Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:50, 15 lip 2016

Do góry
Ktoś lub coś podjada moje rośliny, najbardziej funkie, młode hortensje, rododendrony i żurawki. To slimaki, opuchlaki - jak to zwalczać?

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:50, 15 lip 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Ha, ha ja też się szwendałam, mam tyle do zrobienia, bez listy chodzę po omacku
wystarczy chwila jak się zapatrzę, to już po ptokach nici z planu jakiegokolwiek, po prostu marzę

I bardzo dobrze Agatko . Trzeba marzyć .
Ogród z rzeźbą 21:49, 15 lip 2016

Do góry
A to trawa Stipa brachytricha, kupiłam wiosną dwie sadzonki, fajnie przyrastają i mają taki ładny fontannowy pokrój. Strasznie jestem ciekawa ich kwiatostanów, mam nadzieję że zakwitną w tym roku.

Podziadkowe rododendrony przesadzane wiosną też mają się dobrze, nawet ten wyższy drapak jakoś lepiej wygląda po zmianie miejscówki, dostał w końcu dobrą ziemię i z wdzięczności wypuścił od dołu nowy pęd.

I jeszcze raz tawułki:

Rododendronowy ogród II. 21:46, 15 lip 2016

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:43, 15 lip 2016

Do góry
Mam taki zestawik dzisiejszego kwitnienia

Rododendronowy ogród II. 21:42, 15 lip 2016

Do góry
No to dzis moje lilie , te które teraz kwitną. Nie jest ich dużo bo częsc wygniła a nowo kupione prawie wcale nie wyrosły a jedyne które wyrosły to nie te które zamówiłam , przysłali cos innego .

Te maja dwa metry i zeby było je widac musiałam klonowi obciąc gałęzie i je odsłonic.

To te pomylone

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:42, 15 lip 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Beata, Twoje dzieci będą miały ogromną radochę, bawiąc się na takim dizajnerskim placu zabaw! U mnie ostatnio też wyrósł domek ze zjeżdżalnią... marketowy...

hihihi wiesz co Marta pewnie chłopakom wszystko jedno ale jaka mamusia będzie zadowolona jak to to wyjdzie jak napisałaś dizajnersko matko to będzie pierwsza dizajnerska rzecz w moim ogródku

to mam pytanie: robić dach jednospadowy czy może wzorem Gosi malkul bez dachu (a Gosia mnie nie zabije w razie czego za plagiat)?!

jakoś zgrabniejszy mi się wydaje ten bez zadaszenia albo zmniejszyć kąt nachylenia przy jednospadowym?! bo z dachem jakoś już tak mniej dizajnersko wygląda, prawda?!

Ogród z rzeźbą 21:42, 15 lip 2016

Do góry

Rodki w tle przyrastają powolutku, za dwa lata powinno być już je dość wyraźnie widać. Za tawułkami rosną białe zawilce Whirlwind, ale tych to w ogóle nie widać i chyba nie zakwitną w tym roku.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:41, 15 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Mogę w końcu pokazać efekty zasłaniania 'kanarka' sąsiada jeszcze dwa lata i chyba zniknie całkowicie, w końcu 3 Nigry, 2 metrowy żywopłot grabowy, 3 graby u siostry i jarząb muszą się na coś przydać

Jak się robi takie profesjonalne podpory i z czego, mam z tym problem, nie umiem sobie z tym poradzić...ratuj
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:35, 15 lip 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ekstremalne zjawiska pogodowe mamy już chyba za sobą. Ogród otrzymał spora dawkę wody. Rośliny odżyły.
Byłam dzisiaj w pobliskiej szkółce rozejrzeć się za następcą glediczji. Nie pasuje mi tam nic formalnego. W szkółce były klony zwyczajne Drummondii- szczepione i klon pensylwański. Wybrałam tego drugiego ze względu na ozdobną zimą korę i bardziej nieregularny pokrój. Glediczja Sunburst powędrowała na zapłocie. Miejsce pęknięcia zasmarowałam maścią ogrodniczą i przewiązałam taśmą. Może przeżyje.

Gdybym spotkała pensylwańczyka to też bym postawiła najpierw na niego

Drumondii też piękny, u mnie już duże drzewo
Mój pensylwańczyk taki jak Twój, będziemy się wymieniać ich rozwojem
mój listpadowy posadzony w 2015r.
Cały ogród mną wstrząsnął, piękne rabaty, nasiona kosmosu muszę w końcu rozrzucić
Choroby i szkodniki iglaków 21:34, 15 lip 2016

Do góry
Na rabacie gdzie mam głównie iglaki, wszystkie od środka zaschnięte, brązowe. Nie znam sie czy to choroba, za mało składników pokarmowych czy jakiś owad. Zaczyna wszystko atakować

Ogród z rzeźbą 21:34, 15 lip 2016

Do góry
Kochani, tawułki bardzo Wam się podobały, więc zapodam nową serię w podobnym klimacie jak poprzednia, tyle że teraz rozwinęły się bardziej.

Rododendronowy ogród II. 21:31, 15 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A i róza jaka wypasiona w dole, powojniki w górze i morze floksów i lilii... ale tam musi pachnieć ..

Róża sadzona w tym roku ,własciwie dwie róże Pashminy . Mają mnóstwo paków i juz bardzo długo już kwitną ale teraz załatwił je deszcz i nie wyglądaja dobrze.No i tak to jest z różami......Trzeba bedzie je obciąc.

Zielnik przy tarasie 21:31, 15 lip 2016

Do góry

w zielniku zakwitła wdzięczna aksamitka
Podwórkowa rehabilitacja 21:31, 15 lip 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Piekny przedogrodek !
Gratulacje dla Córy!

Dziękuję, kupiłam do niego takie hosty maciupkie "Blue Mouse Ears", bo planuję roszady
Rododendronowy ogród II. 21:27, 15 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dokładnie o tym myślałam .. pamiętam jak kupowałaś..
Sprawdziłam to Ty kupowałas więc faktycznie pewnie go masz i o tym pisałas

W Wojsławicach wycinają liście dość szybko...

Myślę ze bez szkody dla roślin ale jakos tego nie robie za to wycinam przed zima liscie irysów syberyjskich.

Mnie też ominęło.. spadło do kupy ok. 3cm wody..dobre i to.. w końcu 3 wiadra na metr.. ale na potrzeby to trochę mało.. pocieszam się, że podlało w sam raz.. i nie narobiło strat. jak oglądam Gdańsk.. to wszystko tam pływa.
Mnie w tej chwili więcej wody nie potrzeba , nie mam jej ani za mało ani za dużo ale co bedzie dalej nie wiadomo.

Żaden liliowiec tak pięknie nie rośnie jak ten od Ciebie, z jednej sadzonki mam kępę tak wielką, że żadne nie jest tak wielki. Rośnie w cieniu, w zbitej glinie ( a tego liliowce nie lubią) , kwitnie co roku jak szalony.. i dobywa coraz to nowe obszary wkoło. Nawet już nim się dzieliłam..

Ja go bardzo lubie i wiele osób o niego prosi , no popatrz jaki jest piękny.

Co do nastepnego zdjecia to lepiej by było zeby tam nie było świerka ale juz sie go nie da przesadzic.Najpierw nic tam nie sadzilismy bo jest rozcieńczanie z oczyszczalni ścieków ale jak zaczęło brakowac ziemi to i na oczyszczalni posadziłam rośliny.

To jest rewelacja... szczękę zbieram z podłogi... po prostu CUDNIE... cytuje to każdy, ale ja też zacytuje .. warto

Podwórkowa rehabilitacja 21:27, 15 lip 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Ty chyba sobie robisz jakieś żarty....jak udało Ci się wyhodować takie Horty, z daliami wyglądają przepięknie.
Kłosowiec u Ciebie rozgościł się na dobre.
Córci już gratki składałam, powtarzać się nie będę.

Nie wszystko zmieściło się na zdjęciu
Te baldachy są wielkie jak talerze. Zdjęcia nie oddają tego ale można porównać z daliami
Kłosowiec jest cudowny. Ogólnie to kwiatki od Ciebie mnie kochają
Dziękuję w imieniu Wiki

Moja bajka 21:25, 15 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Patrzcie jakie jaja - orliki powtórzyły kwitnienie . Baardzo skromnie, ale jednak . Pierwszy raz tak mi się zdarzyło

Masz Kwanzo...poluję na niego
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:25, 15 lip 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeżówki pojawiają się w wielu miejscach ogrodu. Świetnie dopełniają się z wieloma innymi roślinami.

i liliowcowo

Rozpędzają się okrywowe róże na przystudziennej rabacie

Ooo tak! Wspaniale dopasowują się do każdej rabaty... Kiedyś ich nie lubiłam ale teraz nie wyobrażam sobie że mogłabym ich nie mieć... Pięknie u Ciebie, malowniczo.
Moja bajka 21:24, 15 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Widzę, że córcia bardzo lubi ogród i cieszy mnie to ogromnie. Z tą pomocą to różnie bywa .

Dziecko mokre i brudne, ale szczęśliwe .
z uporem maniaka robi ciągle przemeblowanie w tych kamyczkach

Widać, że grzybek wodny przyciąga Igunię, ja też bym nie wytrzymała, trzeba paluszkami sprawdzić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies