Do ideału to jeszcze im brakuje ... ale się staram
Jeśli chodzi o stipę to u mnie jeden z najladniejszych egzemplarzy:
Także szału niem
A o linii kroplującej to np u annyT ale siakowa też ma chyba i nawigatorka
Munstead nie urośnie za wysoka - tak ok 1 m będzie miała, no i na szerokość też tak samo. Lady Hamilton nie mam, wiec sie nie wypowiem.
Pashmina u mnie ma do towarzystwa 2 róże: Tineke i Bouquet Parfait, 2 miskanty ML i lawendę.
Jeżeli chodzi o przyginanie pędów róż, tzw "kulkowanie", to robi się to na przedwiośniu, zanim wegetacja ruszy na dobre. Ja w tym roku kulkowałam róże ok połowy lutego. Po prostu koncówkę zagiętego pędu przywiązywałam drucikiem do plastikowego kołka wbitego w ziemię. Albo, jak w przypadku Giardiny, przyginałam pędy poziomo w kształcie wachlarza i przywiazałam do siatki.
Wyglądało to dokładnie tak:
Geoff Hamilton
Giardina
Cinderella
Obecnie to róże są łądnie zagęszczone i obsypane kwiatami (niektóre fotki już pokazywałam):
Geoff Hamilton
Giardina
Cinderella
Nie każda parkowa róża nadaje się do kulkowania, ale większość pnących - tak. Warto eksperymentować.
Ale jak morela do wycięcia, to i cienia nie będzie...
Zabijesz mnie, ale muszę o coś zapytać.
Przeanalizowałam zdjęcia, i widze, że masz kawałek żywopłocika niskiego, a żywopłocik jest w linii prostej.
Może to tylko tak wygląda z perspektywy, którą widzę, ale ja tam widzę proste linie.
Chodzi mi o to miejsce.
A gdyby przedłużyć ten żywopłocik niski (namalowałam zielonym)? Do cisów.
Wówczas rabatę zrobić tylko na długość cisów. I w liniach prostych. Miałabyś więcej miejsca na fotel (widziałam, że tam stoi).
Mowilam ze mam dorodna perowskia ? Juz nieaktualne ....
Z tydzien temu zauwaxylam ze podsychaja liscie na brzegach. Podlalam humusem bo jak to Waldek Kiedys powiedzial ze nawet jesli lubia ubogo to vos musza jesc. Pomyslalam ze moze im czegos brak. Ale jest tylko Gorzej. Listki sa brazowe na polowie na polowie rosliny. To idzie od dolu.
Przekarmiona- Glodna czy grzyb ?
Naomi Renaissance i Senteur Royale, które dostałam od znajomych w prezencie- i im dedykuję tę fotkę, może zaglądną na wątek, bo to też zakręceni ogrodnicy róże jadą w towarzystwie zimowitów
i dwie Eden Rose, które też dziś dotarły kurierem- czy ktoś wie czym się różnią Eden Rose od Eden Rose 85?
Całkiem im ładnie na tej rabacie, ale docelowo będą gdzie indziej sadzone
To są jeszcze małe tuje. Trzeba podlewać, czyścić ze środka z suchego. Podrosną to się same zagęszczą. A jeśli były rok temu przesadzane to teraz muszą nadrobić. Podlewać, bo tuje to pijaki.