Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 18:22, 15 cze 2023

Do góry
Zdjęcie ciurkadełka z wodą

Piwonie w rozkwicie

Spełnione marzenia 18:20, 15 cze 2023

Do góry
W naszej szklarence się dzieje ❤️ Rosną ogóreczki m
I papryka

Pomodorki

I balażany
Ogrodowe wariacje 18:19, 15 cze 2023

Do góry
Po kolei donice: przy oknie będą oprócz ŚŚ 2-3 małe kulki sosny bośniackiej Smidtii i trawy turzyce Gold fountain, jeszcze dokupię aby było obficie, taka poducha pod drzewem. Szałwii tutaj nie będzie bo nie pasuje do klonów na przeciwko

Dwie pozostałe będą miały trawy i tutaj właśnie biję się z myślami czy turzyce dadzą radę. Do tego szałwia Deep blue i po dwie kulki tej samej sosny albo bez kulek?
W ogródku emerytki 18:16, 15 cze 2023

Do góry
Na podwórku - powojnik nn.

Baliowa

Kwitnie ognik.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:12, 15 cze 2023

Do góry
Pestko zostaw proszę cały post ze zdjęciami. Wrócę do niego w momencie sadzenia, a może przyda się też innym.

Ten kolor kwiatów właśnie mi się podoba. Poczytam bardziej o tej odmianie w wolnej chwili.

Pergolę już mam. Kwestia czy da radę, żeby wisteria na niej się znalazła. Zastanawiam się czy nie będzie miała za ciemno. Wjazd pod pergolę jest od południa, posadzona byłaby po wschodniej stronie słupa - 2 sadzonki raczej (po jednej przy każdym). Jednak ta betonowa „obwódka” trochę cienia daje na drewniane belki.
W ogródku emerytki 18:07, 15 cze 2023

Do góry
Powojnik Dzieci Warszawy jest piękny

To czosnek Krzysztofa, żałuję że trafiłam tylko na dwa i na dodatek posadziłam za blisko.

A ten orlik wybrał sobie dziwne miejsce.

Kwitnie lwia paszcza, która przetrwała zimę

Ogrodowe wariacje 18:07, 15 cze 2023

Do góry
Trochę Was pomęczę jeszcze ale obiecuję niedługo przestanę

Bardzo podobają mi się te turzyce Gold fountain i kusi mnie aby dać do każdej donicy. Jedyną przeszkodą jest to, że one potrzebują wilgoci. Czy, macie ją może w słońcu bez podlewania poza deszczem? Urzekły mnie te cienkie listeczki i kolor nie jest żółty tylko taki limonkowy, który uwielbiam. Dałabym grubą ściółkę.

Są podobne do Molinii Variegata tylko drobniejsze

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:03, 15 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Pistie już w oczku

Piękny widok . I plan pierwszy, i drugi .
Wiola, bardzo nagrzewa się metal Kropelki przy mocnym słońcu?
W ogródku emerytki 18:00, 15 cze 2023

Do góry

Zaczyna kwitnąć mikołajek iberyjski.
Nasz przydomowy ogródek 17:58, 15 cze 2023

Do góry
Jolu kwietnik ma już pewnie około 20 lat ale trzyma się doskonale. Na zimę nie rozbieram go a tylko okrywam.
Ta brązowa donica ma średnicę 55 cm u góry (plastik) a te mniejsze czarne - 25 cm. Ziemia jest z worka i robimy to z córką tak: wybieramy z doniczek część ziemi (tak z 10 cm ) z tamtego roku, sypiemy trochę obornika krowiego w granulkach ( krowy się jeszcze nie dorobiłem) , sadzimy krzaczki pomidorów i uzupełniamy kompostem albo nową ziemią. Mówimy oczywiście - proszę rosnąć. W doniczkach rosną koktajlowe. Nawożę gnojówkami - z pokrzywy do czasu kwitnienia a potem z żywokostu. Ta metoda się sprawdza już 3 rok.

Pod folią i w pozostałych skrzyniach co roku dodaję 5 cm kompostu.

A tu złoto w płynie czyli gnojówki ( żywokost i pokrzywa + mniszek )

Haniu - własnoręcznie siała i pikowała córcia. niektóre pestki z pomidorów z Biedronki są he he he.
Jak oleander nie jest uśmiercony na amen to da się uratować ( jak wypuszcza pędy ). Tak jest z oleandrem od dzieci z daleka a i stary musi myć ręce po obcinaniu. Cieszę się bardzo że dojechał beczkowóz. U nas jak pisałem były chłodne dni i deszczyk polewał.

Moje oleandry były cięte ostro w jesieni ale pąki widać.

W ogródku emerytki 17:55, 15 cze 2023

Do góry
Waclaw napisał(a)

ładna ta juka

Juka dziękuje za pochwałę, jest ładna i to cały rok.

Trochę widoczków ogólnych ogródka.

Ogrodowe wariacje 17:51, 15 cze 2023

Do góry
Decyzja podjęta, będzie sesleria. Też wpadła mu w oko, myślę że to dlatego, że nie lubi wysokich traw albo tak mówi
Przekonałyście mnie, że w półcieniu też da radę. Przemyślałam sobie, że w donicach będą bardziej przewieszające się to dla równowagi damy sterczące
Powiem Wam, że jedynie na różance mi one nie pasują ale dam im czas jak będą takie jak te moje 3 latki, a może kwestia zbyt żyznej ziemi, bo przy różach mam full wypas Takie już chcę wszystkie

Ogrodowe wariacje 17:44, 15 cze 2023

Do góry
Teraz to na tarasie mam ładne widoczki

Dziś eM miał wybrać trawy koło tarasu, tzn.wspólny obchód celem oględzin traw w naszym ogrodzie Jak zobaczył stipy to nie wierzę ale mówi, że te są super fakt w tym roku są piękne, te obcięte i wyskubane. Jednak ich siewek przy tarasie sobie nie wyobrażam.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:38, 15 cze 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Fotki carexa Spring i molinii Variegata dla Helen

Molinia variegata to na drugim zdjęciu ta pierwsza trawka?
Osiedlowy ogródek 15:54, 15 cze 2023

Do góry
Z serii znajdź różnice

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:48, 15 cze 2023

Do góry
Znalazłam ładne zdjęcie różowej wisterii 'Honbeni', którą podałam ci wcześniej.

Wisterie owijają się pędami wokół wszystkiego co jest blisko. Jeśli chce się je jakoś specjalnie ukierunkować, to nie ma z tym problemu, młody pęd naginasz i owijasz wokół dowolnego elementu pamiętając tylko, że mają naturalny kierunek skręcania prawo- lub lewoskrętny.

Nie wiem z czego tę pergolę chcesz mieć wybudowaną, więc pokażę ci jak ja to zrobiłam. Mam nadzieję, że porównanie ci pomoże choćby w kwestii odległości sadzenia pnączy
Ja nie chciałam, żeby słupy i belki były bardzo widoczne, więc posłużyłam się naturalnymi elementami (po 20 latach ogród dostarcza sporo nawet bardzo grubych gałęzi).

Zasadniczo, niezależnie od konstrukcji pergoli, przy każdym słupie sadzi się jedną Wisterię i radzę żeby nie bliżej jedna od drugiej niż 3,0 m a nawet 3,5 m. Pokażę ci jak to wygląda u mnie i jaki jest efekt rozrośnięcia się przez Wisterie, mimo że ja je bardzo mocno strzygę.
Na zdjęciu z drona zaznaczyłam na różowo skąd wieje większość wiatrów, a wieją u mnie dosyć mocno i często. Oznaczyłam też kierunek północny i miejsca posadzenia Wisterii. W sumie to jest ideakna wystawa dla tych pnączy – maksimum słońca i możliwie najlepsze osłonięcie od wiatru.

Zdjęcie jest z 10 kwietnia tego roku

Cztery Wisterie są posadzone 70 cm od ścian domu, a dwie najmłodsze około (taśma się łamie i ciężko zmierzyć) 4,5 m i 3,5 m od nich. Pomiędzy tymi dwiema jest tylko 2,2 m odległości i to jest zbyt mało. Zależało mi na osłonięciu stołu przed południowym słońcem, bo parasol nie wystarczał, no i popełniłam błąd, który mi umknął gdy Wisterie były małe. Sama oceń po zdjęciach jak to wygląda, ile miejsca zajmują te pnącza

Wstawiam kilka zdjęć, ale jak obejrzysz, to je usunę, żeby ci nie śmiecić w wątku.

30 kwietnia – dla porównania jak szybko rośnie wisteria

Pozostałe zdjęcia zrobiłam dzisiaj i pokazują kolejno pergolę z trzech stron

Ogród Basi i Romka 15:46, 15 cze 2023

Do góry
gogo napisał(a)
O, może będzie nowy mieszkaniec, super
Z psami to jest dziwna sprawa - gonią koty, a bez problemu akceptują je w domu, jakby wiedziały, że to swój.
Mi też się podobają pokazane zakątki

A teraz będę się chwalić takie oto roślinki przysłała mi Grażynka super zapakowane, duże piękne roślinki, jestem mega zadowolona rozpakuje je sobie w domu bo jeszcze w pracy jestem

Grażynko pozdrawiam
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:22, 15 cze 2023

Do góry
NowaKiKi napisał(a)
Hej, Asia czy na swojej skarpie masz irge plożącą albo suchodrzew chiński?

Mam i to i to. Starszą irgę mam wysoko.

Niedawno posadziłam na kolejnym kawalku skarpy. Na tym samym zdjęciu widac kulki uformowane z suchodrzewu. On rośnie baaardzo szybko.
Tutaj jest dywanikiem

A tutaj te kulki tylko z innej perpsektywy
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:18, 15 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Pistie już w oczku

Ale ładnie
A trawa koło bodziszków w tle to co?
Zieleń, drewno i antracyt 15:12, 15 cze 2023

Do góry
antracyt napisał(a)

Trzymam kciuki za chęć do życia Twojej dalii
Queen of Sweden nie jest u mnie maluszkiem. Nie tnę jej nisko, bo rośnie w drugim rzędzie różanym. Dorasta do ok 1,2m i podobnej szerokości. Tylko ma formę odwróconego stożka i właściwie przy ziemi nie zajmuje dużo miejsca.
W tym roku kiepsko wschodzą mi jednoroczne wokół niej i dzięki temu można dobrze zobaczyć jej kształt (co akurat wcale mnie nie cieszy, bo zamysł był trochę inny ) Ja ją dodatkowo trochę "poszerzyłam" - celowo zostawiłam więcej gałęzi i dla uzyskania zamierzonego kształtu rozdzieliłam je drewnianymi rozpórkami. Chociaż, moim zdaniem, ona bez niczyjej pomocy przybiera formę V.
Wstawiam zdjęcia z przodu i boku.

No kurcze ładna ta róża, czuję się kuszona jakby się uparł to się znajdzie dla niej miejsce. Dalia chyba musi zmienić miejscówkę bo nie okazuje oznak życia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies