Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 18:18, 13 cze 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Odnoszę wrażenie, że Twój ogród, Iwonko, z gumy jest Zmieścisz kolejne dwa drzewka? Świetnie, że jest jeszcze miejsce na chciejstwa

Slicznie, kwitnąco już u Ciebie. Rabatki wydoroślały, takie dostojne się zrobiły
Doczytałam, że na brązową trawkę narzekasz, że wyginęła. Ja miałam bronze form, 3 lata chyba to była najmniej angażująca mnie roślinka - super przyrastała, łatwa do podziału (oddzielony z kępki kawałek zawsze się przyjmował), bez problemu zimowała(nawet ta sadzone z podziału jesienią) - aż do tegorocznej zimy, gdzie większość wyginęła I bądź tu człowieku mądry...
O spotkaniu doczytałam. Wierzę, ze takie imprezy niesamowicie ładują akumulatorki

Pozdrawiam niedzielnie

Beatko, to chyba ostatnie drzewa w ogrodzie
Ale wielkie okazy będą. Na szczęście Zbyszek nie boi się dużych drzew, ubolewamy, gdy widzimy drzewa w okolicy, które cięte sa wbrew swojej naturze, bo duże rosną. Nieciekawie wyglądają takie pokraczne, pozięte drzewa. Gdyby chociaż były cięte z każdej strony w kulę, a nie z góry, jakby samolot je skosił przy lądowaniu...
Trawki mi też tej zimy wyginęły. Nawet ID ciężko się zbiera. Powoli dokupuję, ale trochę mam obawy, bo w szkółkach pojawiają się trawki bardziej ekspansywne, zastępniki. I na dodatek bez nazwy dokładnej...
Z netu zamawiałam Gracilimusy. Takie mizerotki mi przysłali, że z lupą trzeba je szukać. Jak przeżyją zimę, to dopiero za rok będą widoczne...

Czytam, że za przykład mnie bierzesz, a ja też ostatnio nie ogarniam forum... Wolę w ogrodzie pielić, bo zielsko szybciej rośnie, niż cała reszta.
Dziś tylko siedzę w domu, bo rano padało mocno, a teraz zimno i wieje...
Nawet się zastanawiam, czy ognia w CO nie zrobić i na kaloryfery trochę puścić
A mówiąc o spóźnieniach, zobacz:
Nova Zembla u mnie dzisiaj tak wygląda i nadal tłoczy . Nowe pąki otwiera. I nawet mnie nie cieszy. Bo teraz czas na róże jest
No, ale to jak syn marnotrawny. Nawróciła się

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:17, 13 cze 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Mam bardzo podobne płytki u góry w ubikacji )może nawet taki same
Reszta bardzo mi sie podoba ,fajne sa takie nutralne kolory płytek, bardzo elegancko to wygląda
kto wie kto wie, może i będziemy mieć akie same
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:14, 13 cze 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Rabata z Nigrą, ale również z różą Princess Alexandra of Kent

a przy okazji - te zielone krzaki po lewej to hortensja Limelight

Cudownie zakochalam sie w tym widoku...gratuluje tak pieknej rabaty. Wlasnie tworze przedogrodek z rozowa roza okrywowa, magnolia rustica rubra i lawenda. Mam nadzieje ze jak roslinki ppdrosna bedzie choc tak troszke pieknie jak u Ciebie
Ogród moja pasja 18:13, 13 cze 2016

Do góry
Dzisiejsza tęcza

I tak przy okazji widok z góry z balkonu na rabatę przed domem przynajmniej widać z tyłu hortensje

I jeszcze trzy maluszki

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:09, 13 cze 2016

Do góry
Milka napisał(a)
no to już wiem
ta róża wyhodowana z patyka, to
LAGUNA

Laguna śliczna gratulacje
Ogród na wzgórzu :) 18:06, 13 cze 2016

Do góry
I moja różanka przy altanie.
Jako obwódka lawenda, potem Mariateresa jeszcze w pączkach, za nią Old Port (póki co tylko ona kwitnie). Z boku między Grackami Chopin.
Jestem bardzo ciekawa efektu w pełni kwitnięcia.

Ogródek Iwony II 18:02, 13 cze 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Dzień dobry.

Glediczje trójcierniową będę miała u siebie na pewno. Już mam kupioną, ale taką malutką, w donicy. Zakochałam się w niej, widząc okaz u sąsiadki. Zresztą widzę ją codziennie z okna sypialni, jak w oddali pięknym kolorem i pokrojem króluje nad innymi drzewami. Przyjrzyj się na moich zdjęciach robionych z góry. To najbardziej jasne, niemal żółte drzewo tak po środku z lewej strony od domu sąsiada, to właśnie Glediczja...

Beatko, Glediczja byłą w pierwszej szkółce, ale taka nisko prowadzona, jak krzew na nodze, zupełnie inna, niż Łukasza. Zatem zrezygnowaliśmy. Jednak potwierdzam, ze kolor bije po oczach i fajnie wyglądałaby na tle zielonej ściany. Ale ja już mam drzewko bijące po oczach. Wystarczy jedno: klon jesionolistny Odessanum

Ogród na wzgórzu :) 17:56, 13 cze 2016

Do góry
Crocus Rose zbudowała bardzo duży krzaczek w porównaniu do innych.

Kronprinsesse Mary

I nowa obwódka bukszpanowa

Ogród na wzgórzu :) 17:48, 13 cze 2016

Do góry
Dziś trochę moich róż.
Wszystkie zostały kupione jesienią i muszę przyznać że nieźle sobie radzą.
Mam oczywiście swoje ulubienice

Pierwsza przy tarasie - to Chippendale.
Uwielbiam jej kwiat, bardzo długo pozostaje na krzaczku i podczas kwitnienia zmienia kolor.

Kolejna to Pastella.
Jeszcze w pączku ale już ją lubię.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 17:43, 13 cze 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Aniu, śliczna ta róża różowa. Ja wiem, że chciałaś białą i spotkało Ciebie rozczarowanie, ale ładne to rozczarowanie dodaj jej do towarzystwa szałwię i przywrotnika ostroklapowego i będzie fajnie
Może teraz gdzieś pobuszuj po sklepach ogrodniczych za białą pnącą, bo będziesz widziała kwiaty, wszak to czas róż, więc pomyłki nie będzie.
Pozdrawiam

Różyczka niespodzianka bo tak ją nazwałam rośnie przy pergoli. Do towarzystwa wiosną posadziłam jej New Dawn i teraz nie wiem czy to była słuszna decyzja.

To jest to miejsce. Po prawej rośnie róża niespodzianka( zdjęcie zrobione na długo przed wypuszczeniem pączków) od lewej New Dawn. Z tyłu powojniki. Jeśli chciałabym dosadzić inne rośliny musiałabym stworzyć niewielką rabatkę.

Ogródek Iwony II 17:39, 13 cze 2016

Do góry
To zdjęcie pokazuje, że klon ma sporo przestrzeni dla siebie Ponad dachem może rosnąć sobie swobodnie. Tyle, ile zdoła... A za 40 lat, jak mnie nie będzie, niech następne pokolenie oceni korzyść z niego w tym miejscu
Ogródek Iwony II 17:38, 13 cze 2016

Do góry
Odebraliśmy auto, odebraliśmy roślinki i postanowiliśmy zahaczyć o znaną nam szkółkę na trasie do domu, aby tylko zobaczyć co mają.
Były kasztanowce, szczepione tulipanowce, klon drumondii (byłby mniejszy troszkę), a mnie urzekł klon Princeton Gold. I wiedziałam, ze tego właśnie chcę. Przyniosła nam pani też mniejszego, bez problemu zmieścił by się do auta, ale bardzo nisko ucięty miał przewodnik. Musiałabym trochę popracować, by prowadzić go wyżej. Zbyszek zapłacił za klona, dostałam gratis różę Westerland (Zbyszek wybierał kolor - herbaciana i pnąca do kolekcji)

i trzeba było zawieźć najpierw zakupy do domu,a po klona jechać specjalnie. Zabraliśmy sznurek i piankę, by koronę mu opatulić. Bo mógłby potem w przeciągu kichać Udało się przewieźć. I jeszcze posadzić Uff...
Ogródek Iwony II 17:38, 13 cze 2016

Do góry
Potem Zbyszek zaproponował, że kupi mi drzewo. Poszliśmy oglądać. Podobały mi się graby. Ładnie prowadzone.
Ale 3 razy okrążaliśmy alejki drzew i wracaliśmy do tego tulipanowca. Żółto-zielone listki fajnie wyglądały. Kosztował tylko 35 zł
Tulipanowce mogą przemarzać w naszym klimacie, taką porażkę miałam z magnolią wiosną, która obecnie z pnia wypuszcza kilka liści...
Mimo tego zgodziłam się, by go mieć Czułąm jednak, z eto niejest to drzewo, które marzyło mi się przy tarasie. Zakupy zostawilismy w szkółce. Dobrałam jeszcze dwie cytrynowe trawki, które pani nazwala, ze jest to turzyca pagórkowata (carex montana), ale wujek google pokazuje montanę zieloną, a ta jest wyraźnie cytrynowa:

Co to zatem jest?
Petunia/surfinia z nasion 17:37, 13 cze 2016

Do góry
A tak kwitną moje (twoje)

Mały ogród w małej gminie 17:32, 13 cze 2016

Do góry
Kurcze, widzę, że dawno mnie u siebie nie było, ale u was jakoś tak ładniej...
Poradźcie - jakie trawki posadzić przy tym moim tarasie? (temat szałwi na razie stoi...)

Widziałam, że dużo osób ma tę hakonechloa, ale ja nie wiem czy u mnie byłaby ok, czy raczej coś innego. Mam 5 sztuk Amazon Mist, może je gdzieś wkomponować?
Ogródek Ewy 17:17, 13 cze 2016

Do góry
zszywka napisał(a)
Piękne piwonie Różyczki się szykują i będzie cudo jak zakwitną

Widziałam że masz wiciokrzewa, i mam pytanie co do niego: Można go zciachać na zero? Mam jednego i jest nie mrawy i chciałabym go zciąć

Wiciokrzewy miałam trzy ale jakie????
Na jednym pojawiły się mszyce i potraktowałam go gnojówką z pokrzyw (chyba była zbyt mocna) liście zrobiły się plamiaste i zaczęły opadać. Zdecydowałam że go przytnę z nadzieją że odbije ale już nie odbił a był piękny.
Nie wiem czy to był ten typ co to się go nie tnie, bo tematu nie zgłębiałam postanowiłam że żadnego już nie przytnę.

Ja i mój ogródek, a może ogród 17:09, 13 cze 2016

Do góry

Mam bardzo podobne płytki u góry w ubikacji )może nawet taki same
Reszta bardzo mi sie podoba ,fajne sa takie nutralne kolory płytek, bardzo elegancko to wygląda
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:00, 13 cze 2016

Do góry
Lilie w oczku kwitną
Ogród z widokiem na jezioro 16:58, 13 cze 2016

Do góry
yolka napisał(a)

Ale cudne !
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 16:32, 13 cze 2016

Do góry
U mnie w miarę odżył zdecydowanie dam mu szansę. Musiałam mu tylko obciąć przewodnik bo padł.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies