Rozpoznawanie chorób i szkodników
21:50, 15 lip 2016
Ktoś lub coś podjada moje rośliny, najbardziej funkie, młode hortensje, rododendrony i żurawki. To slimaki, opuchlaki - jak to zwalczać?

Ekstremalne zjawiska pogodowe mamy już chyba za sobą. Ogród otrzymał spora dawkę wody. Rośliny odżyły.
Byłam dzisiaj w pobliskiej szkółce rozejrzeć się za następcą glediczji. Nie pasuje mi tam nic formalnego. W szkółce były klony zwyczajne Drummondii- szczepione i klon pensylwański. Wybrałam tego drugiego ze względu na ozdobną zimą korę i bardziej nieregularny pokrój. Glediczja Sunburst powędrowała na zapłocie. Miejsce pęknięcia zasmarowałam maścią ogrodniczą i przewiązałam taśmą. Może przeżyje.
![]()
![]()
A i róza jaka wypasiona w dole, powojniki w górze i morze floksów i lilii... ale tam musi pachnieć ..
Piekny przedogrodek !
Gratulacje dla Córy!
Dokładnie o tym myślałam .. pamiętam jak kupowałaś..
Sprawdziłam to Ty kupowałas więc faktycznie pewnie go masz i o tym pisałas
W Wojsławicach wycinają liście dość szybko...
Myślę ze bez szkody dla roślin ale jakos tego nie robie za to wycinam przed zima liscie irysów syberyjskich.
Mnie też ominęło.. spadło do kupy ok. 3cm wody..dobre i to.. w końcu 3 wiadra na metr.. ale na potrzeby to trochę mało.. pocieszam się, że podlało w sam raz.. i nie narobiło strat. jak oglądam Gdańsk.. to wszystko tam pływa.
Mnie w tej chwili więcej wody nie potrzeba , nie mam jej ani za mało ani za dużo ale co bedzie dalej nie wiadomo.
Żaden liliowiec tak pięknie nie rośnie jak ten od Ciebie, z jednej sadzonki mam kępę tak wielką, że żadne nie jest tak wielki. Rośnie w cieniu, w zbitej glinie ( a tego liliowce nie lubią) , kwitnie co roku jak szalony.. i dobywa coraz to nowe obszary wkoło. Nawet już nim się dzieliłam..
Ja go bardzo lubie i wiele osób o niego prosi , no popatrz jaki jest piękny.
![]()
![]()
![]()
Co do nastepnego zdjecia to lepiej by było zeby tam nie było świerka ale juz sie go nie da przesadzic.Najpierw nic tam nie sadzilismy bo jest rozcieńczanie z oczyszczalni ścieków ale jak zaczęło brakowac ziemi to i na oczyszczalni posadziłam rośliny.
To jest rewelacja... szczękę zbieram z podłogi... po prostu CUDNIE... cytuje to każdy, ale ja też zacytuje .. warto
Ty chyba sobie robisz jakieś żarty....jak udało Ci się wyhodować takie Horty, z daliami wyglądają przepięknie.
Kłosowiec u Ciebie rozgościł się na dobre.
Córci już gratki składałam, powtarzać się nie będę.![]()
Patrzcie jakie jaja - orliki powtórzyły kwitnienie. Baardzo skromnie, ale jednak
. Pierwszy raz tak mi się zdarzyło
![]()
Jeżówki pojawiają się w wielu miejscach ogrodu. Świetnie dopełniają się z wieloma innymi roślinami.
![]()
![]()
![]()
![]()
i liliowcowo
![]()
Rozpędzają się okrywowe róże na przystudziennej rabacie
![]()
Widzę, że córcia bardzo lubi ogród i cieszy mnie to ogromnie. Z tą pomocą to różnie bywa.
![]()
Dziecko mokre i brudne, ale szczęśliwe.
z uporem maniaka robi ciągle przemeblowanie w tych kamyczkach