Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:06, 18 cze 2016

Do góry
I jeszcze ten chyba galas

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:05, 18 cze 2016

Do góry
Witam,

Na niektórych przyrostach jest takie białe lepkie coś, niektóre przyrosty są lepkie ale bez tego białego, ponadto znalazłam chyba jednego galasa i jakąś mszyce na tym lepkim przyroście. Zdjęcia poniżej. Poza tym sypią się od dołu zeschnięte igły .

Czy na te mszyce(co prawda tylko jedna znalazłam, ale mam tylko pseudo lupę niestety) mogę psikać HT, którą mam na pomidory i poziomki oblezione mszycami? Czy trzeba już jakiś Mospilan czy coś?

Dziękuję

Bawarka 07:35, 18 cze 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)

Szukam nazwy tej rosliny... gdzies ja zgubilam a bardzo mi na niej zalezy, moze ktos podpowie ? Kiedys przywiozlam ja z Hiszpani, rosla tam jak pokrzywa, pozniej raz jedyny kupilam jej mniejsza odmiane u ogrodnika. Nazwa gdzies mi sie tam na koncu jezyka placze ale... Pomocy
Kwiatki wygladaja jak wieksze stokrotki, takie astrowate z zoltym srodkiem, listki miesiste, soczyste, na pustyni zwierzeta i ludzie zrywaja liscie aby ugasic pragnienie. Sok bez smaku ale naprawde gaszacy pierwsze pragnienie

To zapewne coś z przypołudnikowatych.
zdjęcia
Rododendronowy ogród II. 07:32, 18 cze 2016

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogdziu świetne filmiki mam też Bartzella ale jakby miał większe i cięższe kwiaty niż Twój, musiałam podpierać łodygi

Bogdziu jak się nazywa ta piwonia, miała być Green Hallo

Ty masz dłuzej Bartzelle, moja ma drugi rok a zakwitła pierwszy raz. Miałam nadzieje ze kwiaty potrafia sie utrzymac bez podpierania ale jeden kwiat i mojej musiałam podpierac. Co do piwonii z drugiego zdjecia na Green Hallo nie wygląda , gdyby płatki były białe to do Eweliny podobna, a może to poczetek kwitnienia to Ewelina tez jest zaróżowiona.
Ogród wśród pól i wiatrów 07:27, 18 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Jolu u mnie przez te wiatry rośliny tragicznie wyglądają, surfinie jakieś oklapniete, wszystko oklaplo, mam nadzieję,że jutro już się to wszystko uspokoi. Widzisz mówiłam,że huśtawke może porwać u nas sprawdzają się tylko drewniane meble ogrodowe.

Huśtawka musiałaby być drewniana albo metalowa ale na stałe zamocowana w ziemi. U mnie na placyku granitowym takie rozwiązanie odpada. Kurczę.. no nic, muszę po prostu kłaść ją daleko od roślin, żeby w razie wichury ich nie uszkodziła. A samej huśtawce nic się nie stało, ona jest masywna.

A dziś już widzę spokojnie na zewnątrz, to pewnie nasze rośliny odżyją
Dobrze jednak, że je wczoraj porządnie podlałam, bo deszczu nie widać.

Ogród wśród pól i wiatrów 07:18, 18 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Wszystkie liście od dołu obrywasz. Choroba zaczyna się od liści. Dodatkowo jesli masz tak gęsto nasadzone pomidory to trzeba wilki wyłamywać (te młode gałazki wyrastające w kącikach łodygi i liscia).

Pomidor od spodu musi mieć przewiew. Wszystkie liscie pod gałązką owocową trzeba delikatnie wyłamać i nie przejmować się krytyką "znawców", że masz łyse pomidory

Tak coś czułam, że muszą mieć przewiew. Te tzw. wilki od początku wyłamuję,
a teraz będą stopniowo wyłamywać dolne gałązki.

Dzięki Toszka za informację
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:33, 18 cze 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Przeleciałam po ogrodzie, wszystko pięknie wygląda, a najbardziej spodobał mi się gość poniżej. Powiedz mi czy w pierwszym sezonie Ty swoje katalpy okrywałaś na zimę?

Nie okrywałam ich nigdy
ale podcięłam je w zeszłym roku jesienią, jak październikowy wtedy chyba mokry śnieg przygiął mi je do samej ziemi i niestety jedną obcięłam za krótko i nie przeżyła....niedawno ją wymieniliśmy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 05:53, 18 cze 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Każdy kadr ogrodu piękny ale ten niepowtarzalny
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:47, 18 cze 2016

Do góry
Janowiec też oszalał
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:44, 18 cze 2016

Do góry
i trochę zbliżenia na te niepozorne by się wydawało kwiaty

czerwony wiciokrzew dopiero w pąkach

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:42, 18 cze 2016

Do góry
Wiciokrzew w tym roku zaszalał. Olbrzym i do tego cały w kwiatach
Zapach niesamowity - zwłaszcza wieczorem

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:31, 18 cze 2016

Do góry
Kształt i budowa pojedynczych kwiatów niesamowita!
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:28, 18 cze 2016

Do góry
Zaczynają kwitnąć ostróżki (też pierwszy sezon)

Niesamowity jest ten błękit
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:24, 18 cze 2016

Do góry
I olbrzymie czerwone maki zakwitły po raz pierwszy
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:03, 18 cze 2016

Do góry
I jeszcze dzisiejsze ujęcie Shirley Temple
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:54, 18 cze 2016

Do góry
Kupiona również w tym roku piwonia 'Karl Rosenfield'okazala się bardzo podobną do tej tradycyjnej starej różowej piwonii

Niestety jasnoróżowa piwonia (muszę sprawdzić jej nazwę i zapisać ku pamięci) miała pąki ale w dziwny sposób zatrzymały się w rozwoju i niestety zaschły Mam nadzieję, że w następnym roku będę mogła się nimi cieszyć
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:47, 18 cze 2016

Do góry
Kupiona w tym roku piwonia 'Shirley Temple' pokazała już swoją urodę. Jest piękna...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:39, 18 cze 2016

Do góry
Powoli kończy się czas piwonii. Uwielbiam te kwiaty - szkoda tylko, że tak krótko kwitną. Niestety w tym roku najpierw ulewny deszcz, a teraz upał i wiatr jeszcze skróciły ten czas
Tradycyjna różowa (niezawodna)

jak widać nie tylko ja zachwycam się piwoniami
Ogród Margoth 00:38, 18 cze 2016

Do góry
C.d.

Ogród Margoth 00:37, 18 cze 2016

Do góry
A było tak ładnie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies