Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 12:04, 14 lip 2016

No właśnie HAniu te dokładnie borówki miałam na myśli
Gruszka_na_w... 17:04, 15 lip 2016

Ekstremalne zjawiska pogodowe mamy już chyba za sobą. Ogród otrzymał spora dawkę wody. Rośliny odżyły.
Byłam dzisiaj w pobliskiej szkółce rozejrzeć się za następcą glediczji. Nie pasuje mi tam nic formalnego. W szkółce były klony zwyczajne Drummondii- szczepione i klon pensylwański. Wybrałam tego drugiego ze względu na ozdobną zimą korę i bardziej nieregularny pokrój. Glediczja Sunburst powędrowała na zapłocie. Miejsce pęknięcia zasmarowałam maścią ogrodniczą i przewiązałam taśmą. Może przeżyje.

Klon w prawym górnym rogu

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:16, 15 lip 2016

Bardzo ładnie przyrasta żywopłot

Zewsząd wyskakują kosmosy

Rozwinęła się dalia i róża historyczna souvenir du dr jamain. Mają ciekawy kolor.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:31, 15 lip 2016

Jeżówki pojawiają się w wielu miejscach ogrodu. Świetnie dopełniają się z wieloma innymi roślinami.

i liliowcowo

Rozpędzają się okrywowe róże na przystudziennej rabacie

Gruszka_na_w... 17:42, 15 lip 2016

Przegorzan, wbrew temu, co czasem się o nim pisze, przebarwia się na niebiesko. Perukowiec napęczniał.

I takie tam na koniec

BKosimkArt 21:25, 15 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeżówki pojawiają się w wielu miejscach ogrodu. Świetnie dopełniają się z wieloma innymi roślinami.

i liliowcowo

Rozpędzają się okrywowe róże na przystudziennej rabacie

Ooo tak! Wspaniale dopasowują się do każdej rabaty... Kiedyś ich nie lubiłam ale teraz nie wyobrażam sobie że mogłabym ich nie mieć... Pięknie u Ciebie, malowniczo.
Dominika11 21:30, 15 lip 2016

pięknie wszystko wygląda
Agania 21:35, 15 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ekstremalne zjawiska pogodowe mamy już chyba za sobą. Ogród otrzymał spora dawkę wody. Rośliny odżyły.
Byłam dzisiaj w pobliskiej szkółce rozejrzeć się za następcą glediczji. Nie pasuje mi tam nic formalnego. W szkółce były klony zwyczajne Drummondii- szczepione i klon pensylwański. Wybrałam tego drugiego ze względu na ozdobną zimą korę i bardziej nieregularny pokrój. Glediczja Sunburst powędrowała na zapłocie. Miejsce pęknięcia zasmarowałam maścią ogrodniczą i przewiązałam taśmą. Może przeżyje.

Gdybym spotkała pensylwańczyka to też bym postawiła najpierw na niego

Drumondii też piękny, u mnie już duże drzewo
Mój pensylwańczyk taki jak Twój, będziemy się wymieniać ich rozwojem
mój listpadowy posadzony w 2015r.
Cały ogród mną wstrząsnął, piękne rabaty, nasiona kosmosu muszę w końcu rozrzucić
Wendy79 21:47, 15 lip 2016

Też szukam drugiego klona do ogrodu. Piękny żywopłot, a na Doktorka poluję, bo szukam róż o takim kolorze.
Makusia 21:57, 15 lip 2016

Pięknie, pisząc kiedyś, że Twój ogród się chyba nie kończy miałam na myśli, że wydaje się być ogromny. U mnie jakoś tak wszystko wzrokiem można ogarnąć..a u Ciebie taka zaczarowana kraina...pięknie!