Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:43, 10 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

można się uśmiechnąć tak ładnie ... bratków zawsze szkoda ... mają w sobie taką urodę i pokorę ... a może wzorem Marzenki "do przechowalni"
Grab - Carpinus 10:22, 10 cze 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Jak szybko rośnie grab i jaki szeroki jest żywopłot? Chciałabym coś w miarę szybko rosnącego, mam brzydką skarpę za płotem i chciałabym ją zasłonić.

Grab rośnie dość szybko - 40-80 cm na rok. A jak szeroki żywopłot chcesz? Sama zdecyduj Może nawet mieć 20 cm szerokości a może mieć metr lub więcej

Chciałabym jak najwęższy, ale nie wiem ile zarezerwować mu miejsca ze względu na pień drzew, który będzie zwiększał przecież swoją średnicę....

Przecież to nie dąb który ma ogromny pień. Cięty grab jest ograniczany i nie idzie w pień. Drzewo aby
miało gruby pień musi swobodnie rosnąć wzwyż. Wtedy proporcjonalnie zwiększa grubość pnia. Jeśli
co roku będziesz wykonywała cięcie to nie grozi Ci efekt "lasu" tylko ładnego gęstego żywopłotu.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:18, 10 cze 2012

Do góry
Sebek kawal pracy z plewieniem, a myślalm, że u Ciebie już chwastów prawie nie ma
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:08, 10 cze 2012

Do góry
Lena i Mira - również dziękuję
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:07, 10 cze 2012

Do góry
gunia1990 napisał(a)
Sebek, z popiołów to się feniks odradza

ach jak ja lubię te kropelki wody na przywrotniku koło mojego wydziału są posadzone i zawsze nad tym się zachwycam

Sfinks specjalnie napisałem

A kropelki rzeczywiście super na nim wyglądają
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:34, 10 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Pięknie u Ciebie - z autka jak widziałem ogród to też super wyglądał

Bukszpanowa obwódka przepiękna!

Sebuś dzięki
Następnym razem musisz mój ogród zaliczyć
Mój ogród to moje szczęście. 07:24, 10 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Aaaale okazy!

Ale żebyś Ty widział sałaty w Wolerton w Anglii jak ostatnio byliśmy - ja normalnie omniemałem jak zobaczyłem te różnokolorowe pasy

Sebek ja niestety nie mam miejsca aby tak zrobić
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 04:16, 10 cze 2012

Do góry
Sebek, z popiołów to się feniks odradza

ach jak ja lubię te kropelki wody na przywrotniku koło mojego wydziału są posadzone i zawsze nad tym się zachwycam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:36, 10 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jak fajnie, że się telefon znalazł - w ogóle to jest cud ! Wiesz jakie były jego losy?

Wiem, leżał sobie na ławce na tyłach, zobaczyłam która godzina, po czym stwierdziłam że mam jeszcze czas na posadzenie dwóch roślinek a telefon na chwilkę odłożyłam na klapę bagażnika samochodu żeby był pod ręką. Potem poleciałam do domu przebrać się i pojechałam do klienta nieopodal kilka ulic dalej. Telefon przejechał na klapie od bramy do zakrętu, po czym spadł w świeżo wyciętą dziurę do załatania (drogowcy mieli na mojej ulicy łatanie), rozpadł się, bateria została w dziurze, a reszta telefonu odpadła obok, szedł sobie pan od kolejki, znalazł telefon, bateria została, po czym zaleli ją asfaltem
Pan zamieścił po dwóch dniach ogłoszenie na słupie..."znaleziono telefon". Zadzwoniłam, podałam cechy charakterystyczne, oddał mi. Nową baterię kupiłam.
Podobno mało kto by oddał taki telefon bo coś jest wart jednak, tym bardziej dziękuję że są na świecie uczciwi ludziska

Aniu, anginka już zapomniana, o czym świadczy to zdjęcie

Kolejny Gość na leżaczku Anula

a to dowód,że leżałam z nią

Grab - Carpinus 00:08, 10 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Jak szybko rośnie grab i jaki szeroki jest żywopłot? Chciałabym coś w miarę szybko rosnącego, mam brzydką skarpę za płotem i chciałabym ją zasłonić.

Grab rośnie dość szybko - 40-80 cm na rok. A jak szeroki żywopłot chcesz? Sama zdecyduj Może nawet mieć 20 cm szerokości a może mieć metr lub więcej

Chciałabym jak najwęższy, ale nie wiem ile zarezerwować mu miejsca ze względu na pień drzew, który będzie zwiększał przecież swoją średnicę....
Ogród w Holandii 00:07, 10 cze 2012

Do góry
Ale super kule - a te hosty powalające są !!!

Klon szczepiony- czy ma jeszcze szanse? 23:58, 09 cze 2012

Do góry
Danusia piękne klony kupiła w Pęchcinie u Szmitów - może tam?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:55, 09 cze 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Poradźcie mi proszę, jaki gatunek hortensji byłby najlepszy na miejsce słoneczne?

Hortensja musi mieć stały dostęp do wody, wtedy będzie dobrze rosnąć. Polecam oczywiście Limelight - lub Silver dollar - ta jest beżowa
Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:52, 09 cze 2012

Do góry
Co tydzień - raz tym a raz tym - czyli tym samym do dwa tygodnie.

Nawozić możesz zacząć po dwóch, trzech tygodniach jak się przyjmą.
Ogrodnik mimo woli 23:50, 09 cze 2012

Do góry
Sebek, Marta..czytałam.. działą nie tylko ten tryskacz ,ale 6 różnych linii nawadniającyhc i jakeisekstra do kropelkowego..ale ja się na tym nie znam.... dziś zostałam zmuszona do wciskanai pilota z nawadnianai..i zapamietaąłm 6 róznych linii ..... dla mnei za skomplikowane...

idę spać i moje boisko i inne widoczki na dobranoc...

I bajzlowaty wsiowy.... do demolki za rok...trawka na ten przewidziana..

I taki widok.. podobał się Aldonce

I kuchenny widok..ależ wiciokrzew pachnie....bosko

Grab - Carpinus 23:49, 09 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Jest sens, albo z buka.
Hortensje pod nim posadź. Albo hosty o białych liściach.

Danusiu, a nie będzie za parę lat zbyt gruby (w sensie konarów)? Wlaśnie hortensję i hosty tam zaplanowalam Choc myślę jeszcze o piwonii

o buku też myslę intensywnie, bo tak pięknie się wybarwia...ach, czemu to takie trudne?

Grab rośnie w pień, ale jak już ma gotową wielkość to prawie nie rośnie, bo się go ciągle ogranicza - jednak pnie są dość grube po latach, ale jak są liście to nie widać

Daj hortensje i hosty - a między to piwonie wciśnij
Grab - Carpinus 23:46, 09 cze 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Ogrodnik mimo woli 23:40, 09 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)

A to moja nowa rabata z trawami.....obsadziła mna razie aksamitką..ale pod katalpą lawenda ma cień... jakby zamiast aksamitki zrobić z niej żywopłocik wokół..co Wy na to..bojęsie tylko, że bedzie miałą za mokro..ale wybiorę ziemiei zrobiebardziej piaszczystą..wystawa jest południowa /// A pod katalpę dam obwódkęz żurawek. tylko jak ikolor...cytrynowe.... do lisci..czy kontrastowe...np pomarańczowe..podobają mi się....

Pomocy pomóżcie....

Lawenda jest o wiele bardziej szlachetna niż śmierdziuchy

A żurawki możesz pomarańczowe, a możesz też bordowe - cytrynowe też będą OK, nie zleją się z kalalpą
Ogrodnik mimo woli 23:37, 09 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
Dziś walczyłam z wieloma rzeczami na raz.... głównie to biłam kilometry po ogrdzie.... wszystko po trochu, bo gdzie nei spojrzeć to coś pilnego..w rezultacie truskawek i poziomek nie pozbierałam..... były już przejżałe..po tym deszczu już nic z nich nie bedzie...tylko zgniją....
Ale za to z grubsza wytyczony plac pod oczko wodne i złapany poziom..a raczej to juz prawie stawik... wybieramy żyną ziemię aby rozplantować ją w miejscu nowego trawnika... to nasza młodzież do pomocy robi..i mieszają ziemie do rabaty z rh.... w miedzy czasie jazda po kamienie...
A to plac pod oko wodne..

Chemy zrobić też trawnik pod katalpą, bo nigdzie mnei tak jego brak nie drazni jak własnie pod nią..... niedługo zrobi siękwitnąca, liscie ma cudniaste..i ten dół... od razu z tego widoku ma się dół psychiczny.... W zwiazku z tym M musi powykańczać instalację nawadniajacą w tym rejonie...... i jest wielki ZONG...... gdzieś instalacja nie jest szczelna.... tylko gdzie????? Trawnik zrobiony..i szukaj wiatru w polu..M poczekał, aż wody sie dużo wyleje i w miejscu przecieków.... trawnik chodził jak materac..... Okazało się, że pomocnicy nie potrafia nawet połączyć jak trzeba dwóch rur.... gość po instalacjach hydraulicznych........... porażka.... Na 5 złaczek... 3 skręcone żle..... i weż sobie fahcowca do pomocy.... grrrrr I było kopanie dziury w trawniku.... i walka ze skręcaniem..... pół dnia poszło.... oczywiście walka w deszczu... i w śliskiej glinie... w dole z wodą...

Ale mój M nie głupi i naprawił.... działa.

Ania - no walkę dziś stoczyliście niezłą - ale na szczęście udało się wygrać - zraszacz super działa
Hydrosiew trawnika 23:32, 09 cze 2012

Do góry
Rzeczywiście masz puste place, to niedobrze

Czekamy na zdjęcia aktualne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies