie, płakać za nią nie będę. Moje gliny to nie jest jej wymarzone stanowisko.

Nasiona 21:21, 17 wrz 2016

Do góry
Kamila podaj mi swój adres na pw, pozbieram co będzie, na pewno mam mnóstwo nasion kosmosów diabolo na ten moment i kolorowych- tj różowych i białych, będą też nasiona jeżówek różowych i liatry kłosowej różowej, szałwia omszona fioletowa, ewentualnie stipa jeśli coś się uda jeszcze zebrać.
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 21:18, 16 wrz 2016

Do góry
omelka1 napisał(a)

To jest Stipa brachytricha.
ona zimuje?

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 21:03, 16 wrz 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Piękna ta stipa.

To prawda podoba mi się coraz bardziej mimo że w ubiegłym roku nie byłam do niej przekonana.
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 21:00, 16 wrz 2016

Do góry
Piękna ta stipa.
NewLife w ogrodzie 20:46, 16 wrz 2016

Do góry
wiklasia napisał(a)
Berberys, stipa i Red Baron z żurawkami - bardzo mi się to zestawienie podoba, zwłaszcza berberys ze stipą

zoja napisał(a)
lubię te Twoje zestawienia
ja posadziłam hortensje unique na przemian z pink lady (obie kupowane w B) a ponieważ nierówno kwitną to nawet nie jestem w stanie ich porównać i stwierdzić czy się różną
rozchodnika tak pocięłaś, że ciekawa jestem jak dalej będzie rósł - nie mam z nim takich doświadczeń...

Miło mi, że coś, co mi ciągle siedzi w głowie i według tego pomysłu wyłącznie robię moje rabatki. Nawet, gdy staram się coś zgapić z Ogrodowiska, to i tak potem wychodzi "po mojemu".
Zojka - ja też swoje Unique kupowałam w Biedrze
Kawa napisał(a)
ślicznie
a rozchodniki się przyjmą
u mnie nawet z ułamanych pizdryków wychodzą
Kamila myślisz, że tak drastycznie potraktowane mają szansę? Ponoć takie właśnie są. To się okaże. Jak nie zechcą u mnie rosnąć, to niech spadają Jak ja lubię Twój Avatarek
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 20:40, 16 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Agata co to za trawy z tymi wielkimi kwiatostanami?

To jest Stipa brachytricha.
Kulą w płot 11:29, 16 wrz 2016

Do góry
Tak te rabatka u Ciebie nabrała szlachetnego wyglądu. Kuleczki pięknie wygladają na rabacie. I jakie śliczne jeżówki. Co do żurawek na obrzeżu to mnie się podoba. Wspólgrają z resztą koloru w tle.

Psiamama napisał(a)
Wiola jest się czego bać zamuldałaby cię na śmierć
Fajnie, że donice się podobają takie tam...

Mam pytanie, pytania
Czy to siewki stipy? Mam ją pierwszy rok więc nie wiem. Jeśli tak to zostawić je? Na wiosnę wzejdą?
To nie stipa na 1000%. Mnie to wygląda na najzwyklejszą trawę. Nic szlachetnego.
Księżycowy... 09:22, 16 wrz 2016

Do góry

A preria to w takim stylu:
https://www.google.pl/search?q=preria&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiH4aut5ZDPAhVDCBoKHRXyDpYQ_AUICCgB&biw=1600&bih=740#imgrc=8KMUMWN1QQzH6M%3A

to stipa by sie przydała...

Ja też dumam nad takim założeniem, część roślin będzie miało linie podlewającą, ale resztę trawnika myślałam zamienić na ogród preriowy.
Moimi typami roślin są : rozchodniki, macierzanki, krawawniki, berberysy....
W wielu projektach są jeżówki i monardy, ale u mnie jak nie dostaną pić to smętnie listki zwieszają... jakoś mi się one nie widzą zatem w miejscu gdzie podlewać zamierzam co tydzień lub dwa zależnie od pogody.
Aga gdzie chciałabyś stworzyć takie miejsce?

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:34, 16 wrz 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Kaśka głowa do góry, napiszę Ci że dziś wstałam z łóżka -niby się cieszyć bo leżę w nim z mężem, tylko kurna oboje mamy angine 40st do wczoraj, zero popędu, rozpędu itp... NIGDY NIE CHOROWAC RAZEM Z MĘŻEM. Szlak by trafił. Taka ładna pogoda a tolu dooopa. Do tego młodsza pociecha z rodzicami bo przeziebiona. No czy może być gorzej?

Piękne proso, stipa, a najbardziej mnie urzeka spójność w jaka to stronę zmierza. No i Ty wiesz Twoje ogrodzenie to moje marzenie a i pergola.
Cmok

Na chwile mi lepiej I to nie porównując mój stan do Twojego Współczuje choróbska, I Twojego a przede wszystkim Tobie choróbska mężowego

Miło mi bardzo że Ci się podoba u mnie Cmok
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:31, 16 wrz 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
pięknie ta stipa się u Ciebie prezentuje Katarinka i w rzeczce jak urosła ładnie pamiętam zdjęcia chyba z wiosny czy wczesnego lata jak takie maluszki sadziłaś
i proso kurcze no faktycznie dobrze wygląda!
A Twoje Polinka czemu w kompostowniku?! Dopytuje, żebym przez zimę się nie nudziła

Goły girku Pamiętasz maluszki stipowe w kamykach? jak to możliwe jak nie były widoczne nikt nie wierzył że tam są buziaki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:12, 15 wrz 2016

Do góry
Kaśka głowa do góry, napiszę Ci że dziś wstałam z łóżka -niby się cieszyć bo leżę w nim z mężem, tylko kurna oboje mamy angine 40st do wczoraj, zero popędu, rozpędu itp... NIGDY NIE CHOROWAC RAZEM Z MĘŻEM. Szlak by trafił. Taka ładna pogoda a tolu dooopa. Do tego młodsza pociecha z rodzicami bo przeziebiona. No czy może być gorzej?

Piękne proso, stipa, a najbardziej mnie urzeka spójność w jaka to stronę zmierza. No i Ty wiesz Twoje ogrodzenie to moje marzenie a i pergola.
Cmok
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:32, 15 wrz 2016

Do góry
pięknie ta stipa się u Ciebie prezentuje Katarinka i w rzeczce jak urosła ładnie pamiętam zdjęcia chyba z wiosny czy wczesnego lata jak takie maluszki sadziłaś
i proso kurcze no faktycznie dobrze wygląda!
A Twoje Polinka czemu w kompostowniku?! Dopytuje, żebym przez zimę się nie nudziła
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:56, 15 wrz 2016

Do góry
Dziewczynki kochane, bardzo wam wszystkim razem dziękuję za miłe słowa Bardzo, bardzo mnie to naprawdę cieszy i przyznam się, że podnosi na duchu bo ostatnio troszkę zwątpiłam w to co robię. Porażka hortensjowa najbardziej mnie przybiła.

Juziek, jak ślicznie wygladasz nawet z tym ozorkiem
W sobotę zrobię fotkę rozchodnikom, skubane jakby chciały a nie mogły. Tam chyba do kitu ziemia jest. Wiosną muszę ją wzbogacić mączka bazaltową i gawienkiem.
Diamantino u mnie zakwitła chwilę po vanillkach i kwiaty ma ogromne i dość sporo jak na młody krzew ale nie wybarwiają się ładnie i już zaczynają zasychać.
Chyba zrezygnuję z hortensji w tym miejscu, za dużo miejsca zabiera innym roślinom.

Siakowa, to rozchodnik Dark Red. Fantastyczny ma kolorek prawda?

Beatko, na rabatach pod kamykami nie mam agro, wyrzuciłam w całości. Jest tylko wzdłuż wiazdu i między ażurami ale i tam będę ją usuwać. Teren jest z górki i przy chodzeniu trochę się osypuje. Jak część wbije się w ziemię to myślę że kamyki bedą stabilniejsze. To jest dość spory kaliber (nie wiem czy dobrze pamiętam - 3:6)i nie trzeba było grubo go kłaść. Około 5 cm.

Frontowa leży, czeka na pomysły
Z przesadzaniem czekam do wiosny bo wszystko muszę stamtąd wyprowadzić, krokusy wykopać, trawki i żurawki podzielić bo teraz na jesień troszkę się boję przeprowadzac takie operacje.
Kule betonowe wcześniej były przy kostrzewach ale teraz lepiej im przy rozplenicy Trochę mi nie wyszły, takie poskubane lekko są Muszę się lepiej postarać przy produkcji następnych

Kokoszko, szalenie mi miło
Ta trawka przy rozchodnikach to moja nieszczęsna stipa Trochę mi się nie udała, zaczynają nieśmiało kwitnąć ale prawie niezauważalnie więc efektu "świecących traw" nie ma

Zawitko, to rozchodnik Dark Red a ten z przodu sztuk raz (przed lawendą) to Dynamit.

Oluś, ten zestaw to nieudolnie skopiowany pomysł Sylwii

Iwonko, fajnie się poczułam czytając to co mi napisałaś, dziękuję bardzo Z tym konkursem pocisnęłaś ale naprawdę bardzo mi miło, że Ci się podoba
Pozdrawiam
Księżycowy... 17:20, 15 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
O, to ja poproszę przepis na dżem z cukinii...uwielbiam, jem kilogramami
A preria to w takim stylu:
https://www.google.pl/search?q=preria&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiH4aut5ZDPAhVDCBoKHRXyDpYQ_AUICCgB&biw=1600&bih=740#imgrc=8KMUMWN1QQzH6M%3A

to stipa by sie przydała...

Składniki na 10 słoiczków o pojemności 0,2 l:

• 2,5 kg obranej, już bez pestek cukinii
• 0,5 kg cukru
• 2 galaretki cytrynowe
• skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
• cukinię umieszczam w garnku, podlewam wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
• jak już kawałki cukinii są miękkie, gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i zmiksować na gładką masę
• dodać cukier, galaretki, wymieszać
• dodać skórkę i sok z cytryny
• gotować wszystko razem około godziny
• gorące nakładać do słoików

A z tą prerią, to mam nadzieję, że aż takie susze nas nie czekają. Raczej coś w tym stylu...

https://pl.pinterest.com/agnestu/preriowa/

Ale tak, stipa by się przydała, dużo stipy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies