Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 21:58, 28 lip 2016

Gabriela napisał(a)
Pięknie popracowałaś i będziesz miała wspaniałą ścianę, jak się Eden Rose rozrosną. Czosnki mogą rosnąć w różach, bo działają na nie prozdrowotnie podobno.
Co do cebulowych w liliowcach - sadź śmiało narcyzy, bo one są trujące i nornice ich nie zjadają na 100%.
U mnie nie bardzo jest co oglądać, coś tam dzisiaj wstawię

Dzięki za tą informację, nie wiedziałam o narcyzach

Właśnie dopisuję myśl, że w zeszłym roku kupiłam kg narcyzy i chyba je wykopię i zasadzę właśnie do liliowców, bo mi nie pasowały na przodzie rabaty.
Urszulla 22:05, 28 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)
I jest już kolejne miejsce do pokazywania

Jest na tej stronie domu w przyszłości ma powstać rabata piwoniowa, trochę dalej od tego przejścia zostawiłam tą pracę na przyszły rok bo w tym roku i tak nie mogę nadążyć za wszystkim

A na dziś to wszystko z mojej strony bo padam
pokaże jeszcze rozplenicę pod kaliną

viva 22:42, 28 lip 2016

Ula, nic dziwnego, że padasz skoro upracowałaś dzisiaj całą rabatę
Będzie piękna różana ściana
Urszulla 07:34, 29 lip 2016

viva napisał(a)
Ula, nic dziwnego, że padasz skoro upracowałaś dzisiaj całą rabatę
Będzie piękna różana ściana

Dziękuję że masz wizjęa doczytałaś że ma dojść między nimi Pashmina tylko nie wiem jak się różę będą rozrastały
Tyle się u Ciebie włóczyłam i nazachwycałam Twoimi różami i namyślałam u siebie szkoda że mieszkasz tak daleko ode mnie
Urszulla 17:09, 29 lip 2016

Serduszka od Kasi się pozbierałajak się rozrośnie to wypełni i rozjaśni zakątek

Bogdzia 19:56, 29 lip 2016

Ula piękne rabatki pokazujesz i ta nowa tez fajna ale i duza , sporo pracy miałas a liliowców widzę ze trzeba Ci więcej podesłac.
Agania 21:47, 29 lip 2016

Urszulla napisał(a)

Tzn, co że gliniasty, tzn. że się jeszcze nie zrobił? czekasz nadal? odpisz koniecznie w tej sprawie.

A u Gosi wczoraj pisałam o odkryciu, że mi się Mint Mist wysiał mikruski pod hortensję wsadziłam.
co do przesilenia to tak bywa. ja wyjątkowo w lipcu pracuję bo mam siły w tym roku i na dodatek temp. mi sprzyja bo powyżej 25st to już tylko mogę sobie posiedzieć i poleżeć w ogrodzie

Gliniasty dwuletni kompost, to jeszcze zbyt górnolotna nazwa, kompost ma być próchniczy, składający się w masie z liści i z rozłożonych gałęzi, i żeby to dało efekt z gliną potrzeba więcej czasu, około 4 lat, dla rozluźnienia potrzeba piasku, ale to wiesz, warto też przed posadzenia wysiać gorczycą, ona też riluźnia gliny i użyźnia podłoże.

Ale szaleje sz kolejna rabata, podziwiam Cię, masz dobry rok, pogoda sprzyja, ziemia nie jest ani przsuszona , ani za mokra, no i nie ma upałów

Z wrzosami jeszcze zdążysz, przyjdzie pora i na wrzosiki
Osteo masz w fajnym kolrze
Urszulla 22:00, 29 lip 2016

Bogdzia napisał(a)
Ula piękne rabatki pokazujesz i ta nowa tez fajna ale i duza , sporo pracy miałas a liliowców widzę ze trzeba Ci więcej podesłac.

Ta nowa rabata ma 7m długości, za to jest wąska na 1m. Szału nie będzie w poziomie ale będzie w pionie w różach Mam jeszcze kilka pomysłów tam do zrealizowania w pionie Niecierpliwa się staję jak mam plany skonstruowane.

A co do liliowców, dziękuję Ci bo to chyba trafiony pomysł w tym miejscu. I zaczęłam się rozpędzać z planowaniem nieregularnego kształtu rabaty liliowcowej Wilcza Góra ma fantastyczny trójkąt tylko wolałabym wiedzieć jakiej wysokości są liliowce i kolorów bo bym sobie takie pasy stworzyła.

A właściwie doznaję szoku że mój żółty podzielony na 3 części liliowiec kwitnie i nic sobie nie zrobił z przesadzenia w środku kwitnienia.
boguslawa_ma... 22:09, 29 lip 2016

Urszulla napisał(a)
Serduszka od Kasi się pozbierałajak się rozrośnie to wypełni i rozjaśni zakątek

Serduszka kwitnie pięknie wiosną kwiaty przekwitają liście żółkną i zanikają,zostaje puste miejsce tak jest u mnie .
Urszulla 22:10, 29 lip 2016

Agania napisał(a)

Gliniasty dwuletni kompost, to jeszcze zbyt górnolotna nazwa, kompost ma być próchniczy, składający się w masie z liści i z rozłożonych gałęzi, i żeby to dało efekt z gliną potrzeba więcej czasu, około 4 lat, dla rozluźnienia potrzeba piasku, ale to wiesz, warto też przed posadzenia wysiać gorczycą, ona też riluźnia gliny i użyźnia podłoże.

Ale szaleje sz kolejna rabata, podziwiam Cię, masz dobry rok, pogoda sprzyja, ziemia nie jest ani przsuszona , ani za mokra, no i nie ma upałów

Z wrzosami jeszcze zdążysz, przyjdzie pora i na wrzosiki
Osteo masz w fajnym kolrze

Tak z tym kompostem już rozumiem.

Rzeczywiście mam dobry rok, zdrowie dopisało i pogoda. To takie 3 w 1

Osteo teraz kwitnie i rozrasta się jak szalone a róża pączkuje, miejsca potrzebuje i chyba jedno będzie przesadzone. Kolor mój ulubiony-fiolet, chodziłam za nim w tym roku ale będzie szał jak róża pachnąca tam zakwitnie.