Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:02, 10 wrz 2013

Do góry
makkasia napisał(a)
Pozdrawiam, miałam kłopoty z netem, wszystko nadrobiłam.i rzeźba i spotkanie, całą resztę
Kiedy byłam w W-wie w lipcu zachwyciłam się podzamczem, i prywatnymi tarasowymi ogródkami pełnymi hortensji. Warszawa jest coraz piękniejsza

Wiem o które ogrody chodzi, mam je na zdjęciach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:00, 10 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ponieważ Magda G uwielbia cięte kwiaty i wianki a ogród to nie jest jej hobby Musowo Danusiu zmienić te dekoracje

U niej nie będę zmieniać ale u siebie i owszem, mam całkiem przewrotny pomysł, ale na następną wiosnę, teraz tylko niewielki lifting wykonam Marzenko

Aż mnie korci żeby przekopać i usunąć trawnik za garażem hehe, ale "bojam" się, że sama nie dam rady...z chłopakami nie lubię, bo ich za dużo i każdego z osobna "muszem" ogarniać, co mnie przyprawia o stres wielki.

Dzisiaj pociachałam prawie po nocy kanty, znowu trawnika jest mniej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:58, 10 wrz 2013

Do góry
Aneczko, dziękuję za odwiedzinki u mnie.

Wiele osób z Ogrodowiska które lubią pracować mocno w ogrodzie, odmieniły jego oblicze na lepsze. Co i raz będziesz trafiała na takie ogrody u nas. Ucz się i zakasuj rękawy. Stworzysz swój raj.
Aneczkowe marzenia 21:58, 10 wrz 2013

Do góry
Aneczko, dziękuję za odwiedzinki u mnie.

Wiele osób z Ogrodowiska które lubią pracować mocno w ogrodzie, odmieniły jego oblicze na lepsze. Co i raz będziesz trafiała na takie ogrody u nas. Ucz się i zakasuj rękawy. Stworzysz swój raj.

Marzenie o... 21:56, 10 wrz 2013

Do góry
Ja bym dała między kulkami jednak cosik, niskie musi być i najlepiej żółte. Ułożone falami lub wachlarzem jak wrzosy i wrzośce.

Nawet i żurawki mogłyby być, tylko już nie żółte, bo nie wytrzymają.

Ilex będzie za wysoki, może być trzmielina ale musi być cięta "po ziemi"
Dla odmiany czas na zmiany... 21:52, 10 wrz 2013

Do góry
Tuje posadź nawet co 50 cm jeśli są małe.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 21:46, 10 wrz 2013

Do góry
Skoro są drzewa liściaste jak i iglaste bardziej praktyczna będzie kora. Łatwiej jest z niej wybrać liście, nawet nie trzeba dokładnie, bo po zimie znikną.
Kora grubiej wysypana starczy na kilka lat - gdzieś 3-5, nie zacznie się psuć - co najwyżej zanikać

Co do żwiru:
Gardenarium napisał(a)

Jeśli grubość będzie miała 5 cm żwiru to 100 kg na 1 m2.

Powierzchnia razy grubość warstwy razy 2.
Przykład 1m2 x 0,05 = 0,05 m3 x 2 tony = 0,1 tony= 100 kg.

1 m3 żwiru to około 2 tony

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:43, 10 wrz 2013

Do góry
Brakuje mi żółtego koloru, dla rozweselenia - dodałabym żurawki albo trzmieliny do donic żeby zwisały.
Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 21:42, 10 wrz 2013

Do góry
Niesamowite kolory na bylinowej rabacie, a zdjęć nawet za mało Wklejaj więcej.
Metamorfozy ogrodowe 21:23, 10 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie czary, to moja osobista improwizacja bez projektu... kupuję - zwożę, - ustawiam - sadzimy i jest

Pięknie wyszło
...ja też kupuje,zwożę,ustawiam,sadzę i...po jakimś czasie wykopuję,bo to nie to...ech
Aneczkowe marzenia 21:12, 10 wrz 2013

Do góry
Podpowiadam Ci odnośnie wyboru roślin do ogrodu, niedawno skondensowałam wszystskie moje porady w jednym artykule, korzystaj, to nie popełnisz błędów.

Nie kupuj w necie, najlepiej widzieć co kupujesz.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/366-jak-kupic-zdrowe-rosliny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:39, 10 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To samo Aniu mówiłam macając te tuje, zapytaj Irenki, gdybym ja to urządzała byłoby o niebo lepiej O dwa nieba nawet

tak właśnie myślę, jak Ty byś się za to zabrała, to każdy by się zatrzymał popatrzeć, bo byłoby wyjątkowe!
A ja się męczę, już mi głowa spuchła, szukam lampy do wewnątrz domku, tyle tego jest i nie umiem się zdecydować
opowieści miałaś niezłe, zatem i gość wyjątkowy
Małymi kroczkami do celu... 11:47, 10 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tu gdzie znak zapytania - wielka kula z cisa lub bukszpanu.

Witam Pani Danusiu, bardzo mi miło,że Pani tu zaglądnęła
Cyprysik Lawsona 'Ivonne' 00:29, 10 wrz 2013

Do góry
Konieczne lepsze zdjęcie.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:53, 09 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie oglądałam, Witek mówił że jest, ale nam dekoder się spalił

Nic się nie przejmuj Danusiu Obejrzysz sobie w wolnej chwili w internecie, jak będziesz miała chęć. I tak wszystko widziałaś na żywo
Ogród przydomowy - Hosty 23:37, 09 wrz 2013

Do góry
Brązowe turzyce niech zostaną a za nimi te miskanty, będzie z góry ładny widok. Teraz też jest, ale będzie trochę "rozbielone"

W kwadraciku pod wiązem można dać 4 hosty białe np Fire &Ice, jako drzewo w ramach. Chyba, że tam już coś jest, ale chyba żurawka bordowa jest za ciemna Pozdrawiam również. Dziękuję za odwiedzinki u mnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:33, 09 wrz 2013

Do góry
Dziękuję za wielką kulę, moje marzenie, właśnie zaprojektowałam ogród z taką kulą, inspiracja Bury Court.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:32, 09 wrz 2013

Do góry
Miałam gościa, wypiliśmy nalewkę, no ja niekoniecznie, bo kieliszek białego winka i wesoło było. Opowieści były o mrówkach niosących człowieka i hienach, które wchodziły w drogę lwom... Ależ ta przyroda jest fascynująca.

Wolę świat roślin, ale o zwierzętach też czasem lubię posłuchać
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 22:01, 09 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie oglądałam, Witek mówił że jest, ale nam dekoder się spalił

Danusiu tutaj można zobaczyć http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/ogrod-pelen-host-i-jezowek-odc-460,876731.html
Wszystko o czym ... Marzysz 21:38, 09 wrz 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Na pnie bluszcz, na spód runianka, barwinek, irga 'Major'... co wolisz. Oba się szybko rozrastają, a będą utrzymywać wilgoć.Może obwódka po całości z bukszpanu? W środku rododendrony. Kilka sztuk, ale tak żeby zrobił się busz. Najlepiej jakbyś przed wsadzeniem poszukała obornika, najlepiej końskiego, dobrze spróchniałego i zaprawiła w dołki, po zmieszaniu z np. torfem, albo próchnicą kwaśną jeśli masz dostęp. Nie żałuj na ściółkę. W tym miejscu musi być min. 10 cm przekompostowanej kory, kompostu, obornika... Tylko pod RH mniejsza warstwa, żeby korzenie oddychały. To by był największy wydatek, bo nawadniania nie widziałem...
Z takich roślin ozdobnych sezonowo to np parzydło leśne mogło by być. Myślałem o rodgersji, ale odpada bo pod sosnami sucho. Hosty jak najbardziej, ale jako pojedyncze punkty rozświetlające kompozycje, bo musisz pamiętać, że zanikają na zimę. Można je wsadzać np. po trzy w trójkącie w tych samych odmianach. Najlepsza chyba 'Fire and Ice'. Jeśli chodzi o paprocie to tylko coś typu wietlica japońska, bo inne byłyby za duże. I tych minimum 5 sztuk, żeby był efekt.
Z krzewów mogą być choiny kanadyjskie 'Jeddeloh'.
Polecam Ci ogród inteligentny realizacji Gardenarium. Bardzo dobra inspiracja do tej rabaty.

Filip, dziękuję z całego serducha
Obornik koński mam, bo w pobliżu mamy stadninę, będzie jak znalazł!
O bluszczu na pniach sosen też juz myslałam, czyli nie jest ze mną tak całkiem źle
Super rady, na pewno wykorzystam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies