Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:35, 09 cze 2012

Recento Witaj! Napisałam już wcześniej odpowiedź, ale gdzieś znikła! Coś musiałam źle zrobić. Ale do rzeczy. Ja nie byłam jakoś specjalnie rozczarowana, bo jednak taka ilość pięknych roślin zawsze robi wrażenie. Po prostu nie wydało mi się lepiej niż u Marco.
Twoje żurawki fantastyczne. Zdaje się, że przywiozę sobie z Polski w sierpniu
Wszystkie te odmiany, które polecasz sobie na spokojnie obejze na pewno. No i tę super żurawkę też. A brunerę to juz nawet jedną kupiłam
Gdybyś chciał miec coś z tutejszej oferty hostowej, a nie mógłbyś tego kupić przez internet to moge podesłac - nie ma sprawy. U Fransenów jest instrukcja jak pakować A czy Marco przysłał Ci te obiecane hosty zamiast tamtych mizerotek? Pozdrowienia.
agata_chrosc... 21:37, 09 cze 2012

waska napisał(a)
zazdroszczę możliwości zobaczenia tych piękności
ja wciąż czekam aż mój bukszpan ruszy

Nie martw się. Wcale nie wykluczone, że dopiero w przyszłym roku pojawią się nowe odrosty. Niech sobie spokojnie w ziemi siedzi, podlewaj, daj jakiś nawóz i czekaj. Podobno ogród to zajęcie dla cierpliwych. Przy czym ja jestem jedną z najmniej cierpliwych osób jakie znam więc traktuję ogród jak terapię
agata_chrosc... 21:43, 09 cze 2012

goniak napisał(a)
Masz też fotorelację z wizyty u Marco Fransena, tak dla porównania ?
Tak na marginesie dodam, że tej zimy wymarzła u nas odmiana Breders Love, nawet kilkuletnie kępy sobie nie poradziły tej zimy

Oj, to szkoda! Widać to jednak rarytasik i cena nie jest przypadkowa.
A relację z wizyty u Fransenów możesz zobaczyć u mnie na stronach 66 i 67.
GabiK 22:21, 09 cze 2012

Agatko, a jest to jakoś pogrupowane wielkościami? Bo mnie denerwuje w naszych szkółkach, ze stoją sobie te hosty, czasem podpisane nazwą, czasem nie, a w ogóle nie wiadomo, jakie to wyrośnie.
agata_chrosc... 22:25, 09 cze 2012

Gabiku, u Fransenów każda hosta miała swoją tabliczkę z m.in. docelową wysokością. U JvdT nie było takich informacji. Ta druga szkółka to tak generalnie raczej na znawców nastawiona, którzy oczywiście znają każdą hostę na pamięć. ALe dodatkowo w obydwu szkółkach byli ich właściciele obecni i można im zadać każde pytanie. To przyznam bardzo mi się podoba.
Sebek 00:07, 10 cze 2012

Ale super kule - a te hosty powalające są !!!

recento 00:58, 10 cze 2012

Dzieki Agato za oferte pomocy,ale na ten rok zakończyłem własciwie hostowe zakupy,po pierwsze z uwagi na bardzo ograniczna ilosc miejsca/dzisiaj zanalazłem jeszcze miejsce na parę host,a cały czas zastanawiam sie na likwidacja oczka wodnego.Po drugie nie lubie sadzic host w lecie, wyzsze temeratury ,logistyka/w tym roku np. Marco wysyła przez inna firme , tak ,ze juz ida do Polski nie jak w latach poprzednich 3 dni tylko ponad 7,a po trzecie w tym tygodniu mam jeszcze dostac pare host od Fransena/jednak się przemogłem, dołaczyłem sie do zamówienia ,które składali znajomi/.Hosty ,które reklamowalem u Fransena dostałem , były juz lepszej jakosci.
A ta "brązowa żurawka" w rzeczywistosci wyglada jeszcze ladniej/ma taki aksamitny nalot/ niestety nie zapisałem nazwy.,ale jak będe w tej szkółce musze sie z ciekawosci dowiedzieć.
Pozdrawiam!
recento 01:25, 10 cze 2012

GabiK napisał(a)
Agatko, a jest to jakoś pogrupowane wielkościami? Bo mnie denerwuje w naszych szkółkach, ze stoją sobie te hosty, czasem podpisane nazwą, czasem nie, a w ogóle nie wiadomo, jakie to wyrośnie.

Obecnie wiele odmian ma ochrone patentowa,dlatego czesto ,zeby nie płacic opłaty licencyjnej nie podaje sie odmiany/np.jest napis róza "czerwona' , czy po prostu wystawione na placu hosty/.I tak np.odmiana Stich in Time,której zdj. zamiesciła Agata , jest chroniona patentem do 2027,Frgrant Queen do 2028 ,a"myszka" Cat and Mouse do 2030 itd. id/ponad 100 odmian host/
A drugiej strony byłem w duzym centrum ogrodniczym w Whisley pod Londynem , gdzie rosliny sa pogrupowane alfabetycznie , ale według.... nazw łacińskich./I dużo klientów chodzi z karteczkami ,gdzie ma wypisane nazwy łacińskie /
Madzenka 02:15, 10 cze 2012

Agata bukszpany rewelacja a w ogrodzie chyba jeszcze lepiej wyglądają!!!!
Hosty niesamowite, nie przypuszczałam że jest tyle odmian!!! Mi sie już wszystkie pomieszaly...
monteverde 02:26, 10 cze 2012

Agatko ale sobie pooglądałam stronki a relacja super pokazywałaś rarytasiki mnie się bardzo podoba Beet Salad ale u nas nie do dostania